Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1958 na sebe Československá republika upozornila na Expu 58 v Bruselu originální show, která slučovala jevištní akci s filmem a hudbou. Představení pod názvem Laterna magika doslova ohromilo laické publikum i odbornou veřejnost. Tvůrce tohoto „divadla zázraků", jak se Laterně magice ihned začalo říkat, byl znamenitý režisér Alfréd Radok (1914–1976). Ale Laterna magika to snadné neměla. Hned od počátků se snažil komunistický režim využít Laternu magiku především k propagaci režimu. Brzy byli někteří zakladatelé originálního divadla „odejiti", včetně A. Radoka, a nastalo dlouhé období, v němž se střídaly významné tvůrčí činy, například díla režiséra a skladatele Václava Kašlíka, s průměrnými pořady slepenými z nejatraktivnějších čísel. Přes nelehké a křehké vnitřní vztahy v uměleckém souboru se Laterna magika držela stále na výsluní zájmu a potvrdila to i úžasným úspěchem na Expu 67 v Montrealu. Za ředitelování architekta Josefa Svobody, přichází do Laterny magiky např. režisér Evald Schorm. Na konci 80. let vznikají na půdě Laterny magiky také tři experimentální činohry a období vrcholí znamenitým zpracováním Homérova tématu Odysseus. Není náhodou, že divadlu věnoval na přelomu 80. a 90. let svůj námět také slavný dramatik Friedrich Dűrrenmatt, který v něm zpracovává proslulé antické téma Mínótaurus. Divadlo totiž stále znova a znova hledá ideální formu, která by sloučila jevištní akci, film a hudbu. O tom, jak generace tvůrců ztvárňovaly svoje příběhy s fantazií balancující stále na hranici mezi snem a realitou vyprávějí v uměleckém dokumentu sami tvůrci (Miloš Forman, Jan Švankmajer, O. F. Korte, Josef Svoboda, Jan Kačer, Juraj Jakubisko, Michael Kocáb, Michal Pavlíček, Táňa Fischerová, Milena Honzíková a mnoho dalších).
Pořad přibližuje celkovou historii poetiky Laterny magiky, včetně důležité funkce hudby, a přináší několik unikátních rekonstrukcí částí programů, jež neodvratně pohřbil čas a jejichž zlomky vyhledávali tvůrci dokumentu ve filmovém a fotografickém archivu Laterny magiky. (Česká televize)

(více)

Recenze (1)

troufalka 

všechny recenze uživatele

Laterna magika je geniální prolínání různých divadelních i filmových žánrů k dosažení většího estetického zážitku. Od jejího vzniku v roce 1958 se v í vystřídala řada vynikajících řežisérů, choreografů a umělců všech myslitelných žánrů. Na počátku stál Alfréd Radok a scénograf Josef Svoboda, postupem času se připojili: Václav Kašlík, český dirigent, hudební a operní skladatel a režisér opery. Ladislav Rychman, český režisér, specializující se především na hudební filmy a pořady. Vystudoval reálné gymnázium, studoval FAMU u režisérů Elmara Klose a Bořivoje Zemana. Jiří Srnec, český divadelník, scénograf, režisér, výtvarník, hudební skladatel, manažer světoznámého Černého divadla Jiřího Srnce. Vystudoval konzervatoř, loutkářskou katedru Evald Schorm, český filmový a divadelní režisér, Vladimír Svitáček, český režisér a scénárist, Ján Roháč, československý divadelní, filmový, televizní a hudební režisér. Byla uvedena řada známých děl, mimo jiné i Otvírání studánek Bohuslava Martinů. V pořadu účinkují: Oldřich František Korte, hudební skladatel, klavírista, kritik, publicista a fotograf, Sylvie Daníčková, konfenciérka, Radovan Lukavský, Ladislav Frej, Břetislav Pojar, Libor Vaculík, choreogeaf, Zdenek Merta, Milena Honzíková, dramaturg a další. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama