Reklama

Reklama

American Crime Story - Versace

(série)
  • USA The Assassination of Gianni Versace
Trailer 1
USA, 2018, 7 h 23 min (Minutáž: 42–60 min)

Tvůrci:

Tom Rob Smith

Hudba:

Mac Quayle

Hrají:

Darren Criss, Édgar Ramírez, Ricky Martin, Finn Wittrock, Max Greenfield, Nico Evers-Swindell, Penélope Cruz, Annaleigh Ashford, Luke Albright (více)
(další profese)

Epizody(9)

Obsahy(1)

Gianni Versace vyšel ráno ze své vily a přímo na schodech před domem byl zastřelen. Začíná rozsáhlé pátrání po vrahovi, který už má na svědomí další čtyři životy... (TV Prima)

Recenze (67)

Larushka 

všechny recenze uživatele

Vynikající Penelope Cruz, Edgar Ramirez a samozřejmě Darren Criss, na kterém to celé stojí. Skvělý hudební podkres. I think you pretty without any makeup on. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Příběh o vrahovi Versaceho je vynikající psychologickou výpravou do duše nejen Andrewa Cunanana. Couvání v čase tu nemáme poprvé, ale v tomhle případě se ukázalo jako neskutečnou trefou do černého. Z brutálního vraha se tak od poloviny stávalo nevinné, krásné, nadané dítě a zprvu jasné věci se dostávaly do překvapivých kontextů. Zpočátku mi chybělo více hadříků a Heleny, Christy a Yasmeen, ale místo toho jsem dostala něco lepšího: atmosféru doby a jemně a pomalu odlupovaný vztah sourozenců Gianniho a Donatelly, často prostřednictvím zdánlivě bezvýznamných epizodek, čehož se ostatně dostalo i dalším postavám, velmi dobře přiblíženým. Ve vzduchu se vznášela tehdejší nálada kolem gayů obecně a averze, jak řekl jeden z nich na policejní stanici: "Dokud zabil pár bezvýznamných teploušů, bylo vám to jedno, začali jste se snažit až teď, když zabil celebritu". Za zmínku stojí perfektní herecké výkony i v těch nejmenších rolích, za všechny jmenuji Judith Light v roli Marylin Miglinové, vdově po jedné z obětí. A nakonec se mě dotkl pohřeb, kde bylo na vteřinu možno zahlédnout Dianu s Eltonem, který se za pár týdnů loučil i s ní, a kde kněz nepodal ruku Gianniho druhovi. V posledním díle se v jednu chvíli Donatella podívá do krásného zrcadla se symbolem Medůzy a její obraz je ošklivý, pokřivený. Krása sama o sobě povznášející může být v určitém úhlu, světle, okolnosti …odporná. ()

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vražda Versaceho, byť pro mnohé jakkoliv zlomová a důležitá chvíle moderní doby, Amerikou nezahýbala zdaleka tak mocně, jako proces s OJem. Svými tématy (gay scéna, rozvrácená rodina) je nicméně Murphymu mnohem bližší, což se projevuje i na celkovém pojetí série (přesným výběrem stylové hudby počínaje, Gloria! ; opulentním vizuálem konče). Místo civilního dramatu se širokým záběrem tentokrát sledujeme detailní a osobní pohled do duše Cunanana, a události, které vedly k jeho vražednému řádění. Sledujeme je ale chronologicky převrácenou mozaikou, a i já se přikláním k názoru, že ač to působí cool, ve výsledku je to spíš na škodu, především co se dramatického dopadu na diváka týče (patrné zvolnění v dílech 4-7). Přesto se jedná o kvalitně zpracovanou minisérii, která je strhující, po všech stránkách uhlazená, a dokonale zahraná. Darrena Crisse jsem se po pěti sériích Glee docela přejedl, jako Cunanan ovšem předvádí něco nezapomenutelného, a Penelope Cruz, i když v seriálu minimálně, je naprostou zlodějkou scén. 90%. ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Udělal jsem si maratón a podíval se na všechny díly najednou :-) Andrew Cunanan si chtěl pouze užívat života a žít v luxusu a okolí bylo na něho hnusné, samé podrazy.... Docela ho tedy chápu. ()

