Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký film Whitney dokumentuje médii ostře sledovaný vztah kultovní zpěvačky, herečky a modelky Whitney Houstonové a zpěváka a textaře Bobbyho Browna od okamžiku, kdy se na samém vrcholu slávy poprvé setkali, až po jejich zásnuby a bouřlivé manželství. Hvězdný pár byl však od začátku do konce sužován celou řadou problémů. Musel se potýkat s ohromujícími výdělky a důsledky slávy a bohatství, které mu přinesl raketový vzestup Houstonové, jenž je oba brzy zastínil. (HBO Europe)

(více)

Recenze (38)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Angela Bassett kdysi zazářila herecky jako Tina Turner. Touhle limonádou ale dokázala, že režii neovládá, invence to totiž nemá za pětník. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Aj keď Angela Bassett hrala aj pred rokom 1993 (Policajt zo škôlky, Critters 4), asi sa dá povedať, že naplno ju preslávila až životopisná rola slávnej speváčky Tiny Turner vo filme s príznačným názvom Tina práve z roku 1993. Hoci za svoj presvedčivý výkon bola nominovaná na Oscara a dodnes podáva kvalitné, presvedčivé herecké výkony (Black Panther, Mission: Impossible - Fallout, American Horror Story), nikdy sa jej nepodarilo stať sa plnohodnotnou hollywoodskou hviezdou. 22 rokov po Tine si povedala, že dozrel správny čas na režijný debut a nevybrala si k tomu nič menšie, než životopis slávnej americkej speváčky Tiny Turner pardon Whitney Houston. Je to ale skutočne životopis? No... nie je. Na snímke je strašne vidno, ako smutne jej chýbala kvalitná (alebo aspoň nejaká) dramaturgia. Takže hoci film trvá len hodinu a pol aj s titulkami, pôsobí únavne trojhodinovým dojmom, ktorý rozoberá všetko... a nič. Nevenuje sa naplno speváčkinej kariére, ani jej nevydarenému manželstvu a už tobôž to nie je životopis zaberajúci všetko: od začiatku až po trpký záver. Je fajn, že si nezakrýva oči ani pred temnými záležitosťami (drogy, nevera, vražda), ale iba sa o ne oškrie a rýchlo uteká preč. Detto jej hollywoodska kariéra: mihne sa Eddie Murphy, ale Kevin Costner nie. Prečo? Ako? Načo to bolo dobré? O čo filmu vlastne šlo? Zarazilo ma, ako málo známych hitov obsahuje. Netuším, či bol problém s autorskými opravami... a je mi to fuk. Každopádne, ak budete čakať pecku á la Bohemian Rhapsody alebo Rocketman, budete hustokruto sklamaní. Film okrem toho vyzerá odpudivo televízne a to dokonca vrátane zatmievačiek, čo je efekt, o ktorom som si myslel, že už neexistuje. Yaya DaCosta je presvedčivá, film však prekvapivo pôsobí dojmom, že je azda skôr o jej manželovi, než o nej. Keď citujete béčko Swordfish s Travoltom (akurát namiesto „Ženu zo spodiny vytiahneš, ale spodinu zo ženy nie“ nepoužijete slovo spodina, ale geto), je niečo zle. Pri pozeraní tohto filmu mi napadlo, že si musím po dopozeraní zistiť recept na pečenú bravčovú panenku. To hovorí za všetko. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Můžeš dostat kluka z ghetta, ale ghetto z něj nedostaneš." Manželství Whitney a Bobbyho bylo příkladné - ona si pravidelně pudrovala nos kokainem a on zase neuměl udržet penis v garáži. To nemohlo dopadnout špatně. Já jsem tedy vděčný za to, že se nekonalo nějaké velké drama a že se snímek zaměřil spíše na ta lepší léta kariér obou manželů. Za mne se na to tedy celkem dalo koukat, i když jsem své uši hudbou Bobbyho Browna dosud nikdy netýral, ale první dvě alba Whitney Houston jsem kdysi občas vložil do gramofonu a tak jsem si celkem rád zavzpomínal na tu dobu. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Myslím, že fanoušci Whitney Houston si raději pustí Osobního strážce a dojedou to nějakými DVD. Nelze očekávat, že slavné jméno automaticky znamená velké třežby a uznání filmových znalců. Opak bývá často pravdou. Dle mého soudu nebyl dobrý tah vybrat pouze úsek jejího života. Skuteční fanoušci znají její život mnohem detalněji než běžný divák, takže budou zklamaní. Nevím, jestli film nějak potěší běžné diváky. ()

eileen

všechny recenze uživatele

Film jsem nedokoukala, takže ho nebudu hodnotit, jen sem musím napsat, že na Whitney mě velmi zajímal její život a hlavně tvorba do doby, než potkala Bobby Browna, od té doby to vše s ní šlo jen a jen z kopce, takže mě hodně mrzí, že Angela Bassett natočila zrovna jen tu etapu jejího života, která už nestála za nic. Doufám, že to někdo v budoucnu napraví. Navíc hlavní představitelka mi absolutně tady nesedla - velké zklamání. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Životopisné filmy stojí primárně na silných hercích a hlavní herečka v tomto filmu byla příšerná a ani trochu nedokázala osobnost Whitney Houston vystihnout. Ale jinak zde nefunguje vůbec nic a i režie nedokázala z filmu vytřískat nic jiného než nezajímavé drama o bouřlivém vztahu legendární zpěvačky. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale kýčovitější film už jsem dlouho neviděl. Ta romance je tu podána tak neskutečně hloupě a sladkobolně, že jsem ani na chvíli neměl pocit, že by to mohla být Whitney Houston. Možná až na momenty, kdy se zpívalo. Ten vztah ale je podán tak neskutečně naivně, nejen proto, že ona naivní očividně byla, ale i z hlediska filmařského. Vadilo mi se na to koukat, jak to bylo hloupé. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

