Reklama

Reklama

40 dní v poušti

  • USA Last Days in the Desert
Trailer 1

Film představuje kapitolu z Ježíšova (Ewan McGregor) života, a to čtyřicetidenní pouť pouští, kde sa modlí, potkává se s Ďáblem a bojuje s ním o osud rodiny v krizi. Tento souboj představuje dramatickou zkoušku Ježíšových schopností. (Bontonfilm)

Recenze (23)

sochoking 

všechny recenze uživatele

Čistý neutrál, 50 na 50. Rovnako by to snáď vyšlo, keby to bolo natočené o nejakom roninovi (samuraj bez pána), ktorý chodí kade tade a tiež nemá do čoho pichnúť. Ja si dokonca myslim, že to boli zbytočne vyhodené prachy- táto snímka. Nevravím, že to bola chujovina, ale poznám lepšie filmy o pustovníkoch, ktoré vám zostali ležať v hlave ešte dlho po tom, ako sa skončili záverečné titulky... ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Ewan McGregor pre mňa navždy ostane feťák Renton z Edinburghu. Sledovať ho v roli Ježiša uprostred Judskej púšte (točenej v Kalifornii) je dosť ambivalentný zážitok. Emmanuel Lubezki za kamerou je obvykle zárukou kvality, tu je však výsledok jeho snahy slabý priemer. Pohľady na púšť mohli byť výraznejšie. Nie nadarmo všetky hlavné monoteistické náboženstvá - židovstvo, kresťanstvo aj islam vznikli v púšti. Nedostatok zmyslových vnemov, izolovanosť, nedostatok základných životných potrieb naozaj spôsobí, že hlasy všehomíru prehovárajú hlasnejšie. Kresťanstvo vzniklo vlastne práve v okamihoch týchto 40 dní, o ktorých hovorí film. Ježiš dovtedy žil ako obyčajný človek, jeho božská stránka sa v ňom ozvala až počas tohto pôstu, kedy si siahol až na dno síl. Ak teda nechceme veriť monofyzitistickému názoru, že mal iba božskú stránku a človekom nebol vôbec (čo tvrdia napríklad Arméni). Film je točený z opačného pohľadu, akoby Ježiš bol obyčajný človek a úplne v ňom absentovala božská stránka (čo tvrdia Nestoriáni). Výsledkom naozaj je to, čo tu už niekto spomínal, že Ježiš pôsobí absolútne slabým a bezmocným dojmom... Pár myšlienok zaujalo, inak teda nič extra. Druhú hviezdu pridávam čisto len z osobného záujmu o túto problematiku. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Film som si chcela pozrieť kvôli mladému Sheridanovi a Lubezkiho kamere. Som spokojná .. nesklamali. Hudba pasovala, už menej Ewan a príbeh neposkytol nič výnimočné. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Kontemplační a meditativní filmový stav. Provokativní film o soužení Ježíše. Portrét jeho lidské stránky. Témata otec a syn, rodinná odpovědnost, osud a smrt. Pro někoho možná příliš duchovní, biblické a křesťanské. Věčné zírání k horizontu...Film jsem shlédl v klubu na Filosofické fakultě. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Ono je sice fajn, že film není tak podbízivý, jak už to u snímků s křesťanskou témtatikou bývá, ale to v tomto případě nestačí. Herci se snaží, ale prakticky nemají co hrát a celkově je to nebetyčná nuda o ničem, která se pomalu nedala vydržet ani s rychloposuvem. 10% ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Celkom vtipné hodnotenie. Mám rád filmy idúce oproti diváckym očakávaniam. Náboženské príbehy mám rád len z toho hľadiska, lebo mám rád hľadanie niečoho trvácneho a večného než aby som sa vyslovene rochnil v príbehoch a podobenstvách( hoci to k tomu tiež patrí). Last Days of Desert sú veľmi pomalý a príbehovo veľmi jednoduchým filmom. Ale okrem poslednej scény tomu nemám veľmi čo vytknúť. Herci sú výborný, prostredie umocňuje prázdnotu duše a života. Hudba nevtieravá a Lubezskeho kamera zase raz bezchybná. Garcia necháva posolstvá pod pokrývkou a necháva hlavne diváka nech ich sám nájde. Nič tu nie je podané priamočiaro a všetko je to viac vrstvené. Myslím si že ten čo sa vyzná v tématike si to užije viac ako človek čo sa na základe tohto filmu snaží s tématikou oboznámiť. Nebyť fakt poslednej scény tak by to malo plný počet. Na film sa treba pozerať ako na hádanku. Ak som aspoň trochu pomohol :) ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

