Reklama

Reklama

Policie Modrava

(seriál)
  • Slovensko Policie Modrava
Česko, (2011–2022), 37 h 38 min (Minutáž: 54–66 min)

Tvůrci:

Jaroslav Soukup

Režie:

Jaroslav Soukup

Hrají:

Soňa Norisová, Filip Tomsa, Jaroslav Satoranský, Matěj Dadák, Zdeněk Palusga, Jan Monczka, Jaroslava Stránská, Michal Holán, Jana Boušková, Martin Davídek (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(40)

Obsahy(1)

Hlavní hrdinkou seriálu TV Nova Policie Modrava je zkušená kriminalistka Jana Vinická v podání Soni Norisové, která z osobních důvodů přichází z většího města na venkov a přijme uvolněné místo velitele policejní stanice na Šumavě. Musí se však vyrovnávat s počáteční nepřízní místních policistů, kteří se nemohou smířit s tím, že jim velí žena. Jana je vtipná, inteligentní a má veselou optimistickou povahu se smyslem pro humor. Tak se snaží řešit i jednotlivé kriminální případy, které se odehrávají v jejím regionu. V každé epizodě řeší Jana nový kriminální případ, na jejichž pozadí prožívá i soukromé vztahy. Děj doplňují svérázné a někdy i humorné figurky horských obyvatel. Mísí se v něm napětí a tajemství s lidskými osudy a to vše v autentických reálech a exteriérech Národního parku Šumava. (TV Nova)

(více)

Recenze (168)

Tosim 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zvláštní fikční svět, v němž to policajtům jde až podezřele dobře od ruky a variace na Midsomer (jen na menším prostoru, takže je to méně realistické). Postava Filipa Tomsy by se mohla občas i zasmát, únavné milostné "tápání" hlavní policajtky v podání Zuzany Norisové by potřebovalo osekat. Na druhé straně ale civilní, na novu až decentní seriál, jenž natočil tvůrce, od kterého bychom něco takového nečekali už vůbec. S nadějí jsem si přečetl jeden z rozhovorů s panem Soukupem, ale poté, co v něm v podstatě vyřkl, že točit vážné věci je jednoduché a veselé složité, mě zase rychle přešla. 50%. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Policie Únava. To i přespříhraniční Hubert a Staller jsou lepší policajti. Respektive vtipnější. Tristní je, že ač je Policie Modrava míněna na vážno, x věcem se s ní člověk musí smát, tak hloupě je to napsané. Ale možná je to záměr, nevěrohodné, průhledné, předem jasné zápletky, kdy je divákovi tak jasně signalizováno, kdo je pachatel, že to musí prohlédnout i ten nejhloupější Novák a ten si pak lebedí, jak na tu detektivku zase vyzrál... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Vypařit se bez peněz nebo s penězma, to je sakra rozdíl." Když začnou uniformovaní obvoďáci vyšetřovat vraždy, tak to nemůže dobře dopadnout. Vyšetřování totiž nemá žádnou strategii, ale zato neuspořádanej chaotickej pohyb policistů po obvodu je naprosto vynikající. Nasmál jsem se do sytosti, když se na rekognici vedle sebe postavili pouze podezřelí, když se zajišťovala trasologická stopa fotograficky na mobil bez měřítka i když byla omezována osoba na osobní svobodě, přestože nikdo netušil, čeho se měla dopustit. Jakákoli vyšetřovací metoda zkrátka dostala filmový parametry a vznikl z toho celkem nepoživatelnej blivajz. Přesto dvě hvězdy za tu nechtěnou komedii dám a nevylučuju, že se nepobavím u dalších dílů. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

V podstatě podepisuju honajzův komentář. Ano, 1. oddělení nebo Devadesátky jsou samozřejmě někde jinde, ale troufám si tvrdit, že mimo nich je Modrava v záplavě často až směšných pokusů o různé variace krimi žánru to nejlepší, co která televize od roku 1990 v oboru krimi vytvořila. Samozřejmě velké plus je za nádhernou šumavskou přírodu, ale i herecké obsazení je docela sympatické, postavy normální (tohle je případ, kdy ženská vedoucí funguje), případy nejsou nějak uměle komplikované a je to celé takové normální. Jestli by Šumava byla vylidněná? No, to se říká o Midsomeru taky. :) Je to tak 70 %, ale trochu nadhodnotím. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Detektiv Filip Tomsa bez Favorita, vlhký sen Soňa Norisová, bodrý Láďa Mrkvička, uniformovaní policisté jak z nepodařeného sitcomu, počet vražd na kilometr čtvereční skoro jako v Midsomeru a překvapivé zjištění, že to, co v Krkonoších stačí pouze na čeledína, může být na Šumavě dost i na majora. Zkrátka ideální kriminální seriál k odebírání vzorků DNA, neboť jej celý prozíváte.. ()

