Reklama

Reklama

Téměř sedmdesát let po neslavném odchodu se Adolf Hitler překvapeně probouzí v dnešním Berlíně. A první bilance jeho nové situace není radostná. Válka skončila a to porážkou, jeho politická strana neexistuje a chybí mu i milovaná Eva Braunová. Hitler „své" město sotva poznává. Berlín je plný cizinců a v Německu místo něj vládne žena, jakási Angela Merkelová. Po prvotním a zcela pochopitelném šoku, se Hitler rychle rozkoukává a navazuje kontakt s některými obyvateli dnešního Berlína. Hitler začne novou kariéru v pro něj dosud neznámém světě díky televizi. Sice nikoliv ve funkci vůdce národa, ale jako komik. A to díky tomu, že jej považují za naprosto bezchybného imitátora sebe samého. Protože své názory rozhodně nemění, jsou jeho vystoupení politicky velmi nekorektní. Postupně se stává nejen televizní hvězdou s vlastním pořadem, jeho vystoupení na veřejnosti získávají velkou sledovanost i díky internetu. Na svých cestách po Německu se setkává s mnoha lidmi a některé z nich jeho názory na dnešní situaci nešokují. Spíše naopak. Führer začíná mít jiné ambice, než jen být zábavným kritikem. Jeho ambice byly přeci vždy mnohem vyšší... (CinemArt)

(více)

Recenze (533)