O filmu jsem dopředu nevěděl nic. Kdysi jsem jen viděl fotky a nějaký prvotní trailer z filmu a přišlo mi to zajímavé - přesně tak, jak mi to vyhovuje. Pomalé vyprávění o muži cestujícím napříč zemí, nějakým způsobem rozjímajícím, jemuž se začnou zjevovat věci, které prostě nejsou. O co jde? Kdo je to a kam jde a co s ním mají ty výjevy společného? A tak se mi to nyní dostalo do rukou. --- Zprvu očekávatelně pomalu se rozjíždějící příběh, ponedlouhu psychedelicky se odvíjející a hle, přichází první oslovení hlavní postavy a hned mi bylo jasné, o co tu kráčí. Až po dokoukání jsem si přečetl obsah tady z profilu - a musím uznat, jak mám na náboženství obecně svůj názor, že vědouc o čem film je, cíleně bych jej minul, náboženskou tématiku ve filmech skutečně nevyhledávám. Kupodivu musím uznat, že v tomhle ohledu by to byla škoda, protože způsob vyprávění mi tu vyhovoval - žádné fantasy a pohádky z knihy knih, ale o něco realističtější pohled na putování syna tesařova a jeho konec, krom vizí pokušitele, zrazujícího z cesty, zcela zbavený jakýchkoliv nadpřirozených či nadlidských skutků či dění a vyobrazení. Takže si pak můžete říct, že takhle to klidně nějak mohlo být. Divák nevidí nic mezi tímto začátkem a vyobrazeným krátkým koncem a spočinutím, ani nic poté. Prostě značně civilnější vyprávění o putování téhle později biblicky zprofanované postavy, což je prostě v záplavě všech těch "velikonočních eposů" přinejmenším příjemně překvapivé. --- Hodnocení: Takové lepší *** A proč ne tedy rovnou ****? Poměrně deprimující osud okolí, zjemněný jen jedním úsměvem nad miskou vody, a jakási otevřenost té hlavní dějové linky, což zjevně mělo být záměrem, nicméně po té vší, mě celkem vyhovující rozvláčnosti jsem asi přeci jen čekal trošičku víc než polouzavření jedné z v prach obrácených epizod nějaké (!) rodiny s nečekaným poutníkem. --- PS: Ewan mi tam sednul a ve své dvojroli herecky nezklamal. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

V první řadě zjišťuji, že mám méně a méně rád náboženské příběhy, a to i takové, které se věnují postavě Ježíše celkem realisticky, i když zároveň trochu fantaskně, jako je tomu v tomto případě. Ta fantasknost ale plyne z toho, jak se snímek snaží vstoupit do jeho duše. Zadruhé je tenhle film prostě umělecká nuda. A toť vše. ()

Zmiu 

všechny recenze uživatele

Viděno 27.9. 2015 na RIFF. Hodně divný film, Evan McGregor mi jako Ježíš vůbec neseděl, ďábel pokušitel si tam taky moc nezahrál. 40%. Taky přemýšlím o pouštním způsobu pohřbívání. Že by tělo shořelo na prach, když tam nebylo žádné dřevo, a taky, že by na poušti spalovali mrtvé? Celá ta rodina na poušti byla divná. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Viacmenej filozoficko-poetický film. Námetovo to nebolo zlé, ale dejovo neskutočne strnulé a nevýrazné. V tom mori lyriky bolo tých dialógov naozaj veľmi máličko, a to je obrovská škoda. Najviac zo všetkého ma bavili rozhovory medzi Ježišom a chlapcom, to bola radosť počúvať. Kiežby sa to nieslo skôr v nejakej epickejšej rovine a s viac dialógmi. Ale asi bol režisérsky zámer to ponechať v takomto lyrickom tempe (bohužiaľ). ()