životopisné filmy mám rád,Whitna Hustá mi nikdy nevadila,takže předpoklad,že se mi bude líbit film o ní tu byl...chyba...tenhle výkus ze života je totiž tak neuvěřitelně sterilní a nudný,až to fyzicky bolí.Osobně tady nevidím nic co by stálo za alespoň špetku uznání.Chce to sice docela kumšt,umět unudit v rámci 84 minut,ale stalo se.Herci nesympatičtí a když to vezmu kolem a kolem,mohl by to být film vlastně o komkoliv.Jestli by mě měl film přivést k tomu,abych se zajímal o osudy Whitney víc do hloubky,tak to se určitě nestane...20% ()

sophinocka 

všechny recenze uživatele

Nepíšem často komentáre k filmom, ale v tomto prípade mám silnú potrebu. Hrozne nepresvedčivý film a hlavne herecký výkon predstaviteľky Whitney príšerný.. od filmu s týmto názvom pár rokov po jej smrti by som rozhodne čakala oveľa.. oveľa.. viac. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Dobrý životopis. Nie úplne od začiatku, nie úplne dokonca, ale zachytil presne ten stred, kedy bola na vrchole. Základné problémy, vzťahovky, filmovačky, koncerty. Ako TV film prekvapivo dobré. 3 z 5 ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Jako režisérský debut Angely Bassett ok. Škoda, že jde o část života WH, která zrovna mě osobně moc nezajímá. Nicméně pro život Whitney samotné zásadní byla. Ukázka toho, jak špatný výběr partnera a soupeření ve vztahu může vést ke zničení sebe sama. Žádné psychodrama se ale nekoná. Celý film mi přišel dost povrchní, plný pozlátka, vatoidních keců a ne zrovna úchvatných hereckých výkonů. Zlatá Whitney v Bodyguardovi. Moje hodnocení je tedy ve finále dost ovlivněno nostalgií a použitou hudbou. Kdyby tomu tak nebylo, hodím tohle dílo do odpadu. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Já vám nějak nevím...raději aby tento film nevznikl. Každopádně jsem viděla již 2 filmy o Whitney a zajímají mě 2 věci: kde a jak se tedy dostala k těm drogám? - přišel s tím Brown či nikoliv? A jaký byl opravdu Brown? To je to, co mi z toho vylézá a závěrem - nechtěla bych být v jeho kůži...Protože že zemře jeho žena a pak i jeho dcera.... ()

TroiMae 

všechny recenze uživatele

Myslím, že kdyby místo scénáře Angela Bassett zfilmovala nějaký booklet z CD Whitney Houston, udělala by možná lépe. Ne moc často se vidí, že HBO vysílá něco, za co by se i na Hallmark rděli. A úplně ideální by bylo, kdyby Angela Bassett místo režírování prsotě jen pustila pár videoklipů Whitney Houston na YouTube. ()

Lovely.Bones 

všechny recenze uživatele

Okolo tohohle filmu bylo docela velké dění, když se tvořil. Dcera Whitney chtěla za každou cenu hrát svojí matku, ale Angela řekla, že prostě není dost dobrá herečka a to vzneslo bojkot ze strany celé rodiny. Film by se opravdu měl jmenovat spíš Bobby a Whitney, protože to není životopis o Whitney, ale popisuje to pouze jejich vztah a to, jaky byl Bobby počestný chudáček a Whitney ho zkazila. Jasně... Nicméně, myslím, že tohle je naprosto ideální film, jako pozadí pro žehlení, jak se říká. Nemusíte vlastně vůbec dávat pozor na děj, jenom vždycky, když se začne zpívat, tak se na tři až čtyři minuty začnete koukat a pak zase přepnete do spotřebního režimu. Na televizní to vypadá krásně. Kostýmy, make-up, hairstyling. Tyhle faktory jsou na televizní poměry mistrně zvládnuté. Prostě se na to hezky kouká. A Yaya v hlavní roli tomu jenom pomáhá. Je hezká, sympatická, má charizma a hrát umí. Lifestyle nemá nejlepší pověst, co se týká jeho životopisných filmů. Tento kousek jí sice nezlomí, ale ani není nejhorší. Tohle místo zabral biopic o Brittany Murphy. Fuj. Se třesu jenom když si na něj vzpomenu. ()

Deleatur 

všechny recenze uživatele

Plusy: Písničky Houstonové (kvůli právům zpívala místo ní Coxová, a to skvěle). Snaha přiblížit osobnost Houstonové a zlomový bod jejího života. Jistá vkusnost zpracování... Mínusy: ...což byl zároveň problém, protože tak film nešel do hloubky; výsledkem byla víceméně limonáda. Odpovídalo tomu i většinou sympatické obsazení klíčových rolí (patrné hlavně u Escarpety coby Browna). DaCostová se snažila i herecky, ale šarmu Houstonové se nepřiblížila. Hodnocení: 48%. ()

Reklama

Reklama