Reklama

Reklama

American Crime Story - Lid versus O. J. Simpson

(série)
  • USA The People v. O.J. Simpson
Trailer 2
USA, 2016, 7 h 22 min (Minutáž: 42–60 min)

Kamera:

Nelson Cragg

Hudba:

Mac Quayle

Hrají:

Sterling K. Brown, Kenneth Choi, Christian Clemenson, Cuba Gooding Jr., Bruce Greenwood, Nathan Lane, Sarah Paulson, David Schwimmer, John Travolta (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Policie našla zavražděnou bývalou manželku O. J. Simpsona a jejího přítele. Důkazy svědčí proti němu a státní zástupkyně se rozhodne Simpsona zatknout. Ten si najme nového právníka, Shapira. Když policie přijde Simpsona zatknout, zjistí, že utekl... (TV Prima)

Recenze (67)

kleopatra 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ten právnický tenký led mě neskutečně bavil a čím byl absurdnější, tím víc. Je to až směšné, jak skutek sám přestává být podstatný, když nastoupí bitka, kde jde především o zdiskreditování klíčových svědků a hra na rasismus, s nímž je to na hraně i ve vlastních řadách. Co se obsazení týče, Cuba a Travolta mě vyloženě iritovali, jak se na to nehodí, zato Sarah Paulson a jejího partáka jsem si vychutnávala, jejich prezentace u soudu a především atmosféra v soukromí jim u mne vynesla 5. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Vůbec ne špatná věc, u které jsem se ale těšil víc na všechny ty rasové a společenské interakce. Prostředí soudu mám rád, ale všechny ty procesní věci, než vůbec proces přišel, mě cca v půlce série dost nudily. Těšil jsem se na Cubu, ale marná sláva, po dvaceti letech ve sračkách hraje dost průměrně. Za to mě dost ohromili David Schwimmer a John Travolta. Tak nějak jsem přišel na to, že mě Ryan Murphy, jinak též eso amerických televizí, asi nikdy neohromí. :-) Ale pořád je to od doby, kdy jsem viděl Plastickou chirurgii, vzestup! 70%. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Herecky rozkolísané a občas lehce na hraně přestylizovanosti, ale jako celek bez diskusí dramatické, vrstevnaté, inteligentně napsané a společensky stále nesmírně relevantní. The People v. O.J. Simpson dobře odhalují, jak se debata o rasismu může zvrhnout v utilitární hon na čarodějnice, v němž jsou páchány stejné přečiny, proti kterým se původně vystupuje. Společně s Jednou nocí zároveň nekompromisní pohled na americkou justici, která naslouchá spíš příběhům než důkazům. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Méně chladně procedurální než by jeden čekal. Procedurální část je odsunuta na třetí kolej ve prospěch velkého amerického angažovaného dramatu stavícího na charakterech, příbězích, emocích, předsudcích a sociálních přesazích (rasismus, sexismus a však to znáte). Samozřejmě to není nutně špatně, jakkoli to (minimálně mě) zamrzí. Na druhou stranu to jde ruku v ruce s tím, že přesně tohle onen proces zcela ovládlo na úkor důkazního materiálu a podobných „nadbytečností“. Kam jinam by však tento přístup sedl, než právě do procesu s nejslavnější zámořskou celebritou, která kdy byla obviněna z vraždy. Mediální cirkus měl žně a pokrýval nonstop každý detail o všem a o všech během této soudní soap opery. A pak se případ jasné vraždy změnil v několikaměsíční společnost polarizující „Proces století“ o rasové otázce. Právě o tento aspekt tvůrcům jde a pracují s ním nelacině, relevantně, komplexně i zajímavě. Na škodu je rozpačitější rozjezd a některé výkony. Jsou tu vedle sebe ty absolutně výtečné (Brown, Vance, Lane a samozřejmě Sarah Paulson) s těmi, které působí skoro až jako parodie. Je jich sice jen pár, ale o to více bijí do očí. Za vidění to však jednoznačně stojí, když ne pro až zarážející aktuálnost či pro strhující průběh (jde o seriál, který se dá slupnout na jeden zátah; speciálně pak od páté epizody dále), tak pro ukázkový příklad všeho prohnilého v americkém právním systému. Obžaloba se musí potýkat s jednou procesní chybou za druhou (jakkoli jsou nechtěné, ale u takto sledovaného případu zarazí; o to více že evidentně nejde o výjimky potvrzující pravidlo). Obhajoba zase případ o dvojité násilné vraždě do značné míry „ignoruje“ a hlásá si rasovou linii, na kterou ji (a ráda) přistoupí média, veřejnost a nakonec i ta obžaloba s porotou. A v tomto ohledu je to vlastně fascinující/znepokojující zdaleka nejvíce. ()

