Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Co způsobilo, že Ljudmila Pavličenková, krásná mladá dívka, vzala do ruky zbraň a stala se jednou z nejúspěšnějších sniperek druhé světové války? Je hrdinkou, nebo chladnokrevnou vražedkyní, která má na svědomí 309 obětí? A jaký byl její vztah k americké první dámě Eleanor Rooseveltové? Dokázala si zachovat ženskost i během vojenských operací? Nejen na tyto otázky odpoví strhující a napínavý snímek Bitva o Sevastopol, který vás provede jednou z nejdůležitějších bitev druhé světové války. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (226)

helrohir 

všechny recenze uživatele

Skôr priemerný vojnový film, ktorý síce načrel do neokukaného a zaujímavého prostredia z druhej svetovej, ale spracovanie je z väčšinou monotónne a hlavne zbytočne preromantizované. Na vojnový film je tu akcie len poskromne, hoci sniperské scény sú celkom fajn, plus je tu jedna dych berúca akčná scéna, ktorej kredit uberá jedine to, že je z väčšej časti vytvorená digitálne. Mimo diania na fronte nemá film veľmi čím zaujať, nakoľko scény v USA, kde sa lobovalo za druhý front, sú skôr nezáživnou výplňou minutáže. Romantické sekvencie sú permanentne striedané s tými akčnými, ale ja nepatrím k divákom, ktorí toto dokážu vo filme oceniť. Hlavná hrdinka je celkom sympatická a ako hlavná postava dokáže film z väčšej časti utiahnuť. A ešte jedna vec, ktorá ma vyslovene iritovala, a to sú tie popové songy, ktoré sa sporadicky objavovali v niektorých scénach, pričom mi jednoducho nedochádza, čo tým chceli tvorcovia dosiahnuť. 55%. ()

borohub 

všechny recenze uživatele

Musím konstatovat, že mě tento film příjemně překvapil. Lehce jsem se obával, že to bude podobná srajda jako Stalingrad, ale rozhodně to tak nebylo. Serou mě různé feministické sračky, kde se ženské snaží protlačit za každou cenu, ale to že v rudé armádě bylo docela hodně žen je prostě historický fakt a je to i příjemná změna, že "hlavní hrdina" válečného filmu je žena. Film má docela příjemný spád a na rozdíl od jiných válečných filmů se tam něco děje v podstatě celý film. Co mě ale trochu vadilo bylo přeskakování z jedné časové roviny do druhé, podle mě podobný formát většině filmům prostě škodí, dále co mi na tomto filmu nesedělo byl soundtrack. Některé scény byly příšerně umělé (např. "námořní" bitva) a přijde mi, že třeba grafika např. Battlefieldu V vypadá daleko lépe než toto.. Konec je poměrně dojemný (přenechání propustky, upřímně netuším co je na tom pravdy, ale na efekt dobré). Ale celkově mohu doporučit, rozhodně se nenechat odradit, že je to snímek z Ruska, protože se jedná o docela důstojný válečný film. 70% ()

Blenny 

všechny recenze uživatele

Z historického hlediska, alespoň pro mne, zajímavé. O té šikovné paní jsem zatím neslyšel. Horší už je to z diváckého hlediska. Když se odstřeluje, tak je to prima. Ovšem to ostatní kolem je vata, která tam být musí k pochopení toho všeho kolem, ale je to dosti nezáživně natočená vata, která to zdržuje. A je tam tý vaty dost. Bohužel. Více kulek by přineslo více zábavy. ()

Hemlock 

všechny recenze uživatele

Zde se dalo určitě vyždímat více - hlavně mě mrzí, že i přes zajímavý námět tam záběr na samotný Sevastopol, jež je i v názvu filmu, prakticky musíte hledat. Další rušivý element (jindy pro mě vítaný) spatřuji ve skocích v časové ose, ale chápu, že si sufražetky musely pokecat... Bojové scény to naštěstí zachraňují a staví snímek do lehce nadprůměrných kolejí, ale ve srovnání např. s Enemy at the Gates tento ruský snímek dostává na prdel na všech frontách - 60%. ()

petrik11 

všechny recenze uživatele

Tak za mňa nič moc, také akosi jednostranne nafúknuté. To by Nemci mali holt iné straty ak by to bolo takto aj naozaj. ()

