Reklama

Reklama

Návštěva

  • Rakousko The Visit - Eine außerirdische Begegnung (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Mimozemšťané možná ještě Zemi nenavštívili, ovšem lidé vysílají signály do vesmíru, a oznamují tak svou existenci jiným civilizacím už od vynálezu rozhlasu. Otázkou tedy není, zda k takové návštěvě dojde, ale kdy. Film díky výjimečné možnosti obrátit se na Úřad OSN pro vesmírné záležitosti, odborníky z NASA, ISU (International Space University) a institutu SETI pro výzkum mimozemské inteligence a na vojenské poradce odvíjí mrazivě uvěřitelný scénář prvního kontaktu na světě, počínaje těmi nejprostšími otázkami: Proč jste tady? Jak myslíte? Vidíte na idech něco, co sami nevidíme? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

dan4815 

všechny recenze uživatele

Tohle dílo není pro každého. Je to hluboce filosofické a zároveň vědecké, jak řekl sám Vakoch před promítáním filmu. Jakmile to řekl, trochu jsem se obával, že tyto dvě rozdílná odvětví nejde moc dobře spojit do jednoho celku, ale povedlo se to. Zapomněl dodat, že je to i takové umělecké. Není to všední film, a proto Vakoch rád odkazoval během promítání i film Kontakt, že je to v jistých ohledech lepší a akčnější pro lidi, kteří nechtějí jenom vědeckou filosofii o našem druhu a o možném střetu s mimozemskou civilizací v uměleckém podání. Režisérův cit pro audiovizuální doplnění a pohyby kamer je úchvatné. Záběry nejsou statické ani nudné. A takový Johann Strauss a jeho The Blue Danube Waltz je v záběru s preparovanými lidmi a replikami orgánů naprosto vhodné. Zároveň se to neopakuje, jako u Kubricka a jeho Vesmírné Odesey. Příběh jako takový se nesoustředí ani tak na mimozemský život, ale na to, jak bychom se jako lidstvo cítili, kdyby se tu najednou objevili. Snažili bychom se jim vysvětlit, kdo jsme, že jim nechceme ublížit. Zároveň by se to mocnosti snažili utajit v rámci bezpečnosti, zároveň ale s postupujícím časem a se žádným kontaktem napětí stoupá. Armády se připravují, houstne atmosféra a začíná regulérní strach. Dali jsme jim vše, oni nám nic - z toho vyplývá smutný fakt, buď nás přišli jenom zkoumat, nebo ta pravděpodobnější a smutnější verze, že jsme nebyli schopni s nimi komunikovat a porozumět jim, a zároveň ani oni nám. Setkání dvou vyspělých civilizací ztroskotalo na komunikaci. Opět jsme ve vesmíru sami. Nevíme kdo jsou, jak vypadají, jak myslí, nemůžeme s nimi nikterak mluvit. Je to inspirující film, plné vědy a filosofie. Žádné žvatlání kolem, prostě věcné a přesto velmi poutavé a přínosné. Ač mnozí během promítání odcházeli, já zůstal i další desítky minut na debatu s jedním vědcem z onoho filmu. ()

pilarius 

všechny recenze uživatele

Jako filozof a milovník sci-fi jsem se na tuhle věc strašně těšil od chvíle, kdy jsem se o ní dozvěděl. Po zhlédnutí musím bohužel konstatovat: zklamání. Množství nových myšlenek malé, kvalita zpracování myšlenek průměrná. Forma (slo-mo obraz, hudební podkres) parádní, ale po pár desítkách minut se již takřka brutálně přejídá. Možná by bylo stačilo nebrat to tak smrtelně vážně. Úsměv tam byl snad jen jeden. No nic, raději zpět k fantastice. ()

Vojife 

všechny recenze uživatele

Zamyšlení nad událostí, která se nestala a ani se nepředpokládá, že by se brzy stát měla, právě proto je ale velice závažnou. Tento film, něco mezi dokumentem a uměleckým dílem, kromě zajímavého audiovizuálního zážitku nabízí zcela věcnou a konkrétní debatu o problémech, které jsou ve své podstatě abstraktní. Jak (a to prakticky) budeme reagovat na cosi neznámého, nepochopitelného a vlastně na něco, na co "reagovat" téměř nelze? Jak to poznáme? Jak ono pozná nás? Jak můžeme vůbec komunikovat? Přesto jsou to ale otázky, které se jednoho dne mohou ukázat vysoce užitečnými. Byl jsem na promítání, po kterém následovala debata, která musela být téměř po hodině ukončena, přestože se stále otvírala nová témata. Rozhodně tedy Návštěva vzbuzuje mnoho otázek a inspirace. Skrze mimozemšťany lze totiž lehce zpochybnit sebeidentifikaci nás samotných a skz neznámé můžeme konečně pochopit to doměle známé - nás. ()

