Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše sa rok 1942. Róm Migra žije s manželkou a synom vo Varšave. V reštaurácii, v ktorej pracuje, sa stretáva s Dr. Mengelem. Následne odchádza do Brestu varovať tam žijúcich Rómov o narastajúcich represiách. Spoločne vypracujú plán presunu do Maďarska, ktorý však nebude jednoduché zrealizovať. (bjjoba)

Recenze (6)

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Existuje množstvo filmov o holokauste Židov počas 2. svetovej vojny, tento film je však prvý a zatiaľ jediný film o holokauste na cigánske etnikum. Ide o výborný film, ktorý pojednáva o úteku skupiny cigánov z Poľska, cez Ukrajinu do Maďarska kde ešte sa nerozbehla kampaň voči Židom a cigánom. Film zobrazuje utrpenie po dobu presunu z Poľska, cez Ukrajinu do Maďarska ale aj zadržanie celej skupiny a jej transport späť do Osvienčima. Ide o ďalší z výborných filmov, ktoré si zaslúžia plné bodové ohodnotenie. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

---Na úvod vďaka Volodimirovi2 za zaslanie filmu.--- "Vy ste árijci ako my, nebude s vami jednať inak ako s Poliakmi..." Keď nemecký dôstojník takto oslovil cigánov v osade tak sa mi nachvíľu zastavil rozum. Ešte nikdy som nepočul, aby Nemec takto oslovil cigánov, ktorí si to rýchlo zobrali za svoje a Nemcom, ktorí ich naháňali po lesoch vykrikovali, že sú árijci ako oni...To divadielko bolo však iba pre nalákanie cigánov z osady do pripraveného gheta, ktoré sa uvoľnilo po Židoch. Našťastie prichádza H. Buchholz - výnimočný cigán, ktorý chce pre svoje deti vzdelanie a lepší život. Tí dnešní chcú len ten lepší život... Nikdy som nevidel film o cigánskom holokauste. Tento úplne neznámy film s hviezdou menom H. Buchholz som videl s dabingom a logom stanice, ktorý mi nič nehovoril. Ide pravdepodobne o starý prepis z tv stanice, ktorá už neexistuje. Nájdu sa miesta z ktorých by sa dalo strihať, hlavne z dlhých záberov presunov cigánskej kolóny z miesta A do miesta B. Je ich tu niekoľko a len tu by sa dalo ušetriť 10 minút bez toho, aby to ovplyvnilo výsledok. H. Buchholz hral výborne, presvedčivo a aj celý film je natočený pútavo a nemal by sklamať bežného diváka a už vôbec nie tých, ktorých táto téma holokaustu zaujíma. Chýbalo mi jedine vysvetlenie či bol H. Buchholz gádžo alebo cigán, pretože hádka vo filme na túto tému ostala nevyriešená. 80%. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Ke stažení na youtube... tvrip Premiéra. Pracovním názvem Cigoši jdou do plynu. Naštěstí holocaust zabírá až poslední třetinu filmu, první dvě sledujeme putování kmene původem od Varšavy (nepíšu z, protože bydleli v lesích kolem) do prý bezpečného Maďarska. Škoda, že nejzajímavější část cesty, samotná Varšava a život v ghettu, jsou zachyceny jen v úvodu. Potom už klasika, dráteníci, zábavy, veselky čtrnáctiletých, bitky na nože, hádky. Pak nastoupí wehrmacht a jede se vlakem do Osvětimi a pak už je to klasický koncentrákový zážitek, umocněný tím, že Horst Bucholz se v úvodu filmu seznámí s Pepou, Mengelem (v tu chvíli si pomyslíte, toho bych nechtěl potkat za pár let), a pak se samozřejmě setkají v lazaretu. Dabing je z roku 1996 (Studio Dabing centrum Strahov, pro Premiéra TV). ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Film je k nalezení v českém znění a poněkud pochybné VHS kvalitě na Youtube, což mi umožnilo ho shlédnout. Má tedy stopáží o dost víc, než se píše tady, namísto necelých dvou hodin je to přes tři. Ale díky rychlému přeskakování se to dá zvládnout. Nenajde se v něm nic moc nového nebo nějak objevného, ani příběh není nějak extra zajímavý. První asi tak dvě třetiny filmu se přesouvají hlavní hrdinové skrz východní Evropu do Maďarska, pozor, následuje spoiler ve zbytku pobývají v lágru, protože se sice přesunuli, ale Němci si je našli i tam. Problém tohohle filmu není téma (to je zajímavé), ani historická věrnost (ta je tu solidní). Problém je, že tu kromě hlavního děje chybí ještě něco navíc, co by člověka trochu víc propojilo s hlavními hrdiny, nějaká další vztahová linka. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Popisný film o osudech skupiny cikánů (v angličtině) v Polsku a Maďarsku a v lágru za 2.sv. války.(max.50%) ()

Ancet 

všechny recenze uživatele

„Půl milionu Romů bylo během války popraveno nebo zahynulo v koncentračních táborech. Jejich pozůstalí nedostali žádné odškodnění. Doložené historické události Němci popírají a svět o nich téměř nic neví. Tento film nemá být jen poctou boji romské menšiny za přežití, ale též připomínkou faktu, že čtyřicet let od pokusu o jejich totální vyhlazení jsou Romové stále diskriminováni.“ A po dalších 20 letech bohužel taky… Jsem moc ráda, že existuje film, kterej to připomíná. Jen škoda, že o něm skoro nikdo neví. Taky jsem do dneška nevěděla, než mi ho kamarád ukázal na youtube. Nutno říct, že i filmařsky jsou "A housle přestaly hrát" velmi dobré, část z Osvětimi je brutálně autentická (teda aspoň myslím…). Na konec jsem se sice dost těšila, ale rozhodně ne kvůli tomu, že by film nudil. ()

Reklama

Reklama