sud 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jaroslav Soukup (částečně navzdory svým některým předešlým tvůrčím průserům) odvádí solidní řemeslný standart, Soňa Norisová je krásná ženská a snaží se hrát přesvědčivě, ale je to tak strašně nudné, sterilní a nezáživné, že jejich snaha vychází víceméně vniveč. 40%. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv mám výhrady k některým toporným hereckým výkonům, tak už skrz zajímavé prostředí (krásná, rajská Šumava) a zpracování skutečných případů, stojí Policie Modrava za zhlédnutí. Je dobře, že kamera si je vědoma fotogenických míst Šumavy a nešetří tak na jejich zabírání. Z herců bych pochválil Janu Bouškovou, Jaroslava Satoranského, Jana Pohana, zkrátka celou starou garnituru, a snad ještě Filipa Tomsu. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Šumava byla vylidněná, kdyby to bylo reálné. A to, že by část obyvatel byla mrtvá, část ve vězení a zbytek by se asi z tohoto, už tak drsného kraje odstěhoval. Policii Modrava se však nedá upřít slušné herecké případy, zajímavé případy a krásnou destinaci Šumavy. Osobně znám oblasti Sušice, Srní, Hartmanic, Železné Rudy, Poledníku, Prašil i Modravu a jsou to pěkná místa. Jen tak mimochodem, všimli jste si, že drtivá většina seriálu se odehrává v letě nebo době pěkného počasí za doby vegetace? ()

