Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais byl synem hodináře. Vynikající spisovatel, jehož hra Barbier ze Sevilly měla neobyčejný úspěch. Neobyčejný člověk sebejistý, opovážlivý a odvážný vedl život plný skandálů, milostných afér i špionážních misí. Král nad ním držel ochrannou ruku, zatímco on bojoval proti parlamentu. Tvrdil, že členům parlamentu více záleží na ochraně svých privilegií, než na pravdě. Nahlas a veřejně hlásal: už máme dost bezvýznamných ministrů, kteří se tváří, že nám vládnou a přitom se sami neumí ovládat. Už máme dost nařízení s královskou pečetí a uvrhování do věznic z tajných důvodů. Nemáte pocit, že Francie je už z tolika klamání unavená? Aby se vykoupil z vězení a trestu, v jehož důsledku nesměl vykonávat své povolání, používat své jméno, zastávat veřejné funkce a uvádět své hry, stal se tajným agentem francouzského krále. Celý život byl podporovatel a příznivec lidských práv, který participoval na psaní Deklarace o nezávislosti. Způsob jeho života však byl plný kolizních srážek, bouřlivých peripetií a dní strávených ve vězení... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (20)

quixote 

všechny recenze uživatele

Suverénně natočený historický film s výborně obsazeným Fabricem Luchinim v hlavní roli. Škoda, že nad divadlem a osobním životem Beaumarchaise tu převažuje politika. Soudní stání, souboj a premiéra Figarovy svatby včetně reakce diváků musí udělat dojem na každého. Jednu hvězdu dám speciálně za opravdu podmanivou hudbu od Francouze Jeana-Clauda Petita. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Životopisné drama, které zpočátku působí jako romantické dobrodružné filmy z dob Jeana Maraise, ale postupně se z něj stává přesvědčivě působící snímek doby těsně před Velkou francouzskou revolucí. Možná by výraznějšímu vyznění napomohlo silnější herecké obsazení. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Zajímavý příběh o jistě neméně zajímavém Beaumarchaisovi. Velice mě překvapilo, že tento snímek je sice místy nadsazeným, přesto však docela biografickým dílem. Sic není ničím výjimečným, dívá se na něj dobře a pobaví. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Životopis spisovatele a dobrodruha, který žil v 18. století ve Francii, kde se ocitl v nejrůznějších nečekaných situacích i romantických setkáních... Scénář - Jean-Claude Brisville, Sacha Guitry a Edouard Molinaro. Produkce - Dominique Brunner a Charles Gassot. Kamera - Michael Epp. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Oba milujeme stejného muže. A ten muž není ..." ----- Netroufám si posuzovat, zdali byl víc rošťákem, buřičem nebo prospěchářem. Myslím, že měl v sobě od všeho trochu ... dost možná se jeho činy odvíjely od toho, v jaké situaci ho zrovna zastihla neklidná doba. V každém případě měl dost odvahy - a možná i ztřeštěnosti či furianství na to, aby znovu a znovu pokoušel osud ... jak mu velela jeho dobrodružná, nestálá povaha. Přesto jsem měla neurčitý pocit, že snímek ve své roztržitosti zachytil jen nejasný odraz skutečného Pierre-Augustina Carona de Beaumarchais ... jako když se za větrného dne díváte na zčeřenou vodní hladinu. P.S.: ----- "Autorská práva ? Kam ten svět spěje ?!?" ----- ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Neviem, kto bol Beaumarchais, ale jedno je isté, že ho tento film nedokázal divákovi predstaviť. Typický francúzsky film. Prílišná nadľahčenosť až komedionálnosť a nehomogénny dej, ktorý často skáče sem a tam a nič poriadne nedotiahne do konca. Iba priemerné herecké výkony a kopa zbytočných postáv tomu tiež nenahrávajú. Prvej polke aspoň nemožno vyčítať nudu, o tej druhej to už ale povedať nejde. Jedna myšlienka zaujala - Autorské práva? Kam ten svet speje? ...a platí to dodnes. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Společenské ostří, bujaré dějství, břit rebelanství, šleh furianství, švih proslovů jako rána z kanónu...a milenka nad Seinou taje. Eminence, taste zbraně. Rozhněvané prominenty pokárat. Nářky morality potrestat. Jen zatleskat. ()

