Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Co způsobilo, že Ljudmila Pavličenková, krásná mladá dívka, vzala do ruky zbraň a stala se jednou z nejúspěšnějších sniperek druhé světové války? Je hrdinkou, nebo chladnokrevnou vražedkyní, která má na svědomí 309 obětí? A jaký byl její vztah k americké první dámě Eleanor Rooseveltové? Dokázala si zachovat ženskost i během vojenských operací? Nejen na tyto otázky odpoví strhující a napínavý snímek Bitva o Sevastopol, který vás provede jednou z nejdůležitějších bitev druhé světové války. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (226)

BoKo_CzT 

všechny recenze uživatele

Nuž priznám sa dobrovoľne, že Rusko je mi bližšie ako USA, či väčšina EU. Asi to bude jeden z dôvodov, prečo na mňa film zapôsobil. Mnohí mu budú vyčítať veľké množstvo klišé, propagandiatickú podjatosť, niektorí možno prílišnú šablonovitosť scenáru. Avšak čo filmu uprieť nebudete môcť je emotívnosť a najmä dodržanie chronologickej prehľadnosti dejovej linky. Film si v ničom nezadá so svojimi americkými proťajškami remeselným spracovaním. Oproti US produkcii však nie je použité to nadrozmerné množstvo patetickosti. Európania jednoducho poznajú tenkú hranicu medzi gýčom a umeleckými vyjadrovacími prostriedkami, hranicu medzi útokom na emócie a rozprávaním príbehu cez divákovo srdce. Skrátka slovanský film je emocionálne autentickejší. Keď k tomu pridám výzor a charizmu Julie Peresildovej - predstaviteľky hlavnej hrdinky, som nútený hodnotiť 80 %-tami. Krásnou čerešničkou na torte je vo filme paralela medzi vojnou geopolitickou a vojnou vnútornou vedenou v srdci hlavnej hrdinky. ()

Saxos 

všechny recenze uživatele

Je až s podivem, že se Pavličenko /vyznamenání - Hrdina Sovětského svazu, Leninův řád/ po válce vyhnula Stalinovým čistkám. Film docela věrně kopíruje skutečnost. Ve snajperské knížce opravdu měla neuvěřitelných 309 zásahů. Dokonce 36 zásahů nepřátelských snajperů. Ve filmu zmíněna pouze delegační návštěva USA /v rámci této akce proběhla návštěva i Kanady a Velké Británie/. Rusové si asi konečně všimli, že se teď vyrojilo spoustu válečných filmů a hned se to snaží rychle dohnat. Film se dobře drží dějové linky příběhu sovětské odstřelovačky s prostřihy z bojové i civilní scény. Název trochu zkreslený. ()

ClarityW. 

všechny recenze uživatele

Možno oproti pár kúskom z ruskej kinematografie slabší odvar ale stále to malo to, čo Rusi do filmov dávajú. Ako biografická snímka mladej ruskej sniperky to zapôsobilo tak ako malo. Celková spokojnosť. ()

Vajnlich 

všechny recenze uživatele

Musim říct, že jsem se těšil na nový válečný film, který má tak vysoké hodnocení a to možná byla ta chyba. Né, že by Bitva o Sevastopol byl úplně špatný film to určitě né, ale k dokonalosti mu přece jen dost chybí. Dost podstatnou část filmu jsem se opravdu nudil a co je hlavní podle mě to kazí fakt že hlavní postava je žena. A to teď nemyslím nijak zle, prostě v určitých chvílích jsem měl pocit, že koukám na romantický film a to zuřila druhá světová válka spoiler alert viz scéna kdy zabijou dalšího muže jejich snů který ji svým vlastním tělem bráni před výbuchujícémi granáty. Prostě to bylo víc o lásce v době války než o hystorických faktech a vojencké vřavě. Slabší trojka. ()

notozjano 

všechny recenze uživatele

Miluju filmy podle skutečné události a to, co dokázala Ljudmila Pavličenková, je opravdu inspirující. Není divu, že se podle ní natočil film. Přiznám se, že herečku Juliju Peresild jsem před tímhle neznal, ale teď už je v mé paměti a určitě vyhledám filmy, kde bude hrát. Ta její hra očí je parádní a troufám si tvrdit, že to pro ni byla pocta, ztvárnit roli ženy, která si získala takový respekt a uznání jedné z nejvlivnějších žen světa. Spoiler: Při jejím posledním vystoupení před novináři vypustí z úst nejlepší hlášku celého filmu a mě v tu chvíli naskočila husí kůže. V krátkém okamžiku si musí divák uvědomit, že ta mladá dívka měla v sobě víc kuráže, než celá Amerika dohromady. Tento film by se měl promítat dnešní mládeži, aby viděli, co bylo potřeba dělat pro to, aby si oni mohli v "klidu" žít. ()

blekekeke 

všechny recenze uživatele

Julija Peresild a její "smrtící" pohled. Uvěřil jsem ... Jeden ze snímků, kdy vůbec nevadí, že k realitě má tenhle kousek daleko... ()