kingik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na Šumavě se děje akorát velké hovno, ale Jaroslav Soukup a spol. nabyli dojmu, že je to pravé místo pro zločin. Tedy zločinecký ráj. Chcípají koně, manželé z policejního sboru se surově chovají ke svým ženám a vyšetřovatelka, které nevěřím jejích dvacet let u policie, se u toho tváří jako by v krámě došel chleba. A co dál? Dál nic, protože vydržet s touhle tvůrčí blamáží po patnáct večerů, je jistě kumšt, a ten už pan kdysi dobrý režisér tak trochu zapomněl. Jaroslav Soukup ještě donedávna patřil k těm nemnoha českým režisérům, jež se televizní tvorbě důsledně vyhýbal, a až na stará kolena, po několika tvůrčích i komerčních propadech, vzal práci na seriálu s vděčnou kriminální tématikou. Však se také veterán české progresivní vlny, který dal filmu dvojici Vaculík & Tofi, patku Rudy Hrušínského, třikrát se trápil s majorem Majsnerem a přešlap učinil i s agentem Hruškem, dlouhou dobu bránil zkurvit si svůj filmový talent a cit sterilní televizní tvorbou, která vyžaduje úplně jiný, a bohužel nefilmový přístup. Od začátku je znát, že seriál režíruje někdo, kdo si tyká s filmovým plátnem, ale nemá možnost to uplatnit. Výsledkem je obsáhlá nuda, nezajímavě napsané dialogy a jen mechanický a epizodní přístup k látce s nepříliš šťastně propletenými zápletkami v jednotlivých epizodách. Seriál v podstatě podřadný, zaobalený do technicky vyspělého vizuálu. Vaic je Soukupovým dlouholetým spolupracovníkem a v psaní svých společných scénářů si rozumí, ale klidně bych uvítal čtvrtého Majsnera odveleného na Šumavu, než Soňu Norisovou v čele policejního sboru. Nevím, kdo v té nevýrazné slovenské piči vidí dobrou herečku, já tedy rozhodně ne. A kde scénář bere tu jistotu, že policejním vyšetřovatelům musí šéfovat zrovna žena?! S Jaroslavem Satoranským, někdejším top hercem "komančských" seriálových opusů, už dávno nikdo nepočítá. Vybral si pro svůj comeback příhodně seriál, neboť film mu nikdy nebyl nakloněn, hrát sice nezapomněl, ale ani ničím tu výraznou bídu nespasil. Hezoun Filip Tomsa je už tak nasáklý tím, že hraje v každé druhé současné seriálové píčovině, že už zkrátka nezaujme, i když se jistě najde dostatek mladých slečen, kterým učaruje jeho kukuč. Zbytek ansámblu hraje víceméně epizodně a nic nekurví. Ono nebylo ani co kurvit. Celé to stojí za hovno. Soukup je tímto nemožným počinem jen o jednu příčku na pomyslném žebříku nad Vítem Olmerem, který je alespoň tím, jak je v současnosti špatný, zábavný, což Soukup není ani omylem, a je jen těžce suchopárný. Tváří se jako by natáčel Kriminálku Las Vegas a vyšla mu z toho Kriminálka Kolín, či lépe řečeno Kriminálka Šumava. Název by měl být změněn z Policie Modrava na Policie Poprava, to sedí k výslednému šitózu dokonale. Hvězdička za vizuál a neokoukané prostředí. 20% ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nedokážem vierohodne odôvodniť, prečo som tento prírodopisný seriál o Šumave pozeral.  Pokiaľ by nebol denaturovaný imitáciou kriminálok, stačila by naň hodinka. Nemá zmysel vypočítavať všetky nedostatky, pretože by z toho vznikol text, aké píše filmfanouch. Chvíľu, ale naozaj iba chvíľu ma bavilo, ako sedem statočných obvoďákov rieši kompletný rozsah kriminálnej činnosti, pričom koncentrácia mŕtvol dosahovala rozsah periodického vymierania. Podstatné je, že ma seriál nerozčúlil a dvoma hviezdičkami vyjadrujem iba presvedčenie, že nemal byť nakrútený. A o tom to je. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Takhle, jako seriál, to má (na rozdíl od pilotu vysílaného samostatně před několika lety) už alespoň jakž takž hlavu a patu. Nadšením sice nejásám, ale za Šumavu a za Soňu to na ty tři * s odřenýma ušima je. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Výrazně rozvláčnější než klasická filmová detektivka. Viděl jsem jeden díl a nepostřehl, do jaké doby je seriál zasazen. ()

ainny 

všechny recenze uživatele

Nova = odpad? Český seriál = odpad? Nevím, na televizi moc nekoukám, a když tak na dokumenty. Na Modravu mě nalákala Šumava a v pondělí dopoledne se mi u ní dobře dělá na počítadle. Sem tam se přistihnu, že víc koukám, než pracuju. Navzdory tématu a díky té Šumavě je to prostě pohoda. ()

Ivoshek odpad!

všechny recenze uživatele

Viděl jsem jen jeden díl. Konkrétně "S3E1 Maily ze záhrobí". Nevím, kdy naposledy jsem viděl tak špatně napsané dialogy, které křečovitě deklamují špatně hrající lidé. Ovládl mne pocit absolutní trapnosti. Ale ne taková ta zábavná trapnost. Prostě jsem se jen styděl. Pak jsem to vypnul a šel si vymýt oči. Tohle už nikdy. Nikdy. Jo a abych nezapomněl, Satoranský to tady rozhodně nezachraňuje. Nevěřil jsem mu ani krkonošskýho Kubu a stejně prkenně hraje i tady. ()

honajz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V záplavě současných, a zcela blbých detektivních seriálů české produkce (jedno, jestli ČT, Nova, Prima... Barrandov snad nic netočí...) jde o pohodový detektivní seriál, který staví na atraktivní kráse šumavské krajiny a hor, lidé se tam chovají uvěřitelně, poldové nejsou žádní akční hrdinové s bouchačkou, ale řeší případy spíše z kamarádského pohledu, trochu mi to připomíná Případy 1. oddělení. Neříkám, že je to veledílo, ale naštěstí je to jiné, zajímavé a uvěřitelné. ()

Související novinky

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

28.12.2020

Ve věku 81 let po dlouhé nemoci zemřel český herec Ladislav Mrkvička. Známou tvář českého filmu můžete znát například ze snímků Atentát či Dostih, popřípadě pak ze seriálů 30 případů majora Zemana,… (více)

Reklama

Reklama