Reklama

Reklama

Sunday in the Country

  • Velká Británie Sunday in the Country (více)

Obsahy(1)

Po vyloupení místní banky a zabití nevinné dvojice tři kriminálníci vedeni brutálním psychopatem Leroyem (Pollard) hledají útočiště na nedaleké farmě. Naneštěstí pro ně se však samotářský farmář Adam Smith (Borgnine) rozhodne udělit jim svůj vlastní cejch ultrasilného zadostiučinění člena skupiny občanské sebeobrany. (Karlos80)

Recenze (9)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s Flipnicem, tohle to je další parádní polozapomenutá, ale hlavně nedoceněné pecka, jedna z nejlepších ve svém žánru, žánrově spadající mezi tzv Hicksploitation/Canuxploitation filmy, jinak jednoduše řečeno - jde skutečně o neobyčejný "revenge" film z suverénním stárnoucím Ernestem Borgninem ("Dirty Dozen" nebo "Wild Bunch") v hlavní roli. Velmi přesvědčivý byl i Michael J. Pollard jako jeden ze tří lupičů-kriminálníků, ten nejzvrhlejší a nejvíce nevyzpytatelný. O ději se tu rozepisovat nebudu, jen dodám, že někdy ve 40. minuty a po první zásadní-napínavý scéně, nejen že jsem byl svým způsobem šokovaný z jejího provedení, ale co je hlavní, do slova a do písmene jsem si myslel že je to už konec filmu (kdy jsem si říkal o čem to teď do prdele bude?), pak jsem se ale podíval na čas, který jsem vůbec, tak jak jsem byl zažrán do filmu nehlídal, a do filmu chyběla ještě skoro hodina! Nenechte se opravdu zmást a vyvést z míry tak jako já, příběh je spíše nepředvídatelný - kdy vůbec nevíte jaký směrem se bude ubírat a jak to celé nakonec díky některým velmi dobrým okamžikům překvapení dopadne. Finále je špičkové! Co je na filmu rovněž obdivuhodné, tak to že staví napětí na neustálém udržování diváka v nejistotě, a to zdali muž sám lupiče zabije nebo ne. Děj neustále střídá dva zcela odlišné typy psychopatů a ponechává na divákovi, aby rozhodl, kdo z nich je nejnebezpečnější. Borgnine se během postupného vývoje filmu, stává méně a méně stabilní ve své pozici, a více a více pomatený, on sám uznává jedině tu svou vlastní značku spravedlnosti a nijakou jinou podobně jako Charles Bronson v "Death wish"! Je to prostě bomba a já přesně tenhle ten druh filmu miluji; atmosferický, ponurý, špinavý, syrový, násilný, napínavý, jako bonus zde- překvapivě dobré herectví, hezký country soundtrack a kvalitní příběh, který si zaručeně až do konce udrží vaší pozornost. Podobné filmy; "Straw dogs", "Death wish", "Death Weekend", "Trapped, Rituals", "Sudden Fury" (další zapomenuté mistrovské dílo ze stejné doby a tomuto filmu asi nejbližší!) nebo teprve před nedávnem shlédnuté "Vengeance". ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Špičkovej 70.kovej hixploitation, velice originální, bez klasických klišé, s dobrou zápletkou. Tři fakt hrozní hajzlové, kteří vraždí kohokoliv okamžitě na potkání se objeví na vesničce, kde sídlí děda se svojí vnučkou a obrovským pomocníkem. To, co se jeví jako jasně předvídatelné, tedy teror nebohých vesničanů třemi šmejdy, se změní brzy na začátku v pravý opak. Děda má fakt "koule" a na jejich příchod je precizně připraven. Brokárna vládne a mučení, který se rozjede na šmejdech po zbytek filmu je taky dost echtovní. Vnučka dědečka naprosto nepoznává, chce zavolat polici, chce legální spravedlnost, ovšem děda vládne železnou rukou ... Naprostá rarita, která se nedostala na žádné DVD či tak něco. Přitom kvalita snímku je na pomyslné dokonalosti ... Perfektně zahrané role, neustálé napjetí, násilí, drama ... fakt nečekaná tečka mezi oči! ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Ano. Polozapomenutý snímek, který ovšem má co nabídnout i navzdory svému stáří. Sunday in the Country je hodně dobrý, syrový a násilnický thriller, který kromě skvělého soundtracku nabízí zajímavý, napínavý a poutavý děj, který by sám o sobě byl na 5*, nebýt nelogického chování Lucy. Některé její počiny zavánějí snahou prodloužit snímek a udělat jej napínavým. Ernest Borgnine zde potvrzuje, že je vynikající herec. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