novoten 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Málokdo má smysl pro drama jako Ryan Murphy a to, že si takovou složitou nálož vzal pod svá křídla a teď za to sklízí chválu, je pořádné zadostiučinění. Protože si nemá cenu nic nalhávat, proces století to opravdu byl. Od začátku je jasné, že v příběhu, kde většina diváků zná začátek a konec, nebude místo na příběhové šoky. Mýlil jsem se, protože v zoufalém boji odhodlaných žalobců i nelítostně kousajících obhájců se pár překvapivých veletočů skutečně odehraje. Dokud se celé dění nedobere k samotnému soudu, měl jsem s vyprávěním docela problém, protože O.J., byť je to částečný úmysl, působí i díky melodramatickému výkonu Cuby Goodinga více než nesympaticky a jeho hysterické výlevy, kdy si svojí skřípavou fistulí neustále jen stěžuje, jsem téměř protrpěl. Jak ale začne atmosféra houstnout, jde se do úplně jiných otáček a tu nejzásadnější zásluhu na tom mají herci. Tolik dech beroucích výkonů na jednom místě totiž nemá obdoby. Nejvíc mě dostala nepřekvapivě Sarah Paulson, které jsem držel palce při každém klacku pod nohy od protivníků či veřejnosti, hrůzu nahánějící John Travolta nebo Courtney B. Vance v životní roli téměř až krvelačně působícího démona boje za lidská práva Johnnieho Cochrana, který ve svém přesvědčení bohapustě páchá "dobro". Mým největším oblíbencem se ale stal zprvu nenápadný, ale čím dál důležitější Chris Darden. Ta rozpolcenost, kdy se od něj očekává, že nebude na této straně barikády – a když už na ní je, tak označování jeho přítomnosti za čistě rasovou záležitost, to jsou mistrovské chvíle a jsem jedině rád, že právě od Juicova případu stoupá hvězda Sterlinga K. Browna strmě vzhůru. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nebývale zručně natočená a skvěle stylizovaná devadesátková reminiscence, kvalitně napsaná a místy nesmírně dramatická procedurálka, sofistikovaná a ucelená sonda do amerického justičního systému devadesátých let a k tomu rasový podtext a souboj bílé vs černé barvy. Gooding Jr. je tam v podstatě je jediný rušivý element, protože jeho herectví je přinejmenším proměnlivé. Jinak ale ansámbl sype jedno eso za druhým a až na pár hluchých míst je to nezapomenutelná výměna briskních dialogů a narážek na systém. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"IF IT DOESN'T FIT, YOU MUST ACQUIT." ----------- V roku 2016 vyšli na rovnakú tému dva výnimočné televízne produkty. Produkty vysokej kvality a štandardu. Bolo to ACS - The People v. O.J. Simpson a 8-hodinové majstrovské dokumentárne dielo Ezru Edelmana - O.J.: Made in America. Úplnú a jednoznačnú mediálnu dominanciu si ale odnieslo ACS, čo koniec koncov nie je moc prekvapivé. Seriály lákajú pozornosť vždy viac, ako dokumenty. Treba však ale dodať, že tentokrát bez pochyby zaslúžene. Cirkus storočia brilantne spracovaný, navyše v podaní úžasného hereckého ansámblu. Seriál so svojou neskutočne dokonalou rekonštrukciou udalostí bez akýchkoľvek problémov konkuruje väčšine dokumentov na danú tému. Herci dávajú so seba maximum a až na Travoltu a Goodinga vyzerá každý jeden mimoriadne autenticky. Courtney B. Vance - úctyhodný výkon. Znamenitá práca všetkých zúčastnených. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Znovu nezbývá než žasnout nad tím, kam se seriálová produkce v posledních letech vyšvihla. Nádherně vystavěný narativní proces s božími herci a šviháckým retro kabátem, který v jediné chvíli diváka nezahlcuje, nýbrž neustále rafinovaně napíná a drží v šachu. Každá epizoda se může opřít o jinou formální dominantu (od rytmizovaného střídání více dějových linek přes jejich nápadité překrývání až po hrátky s časem či s dokumentárními prvky) a nehorázně mě bavil proměnlivý přístup k postavám, který umožnil zakomponování osobních rovin bez toho, aby odváděly příliš pozornosti od samotného procesu (zpočátku pragmatická a cynická právnička je v závěru nejemocionálnější a nejkomplexněji rozvedený charakter). Neustále dostáváme zásadní informace a motivační nitky, ale sranda je, že mnohdy začnou dávat smysl až po několika epizodách, kdy už divák zpracovává desítky dalších a neméně podstatných podnětů. Prďácký je ale také symbolický hudební podkres a už zmíněný casting - dlouho jsem neviděl, aby se herci do reálných protagonistů tak grandiózně převtělili (paradoxně až na Goodinga, který Simpsonovi moc podobný není - ale hraje výborně) a ještě déle jsem nečučel na pardála Travoltu, jak si nějakou roli takhle užívá. Strašně moc bych si přál, abych to mohl zhlédnout, aniž bych dopředu věděl znění verdiktu, protože by mě to emocionálně usmažilo jako žížalu na sluníčku. Ale i tak - nejlepší soudní drama, co kdy vzniklo, Vyvolávače deště nebo Norimberský proces nevyjímave. ()

