Reklama

Reklama

American Crime Story

(seriál)
Trailer 1
USA, (2016–2021), 24 h 48 min (Minutáž: 42–66 min)

Předloha:

Jeffrey Toobin (kniha)

Hudba:

Mac Quayle

Hrají:

Cuba Gooding Jr., Sarah Paulson, Darren Criss, John Travolta, Courtney B. Vance, Penélope Cruz, Selma Blair, David Schwimmer, Édgar Ramírez (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(29)

Obsahy(1)

Režisér Ryan Murphy přináší na televizní obrazovky seriálovou adaptaci bestselleru The Run of His Life: The People v. O.J. Simpson od Jeffreyho Toobina o jednom z největších amerických soudních procesů 20. století. Ten byl veden s americkým fotbalistou, hercem a miláčkem široké americké veřejnosti O.J. Simpsonem ve věci vraždy jeho manželky. Seriál podrobně vykresluje právnický proces i vše, co s ním bylo spojené. Tlak veřejnosti a médií i dlouholeté napjaté vztahy mezi policí a afroamerickou komunitou v Los Angeles. (geklon)

(více)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (94)

geimz 

všechny recenze uživatele

Ryan Murphy mi po zmršenej AHS opäť dokázal, že kvality v ňom stále driemu. Akonáhle bol tento seriál oznámený, spozornel som, no keď som sa dozvedel meno jeho tvorcu, opäť som vychladol. A teraz, po záverečnej epizóde, len smekám klobúk. Pojatie celého procesu od začiatku do konca, optikou oboch strán, je neuveriteľne komplexné, zahŕňajúc všetky chyby, ktoré prokuratúra počas procesu spravila, a ktoré dopomohli k finálnemu verdiktu, rovnako ako aj vykreslenie nálady doby a rasových problémov. Fenomenálne herecké výkony cez Sarah Paulson po Travoltu či Courtneyho Vanca. A napriek tomu, že človek vie, ako sa všetko skončí, seriál aj tak dokáže natoľko zručne dramaturgicky pracovať s príbehom a postavami, že vytvorí také napätie v každom dieli, aké by mu mohli závidieť sebelepšie drámy. Klobúk dole, Murphy. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vynikajúce spracovanie, ktoré je nadmieru prehľadné, informačne viac menej dokonalé a herecky taktiež kvalitatívne na skutočne vysokej úrovni (vau, a tá podoba hereckých predstaviteľov v porovnaní s pravými osobami - vygooglite si to, alebo vyčkajte na záverečný diel). Čo mi ale na ACS chýba sú výraznejšie emócie. Na jednej strane chápem, že sa chceli tvorcovia vyhnúť tomu, aby sme sa na O.J.-ov prípad pozerali tak ako porotcovia - cez okuliare, zastrené mnohými emóciami, ktoré sa v nich snažila obhajoba vyvolať. Ale na strane druhej od filmu/seriálu vyžadujem aby ma vedel emočne zasiahnuť, čo sa American Crime Story až do posledného dielu nepodarilo. Dovtedy si viac menej išiel svojou cestou, v ktorej sa snažil byť číro profesionálnym a minimálne emotívnym. Čo môže byť jeho plusom v očiach niektorých divákov, ale z môjho uhľa pohľadu to je bohužiaľ výrazné mínus a práve z toho dôvodu dávam tomuto inak veľmi dobre natočenému spracovaniu známeho kriminálneho prípadu o hviezdu menej. P.S. z toho čo som mal možnosť vidieť v rámci všetkých desiatich dielov, hlasujem za guilty without reasonable doubt. 1.séria 85% ()

Reklama

Spooner 

všechny recenze uživatele

1. sezóna: Z American Crime Story se totiž díky scénáři a zpracování stala takřka televizní povinnost pro každého seriálového fanouška a pro mě zároveň největší seriálová událost od první řady True Detective. Nabízí totiž tak silný příběh, který ve mně rezonuje ještě týden po dokoukání. A to se mi u seriálu nestalo už sakra dlouho. Máme tu jeden z nejpropracovanějších kousků posledních dívající se na případ brilantně hned z několika pohledů, parádní retro atmosféru a hlavně perfektní hereckou sestavu, v níž ani v té nejvedlejší roličce nenaleznete slabý článek. Bezchybná Sarah Paulson tu hravě strká do kapsy své party z bratříčka American Horror Story, Sterling K. Brown je pro mě naprostým hereckým objevem a z geniálního provedení Johnnie Cochrana v podání Courtney B. Vance vám bude běhat mráz po zádech. Seriálová nutnost! 100% ()