Venom666 

všechny recenze uživatele

3,5* bojové scény jsou bezchybně natočeny,  ale mohlo jich být víc je tam dost romantiky a kecání. Název Bitva o Sevastopol je dost zavádějící, když v Sevastopolu se to odehrává až v závěru chvilku. Spíš je to životopis sovětské sniperky Pavličenkové, ale dobře se na to dívalo víc takových válečných filmů. ()

PozorGranat 

všechny recenze uživatele

Zvláštní období ke spojení ruských a ukrajinských filmařů, vzhledem k jistým neshodám okolo obou národů v těchto časech. Když jsem viděl první trailer k filmu, ihned mě napadl méně úspěšný ruský snímek Stalingrad. Obavy se naštěstí nevyplnily a film jsem si celkově velmi oblíbil; to i přes to, že jsem musel přelouskat dlouho neslyšenou ruštinu. Film mapuje život Ljudmily Pavličenko, dcery vysokého důstojníka NKVD, která se stala odstřelovačskou legendou teprve ve věku dvaceti tří let. Do statistik se zapsala s neuvěřitelným číslem 309 zásahů a během života si vysloužila mnoho ocenění. Akční scény jsou všechny velmi povedené, včetně CGI efektů samotných. Vývoj postav je to, co se mi na snímku velice líbilo. Zatímco většina amerických filmů se tuto mezeru snaží vyplnit silnější akčností, Bitva o Sevastopol na to šla šikovně; zvyšujícím se duševním nátlakem na samotné postavy. To přímo navazuje na Juliji Peresild, která válkou unavenou Ljudmilu vystihla naprosto dokonale. ()

jack_scott 

všechny recenze uživatele

že jsou ve filmu relativně hezké drahé digitální efekty a drahá výprava neznamená, že válečný životopisný film se nedá hodně zkazit. Určitě bylo zcela zbytečná dějová linka s paní Rooseveltovou, to za prvé. Za druhé dnešní ruská propaganda v idealizaci poměrů stalinovy Ukrajiny zachází neuvěřitelně daleko. A za třetí - válečných scén moc není, a když jsou..., vesměs...vyzněly podivně. Za efekty dávám druhou hvězdičku. Jinak velice solidní WTF ()

pafka 

všechny recenze uživatele

Ne ne, ty komousi proste nejsou normalni a i sami rusove uz si to konecne uvedomuji. Castecne retrospektivne vypravene, coz ted uz nikdo to netoci jinak. Je to jeden film, jako druhy. Skoda, ono to totiz zkratka ztraci stavu, kdyz mezi dobrou whiskey musite loknou trosku zeleny a pak opet a opet. ()

Facerr 

všechny recenze uživatele

Mám rád válečné filmy a od tohohle jsem válečnou vřavu čekal taky. Bohužel se konalo jen pár rychlých bitek. Do toho se odehrála nějaká ta romantika, která možná měla k filmu přitáhnout i divačky. Nakonec mám ale pocit, že to bylo spíš pro ně. Rusové obecně válečnou tématiku umí, ale tentokráte to zrovna nebyla trefa do černého. ()

harycek 

všechny recenze uživatele

Ruské pojetí válečných filmů je jiné , ale zase má jiný úhel pohledu na válku a všechny její aspekty, tj. zrůdnosti a krutosti , které se dají chápat různě a toto tento film plně splňuje!! ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Bitka o Sevastopoľ je v zásade kvalitným vojnovým filmom, ktorý ale dáva primálo priestoru tomu, čo sa reálne dialo na vojnových poliach a až príliš sa venuje vzťahom a podobným záležitostiam. Na druhej strane tento film dáva možnosť si uvedomiť, v akých meradlách sa určuje úspech toho ktorého vojaka a pri počte 309 mŕtvych si poviete, že by tá ženská mala hniť v base, no v prípade vojny je to národná hrdinka. Aj to istým spôsobom hovorí o zverstve, akým je vojna. Minimálne na to je dobré točiť podobné filmy. 60 % ()

CorvusBlek odpad!