Nin 

všechny recenze uživatele

Případ OJ Simpsona mě vždy zajímal, ale nejdříve mě překvapilo, že má seriál tolik dílů, protože jsem se bál, jestli to nebude zbytečně natahované. Ale zbytečně. People v. OJ Simpson nabízí komplexní pohled na mnoho účastníků, díky čemuž dokážeme pochopit motivace i mnoha na prvních pohled jasných padouchů a nebo naopak vidět i chyby "klaďasů". Protože má seriál takovou stopáž, tak kromě toho, že velmi věrně zobrazuje různé slavné situace, zabývá se i takovými aspekty případu jako je porota. Porotní systém byla jen jedna z mnoha věcí, u kterých jsem měl chuť si trhat vlasy. Celý seriál je vlastně fascinující, i když taky trochu "nasí*ací", podobně jako třeba show Johna Olivera. Máme tu problematiku rasismu, médií, policie a právě soudního systému s tou jejich ujetou porotou zaujatých laiků. Čekal jsem, že tohle bude další věc na Netflixu, která láká diváky na to, že uvidí něco "podivnějšího než fikci", a taky že jo. Není to přímo dokument a kvůli dramatizaci jsou tam některé věci lehce upravené (vztah mezi Marciou Clark a Cochranem je asi trochu přiostřený) či vynechané (např. sexismus soudce Ita), ale důraz na realističnost je tam opravdu ohromná. Případ OJ Simpsona je neuvěřitelný, vyobrazená důležitá společensko-politická témata neustále aktuální, a zpracování toho všeho je fakt prvotřídní. (9/10) ()

InJo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velká paráda. Z hlediska komplexnosti pohledu na daný proces a hlavně jeho neuvěřitelně košatý a rozmanitý kontext je tahle (mini)série bezmála mistrovské dílo. Už dlouho jsem neviděl tak poutavě a do hloubky zpracované téma rasismu a jeho dopadu na širokou veřejnost. Unikátní je pro mě tenhle počin i tím, jak některé jednotlivé epizody akcentují konkrétní významné aspekty případu (konspirační teorie, tlak médií a společnosti, problémy při sestavování poroty a opravdu nezáviděníhodná situace jejích členů). Jsem přesvědčen, že tohle všechno by se do jednoho dvouhodinového filmu prostě nemohlo vejít. Rozhodně ne v takto propracované a působivé podobě. Už spoustu let mám mírnou slabost pro soudní dramata a právě Lid versus O. J. Simpson je jedním z exemplárních důvodů, proč tomu tak je. 90 % ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Ohromný množství témat. Přes rasové otázky zakrývaný machismus, přes uniformy zakrývaný rasismus, zpochybňování amerického justičního systému, všechno. Skrz na skrz komplexně pospojované a ucelené. Důležitá historická událost, která nabízí v televizním formátu krom velkých témat i obří množství nedokončených příběhů hlavních aktérů. Jako hrozně chutnej ždibec obrovskýho celku. Čím méně toho znáte, tím víc to s váma lomcuje, ale zatřese to solidně, i když víte všechno. Nevěřil bych, že to někdy napíšu, ale David Schwimmer - výbornej. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Tématem ne pro každého, ale pokud přistoupíte na fakt, že se jedná o detailní rozbor legendární kauzy, točící se kolem slavného herce a zavraždění jeho bývalé ženy, plný postav a neustálého toku dialogů, ve kterých se dá velice snadno ztratit, bude se vám film, hlavně díky přesvědčivým hercům, líbit. ()

