Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Co způsobilo, že Ljudmila Pavličenková, krásná mladá dívka, vzala do ruky zbraň a stala se jednou z nejúspěšnějších sniperek druhé světové války? Je hrdinkou, nebo chladnokrevnou vražedkyní, která má na svědomí 309 obětí? A jaký byl její vztah k americké první dámě Eleanor Rooseveltové? Dokázala si zachovat ženskost i během vojenských operací? Nejen na tyto otázky odpoví strhující a napínavý snímek Bitva o Sevastopol, který vás provede jednou z nejdůležitějších bitev druhé světové války. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (226)

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Výborne natočená vojnová dráma prepletená romancami hlavnej hrdinky ostreľovačky Ljudy s mužmi, ktorí sa uchádzajú o jej lásku. Príbeh akoby bol rozprávaný manželkou amerického prezidenta Theodora Roosvelta. Vizuálne efekty aj herecké výkony na veľmi dobrej úrovni. ()

Ruslan 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem se těšil už dlouhé měsíce a ničím mě nezklamal, což se mi obvyklé stává. Efekty jsou zde na špičkové úrovni, taktéž herecké obsazení je vynikající. K příběhu nemám co dodat. Člověk si na nějakou tu první akci musí chvíli počkat, ale věřte mi pak to stojí za to. Celou dobu mi bylo velmi líto Ludmily Pavličenkové, jak ohromně silná musela ve válce být a o kolik milovaných lidí přišla. Válka je hrozná věc a tenhle snímek nám ji ukazuje z pohledu ženy, která má moje obrovské uznání. 95%. ()

svist10 

všechny recenze uživatele

Trailer to prezentoval jako válečný film, a on je to především životopis. Nu což, vyloženě to nebolelo. Technicky precizní, nadchl mě především zvuk. Řešení romantických vztahů bylo poněkud navíc, a kdyby ve scénáři absentovaly, vůbec bych se nezlobil, patosu taky bylo víc než zdrávo. Válečné scény, byť zabírají velkou část stopáže, mi přišly jako válka light, rusové umí i líp ( http://www.csfd.cz/film/288230-brestska-pevnost/ ). Tak si říkám, že by možná bylo lepší, kdyby se ve filmu více věnovali prokreslení vztahu s Eleanor Roosevelt. Palec nahoru za střelbu do vlastních v podobě otravného politruka. ()

Snakefinger 

všechny recenze uživatele

Musím dát plný počet. Tento film není jenom o válce, je o lidských osudech a v neposlední řadě i o srovnání dvou protichůdných systémů. Toho amerického a ruského. Co je zajímavé, že ani jeden zde nevychází jako vítěz nebo poražený. Další plusové body za opravdu nádhernou hlavní představitelku, která by si zasloužila za svůj výkon Zlatý Globus a Oskara v jednom. ()

joywork 

všechny recenze uživatele

Dobré válečné drama o snajperce Ljudmile Pavličenko, o které jsem doposud neslyšel. Snímek trpí všemi klady a zápory ruského filmu, jsou tu vidět dobře natočené válečné scény, najdeme i silný příběh, ale rovněž cítíme duch propagandy. Je třeba ale přiznat, že přeci jen se o píď změnila doba a ve filmu vidíme třeba příslušníka NKVD, který ji ideově vedl a hlídal v USA, či scénu, kdy těžce raněnou Ljudu nutí k fotografování bez sebemenšího ohledu na její stav. Je třeba uvést že Ljuda je Ukrajinka, a tam se film jmenuje "Nezlomná" a bohužel naši distributoři přejali trochu zavádějící název "Bitva za Sevastopol". Nicméně kvituji, že nikde nejsou nesmyslně heroizující scény, což dodává filmu uvěřitelnost. ()

Monellito 

všechny recenze uživatele

Ruské filmy a druhou válku vidím v tv rád, ale tohle byl podprůměr. Bez děje, bez emocí. Hlavní hrdince byste nejradši dali dělo. Myslím tím herečce ()

AmunRa 

všechny recenze uživatele

Ruské/sovětské filmy obvykle trpí jistým druhem fatalismu vlastního ruské povaze - tentokrát však dostáváme příběh hrdinky, která sama řídí svůj osud a dokáže se překážkám postavit. Hrdinové jsou velice lidští i bez emocionálního vydírání - smrt se bere jako tragická, ale nevyhnutelná součást války. Němci střílí po sovětských nemocničních plavidlech (ozbrojených, mimochodem), hrdinka ukájí nenávist pomalým zabíjením na několik ran. Linie vyprávění - předválečná, válečná, návštěva USA a poválečná - umocňují celkový děj životopisu reálné válečné hrdinky a objasňují roviny její osobnosti a psychiku narušenou válečnou zkušeností a ztrátou milenců i přátel. Postavy jsou vystiženy živě a podrobně, všechny činy jsou pochopitelné a uvěřitelné. Pro mě jeden z nejlepších filmů z WWII vůbec. ()

Jardatekk 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkné válečné drama o nejlepší ukrajinské (sovětské) ostřelovačce všech dob. Novodobé ruské válečné filmy jsou pro mě příjemným překvapením. Jejich válečná produkce z druhé světové války je velmi kvalitní. Ostatně po dobu války se v řadách sovětských vojáků zrodilo mnoho hrdinů v porovnání s nimi jsou ti dnešní jen slabým odvarem. Pro mě nepředstavitelná odvaha a hrdinství hlavní hrdinky v krutém období východní fronty. A pozor to vše podle skutečné události! Pro mě jasných 5 hvězd. ()