všechny recenze uživatele

Pateticko propagandistická slátanina zabalená do rádoby moderní technologie vizuálního zpracování... Nepřítel před branami byl realistický a syrový ( stejný téma a diametrálně odlišná kvalita ). Toto je ukázková ztráta času 10% ani nevi za co, možná jedna scéna... ()

srolyma 

všechny recenze uživatele

Film o ukrajinské děvočce, která milovala dvě věci. Oficíry (pokud možno od hodnosti kapitána výš) a zabíjení Němců. To první ji moc dobře nešlo, zato v tom killení hákošů přímo excelovala. Film je to slušný a jak se na správný ruský hrdinský epos sluší a patří, tak zvlášť hromadné scény se vyvedly. A ten pán, co hrál Eleonor Rooseweltovou, byl docela legrační. ()

vodkasesemte 

všechny recenze uživatele

During the war, women brace on the worst. And soon there will be another war. Lady Death. Navzdory verbalovu hroznému komentáři to vubec není špatný. Nemužu se od toho odtrhnout. How can you be against war? It will create a fair world. That opinion is very popular today. From above it looks nice but the war has already behun. You are afraid to admit it. And thats your weakness. Bcs you are a coward. Zbabělej kripl od pohledu. Pes, kterýmu vyhovuje štěkat za plotem. My son will make you happy thats his nature. Boris, get the ring and show it to Lyuda! No už se nedivím, že šla radši na frontu střílet Nemčoury. Připomíná mi trochu Voříškovou. War has spread to Romanian and Finnish territory. War is not a place for women. War is not a place for cowards. I cannot sit here, ashamed. Everyone does their part. Especially, she had talent to be invisible and precise. Arrow slit the tank with armor-piercing rounds. Shoot twice at the same spot and the glass will crack. The third shot kill the driver. Na to bude čekat. V tancích měli sklo? Němci jo. Mají tam hotovou střelnici. I swear to protect our motherland in this fight against the enemy. To kill a 100 fascist with this gun. Each rifle has a character. You need to understand and handle the rifle as it would your wife. Rooseveltová mezi dveřma (11/17). Ta rejže asi už bude. Confidence come with a smile. The smile is your main weapon (kde to bylo). Ans you must hold that smile as long as you can. Speak loudly, confidently and always look the person directly in the eye. Ona ho zavízala, aby ho pak mohla trefit zdálky? Nebo to byla ta druhá? Byla. You have to believe they will not kill us. Ty píčo, po tomdle si konečně pustím Battlefield V! God sent us a sniper. If doctors allow it, you can fight in full force. Ppl dont always see woman in the lead. He was so intelligent and successful and handsome. And he chose me. Leave it! No fucking way. Listen to your heart. Shoot between heartbeats. Remember that no one will kill them, of you do not kill them! No doubt war kills ppl. Si během krátký války našla tři frajery a s jedním dokonce otěhotněla? You are not a woman, you are a Soviet soldier. Nebud dětinská! I cannot take it anymore. The men should have protcted you. Takhle to kope - najednou! Otto von Singer, best German sniper. He will come for you. Do you know how important it is to win this duel? Four times wounded in the battle. About 80,000 inhabitants defending Sevastopol remained in the area. They fought hard against the enemy. They were all sentenced to death or captivity. Chicgo 1942, I m 25 and I have killed 309 fascist enemies by now. Do you not think, gentlemen, that you have been hiding behind my back for too long? ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že se jedná o ruský film opěvující statečnou odstřelovačku, tak jsem čekal něco kolosálního. Výsledek byl takový nemastný neslaný, bojové scény značně omezené a spíše výjimečné, děj se soustřeďoval na pocity a osobní život hlavní hrdinky, ale ani to nebylo dotaženo. Jak je ona chladná, tak chladně byla podána a divák neměl po celou dobu šanci jí alespoň trochu vniknout pod kůži. Film jako celek je velmi nevyrovnaný. Některé silné scény jsou vzápětí vystřídány totálním sladkým průšvihem. Od půlky se to zvrhává už jen v čekání na konec, který je stále oddalován. A až teprve v samém závěru se divák dozví také něco o Sevastopolu. Škoda, potenciál to má, ale je promrhaný. ()

Reklama

Reklama