mcb 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejvhodnější seriál roku na získávání akademických cen není zbytečně nataženým parazitováním na známém soudním procesu, nýbrž scenáristický a herecký koncert, který udiví, jakým komplexním způsobem pojednává o dobových rasových otázkách, politice, mediální manipulaci a osobních životech postav. Požitek pro milovníky práce s narativními informacemi a epizody jako Marcia Marcia Marcia nebo The Verdict se klidně mohou zařadit mezi jedny z nejlépe napsaných epizod vůbec. ()

sharky 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vynikající a fascinující pohled na jasný případ s jasnými důkazy, který se změnil v největší šaškárnu, kabaret a zvrácenou frašku, kterou žila celá Amerika. Krásně to ukazuje, proč není dobře, když o vinně a nevinně rozhodují obyčejní občané z lidu, kteří nemají žádné znalosti o práci vyšetřovatelů a soudů. A taky to ukazuje, proč by se soudy neměly živě vysílat v televizi a dělat z nich show. Je to podobné, jako vymývaní mozků lidem marketingovými experty před volbami. Je zajímavé vidět, že obdobné problémy jsou všude na světě. Filmařské provedení je po všech stránkách naprosto brilantní hereckými výkony počínaje, střihem, hudbou, scénářem, kamerou a režií konče. Není tomu co vytkout. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

"That's the strange part. She doesn't actually care about the money. She'd rather sell her screenplay. She's a screenwriter. Or, well, a wannabe screenwriter. She was living in LA. She couldn't make a living so she moved to North Carolina to teach screenwriting." "I don't understand. How can you teach screenwriting if you can't sell a script?" [indistinct chatter] SPOILER alert, pokud jste stejně debilní jako já a místo toho, abyste si za celý život přečetli jednu jednoduchou větu, tak jste si po celou dobu z myriády popkulturních narážek vzali informaci, že OJ Simpson byl seznán vinným. Na druhou stranu jsem si zařídil překvapivý twist, který mi mohou ostatní jen závidět. Famózně idiotský americký soudní systém postavený na show pro masy, postavený před zločin, který čím dál méně někoho zajímá, protože se řeší jen kontext. Policejní šikana, společenské předsudky, institucionalizovaný sexismus, segragace. Jen sledovat ty proměňující a kroutící se pozice všech zúčastněných mě drželo v druhé polovině tak přikovaného u obrazovky, že jsem kompletně rezignoval na spánek, což je asi nejlepší vizitka, kterou seriál může dostat. Na vině je asi také ta jeho nevyhýbavost, která asi neopouští žádné z tehdy přednesených témat a proto stejně jako u samotného případu mohou vaše sympatie vůči postavám vycházet z vaší politické pozice. Ačkoli (a to je právě ono) mám pocit, že se zde straní výrazně pro vinu Simpsona, zejména kvůli expresivnějšímu až přehnanému herectví těch, kteří zde stojí na jeho straně oproti faktografické uměřenosti obžaloby. Každopádně z formální hlediska se nejedná o žádný seriálový zázrak. Natočené je to ošklivě, lacině a bez nějaké zastřešující vizuální vize, ale ten případ je prostě nadčasový. "Nobody understands DNA! But everybody recognize if glove doesn't fit!" ()