Margeline 

všechny recenze uživatele

Keď som nakoniec prišla na to, že o bitke o Sevastopoľ tento film až tak nie je, bolo mi to šumafuk. Táto biografická snímka o sovietskej hrdinke si ma postupne získala. Trochu ma naľakal otrasný playback u neamerických hercov, ktorí hrali američanov (ak by to aspoň dabovali amíci, ale ten hrozný prízvuk a intonácia...) ale akonáhle sa začal rozrávať príbeh o Ľudmile v retrospektíve, bola som namotaná. Hlavná hrdinka ako aj výkon jej predstaviteľky si ma získali svojou prirodzenosťou. Netradičná silná ženská postava, ktorej jediným zmyslom života nie je nájsť si muža, ale ktorá sa predsalen vie aj zaľúbiť. Vojnové scény boli naozaj silné, pri prvej bitke som drkotala zubami od strachu. Rovnako Ľudmila nebola neohrozená gerojka ale normálna ľudská bytosť, ktorá sa vie báť ale aj nájsť odvahu. Scény, v ktorých sa ukázala aj drsná a nemilosrdná ruská nátura, mrazili, zatiaľ čo pri fokuse na priateľstvo Eleanor a Ľudmily som sa usmievala ako mesiačik na hnoji. Áno, filmu sa dá veľa vytknúť, hejterov by možno až huba rozbolela, ale pri filmoch ako aj samotnom umení, ide o to, aké emócie vyvolá. A aké vyvolal u mňa? Ako by povedal Chuck Norris - všetky! ()

raru 

všechny recenze uživatele

Tak Rusi nám naservírovali ďalší vojnový film,tentoraz z obdobia,kedy dostávali pekne na frak od Nemcov v 2. svetovej vojne.Ono ani tak nešlo o bitku o Sevastopoľ,ako o životný príbeh jednej sniperky.A bolo to natočené dobre,z neopakovateľnou ruskou patinou,a aj keď hluchých miest bolo viac než dosť,celkovo to do seba pekne zapadalo.Vynikajúca hudba,dobrá Julija Peresild,unikátne zábery z blízka a prepracované bojové scény robia z tohto diela celkom slušný filmový zážitok. ()

zekon 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý film o dodnes mě neznámé sovětské snajperce. Celkově nafilmováno skvěle, pár výtek jako ostatní bych měl, nejvíc rušivě působila hudba, tvl ten bigbít ve válečném filmu, a pak divnoherní videa s bojující technikou a jeden útočící tank byl taky úsměvný. Nicméně film na vysoké úrovni, bez amerického patosu, jakž takž kopírující historii (pak jsem nastudoval a zjistil že mohli životopis kopírovat lépe) a ukázkou jaké svině byli komunisti a jak sověti srali na lidi s heslem "nas mnógo". Zajcev byl určitě dívatelnější z pohledu zpracování, Ljudmila je určitě lidštější a "hmatatelnější". Když vzpomenu na Fury......musel bych dát snad 8* ale 70% je asi adekvát. ()

Nathaniel8 

všechny recenze uživatele

Asi jsem čekal více. Když vidím válečný film s červeným hodnocením čekal bych něco více. A ono to nebylo špatné, ale něco mě tam nesedělo... A každopádně to bylo moc dlouhé... ()

Mina230692 

všechny recenze uživatele

Jako jo.... je to dobrý film, který stojí za to vidět. I když je to takové... nijaké no... Ljudmila je tam celkem trefně obsazena, hezky to hraje. kolikrát se žena umí zamilovat je až podivuhodné, nečekaně vždy do svého velitele... tak jako jo. ta válka je tam celkem dobrá, jsou tam momenty u kterých čumíte na film a nevnímáte okoli, ale zase jsou tam i hluchá místa. :-) výsledek: podívete se na to, ale nečekejte, že to bude nejlepší zážitek vašeho života. ()

Pythonator 

všechny recenze uživatele

Kdo s ní byl, ten se do ní zamiloval (včetně staré báby Růzveltovic). No a koho měla v hledáčku, ten zemřel. Drsná romantika války a skvělá Julija Peresild. Film je mi milejší než Bayův Pearl Harbour, se kterým to má společné zatahování ženských románků do válečného žánru. Rusové ale nejsou zase až tak pitomí, aby stvořili hollywoodský patos plný pičovin. ()

Wez 

všechny recenze uživatele

Film,u kterého jsem se ani chvíli nenudil,bavila mě jak část z války a bojů(skvěle natočených),tak i část z Ameriky-kdyby to nebylo podle pravdy,tak by bylo skutečně velice těžké uvěřit tomu,že tato dívčina už v tak mladém věku dosáhla takových ůspěchů(309 sniperských zásahů+ kdovíkolik zlikvidovaných i jinými zbraněmi,jak jsem se dočetl v jejích životopisech,na které jsem se po shlédnutí tohoto filmu musel podívat),ještě k tomu udělat takový dobrý dojem na E.Rooseveltovou,Julia Peresild ji ztvárnila opravdu dobře a uvěřitelně a navíc jí to hodně slušelo a také se mi líbilo(nejspíš na rozdíl od ostatních uživatelů),že se film nezabýval pouze válkou...Pro ty ruské nověji natočené válečné filmy začínám mít opravdu slabost-naprostá spokojenost!!! ()

tata22 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoci ale něco tomu chybělo. Námět výborný, linka na první dámu USA byla asi z celého filmu to nejzajímavější. Naopak ty válečné věci byly hodně slabé a bez náboje. Takhle lze diváka jen těžko přesvědčit. Hlavní hrdinka dělala co mohla ale vlastně ani neměla moc prostoru hrát. Hodně nevyvážený válečný film. S čistým svědomím nemohu doporučit ke shlédnutí... Pro mně velké zklamání. ()

Reklama

Reklama