verbal 

všechny recenze uživatele

Er ist wieder da und Gott sei dank! Je vidět, že i Němci se sedmdesátiletým máslem na hlavě, co si po celou tu dobu raději panicky strkali hlavu do prdele při sebemenší zmínce o jejich ambicích ve čtyřicátých letech minulého století, už toho mají taky plné Zähne. První vlaštovka, po které se snad už brzy konečně dočkáme toho, že shodí tu vyžranou, korporátně židovskými klikami (Ahoj Soroši, ty manipulativní iluminátská mrdko, převlečená za mecenáše!) ovládanou svini a její EU pohůnky ze střechy Reichstagu, mešita Svatého Petra v Kolíně nad Rýnem nakonec snad tedy nebude a většina soudných Evropanů si spolu s Němci místo fanatického skřeku muezína s chutí poslechne raději to, jak se Angela rozprskává o dlažbu Platz der Republik. Čekal jsem nějakého dalšího Borata, ale je to až na pár frků spíše místy až mrazivé drama o tom, že se v dnešní zdegenerované společnosti může stát a stává hvězdou Tytrubka kdejaký narušený kokot, a které zároveň evokuje starý trezorový vtip, jenž by v dnešním pojetí zněl zhruba takto: Na radnici v Praze 1 naběhne chlápek v uniformě důstojníka Wehrmachtu, vletí rovnou do kanceláře primátora, hned ve dveřích vymrští pravici a zařve na celé kolo: „Heil Hitler!“. Úředník chvíli zaraženě čumí a přemítá, načež vyskočí, předpisově srazí kufry, vystřelí ruku a kontruje: „Heil, kdy jste přijeli?“ … Je jen velká škoda, že jim nevzal hlavní roli Bruno Ganz. Tenhle Áda byl až moc kašpar, brutálně přehrával a byl tak schopen znejistit jen pár lopat z NPD a několik hluchoslepých důchodců, pamatujících rozmach Třetí říše. Jinak si mohl klidně načesat patku a nalepit pod nos obdélníkový kartáč třeba Erdogan Atalay a vyšlo by to nastejno. Závěrem bych tu po delší době opět rád zanechal vřelý vzkaz pro věhlasného maloměstského filosofa a kardinálního kokota, mého milovaného uživatele Zadka99: Ve druhé světové zařvalo kromě 6 miliónů židů také 35 miliónů nežidovských civilistů. Válečným komediím se tu normálně veřejně chichotáš jako postižený debil a holocaust opravdu vtipný není? Řekl bych, že to je solidní hovno do větráku nebo absence předkožky. Následující košer historku si tedy transformuj na Armény, místo Ády si tam dosaď Abdülhamida II. a budeš se určitě za břicho popadat, ty uvědomělý moralisto: Stojí Hitler s pistolí na zahradě Orlího hnízda před studnou a kolem ní banda židů. Namíří na prvního a povídá: “Připaž a skoč dolů!" Ten radši skočí, Hitler za ním mrkne, pokývá hlavou a ukáže na druhého: "Levou ruku upaž, pravou připaž a skoč!" Skočí, Hitler za ním opět mrkne, zamyslí se a ukáže na třetího: "Pravou ruku upaž, levou připaž a skoč!" Skočí, Hitler za ním znovu mrkne, promne si bradu, ukáže na čtvrtého: "Obě ruce upaž a skoč!" ... Najednou se otevře okno a vykoukne Eva Braunová: "Ádo, až dohraješ ty Tetrisy, tak je oběd!" ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že ta mystifikace byla ke konci značně překombinovaná a spolu s dlouhou stopáží ztrácel tenhel nedokument na atraktivitě. Skvělá je myšlenka hodit Hitlera mezi lid a jen natáčet, bezchybný. Moc medií, ohraný, ale budiž. Ovšem celá ta omáčka, natáčení filmu na základě filmu, atd, to bych vynechal. Co se mu podařilo skvěle, bylo vyvolání pocitů z dnešní doby / situace a z tý mě dobře není. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Chvíli mi trvalo, než jsem pochopil, že tvůrci film načali na vlnu Boratů a Brunů. Jen s tím rozdílem, že hlavní postavou je tady Adolf Hitler. I díky tomu uznávám nápad a koncept, který nemá chybu. Během sledování tohoto filmu mi bylo zle, kolik náckovství v sobě Němci stále mají. Sice o tom všichni víme nebo to alespoň tušíme..jenže dokud to člověk nevidí, tak se jenom domnívá. No a toto zjištění mi jako aktuální výpověď jednoho národa bohatě stačila. Také je to jediné pozitivum filmu. Film samotný totiž není ani moc vtipný, je zbytečně dlouhý a rádoby příběh je tu spíše jen jako doplněk ke zjištěným skutečnostem. To si ale pište, že Vám dobře neudělají. A dokonce se dočkáte i jedné ironické poznámky na naší zem... ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet €2,956,960Tržby USA Tržby Celosvetovo $25,202,000▐ natočené v štýle Borata, tento krát ale naprieč Nemeckom podniká cestu vodca ktorý sa sem dostal časostrojom, aj keď to nie je úplne dokonale zvládnuté ale ako satira spoločnosti to má čo povedať a miestami je to dosť trefné, herecky fajn /60%/ ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Skvělá kniha adaptovaná do průměrného filmu. Dokud se tvůrci drží literární předlohy (zhruba 3/4 filmu), film funguje, jakmile do silné literární látky naroubují svůj vklad (tedy v momentu, kdy ve filmu vychází kniha a začíná se podle ní točit film), začínám mít se snímkem problém - jednak mi vadí postmoderní prvek, takový ten CharlieKaufmanovský metafilm o filmu, s tím spojený posun od satiry ke crazy komedii, a především pak to násilné ideologické zakotvení - co Timur Vermes říkal v knize mezi řádky, nenásilně a náznakem, je náhle divákovi servírováno naprosto polopaticky a samý závěr už je jenom tupě ideologický...propojení s fenoménem uprchlické krize? Laciněji už to podat nešlo... Stejně mi vadila podivná formální stránka (televizní look, laciná mizanscéna...) a některé herecké výkony (především nemastný neslaný představitel Sawatzkeho). A v čem byl film naopak povedený? Dokud se děj drží románu, je znát, že literární předloha je opravdu silná a originální satirická kniha. Předně velká metafora toho, že dnes se dá svět nejlépe ovládnout skrze média (což věděl ve své době i skutečný Hitler, proto to říšské ministerstvo propagandy, Joseph Goebbels, Leni Riefenstahl, UFA, filmové týdeníky v kinech etc). Timur Vermes prostřednictvím fiktivní oživlé postavy říšského vůdce sarkasticky analyzuje současnou německou politickou scénu (proto jeho knihu docení především čtenář, který se v politickém dění u sousedů alespoň trochu orientuje, stejně jako v německých historických reáliích). Co se Vermesovi skutečně povedlo, je oslí můstek mezi literárním Führerem a německou stranou zelených, přičemž se svými vlastními soukmenovci z NPD příliš nesouzní (i tady by jistě proběhla po převzetí moci ,,Noc dlouhých nožů"). A ještě sofistikovanější je fakt, že Hitler coby hlavní hrdina působí jako neškodný mírně podivínský sympaťák, Timur Vermes celkem kongeniálně nastiňuje způsob, jak se kdysi nenápadně a pozvolně dostal k moci, jak ho asi kdysi ve 20. letech vnímal německý národ... Neškodná figurka, která je trochu směšná, ale celkem charismatická, a která z řečnického stupínku na tribuně či skrze televizní obrazovku může říkat vlastně cokoliv, všechny ty kontroverzní věci posluchač/divák apaticky přejde...jen ten holokaust opravdu není vtipný... ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Ne úplně špatně to pracuje s Hitlerem, jako popkulturní postavou. Jeho hlášky jsou dost často opravdu vtipné. Jenže se to ubíralo směrem, který mi dějově nevyhovoval a to trajdání v televizi mě moc nebavilo. Navíc mi to přišlo hrozně amatérsky natočené. Největší selhání ale vidím v tom, že se pak Hitler na chvíli znelíbil lidu tím, že zastřelil psa. Každý kdo o vůdci něco ví, chápe, že ten zrovna psy miloval mnohem více než lidi. Když si představím, co by s tímhle tématem dokázal třeba Sacha Baron Cohen, tak nemohu jít výše. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

