Reklama

Reklama

The Quatermass Xperiment

  • Velká Británie X the Experiment (více)
Trailer

Na Zemi nouzově přistane raketa, ve které přežil jediný člen posádky. Z vesmíru si ale přivezl něco děsivého. (Netflix)

Recenze (29)

monolog 

všechny recenze uživatele

Tenhle SF horror skutečně není jako ostatní z padesátých let. Přišlo mi, že to vůbec není béčko, ať už prostředím, kvalitou nebo hereckými výkony. Oproti většině ostatních SF z této doby, tady měli tvůrci o čem točit. Nejsou tam žádný hluchý místa, kde by se nic nedělo. Příběh je spíše o lidech, než o nějaké příšeře z kosmu. Atmosféra je sakra hutná, přirovnání k Vetřelcovi sedí. Možná je to britským pohledem na věc, nebo že tento snímek je z produkce BBC, ale obstál by i dnešním podobným snímkům (pokud by se samozřejmě vylepšila ta potvora). Ale tou gradací napětí (potvora zabije prvního člověka až v polovině snímku), tím, že vlastně vůbec nevíme, co se stalo nebo co se bude dít, tím to převyšuje většinu tehdejších i dnešních filmů. Bohužel je t neprávem zapomenutý skutečný klenot SF Horroru. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Moc pěkná oldschoolová scifárna, která je sice jednoduchá, ale rozhodně žádné béčko. Příjemné překvapení. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Ve srovnání s béčky padesátých let naprostá špička. Příběh, pravda, není zrovna originální, nicméně podání je hutné, pěkně gradované, v nejlepší tradici BBC. Nechybějí populární lokace (Londýnská ZOO, Westminster Abbey) a přesvědčivé herecké výkony. Doporučují nejméně čtyři hvězdičky z pěti. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Krásný sci-fi horor a v něm všechno, co k takovým filmům z téhle doby patří. Nechte se překvapit, s čím vším je možné zkřížit člověka a jak může vypadat výsledek. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Prekvapivo málo brakové s dobrým námetom a výborným storybuildingom ozdobený sci fi horor, v ktorom je možné nájsť predzvesti budúcich superklasík žánru (napr. Votrelec, Mucha, District 9, Obe verzie the Thing). Veľmi milé prekvapenie ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Klasické sci-fi z padesátých let. Místo tří kosmonautů vyslaných na oběžnou dráhu se vrátí pouze jeden. Po setkání s mimozemským organismem se stává přenašečem. Zemi hrozí, že bude napadena mimozemskými organismy, které lidstvo vyhubí (pohltí). Mix Věci a Blobu funguje i po letech, škoda, že tvůrci nevsadili na preciznější speciální efekty. Přeci jen do té doby se ve filmu již objevilo ledacos... ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Na jedné straně poměrně naivní podívaná - z vesmírné mise se vrátí jediný přeživší kosmonaut napaden kdoví čím, ale není vzat do karantény ani kdovíjak hlídán, všichni se všeho dotýkají holou rukou bez rukavic a nezdá se, že by si uvědomovali nějakou hrozbu. Na straně druhé snímek nabízí poměrně realistickou a nepříjemnou proměnu jedné z postav v jakéhosi vesmírného slimáka, což na dobu vzniku filmu působí poměrně nevídaně. Technická stránka bez výtek. Val Guest dokáže film ukočírovat do takové míry, že i přes chvilkovou naivitu The Quatermass Xperiment nepůsobí hloupě. Rozhodně jde o jeden z pamětnějších zářezů Hammer Films. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Rýchlo ubiehajúce scifíčko poplatné svojej dobe, ale patrí k tým s originálnym námetom. Téma studenej vojny je iba raz zmienená, tu ide o niečo iné. Film uteká tak rýchlo, že so žiadnou postavou sa nezoznámime, tie sú tu len akoby na pozadí desivého príbehu. Quatermass je po celý čas nasratý a ani sa neusmeje, len škoda, že to nie je aspon zámerne vtipné. Finále už ale vtipné je, spôsob, akým sa zbaviť votrelca ma teda rozhodne pobavil, ako aj samotná, i keď veľmi krátka záverečná akcia. Ak sa to akciou dá vôbec nazvať. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Hammer. A sakra dobrý. Film, který naštěstí zachránil toto studio před krachem a dostal se (a uspěl) i na americký trh, je vynikající esencí strachu, napětí, dějových zvratů a výborných hereckých výkonů. Film skutečně lze rozdělit na dvě poloviny: první se nese spíš v napětí "co se na té kosmické lodi vlastně stalo?", kdy sledujeme pátrání hlavních postav po odpovědích; druhá půle - od útěku "přeživšího" astronauta z nemocnice - se zvolna mění v zábavné monster movie a pátrání hrdinů po člověku a pak po příšeře. Obě části stojí za to, protože se drží osvědčených postupů: mírně bizarní kulisy, důsledné udržování napětí, tajemství, které se odhaluje jen postupně... K tomu připočtěte několik zajímavých filmařských postupů a "monster movie zvratů, který jsem si tak nějak tajně přál, protože dal filmu nový náboj. Herecky všemu samozřejmě vévodí Brian Donlevy jako sebevědomý, inteligentní a krapet arogantní profesor Quatermass, ale dobře jsou zahrány i ty menší role - včetně produkčního přenosového vozu BBC v závěrečné pasáži u Westminsterského opatství, kterého si střihl Gordon Jackson aka šéf Profesionálů Cowley. Nečekaný, ale o to lepší zážitek. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Ide o prvý film, ktorý odštartoval nevelkú sériu o profesorovi Quatermassovi a jeho "kontaktoch" s vesmírnymi návštevníkmi. Pôsobí to archaicky, čo sa dalo očakávať vzhľadom k roku výroby, taktiež to má vcelku dobré tempo a prijatelnú minutáž. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Souhlas s komentářem Han22. Začátek nastolí napínavou premisu, ale pokračuje ve frankensteinovské linii (a to dokonce ani nezjistíme, jak to dopadlo s kosmonautovou manželkou!), vše je podřízeno Quatermassově až nemocné snaze vypouštět rakety do vesmíru a riskovat život lidstva. Možná film měl varovat před lety do vesmíru, a uspěl u lidí, kteří se jich báli. Ale jako film jde skutečně celý až moc přímočarý příběh doslova do kytek (vlastně kaktusů). ()