novoten 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

The Secret Life of the American Teenager. V každé krvavé scéně tíha na hrudi, s postupujícím časem stále více zneklidňující pocit při sledování Andrewa Cunanana a jeho cesty, které nechci (a přesto musím) porozumět a spousta přemítání nad tím, zda je převrácený postup vyprávění ku prospěchu nebo na škodu. Objevování drobných point při zrodu hlavního antagonisty funguje na jedničku, ale vidět dopodrobna rozebírané osudy vedlejších charakterů, které o epizodu dříve/později zemřely, občas smolně zdržuje. V porovnání s OJem je zážitek o poznání osobnější, ať už kvůli pocitu "může se to stát i vám", tak (a to hlavně) díky životnímu výkonu Darrena Crisse. Rest in peace, Teenage Dream. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Příběh o odmítnutí, marnivosti a hlavně homofobii, z které Ryan Murphy místy dělá mnohem větší zločin, než ze samotné vraždy Gianniho Versace. Darren Criss je Andrew Cunanan se vším všudy, sadista, patologický lhář a člověk, na kterém se zřejmě podepsali rodiče. Některé výjevy z jeho vraždícího řádění pak občas připomenou scény z Fincherova Se7en nebo Zodiaca. Ale čím víc se příběh blíží ke svému konci, tím víc je to postava, která vzbuzuje hlavně lítost. Nicméně nejvíc si pro sebe krade každou chvilku Penélope Cruz, s kterou se tedy neskutečně šetřilo. Asi proto, aby si Ryan proti sobě nepoštval skutečnou Donatellu. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zvažujem, či by seriálu nesvedčalo viacej, keby sme si jednotlivé epizódy pozreli od záveru po začiatok a tým pádom sledovali všetky dôležité etapy Cunanovho života tak, ako sa diali v skutočnosti. Od detstva až po poslednú vraždu. Azda by sme sa tým vyhli počiatočnému tápaniu, kedy žiadna z postáv nie je pre nás ničím viac než len cudzincom na plátne. Aj v tomto prípade však zdá sa platí, že na dobré sa oplatí počkať. A mne sa počkať oplatilo. Nebolo to vždy ružové a určité pasáže mi po pravde príliš nesadli, ale finálne dojmy z druhej série sú prevažne pozitívne. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

První série se mi líbila více. Tady mě otravovala retrospektivní dějová linie, často zamotaná, zbytečně zdlouhavá, doslova nudná a nepříjemná. Na druhou stranu byl Édgar Ramiréz v roli Versaceho excelentní, Penélope jako Donatella výborná a odpornějšího, slizkého, hnusného sériového vraha, jak ho ztvárnil Darren Criss asi nepamatuju. To byl herecký koncert. Zvedal se mi z něj žaludek. Prostředí, v němž se točilo, ( např. záběry do Versaceho paláce na Ocean Dr. atd.), výprava, kamera, obsazení vedlejších rolí, vše bylo fajn. Jen ten scénář a stopáž.... Mohlo to být v klidu na pět dílů a celému seriálu by to jenom prospělo. Čtyři hvězdy, protože Gianni... ()

mcb 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zprvu zklamání z nenaplněných přehnaných očekávání po po všech stránkách brilantní první sezóně, následně seriálová euforie po odhalení tvůrčího záměru. Na rozdíl od People v O.J. Simpson není druhá sezóna American Crime Story komplexním procedurálním rozborem s výrazným společenským komentářem, nýbrž mnohem žánrovější podívanou z ranku psychothrillerů o vyšinutých jedincích, s přesahem do tématu identity homosexuálů v devadesátých letech v USA. Ryan Murphy se zde výstavbou spíše přibližuje epizodám svého druhého hlavního projektu American Horror Story a představuje nepříjemnou vizi amerického snu a zvrácený obraz jedince, jenž touží po slávě a uznání, které nikdy nedostane. Působivé stand-alone epizody, vyprávění pozpátku jako v Mementu a strhující herecký výkon Darrena Crisse dělají z tohoto seriálu i po rozpačitém úvodu must-see záležitost. Nejlepší epizoda: Creator/Destroyer (8) ()