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

Vcelku průměrný historický fílm, kde nechybí krásné ženy a trocha humoru. Každopádně je to film, který si moc nezapamatujete, herecké výkony jsou průměrné. Je to spíše na nedělní brzké odpoledne. Od ČT2 přecejenom čekám v nočních hodinách větší pecky. ()

brumbrum 

všechny recenze uživatele

Historia vravi, ze existuju aj vacsie kraviny.. Ak mate radi divadlo s nepodarenym dejom a komercne naflakanou muzikou, tak sa vam bude lubit :-). Roztahana nudna fraska typu Voltaire, cize gulas sex-nuda-trapas za 1* z milosti ()

SFalconJ 

všechny recenze uživatele

‎"Příroda přikázala ženě: buď krásnou, můžeš-li, chytrou, chceš-li, moudrou a uvážlivou však musíš být neustále." Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais Skvělý film! ()

Hawaj 

všechny recenze uživatele

Bavil jsem se a to je u filmu důležité. Beaumarchais svou hrou udělal ve svý době slušnou společenskou revoluci. Dneska už je to klasická zábava, ale tehdá to změnilo společnost a bylo to předehrou francouzský revoluce. "Suveréně natočeno" je velmi výstižniý komentář. ()

biletarka 

všechny recenze uživatele

Výtečný životopisný film o výrazné osobnosti francouzského divadla, ovlivňující svým dílem francouzskou historii a politiku. Nestor francouzské režie Edouard Molinaro ve svém posledním filmu (další devět let už pouze televizní tvorba) zachytil období pestrého Beaumarchaisova života zhruba od uvedení Lazebníka sevillského po premiéru Figarovy svatby, jejímž důsledkem bylo autorovo uvěznění na osobní králův příkaz a zároveň se stala uměleckou předehrou Velké francouzské revoluce. Výborný je Fabrice Luchini jako Beaumarchaise, V menších a malých rolích se objevují významné osobnosti francouzského filmu, druhdy i hvězdy Molinarových filmů - Michel Piccoli,Jean-Claude Brialy, Michel Aumont aj. V televizním uvedení (CT2) je třeba pochválit český dabing. ()

carl.oesch 

všechny recenze uživatele

Sice ne absolutní špička, ale rozhodně velice dobře udělaný film. Má spád a pozoruhodně odpovídá skutečnosti a společně s románem Liona Feuchtwangera Lišky na vinici ukazuje proč k revoluci ve Francii nakonec dojít muselo. Podobně jako Feuchtwanger i zde tvůrci dokonale postihli tu fascinující směs idealismu, smyslu pro "kšeft", odporu až nenávisti k stávajícímu řádu postavenému na privilegiích a na druhé straně snahu do establishmentu proniknout a být jeho součástí.....Právě tohle ukazuje Francii a hlavně Francouze jací opravdu jsou a jak to s tou rovností, volností a bratrstvím myslí doopravdy. Hlavní hrdina skutečně rošťák byl a do role seděl dobře, kdyby takhle někdo natočil mnou tak milované Lišky na vinici, vůbec bych se nezlobil. Takže slušných 80%..... ()

Zoidberg01 

všechny recenze uživatele

Nepřečíst si před zhlédnutím filmu knihu Lišky na vinici, která se Beaumarchaise týká, tak jsem dal ***. Film se realitě moc nepřibližuje. Např. tehdy dvacetiletého Ludvíka XVI hraje šedesátiletý herec :) :) ()

JARDAHONDA 

všechny recenze uživatele

Velkolepé příběhy slavného autora a dobrodruha, který se nebál před králem, ale třásl se, jak publikum přijme jeho figara.. Pierre Augustin Caron de Beaumarchais (Fabrice Luchini) je otcem Figara, jedné z nejslavnějších divadelních a operních postav. Syn hodináře byl renesanční člověk, zvládl být rovněž hodinářem hudebníkem, politikem, tajným agentem, nakladatelelem, obchodníkem se zbraněmi, ale také revolucionářem. Ve společnosti kvasí velké myšlenky a hodinář Baumrchais spolu s Voltairem soudí, že hodiny se spoždují a potřebovali by seřídit.. ()

Reklama

Reklama