“JSEM VAŠE SOUČÁST, NEMŮŽETE SE MĚ ZBAVIT!“ /// Politická hra s dvojsmyslností… Když Zelenka nechal dokumentaristicky vypovídat papoucha hlasem Daladiera, bavilo mě to chvíli. Tady je to podobný. Víc než záchvaty smíchu se dostavuje pocit ze skrytý hrozby. Nápad fajn, zajímavý idee, ke konci i filmařský nápady, ale… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou v roce 2012 napsal Timur Vermes, číst nebudu. 2.) Nemůžu se dočkat... 3.) Thx za titule „GothaR“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Rozhodně klobouk dolů před nápadem a originalitou,ale jako Komedie Er ist Wieder da u mě příliš neuspěla. Humorem mě to tedy minulo, spíše jsem byl zvědavý na názory lidí a samotný projev Hitlera v moderním světě. Slušné, ale čekal jsem mnohem víc. 60% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Turci jsou v Berlíně? Asi Osmanská říše změnila průběh války." Posunout mě o sedmdesát let v čase, tak bych byl asi taky trošku zmatený, ale rozhodně ne tolik, jako když Vůdce potkal Ronalda z Hitlerjugend. Nicméně nastal čas, kdy Evropská komise svými pomatenými rozhodnutími donutila své poddané přemýšlet o tom, že by silní vůdci zase mohli vést samostatné národy. A do Německa zrovna jeden takový odkudsi přistál, takže ho můžeme poslat do akce. Není to však akce nějak výjimečně komická, ale spíš nutí k zamyšlení nad tím, kolik dobra přinesli ti zbídačení uprchlíci se s svými mobilními aplikacemi do Evropy. Na humor však také došlo, protože mě tedy zastřelení psa, svlékání v čistírně či šaškování s elektrickým ohradníkem donutilo ke smíchu. A označit Německo za zemi, kterou vede trapná, smutná vrba Merkelová ve spolupráci s křesťanskými alkoholiky, to už chce skutečné koule a za ty dávám čtvrtou hvězdu. Jen mě trošku mrzí, že se Vůdce nesetkal s vyvolenými árijskými fotbalisty, protože jsem si jist, že by ho moc potěšil pohled na současné německé reprezentanty se jmény Jérôme Boateng, Jonas Hector, Shkodran Mustafi, Karim Bellarabi, Emre Can, İlkay Gündogan, Sami Khedira či Mesut Özil. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem odvážnou komedii ve stylu Sacha Baron Cohena, ale dočkal jsem se příšerně nevtipného a trapného filmu, který se snaží jaksi velice korektním způsobem předstírat nekorektní humor. Nicméně na obranu němců mohu říct, že jsem film viděl s CZ dabingem a ten byl snad ještě větší zlo než holocaust. 3/10 ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