„Už vím, proč máma od tebe utekla." Farmář Adam Smith je veskrze tragickou postavou - samorost, co s lidmi nevychází nejlépe. Když k němu přijede na návštěvu vnučka Lucy, snaží se jí ve všem vyjít vstříc. Poklidný život na farmě naruší trojice bankovních lupičů, kteří krajem prchají a při tom zavraždí dva mladé lidi, přátele Lucy. Smith se snaží Lucy před nimi ochránit, současně jí zatají smutnou zprávu o jejích přátelích. Když se mu padouši dostanou do hrsti, je odhodlán potrestat je, jelikož z vězení by je, dle jeho mínění, brzy propustili. A trest si hodlá patřičně užít, s čímž Lucy nesouhlasí. Syrové drama o touze po odplatě má neustálé napětí, kdy není jasné, jak se naplní osud zločinců. Smith se svým jednáním dostává na úroveň kriminálníků, což je pro diváka do určité míry matoucí, respektive možná znejistí, kdo by měl být ten lepší. Samotný závěr si ode mne vysloužil hvězdu navíc. A z pohledu Smitha je jasné, že takhle to všechno asi nemělo skončit. Nebo ano? E. Borgnine v nejlepší formě! ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Tenhle komentář bude obsahovat spoilery. Tak tenhle film se s ničím nemaže a jde rovnou na věc. Okolo 9 minuty tu máme první dvě vraždy, které mají na svědomí tři ozbrojení lupiči. Ukradnou auto, ale silnice jsou zablokované. Situace je donutí aby šli po svých a po chvilce narazí na farmu. Jenže tohle " královstí " patří Adamu Smithovi ( Borgnine ) a ten tady vládne pevnou rukou. Díky varování od policie a zprávám z rádia se ale může na případnou nevítanou návštěvu řádně připravit. Trio vyřadí z provozu telefonní vedení a jde se na návštěvu do " Adamova království ". Adam Smith se s tím ale nesere a na uvítanou dostává první návštěvník ránu brokovnicí. Zbylé dva návštěvníky spoutá. Je zhruba 45 minuta a já si říkám. Tak a teď by mohlo být klidně po filmu. Stačí jen zajet pro fízly. Jenže Smith je stará škola a nejraději by si s nima všechno vyřídil sám a po svém. Proti je ale jeho vnučka Lucy která dělá vše proto aby spravedlnost vykonala policie. Dokonce jsem si díky ní v jednu chvíli myslel, že největší hajzl z téhle trojice jako jediný přežije. Naštěstí se tak nestalo. Smrti šel doslova naproti. Musím říct že " Sunday in the Country " je parádní kousek jemuž vévodí Ernest Borgnine. Nebýt filmové výzvy tak na tenhle snímek asi jen stěží narazím. Díky HorrFI že si mi dal do výzvy právě tenhle kousek. Tímhle se mi fakt trefil do noty. Za mě je tohle 5 hvězdičková záležitost. PS : Myslím si, že kdyby vše Lucy nebojkotovala mohli by ti dva dopadnout daleko hůř. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Taková vesnická, romantická idylka. Pole, louky, sem tam nějaké to zvířátko a potom hlavně tři, kteří jsou bohužel lidé. Starý děda Smith, ten rozhodně nemá pro takové cukrouše pochopení a tak i přes odpor svoji pacifické vnučky nesedí s rukama v koutě a jedná. Rychle, rázně a přesvědčivě, takže je z toho na konci taková menší sekaná s příchutí olova. Jednou za čas, velmi vítaná změna. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Host do domu, brokovnici do ruky... a taková nedělní venkovská selanka by to byla. Starý zákon podle dědy Smitha, jen co si dojí oběd a vypije kávu. A i když zlotřilci v obleku vzbuzují všechno, jen ne soucit, stejně jako u dědy a vnučky, pere se i u diváka názor na dva možné způsoby vykonání spravedlnosti, z nichž každý má svoje argumenty, ty dědovy lze však uznat jako pádnější, minimálně v případě zhovadilého kudrnáče. Akorát jsem nepochopila, proč si měli sundat kalhoty... Viděno v rámci Season Challenge Tour, týden s krimi /thrillerem sedmdesátých let. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Ťažko film zaradiť. Krimi je to iba okrajovo, skôr je to niečo medzi trilerom, drámou a nejakým -xploitation. Zasadenie niekde do amerického juhu riedko obývaného farmármi, kde z rádia vyhráva jedine country. Vynikajúco hrajúci charizmatický Borgnine v hlavnej úlohe je nekompromisný a netradičká zostavička záporákov - prostý hipisák, starý dedo s okuliarmi a vysoký boss v zrelšom veku - na neho jednoducho ešte nevyzreli. Všetko to kazí iba dedová cca 13-ročná vnučka, ktorá to v hlave nezvláda a robí dedovi čiastočný 'škrt cez rozpočet'. Netypická zápletka robí z neho niečo, kde nuda vonkoncom nehrozí. Škoda slabšieho záveru, chýbala tomu adekvátna bodka, ale inak parádny polozabudnutý filmík. ()

Courtemanche 

všechny recenze uživatele

Parádní role pro Borgnine, i celkem dobrý film. Vedle Borgnine mě tady očaroval Michael J. Pollard (nejmladší ze tří parchantů), jeho výkon hodnotím jako vůbec jeden z nejpovedenějších v kinematografii, v podobných rolích. Po natáčení ho museli zavřít, pochybuji že se z toho vyvázl čistě :) Klobouk dolů. 3,5/5 ()

Reklama

Reklama