PaRi 

všechny recenze uživatele

Tak na tohle dílko jsem si zašel na pozvání vedení festivalu dokumentárních filmů Jihlava do kina Světozor na Václavském náměstí v Praze. Uvítání u vchodu čtyřmi postavami ve skafandrech (připomněly mi pretoriány ploužící se po pražském metru při někdejším uvedení seriálu Řím) mne mělo varovat, nic méně do kinosálu jsem vstoupil a tu projekci s oním reklamním cirkusem zažil. Co k tomuto "dokumentu" říci? Především bych opravil komentář od nicka dan4815. Nejedná se o hluboce filosofické a zároveň vědecké dílo, ale dle mého názoru, o RÁDOBY umělecké a vědecké. Tím, čím se tento dokument nedokument zabývá, už nepopsatelně lépe řekl především Kubrick ve své 2001: Vesmírné odysey (režisér Madsen si drze troufne připomenout tohle nadčasové dílo použitím hudby bytostně s ním spojené a vůbec od Odysey opisoval), Spielberg v Blízkých setkáních třetího druhu, Tarkovskij v Solaris, Zameckis v Kontaktu, Scott ve Vetřelci, Cameron v Avatarovi, ale i náš Jindřich Polák v Ikarii XB 1, nemluvě o jeho kultovním komediálním sci-fi seriálu Návštěvníci a mohl bych ve výčtu děl a režisérů ještě dlouho pokračovat. A lépe proto, protože k takovému filosofování má hraný film nepoměrně lepší prostředky a to zejména ty finanční (ne ovšem u nás, jak se dozvíte na konci komentáře) a také lépe umí pracovat s fikcí. Dle mého názoru naopak fikce nemá v dokumentu vůbec opodstatnění a troufám si říci, že jde proti podstatě dokumentu. Všechny jmenované sci-fi filmy mohu vidět opakovaně, a to i vícekrát. Dokument Návštěva jsem měl problém dokoukat do konce a určitě už ho podruhé nebudu chtít vidět! Dvě hvězdy dávám za obrazovou stránku, i když nemohla být ničím jiným, a taky nebyla, než pouhou vatovou vycpávkou k rádoby intelektuálnímu průjmu pana režiséra, který přešel i do diskuse s diváky po představení. V té zaznělo, že pan režisér měl na realizaci toho díla 7,5 mil. Eur! Tak tohle je pro českého dokumentaristu ta největší sci-fi (220 mil. Kč v současném kurzu)!!! Český dokumentarista je rád, má-li na dokument 2 miliony Kč a to ho stojí nějaké shánění! Ona je to sci-fi vlastně i pro většinu tvůrců hraných filmů u nás. Renč měl např. na svoji Lídu Baarovou 80 mil. Kč! Pan režisér Madsen by se měl věnovat hranému filmu, myslím, že by na to měl a za ty peníze, které umí sehnat by mu u nás utrhali ruce a ještě by mu stát přidal z pobídkového fondu. Haj hou, Kurte Vonnegute, haj hou, tak to chodí. ()

Merzin 

všechny recenze uživatele

Tenhle film není pro každého (a ani pro každou chvíli), ale když se to trefí tak si to můžete hodně užít. Krásně meditační film. ()

d3arts.cz 

všechny recenze uživatele

Letos jsem neměl na MFDF na výběr dokumentů moc štěstí, ale tenhle snímek mě docela nadchnul. Co se to s váma děje lidi? Přece ta autenticita, realní představitelé OSN, politici, vědci a nakonce právník, který deset let řeší právní otázku setkání dvou ras a základní úmluvu... to všechno dohromady tvoří celkem geniální autentickou výpověď o dnešní době. O to přece v dokumentu jde a Finové to uchopili smrtelně vážně, dobře a VĚCNĚ. Kdy už lidi pochopí, že dokumenty nejsou primárně zábava... ach jo. ()

Reklama

Reklama