Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ze zničené Země se většina přeživších lidí nechala digitalizovat a přemístit do vesmírné stanice DEVA na orbitální dráze, což je zbavilo omezení vyplývajících z fyzické existence a vyřešilo otázku surovin. Život ve virtuálním světě DEVA připomíná ráj: věčné radovánky bez potřeby jíst či spát, bez nemocí a smrti... Do této idyly se však opakovaně nabourává schopný hacker Frontier Setter a zve obyvatele DEVA na cestu vesmírem za novým domovem. Hackerův signál byl vyslán ze Země, kde by nikdo s jeho schopnostmi a technikou mezi zbytky primitivně žijících lidí být neměl, a žádná kosmická loď by neměla existovat, protože program meziplanetárních letů byl opuštěn před více než sto lety.
Agentka Angela Balzac dostává fyzické tělo a je vyslána na Zemi, kde má s člověkem Dingem, který už pro DEVA v minulosti pracoval, najít Frontier Settera a zničit hrozbu. Angele vadí Dingům pragmatizmus, oportunizmus a životní styl, ale brzy tvrdě naráží na fyzickou realitu Země a je donucena na Dinga spoléhat. Splnění mise je snazší, než čekali: Frontier Setter je starý přátelský robot, u něhož se vyvinulo lidské vědomí a záliby (má rád stejný styl hudby jako Dingo a dokonce ji sám skládá). Protože robot touží letět ke vzdáleným hvězdám ve vesmírné lodi, kterou sám dobudoval podle plánů pro lidi, hledal na DEVA spolucestující. Slíbil, že se na DEVA obrátí oficiálně, a Angela se vrací „domů". Nechápe, proč se tam Dingo nechce přestěhovat také, ale po návratu ji čeká kruté vystřízlivění...
Je lepší život ve zlaté kleci, kde o vás rozhoduje někdo jiný, nebo svět, kde je život věčný boj o přežití plný útrap, ale jste tam sami svým pánem? Splní se robotovi jeho sen o cestě do vesmíru? (bergenia)

(více)

Recenze (8)

VanTom 

všechny recenze uživatele

V prvé řadě: animace a kresba se mi moc líbily, a to i přes svou počítačovou sterilitu. Jen dva velké mecha souboje pak rámovaly hodně ukecané, ale skutečně zajímavé vysvětlování zákonitostí zdejšího světa a polemiku nad plusy / mínusy života ve virtuálním "ráji" oproti slábnoucímu, unavenému, často bolavému či nemocnému tělu z masa a kostí - aniž by za špatnou byla označena jedna nebo druhá realita a ústilo se v povstání proti systému. ()

Palisander 

všechny recenze uživatele

Polomatrixoidný základ, ale v živých farbách a slušnom tempe. Agentka je milá a veľmi pozerateľná osôbka (no bodaj by nie, keď základom jej skafandra sú bikiny ;-)) a jej parťák akoby z oka vypadol Clintovi Eastwoodovi v časoch jeho westernovej slávy. Celé je to troška skratkovité, čo je ale vždy lepšie, akoby sa niekto pokúsil natiahnuť to na seriál. U mňa v pohode :-). ()

Reklama

Jeoffrey 

všechny recenze uživatele

Trochu akce, trochu mecha a nějaké to filozofování... No a k tomu bohužel animace, na které je u všeho co se hýbe až příliš vidět, že tohle bylo dělané na počítači. Naštěstí postavy byly sympatické (Dingo dokonce extrémně) a všechna ta zamyšlení na témata jako: "co znamená být člověkem" a "co je podstatou lidské svobody", mě vlastně i docela zabavila. Samozřejmě provedení a odpovědi nejsou pro někoho kdo viděl Matrix a třeba Číslo 5 žije (na tyhle 2 filmy jsem si při sledování vzpomněl) ničím extra šokujícím, ale proč ne... 5,5/10 ()

DaweForeman 

všechny recenze uživatele

Poté co se lidstvo téměř zničilo a chtělo dosáhnout něčeho vyššího, byl vytvořen vesmírný ráj s názvem DEVA - místo, kde člověk předčil své lidské limity a dosáhnul pozvednutí. DEVA totiž není běžným prostorem, ale virtuálním světem, kde člověk opouští navždy své fyzické tělo a jeho mysl začíná být součástí systému. Zde největším bohatstvím je množství získané procesní paměti a ta je udělována vedením podle užitečnosti společnosti. Jednoho dne se do tohoto systému nabourá hacker (jeden z pozůstavších na Zemi) a hlásí zde svou propagandu. Vedení DEVA ho vyhodnotí jako hrozbu, kterou se pokusí odstranit. Proto pošle své agenty na Zemi v propůjčených naklonovaných tělech, aby onoho hackera našli a zlikvidovali. Jedním z těchto agentů je i Angela Balzac, které na Zemi pomáhá pozemský průvodce Dingo. Později se však zjistí, že ne všechno je takové, jak se na první pohled zdá být. +++ Tak nějak by se to dalo shrnout s možná trochu přimyšleným úvodem. Úvod jako takový tu jaksi chybí, takže si člověk musí opravdu těžce vydobýt jednotlivé informace z celého filmu průběžně. To samé platí i o konci, který je jaksi pro mě nedostačující a chtěl bych alespoň nějaké další vývoje událostí. Celkově bych řekl ale dobře vymyšlené a originální prostředí, kdy je zase pohled na virtuální svět trochu jiný. Příběh o sobě není ničím extra, ale také neurazí. Akce se tu také najde, i když většinou až ke konci, ale ujde. Největším tahákem jsou snad akorát ony společenské otázky. Animace je opravdu slabá, kdy tuhle snahu o počítačovou kvalitu nemám opravdu rád a hudba je celkem dobrá. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (1)

  • Film vyhrál cenu „Nejlepší animace roku“ ve 24. ročníku Ceny japonských filmových kritiků. (bergenia)

Reklama

Reklama