Havaj8 

všechny recenze uživatele

Měl jsem pocit, že to má být dobrodužnej film o poutníkovi v pouštích. Úplně mi ušlo, že to má být jedna Ježíšova kapitola. Příběh je vyprávěn až moc stroze a vlažně. Není tam moc šance nějak uchvátit diváka neznalého náboženství a věcí kolem. Sice jsem neměl problém to dokoukat, ale není to prostě úplně pro každýho. ()

dafidsch 

všechny recenze uživatele

Nekorektný, umelo vytvorený príbeh so slabým Ježišom, ktorý ako keby miestami nevedel čo robiť a načo tam vlastne je...celé to bolo divné. (30%) ()

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Zoufalá fata morgana, která se nemůže opřít ani o uměleckou vizi, novátorství, náboženské zanícení nebo naopak polemiku ani o poutavý vizuál... ()

KHkomiks 

všechny recenze uživatele

Naprosto nečekaná akční zábava! Nenechávejte se mást špatnou kritikou. Jde o pohled na Ježíše v neznámé etapě jeho života. Následuje pár super akčních scén a Ewan to tam brousí na motorce, zastřelí anděla brokovnicí, na krátkou chvíli zahlédneme Auto a v něm Vína Diesla, chvíli nám zarepuje 50 cent o bohu a proč jsou na sebe lidé tak moc zlí a podobné srandy. Prostě nečekejte žádný artík, ale pořádnou dávku nadsázky a zábavy podáváné s nutnou dávkou britského humoru. 😉 ()

Torpid 

všechny recenze uživatele

Kamera, hudba a herci - extratřída. Velký důraz podat Ježíše pouze jako extrémě ztišeného a empatického člověka, bez toho svatě přeslazeného čůrákování, jaké je v komunikaci mezi bossem a apoštoly v křesťanských agitkách zvykem. Děj by se dal shrnout do jedné věty. Ježíš se toulá po poušti, mluví sám se sebou, a s tím svým horším já, až natrefí na celkem dost tragickou tříčlennou rodinku. Děj je tady ale na té poslední koleji. Maximálně pomale vyprávěný apokryfní příběh Ježíšových 40-ti dní na poušti. Doporučuju pouze těm , kteří mají rádi meditativní artové snímky bez děje. Vy, ostatní - budete trpět. ()

AloeB 

všechny recenze uživatele

Ewan McGregor zde konečně hraje pravého Ježíše a dle očekávání výborně. Proti jeho herecké dvojroli nelze nic mít, horší je to však s obsahem. Na ztvárnění Krista mi zde nezáleží, tvůrci měli volnou ruku a udělat z něj nerozhodného kazatele v poušti je zajímavý nápad, finální zpracování mi ale nesedí. Vše vypadá, jako by měsíc v poušti Ježíši nic nedal a nějakou vnitřní renesancí si prošel až během oněch Last Days in the Desert, kdy se setkal s rodinou v krizi. Zde by možná bylo zajímavější popsat vnitřní rozpory postavy a jeho střet s ďáblem/svým špatným já, který je ve filmu prezentován. A samozřejmě, divák to může brát tak, že poustevničení o samotě nemá reálně žádný smysl a skutečné zkušenosti se získávají kontaktem s lidmi a pomocí jim, toto je ale nereálná nadinterpretace a film takto nijak nevyznívá, což je dobře i špatně, protože přestože pak film není znehodnocen nějakým zbytečným poselstvím, či myšlenkou, tak na stranu druhou nám její absence nedává důvod tento film vidět. ()

brasek 

všechny recenze uživatele

Cesta k spaseniu vedie cez utrpenie. A tento snímok je absolútnym utrpením až takým, že slabé povahy sa nedokážu dívať až do konca. Chválim iba hudobný doprovod. ()

Reklama

Reklama