PatrikP4 

všechny recenze uživatele

Dobrej film hodně bavil... Pavličenková je jedna ze sniperských legend... Těch bylo ale za 2.sv války více... O některých film nenatočí o jiných jo, ale já jsem za to vděčnej.... Škoda jen těch scén mimo válku, na můj vkus jich bylo až moc... ()

brasek 

všechny recenze uživatele

Kto čaká poctivý vojnový film, bude sklamaný... a ja som tiež. Príbeh nie je nezaujímavý, ale začneme v roku 1953 a po troch minútach sme v roku 1942, niečo zaujímavé sa deje v roku 1941, potom sme niekde na Ukrajine pred vojnou... naozaj takto sa budovať atmosféra nemôže. Vojnové scény nie sú zlé, ale majú ďaleko od skvelého predstavenia. ()

kolly13 

všechny recenze uživatele

Pseudo Zajcevova, patos a otřepaný přístup k tvorbě závěru který už má vyšší parametry. Slabota s malým rozpočtem, který utáhne na emoce, kéž by to soudruzi zkrátili. ()

Kushina 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý příběh nejlepší ruské Odstřelovačky. Je zajímavé a zároveň smutné sledovat, co všechno museli ruští vojáci i vojačky snášet, jak s nimi i přes jejich skvělé výkony bylo zacházeno. Každopádně to ve mně něco zanechalo, něco na srdci, co hřeje. 70% ()

RMN88 

všechny recenze uživatele

Romantika + Válka k sobě opravdu nepatří tímhle filmem se to potvrdilo pozitiva jsou super záběry a super sniper scény a to je asi vše. ()

HiroM 

všechny recenze uživatele

Štvalo mě prolínání scén z fronty se scénama z USA. Válečný film částečně spíše románek okořeněný válkou. Za mě velmi slabé, nezáživné, nenadchlo. ()

Kozlowski8 

všechny recenze uživatele

Výpravný a dobře natočený životopisný snímek o legendární sovětské odstřelovačce Ljudmile Pavličenkové. Tato žena je v příběhu představena především jako tvrdá, nesmlouvavá až bezcitná bojovnice, kterou z ní udělala částečně výchova jejího otce a především válka. Občas ale ve svách citových projevech ukázala i něžnější a křehčí část své duše. Navíc to byla krásná žena. Julija Peresild dostala značný prostor pro svůj projev a myslím, že odvedla výbornou práci. 70%. ()

Horác 

všechny recenze uživatele

Film mě celkově docela pířjemně překvapil. Jen mi postupně trochu začínala vadit přehnaná oslava zabíjení, spojená s klipovitostí (teď ukážeme, jak je střílení lidí estetické a cool a podbarvíme to moderní hudbou). Vysoká je i digitálnost, hned se mi vybavil novější emerický biják o Midwayi - čili zpracování na úrovni, ale občas z toho ty procesory úplně kapou.Což zvyšuje pocit pozlátka na úkor důvěryhodné opravdovosti.To už u těch moderních ambiciózních velkofilmů bývá - navrch huj a vespod ne snad fuj, ale trochu prázdnota. Nicméně celkově dobrý a navíc Je se mi líbila ta holka. ()

Hanz_knife 

všechny recenze uživatele

Pokud chcete důkaz toho že ženský na buzerák tak nějak nepatřej je tenhle film dobrým důkazem. Co že to melu u filmu o odstřelovačce co zabila tolik nácků? Nevím jaká byla ve skutečnosti ale ve filmu vypadá jako duševně nevyrovnaný psychopat a sociopat. Vím válka udělá z mozku ementál, ale i tak nebyl snad jediný moment kdy by působila nějak normálně ať už válka byla nebo ještě ne. (no byla ale ještě ne pro sssr co si naporcovalo poláky) Mimochodem fašimus byl v itálii němci měli nacismus je to podstatný rozdíl páč jsem si nevšiml že by zrovna Adolf favorizoval korporativismus a modernismus a ve vládě měl židy. Je hrozná škoda že jinak celkem solidně zvládnuté řemeslo ruské filmografie tak kazí prostě ten scénář, půl filmu se děj vlastně ani nijak neposunuje jen sledujeme šíleně nesympatického doktora jak se snaží dostat do kalhot šíleně nesympatické vojandě která se raději zahřeje s důstojníky. Nepomáhají tomu ani nudné nicneříkající scény s Eleanor. Stokrát raději bych odpustil patetické "kdy už ty fašistické zrůdy vyženem z naší země" než sbírání trofejí, řešení kolik se toho dá zabít a jak dlouho mám nácka nechat s prostřeleným ramenem a nohama než mě dáte před polní soud. Možná kdyby se film více zaměřil na to co všechno dokázala s puškohledem než se svým klínem tak bych mohl přidat hvězdy na skoro celou pětiletku. ()

oblonskij100 

všechny recenze uživatele

To, že se nám to táhlo jako smrad a retrospektiva postrádala základní pravidla retrospektivy, jsem tomu stejně napálil čtyřku bez kormidelníka. Chtěl jsem dát za tři, ale zachránili to píseň Kukuška od Poliny Gagariny a nádherný patos na konci, který neumějí jen Američané, ale i Sověti/Rusové. ()

Reklama

Reklama