S filmem mám stejný problém jako s knihou, takže jde vlastně o věrnou adaptaci. Konfrontace Hitlera se současností a satira na současné Německo je hodně vtipná, ale nezajímavé vedlejší postavy, zápletka a strašná ukecanost filmu srážejí dojem hodně dolů. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Německá trefa do barevného. Jednu výtku bych ale měl. Hitlera měl hrát někdo nižší. Z Masucciho šel respekt, ale hlavně díky jeho muskulatuře, jenže prim mělo hrát charisma. Kdyby byl v roli Hitlera vyzáblý chcípák s laserovým pohledem, tak je to bomba. Bohužel mě na casting nepozvali. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu je na tomhle filmu vidět, proč se říká, že Němci nemají smysl pro humor, na druhou stranu se chce divákovi brečet, protože naše civilizace se vskutku řítí ke zkáze. ()

MoRTy 

všechny recenze uživatele

Na film jsem zašel víceméně náhodou s pouze slabým povědomím o knížce. Skvělě jsem se bavil! V poslední třetině teda film začal trochu ztrácet dech, ale konec byl epesní. Obzvlášť sem se bavil při parodii na scénu z Pádu Třetí Říše (Hitler se doslechl o ..blablabla). Film je skvěle natočenej a trefně popisuje dnešní dobu. Hlavní hrdina byl tak přesvědčivej, že sem se sám párkrát přistihnul, jak v kině svévolně hajluju. Ke konci filmu už hajlovalo celé kino a dokonce sem se po skončení připletl do skupinky radikálnějších diváků, se kterou jsme nabuzeni filmem vypálili v centru Prahy několik židovských obchodů. Film doporučuji! ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Četl jste mou knihu?“ – „Je tu těžko k dostání.“ Ač netknut předlohou a nalomen vlažnými recenzemi, na dílo s tak velkým potenciálem jsem se dost těšil. Po zhlédnutí však musím konstatovat, že film je krapet nevyrovnaný, a přesně takový byl i můj divácký dojem. Na jednu stranu mě hodně bavil, často jsem se smál (třeba u debaty o „plemenech“ či i té prvoplánovější parodie Pádu třetí říše), na druhou mi ovšem řada věcí moc vtipná nepřišla (krysí kulky…opravdu?), ale hlavně mi nevoněl znatelný (politicky korektní) přístup tvůrců snímku, který mě s různou intenzitou dráždil po celý film. Což se odráželo i v přelévání žánrů komedie a satiry, kdy jsem si místy docela přál, aby se film nesnažil plavat tak moc po oficiálním proudu (fakt, že šlo o německou produkci, tvůrcům občas viditelně svazoval ruce, netroufli si pak totiž tolik). To jde pocítit nejvíc v závěru, který vyzněl jak na politickou objednávku. Nicméně, na ty slabší 4* jsem si film přece jen ještě užil. „Proč dělat vtipy o cizincích? Když má někdo doma krysy, tak nevolá klauna, ale deratizéra.“ ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Když nám SSkynet pošle svého vůdce, měla by společnost na prozřetelnost reagovat prozíravostí.. Hlavní myšlenka má svou naléhavost, ale forma ala Fakjů, pane kantor, zvětralý smysl pro humor i diskutabilní koncept ten potenciální zážitek ze satiry tnoucí do živého výrazně otupily.. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Obrovský potenciál naroubovat jeho návrat na současnou politickou situaci nevyužit tak jak mohl být a nebylo to ani tak zábavné, jak jsem očekával, ačkoliv první části filmu jsem se pobaveně usmíval skoro stále. A za hlavního viníka tohoto problému jmenuji to, že se někdo místo aby se vydal cestou totální satiry příliš věnoval osobnímu příběhu nudného novináře. Nicméně stále je to kdekoliv a kdykoliv se objeví Áďa, krásně absurdní, zábavné... a děsivé. Zvlášť pokud všechna ta setkání byla opravdu reálná. Tak či tak, závěrečná obrazová koláž ale reálná byla určitě. Byl to ale nepříjemný a divný pocit, když mi Hitler přišel chvílemi sympatičtější než všechno ostatní osazenstvo. Ještě že tam dali tu židovskou pamětnici! ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Skoro jsem na tenhle kousek zapomněl, ovšem v posledních pár letech jsem se poměrně otevřel německé kinematografii, tak jsem zvědav jak si Němci, s tímto v Německu velice nepříznivým, tématem poradí. Hodně mě překvapilo, že je to zrežírované naprosto bravurně, až jsem si říkal, že tomu nesahá po kotníky nejen česká, ale třeba i francouzská agenda. Rozhodně jsem si první hodinu nesmírně užil, občas se pousmál fórkům a vůbec jinak absurdním situacím a ač je pravda, že tempo není tak vražedné a 10minutovka navíc tomu malinko sráží vaz, velice mile mě film překvapil a řekl bych, že čest své předloze zdárně prokazuje...8/10 ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Chytrá satira reaguje na globální fenomén Hitler, který si od roku 1945 žije svůj druhý život. Způsobů, jak se vyrovnat s nechvalně proslulým dědictvím nacionálního socialismu, bylo vždycky mnoho. Hitler se stal karikaturou i předmětem bádání ve všech myslitelných ohledech. Televize předkládají dokumenty o všech banalitách každodenního života let 1933-1945. Samostatným tématem je samozřejmě i mládí Adolfa Hitlera. To máme všechny ty filmy jako Hitler: The Rise of Evil (2003) nebo adaptace divadelních her Mein Kampf (2009). Tentokrát přichází na řadu paralela s dnešními oblíbenými formáty, kterým popularitu přinesl Sacha Baron Cohen. Výsledek naštěstí není na úrovni laciné taškařice, díky hloubkové rešerši vzniká dílo mrazivě autentické. Potenciál k návratu zla je tu totiž vždycky. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Satira, která donutí k zamyšlení. Ctižádostivý dokumentarista se chytne nečekané příležitosti. Říšský diktátor se totiž k vlastnímu překvapení ocitá v německé současnosti. Nepochybuje o tom, že to, co způsobil, by bylo špatné. A film jako takový zřejmě nepopírá to, že i dnešní svět je plný růžky vystrkujících Hitlerů. Ostatně někteří ho mají za hvězdu, jiní se k němu chovají ochranitelsky jakoby zapomněli, jak zásadně je odpovědný za zločiny nacistického režimu. Je evidentní, že vznik snímku nemohl být snadný, Oliver Masucci nicméně herecky velmi potěší, výsledek má výborné momenty, ovšem místy je i dost kostrbatý, takže na nějaký zajímavý zápis do filmové historie můžeme zapomenout. Svěží nápad se ale určitě cení. ()

Reklama

Reklama