Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Kašlat na smrt vypráví o dvojici přátel, černošských přistěhovalců v Paříži, kteří se živí pořádáním kohoutích zápasů. Ve svém druhém celovečerním snímku rozvinula režisérka Claire Denis jedno ze svých klíčových témat – téma cizosti. Nejisté postavení hrdinů v jejích filmech, umocněné nepsychologizu­jícím, „tělesným“ způsobem snímání, často plyne z jejich vykořeněnosti. Jsou to cizinci, lidé mimo domov, bezpečí rodiny či partnerského vztahu. Cizinec je režisérkou nahlížen jako někdo na okraji, kdo je kvůli své jinakosti zvláštně přitažlivý, současně ale i melancholicky osamělý. Podobně působí ústřední hrdinové filmu, postupně pohlcovaní násilím svého zaměstnání. Dílo Kašlat na smrt je díky své posmutnělé temnotě a důrazu na dynamické sledování těl herců v prostoru někdy přirovnáváno k filmu Johna Cassavetese Killing of a Chinese Bookie. (Cinepur Choice)

(více)

Recenze (3)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Buď mám štěstí na to, že v rámci "1001 filmů, které musíte vidět, než zemřete" narážím na slabé filmy, anebo mám prostě špatný vkus. Ale tohle také rozhodně není snímek, který by mě nějak dostal. Jasně, kohoutí zápasy jsou zde natočeny celkem dobře, ale nic moc navíc tu není, prostě jen příběh o to, jaké svině lidé jsou. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Drsny pribeh o cucdzincoch v Parizi - nemaju zazemie, rodiny su za hranicami. Zivia sa kohutimi zapasmi, ktore sa aspon oplatilo sledovat - nieco ako psie zapasy v Amores perros z 2000 roku. Pre reziserku su tito cudzinci pritazlivi, zaroven vsak ukazuje aj ich osamelost a odcudzenie. Tuna optimizmus nehladat, film priam srsi temnou atmosferou, pesimizmom a castymi sklamniami zo zivota : 76 % ()

Reklama

Reklama