Streeper 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Věděla jsem, že Ryan Murphy opět nezklame. Případ O.J. Simpsona byl známý nejen v Americe, ale i po celém světě a i když všichni vědí, jak to dopadlo, je neuvěřitelné, že i tak byl celý seriál zajímavý a napínavý. Určitě na tom hlavní podíl měli ty scény, které nám odhalili zákulisí celého případu a proto to bylo tak skvělé. Cuba Gooding Jr. předvedl ohromující výkony a doufám, že si za to odnese alespoň nějakou tu nominaci, stejně tak mě velmi mile překvapil John Travolta. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. série Ryan je pro mě prostě všeuměl. Poté, co mým mlsným chutím naservíroval absurdně pojaté, komediálně nedosažitelné Scream Queens, přichází další pětihvězdičková pecka, pro změnu z velmi vážného soudku. Jedná se o případ O.J. Simpsona, který se táhl nespočet měsíců a Ryan se do toho se svým kvalitním hereckým osazenstvem pustil po hlavě a skočil do pořádné hloubky. První tři díly byly sice rozpačité, nevěděla jsem, jestli pro mě seriál o právech, zákonech a politice nebude příliš nudný, zdlouhavý a těžce stravitelný. Po třetím díle mě ale tento strach opustil, protože jsem si pomalu začala oblibovat postavy, soucítit s nimi, spekulovat, sledovat napjaté situace, které si tamní postavy museli nosit až domů společně s těžkými břemeny, jež táhly se svou prací. ACS je seriál především o skutečných věcech, emocích, pocitech, nejistotách, ale i zkorumpované společnosti ve 20. století a rasistických konfilktech v USA. Murphy nezapomněl své dílo pořádně vygradovat. Podal divákovi svoji pravdivou verzi a informativně, přesvědčivě a místy i zábavně zpracoval desetidílný seriál až publicistickým způsobem, který mě neskutečně bavil. Dalším kvalitaivním plusem byli výteční herci, obzvlášť potěšil John Travolta. Já doufám, že Murphyho tahle jeho chuť pouštět se do obtížných projektů nepřestane a naservíruje nám další porci. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Fantastická novinka, vynikající dramatická záležitost, která je perfektně napsaná, natočená i zahraná, šlape jako hodinky a je díl od dílu zajímavější (i když by se po skvostném Pilotu mohlo zdát, že už to snad ani nejde). Stejný tvůrčí tým jako u AHS se nezapře, ale tohle je dokonce možná ještě lepší. A stejně tak to má i podobnou, naprosto strhující atmosféru, na tenhle seriál je prostě neskutečná radost koukat. A když tam navrch máte ještě Rosse a Travoltu, je zážitek ještě lepší. A dokonce i Cuba Gooding jr. je v roli uvěřitelný (kdyby to byl celovečerák, je to třeba na Oscara). Špička televizní tvorby a právě teď asi to úplně nejlepší, co v televizi běží. Mistrovské dílo, které by byl hřích neprodloužit. 100%. ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nebolo to zlé, ale môj prvý problém bol, že som o prípade voči O. J. Simpsonovi nevedela nič. Tak som si musela hneď na úvod vygoogliť, čo sa to v roku 2004 v americkom súdnictve dialo - že vraj prípad storočia. A tak som prišla o moment prekvapenia, ako to dopadne. Ako výrazné pozitívum hodnotím výber hercov, ten sa naozaj podaril, až neskutočne sa podobali reálnym. Jediný nesympatický element bol pre mňa napodiv hlavný hrdina v podaní Cubu G., pre mňa priemerný výkon. Skvelé momenty tejto série sa odohrali aj priamo v súdnej sieni - až bizarné, na čom bol tento súdny prípad postavený a ako skončil. Čo ma nebavilo - nudila som sa - lebo to bolo celé o zákulisí príbehu (bez toho, aby sa viac venovali kriminálnemu prípadu ako takému) a asi by sa mi páčilo, ak by už počas jednotlivých častí bol film prepojený fotodokumentáciou - z jeho reálneho priebehu. Celok výborný, len nenadchol. ()

Související novinky

Pacino, Mortensen a Travolta v jednom filmu

Pacino, Mortensen a Travolta v jednom filmu

16.05.2023

Oznamování velkých projektů těsně před začátkem festivalu v Cannes pokračuje a po novince Rona Howarda tak dostáváme zprávy také o chystaném a poměrně unikátním filmu amerického režiséra a dramatika… (více)

O čem bude nová serie American Crime Story?

O čem bude nová serie American Crime Story?

09.08.2019

Kabelovka FX oznámila nový přírustek do série American Crime Story. Po Lid versus O. J. Simpson a Versace se antologický seriál tentokrát zaměří na politicko-sexuální skandál z roku 1998, který se… (více)

Reklama

Reklama