PanCitron 

všechny recenze uživatele

Remake o 2 roky mladší stejnojmenné minisérie BBC, atmosféricky a příběhově na velice dobré úrovní a především jsem zjistil jak to dopadlo, vzhledem k tomu, že původní série se nezachovala kompletní (viz můj komentář u ní - The Quatermass Experiment (1953)) Jinak závěrečná loutka příšery se celkem povedla myslím, no vzhledem k roku natočení viděl jsem i horší. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Rýchly spád, pravá atmosféra sci-fi hororov 50. rokov a na svoju dobu skvelé make-up a creature efekty. Snáď len ten klimax mohol byť rozvinutejší a efektnejší, vysporiadanie sa s monštrom je až príliš rýchle a jednoduché. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Pro mě se jedná o hodně netypický Hammer. Zezačátku hodně napínavé - co že se to na té lodi stalo? - potom to trochu ztrácí na tempu ale závěr v kostele je skvělý. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,BOLO TO STRAŠNÉ, HROZNÉ!" ,,ÁNO, AKO VŽDY..." __ S profesorom Quatermassom som okrem tohto filmu, videl skvelý hammerovský "Quatermass and the Pit", ktorý vynikal svojou tajomnou atmosférou, no ako uviedli kolegovia predo mnou, ani jeho ,,prvý experiment" nie je filmom, ktorý treba automaticky radiť do béčkových vôd. Samozrejme sa nejedná o žiaden intelektuálny zážitok, už len dej je pomerne priamočiary, film však vyniká radom vychytávok, ktoré ho nielen povyšujú nad vtedajší priemer, no vďaka týmto nuánsam obstojí aj dnes. Zbehlý divák ľahko vyčuchá viacero podobností s (ne)skoršími dielami ako "Vec", "Mucha" prípadne starý "Frankenstein" (krátka scéna s dievčatkom), dôležitejším je však vycibrenosť viacerých scén, prekvapujúcich ma svojim výrazne odlišným autorským prístupom. V jednom momente dramatická hudba prehluší krik ženy v aute, v inom, keď Carroon odhalí svoju ruku nezaznie (neočakávane) žiaden tón a pasáž v nočnej ZOO je žánrovou lahôdkou. (39. hodnotenie, 12. komentár k filmu) ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Dosti dobré. Ale na po1. zatím na 3.5 Když pominu samotného cynicky chladně realistického Quatermasse (hádejte, po kom se skryl Carpenter v pseudonymu ke scénáři k Prince of Darkness?) tak hl. představitel je šílený mix Petera O´Toolea, Clancyho Browna a Borise Karloffa.;-) Klasická stavba, kdy se 1.pol. v podstatě ´´nic´´ neděje, a pak se to nenápadně přelípne do stále hororovější 2.pol. se závěrem, kde si na vrcholku lešení (to byla chyba) hoví chobotnicohouba, která na nás dokonce mrkne očíčkem, uvnitř Westminsterského opatství, které zde získalo, poněkud netradiční reklamu.;-) Sice mi vadí, že ta šílená manželka, co ho nechala unésti z nemocnice, po kýčovité (alá monster movies) řvací scéně v autě, zmizela po Anglicku z děje a dále už tam vůbec nefiguruje, což je divné, ale zase to není nijak extra mínus. Pán s hnusnou pařátou (ta holka s panenkou a kočárkem, měla ze zadnice...kliku, že urazil hlavu jen té její panence) někoho praští a vypadá to, že dotyčnému zmizí z pol. hlavy, kůže i s okem (jestli jsem to dobře viděl) což bylo dosti hrůzné (velké plus) + se oběti nějak bizarně zdeformuje/scvrkne ruka. A samotný Quatermass po dotazu v závěru, co bude dál, odvětí... ,,Začnu znovu´´ a v posl. několika vteřinách, vidíme další startující raketu. Vědeckocynický pragmatismus na entou.;) Pro mne osobně, mix... the Věc, Invaze Uchvatitelů Těl a Neviditelného od H.G.Wellse. Dáti to na 90min., přidat na rozpočtu a zhustiti atmosphéru a je to na 100% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Krásné a milé překvapení tenhle snímek, od kterého jsem moc nečekal, ale který mi zase ukázal, že studio Hammer prostě má na svém kontě perly, které stojí za to vidět a které si užijete, protože jsou prostě dobře natočené a je jedno, jaký je to rok. Tady před sebou máte parádní béčko, které má výborné hororové scény. ()

Dexter1 

všechny recenze uživatele

Dámy a páni, takto nejako vyzerá úvod hororovej cesty Hammer Films. Quatermass sa vôbec neťahá, skvelo buduje atmosféru a naozaj je napínavý, keďže do polovice nemáte najmenšej potuchy čo sa bude diať. Na dobu svojho vzniku doslova inteligentný film, ktorý sa na nič nehrá a jediné čo zamrzí je už len dnes záverečné "trikové" spracovanie. Inak klobúk dole, samotná postava Quatermassa (nie až tak bezohľadného) vedca ma nadchla a teším sa na ďalšie veci s ňou. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Z dnešního pohledu roztomile naivní hororové sci-fi využívá haldu motivů, které se již dávno staly klasikou/klišé žánru. Má silný začátek u spadlé rakety a při vyšetřování, co se posádce v kosmu stalo, naopak nahánění "kaktusového" monstra/zabijáka vzdáleně připomene tvorbu jistého Eda Wooda, hlavně ale postupně nudí (až do zábavné elektrokuce). ()

Reklama

Reklama