warrenur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Az na cca prve 3 pomalsie a pre mna nie moc zazivne casti celkom fajn "prezentacka" znamych/ menej neznamych tvari v sudnej sieni, rekonstruujuc jeden, pre verejnost mimoriadne emotivny, sudny pripad s oblubenou sportovou hviezdou. Vnimane ako zivotopis to ujde. Avsak ako serial, kde som sa chcel nechat zaujat, ci byt pobaveny, nevybocuje moc z priemeru pravnickych filmov. Posledne casti uz len zaujimavo predostreli vnimanie zucastnenych na oboch stranach. Zakulisie americkeho sudnictva v tom obdobi a i rozhodovanie, klamanie telom, metody vyberu porotcov aj ich spravania sa boli tiez miestami usmevne. Mierny nadpriemer. Po American horror story, zaujimava zmena od pana Murphyho. Dufam, ze dalsia seria bude mat zaujimavejsi pripad. Skoda, ze z povodnych horrorovych pribehov, potesila oko len vyborna Sarah Paulson. Travolta bol tiez paradny typ pragmatickeho a slizkeho pravnika. Silne trojhviezdie. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Vzpomínáte na všechny ty fantastické právnické filmy 90. let, v nichž slavná tvář (Tom Hanks!) vyhrál případ po tvrdém boji za spravedlnost po třetím stání? Stalo se tak díky jeho neúnavné dřině, reprezentované krátkými prostřihy na jeho horlivé studium precedentů a překvapivým odhalením zásadního důkazu těsně před koncem... Tak přesně taková první série American Crime Story... není. Zůstávají jen ty devadesátky. Proces trvá rok a hrozně se vleče. Větší roli než důkazy tu hraje mediální pozornost a poddružné věci, jako kdo o kom napsal knihu nebo jaké je barevné složení poroty. People v O. J. Simpson po filmařské stránce neoslní a každý díl není zrovna nabitý zvraty, ale tvůrci jinak s tématem zacházejí docela šikovně. Uplatňuje se tu přístup známý už z The Wire, která zpracovávala jeden problém, ale dala mu vícero odstínů díky odlišnému zaměření té které série. ACS se snaží o podobnou věc, jen v menším měřítku. Je tu díl věnovaný frustraci poroty, díl zaměřený na race-card a další díl zaobírající se nahrávkou, která může kompromitovat samotného soudce. Jsem hodně zvědav, co přinese další série... ()

Galerie (221)

Zajímavosti (26)

  • Epizoda se poprvé speciálně promítala 7. prosince 2015 v New Yorku. (Varan)
  • Sarah Paulson se ze začátku zajímala o roli Nicole Brown Simpson (Kelly Dowdle), nakonec si ale zahrála žalobkyni Marcii Clark. (gavosh)

Související novinky

Clive Owen ztvární Billa Clintona

Clive Owen ztvární Billa Clintona

16.11.2019

Herec Clive Owen (Potomci lidí, Knick: Doktoři bez hranic) byl oficiálně obsazen do role prezidenta Billa Clintona ve třetí sérii antologického seriálu American Crime Story. Nová řada ponese titul… (více)

Nejlepší seriály posledních deseti let?

Nejlepší seriály posledních deseti let?

01.11.2019

Konec roku se pomalu ale jistě blíží a s ním pochopitelně brzy dorazí i nejrůznější filmové a seriálové žebříčky. Ty nás teď ale nezajímají. Místo toho se podíváme na žebříček, který se ohlíží rovnou… (více)

O čem bude nová serie American Crime Story?

O čem bude nová serie American Crime Story?

09.08.2019

Kabelovka FX oznámila nový přírustek do série American Crime Story. Po Lid versus O. J. Simpson a Versace se antologický seriál tentokrát zaměří na politicko-sexuální skandál z roku 1998, který se… (více)

76. Zlaté Glóby – výsledky

76. Zlaté Glóby – výsledky

07.01.2019

Prestižní 76. Zlaté Glóby, udílené asociací zahraničních novinářů v Hollywoodu, byly vyhlášené první lednovou neděli z hotelu Beverly Hilton v Kalifornii. Předávání cen moderovala dvojice herců… (více)

Reklama

Reklama