sharky 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Úchylné a brutální takovým tím nejdivnějším způsobem. Hlavní „hrdina“ Cunanan působí extrémně odpudivě, že je utrpením sledovat ho každou další minutu. Škoda, že o Versacem je tam toho minimum. Nejvíc ze všeho je to ale strašná nuda k uzoufání. Tohle může bavit jenom lidi, kteří rádi onanují nad úchylnými vrahy. Cunanan žil prázdný a zvrácený život, nic zajímavého na něm nebylo. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Proč se dívat na snímek o dávnějším zločinu, který byl ve své hrůze relativně jednoduchý? Odpovídá na to první řada série, která se zaměřuje převážně na vraha. Z veskrze nesympatické osoby narcistního lháře postupně dělá ne snad přímo sympatickou osobu, ale krok za krokem odhaluje, co ho formovalo a jaké okolnosti udělaly z původně nadějného kluka vraždící zrůdu. Do děje jsou dobře zapracovány i dobové okolnosti, zejména všudypřítomná homofobie. Lituji, že více prostoru nedostala rodina Versace, ale to by jednak roztříštilo záměr a asi by to bylo i problematické vzhledem k tomu, že většina aktérů ještě žije. ()

hansel97 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Scénář postupující v čase do minulosti je velmi zajímavý, přestože občas chytá o něco hlušší místa. Murphy ale opět tvoří poměrně důležitý sociální komentář jako je homosexualita v armádě atd. Do hloubky vykresluje psychiku Cunanana, jehož Andrew Criss hraje opravdu na jedničku. (nejlepší epizoda - Creator/Destroyer) ()

Morholt 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Daren Criss si takřka celou řadu ukradl pro sebe. Jeho podání Cunanana je místy dechberoucí a emoce vzbuzuje takřka každé jeho gesto. Málokdy se stává, aby herec se svojí rolí takhle splynul a upřímně řečeno být na jeho místě, tak chvilku nevycházím na ulici, protože nějaký pomatený Versaceho fanoušek by se na něm mohl pomstít. Ovšem výborní jsou i herci ve vedlejších rolích, přičemž za všechny bych jmenoval Penélope Cruz v roli Donatelly Versace. Horší to bylo s trošku zmateným stylem vyprávění, které nebylo chronologické, ale ani tak úplně obrácené, takže jsem občas zatápal. I proto je v mých očích Versaceho série o něco málo slabší, než ta Simpsonova. 85% ()

ChArLeNe 

všechny recenze uživatele

Zaujímavé spracovanie, síce často nudné, nezáživné. Za mňa 5* za hudbu a herecké výkony Penélope Cruz, Édgar Ramirez a Darren Criss. Život Cunanana a pátranie po tom, ako sa z neho stal sériový vrah je dobrým náhľadom do medziľudských vzťahov, rodinné zázemie a ako tie vzťahy vplývajú na psychiku človeka, na mienku o sebe samom, na prejav lásky, na prejav hnevu, na jeho činy, na jeho budúcnosť, na to, či bude slušný človek s úspešným životom alebo ho to psychicky zloží a svoje emócie prejaví negatívnym spôsobom. Avšak, nevieme do akej mieri sa scény so seriálovým Cunananom zhodujú so skutočným Cunananom. Ikeď je zaujímavé sa dozvedieť o vrahovi, tak som čakala, že séria bude viac zameraná na Versaceho, lenže celá séria je o jeho vrahovi a jeho vraždách. A pravdu povediac, raz pozrieť mi to stačilo. ()

spaceboyCZ 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočeno, i když se našly dva slabší díly (6. a 7.), jinak je to jízda. Obrovský potlesk pro masky a kostýmy, ta podoba s "originály" je téměř dokonalá. A na závěr standing ovation pro Darrena Crisse.. Toho psychopata jsem mu věřil od počátku do konce. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Líbilo se mi to o něco méně než 1.série o OJ, netuším proč si zrovna tvůrci vybrali, že příběhově půjde děj pozpátku, přišlo mi o až příliš zmatečné, místy to bylo až moc upovídané a nudné. Darren Criss předvedl úžasný výkon jako sériový vrah, velmi mě překvapil ale i Édgar Ramírez v roli Versaceho a Penélope Cruz byla také úžasná. Příběhově tedy trošku slabší, ale i tak velmi povedená a propracovaná série. ()

Související novinky

O čem bude nová serie American Crime Story?

O čem bude nová serie American Crime Story?

09.08.2019

Kabelovka FX oznámila nový přírustek do série American Crime Story. Po Lid versus O. J. Simpson a Versace se antologický seriál tentokrát zaměří na politicko-sexuální skandál z roku 1998, který se… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Reklama

Reklama