Reklama

Reklama

American Crime Story

(seriál)
Trailer 1
USA, (2016–2021), 24 h 48 min (Minutáž: 42–66 min)

Předloha:

Jeffrey Toobin (kniha)

Hudba:

Mac Quayle

Hrají:

Cuba Gooding Jr., Sarah Paulson, Darren Criss, John Travolta, Courtney B. Vance, Penélope Cruz, Selma Blair, David Schwimmer, Édgar Ramírez (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(29)

Obsahy(1)

Režisér Ryan Murphy přináší na televizní obrazovky seriálovou adaptaci bestselleru The Run of His Life: The People v. O.J. Simpson od Jeffreyho Toobina o jednom z největších amerických soudních procesů 20. století. Ten byl veden s americkým fotbalistou, hercem a miláčkem široké americké veřejnosti O.J. Simpsonem ve věci vraždy jeho manželky. Seriál podrobně vykresluje právnický proces i vše, co s ním bylo spojené. Tlak veřejnosti a médií i dlouholeté napjaté vztahy mezi policí a afroamerickou komunitou v Los Angeles. (geklon)

(více)

Recenze (94)

Hanys_ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Lid vs. O.J. Simpson. Skvěle zahraná a natočená lekce us právničiny v podobě jednoho z nejslavnějších justičních omylů (ehm případů). U prvních třech dílů jsem se ošíval často nudou, naštěstí to se soudní síní chytne parádní tempo a až do verdiktu nepoleví. 4/5 ()

geimz 

všechny recenze uživatele

Ryan Murphy mi po zmršenej AHS opäť dokázal, že kvality v ňom stále driemu. Akonáhle bol tento seriál oznámený, spozornel som, no keď som sa dozvedel meno jeho tvorcu, opäť som vychladol. A teraz, po záverečnej epizóde, len smekám klobúk. Pojatie celého procesu od začiatku do konca, optikou oboch strán, je neuveriteľne komplexné, zahŕňajúc všetky chyby, ktoré prokuratúra počas procesu spravila, a ktoré dopomohli k finálnemu verdiktu, rovnako ako aj vykreslenie nálady doby a rasových problémov. Fenomenálne herecké výkony cez Sarah Paulson po Travoltu či Courtneyho Vanca. A napriek tomu, že človek vie, ako sa všetko skončí, seriál aj tak dokáže natoľko zručne dramaturgicky pracovať s príbehom a postavami, že vytvorí také napätie v každom dieli, aké by mu mohli závidieť sebelepšie drámy. Klobúk dole, Murphy. ()

Mimomisu 

všechny recenze uživatele

Bylo to super, bez hluchych mist, hodne slusnej scenar a herecky vykony, ale...do takovych Narcos tomu jeste neco chybelo. Filmarina? Atmoska? Nevim. ()

WinstonS 

všechny recenze uživatele

Původní plán byl dát si to jako "televizní večerníček" (tzn. jeden díl před spaním každý večer) po skončení olympiády. Jenže poté, co jsem se zkusmo podíval na první díl. jsem okamžitě pouštěl druhý a tímhle tempem všech deset epizod zvládl za cca tři večery (rychleji to opravdu nešlo, volného času je málo). Soudní dramata mám rád, Grishama jsem před lety přečetl snad kompletního. A lepší příběh si jako předlohu si tenhle seriálový bonbonek nemohl vybrat. Naprostý herecký koncert a další důkaz, proč je (pro mě osobně) daleko lepší dívat se na seriály než na filmy. Za těch cca 7 a půl hodiny se vztahy mezi jednotlivými postavami tak zapletly a vyvíjely (zejména souboj Cochran - Darden je perfektně podaný), že mě až mrzelo, když seriál skončil. Řemeslně brilantně odvedená práce až na casting - ten je DOKONALÝ (porovnejte skutečnou podobu účastníků soudu a jejich hereckých aktérů) až na jednu, ale zásadní věc: Goodingovi jr. jsem v roli bývalé hvězdy amerického fotbalu vůbec nevěřil. To bylo šlápnutí vedle. P. S. SPOILER - ještě pár podobných snímků a já, tolerantní městský středostavovský liberál, se stanu extrémně alergickým na slovní spojení "boj proti diskriminaci černošské rasy". Co předváděl Simpsonův obhájce Johnnie Cochran, to teda bylo něco. Pak se nedivme, kam se vztah mezi černými a bílými (nejen) v USA dostal. Asistent žalobkyně Chris Darden to v roce 1995 řekl naprosto přesně: "O J. Simpson je prvním černochem, kterého ve Spojených státech osvobodili jen kvůli tomu, že je černý." ()

warrenur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Az na cca prve 3 pomalsie a pre mna nie moc zazivne casti celkom fajn "prezentacka" znamych/ menej neznamych tvari v sudnej sieni, rekonstruujuc jeden, pre verejnost mimoriadne emotivny, sudny pripad s oblubenou sportovou hviezdou. Vnimane ako zivotopis to ujde. Avsak ako serial, kde som sa chcel nechat zaujat, ci byt pobaveny, nevybocuje moc z priemeru pravnickych filmov. Posledne casti uz len zaujimavo predostreli vnimanie zucastnenych na oboch stranach. Zakulisie americkeho sudnictva v tom obdobi a i rozhodovanie, klamanie telom, metody vyberu porotcov aj ich spravania sa boli tiez miestami usmevne. Mierny nadpriemer. Po American horror story, zaujimava zmena od pana Murphyho. Dufam, ze dalsia seria bude mat zaujimavejsi pripad. Skoda, ze z povodnych horrorovych pribehov, potesila oko len vyborna Sarah Paulson. Travolta bol tiez paradny typ pragmatickeho a slizkeho pravnika. Silne trojhviezdie. ()

theSaint 

všechny recenze uživatele

Po letech vynikající Travolta, kterému to přeji, jelikož si něco takového, po všech těch příšernostech, prostě zaslouží. Ucelená sonda do jednoho epického soudního procesu. Je úžasné sledovat, jak se z jasného případu stává případ nejasný a jak žalobcům mizí pevná půda pod nohama pod tíhou právnických es, které zastupovaly "amerického hocha". Zároveň jsem byl velice překvapen zjištěním, jak se herečtí představitelé neobyčejně podobali svým reálným předlohám. Neuvěřitelné podoby. ()

bezvim 

všechny recenze uživatele

To není napětí, co seriál ve mě budoval. To byla frustrace. Marně jsem čekal, že se stane něco, o čem jsem nebyl předem spraven. Divák vidí případ z obou stran a nekoná se žádné překvapení. Tento seriál vypadá hezky, herecky je zvládnutý, ale narace nefunguje. Divák vůbec nemusí přemýšlet. To mě hodně zklamalo. Mnohem lépe by to fungovalo, kdyby to bylo vyprávěné jen z jedné strany. Líbil se mi hodně vývoj postavy, kterou ztvárnil Schwimmer. Za emotivní konec čtvrtá hvězda. ()

Brunky 

všechny recenze uživatele

Murphy nema cas stracat cas a kedze american horror story uz, aspon podla mna, straca na obratkach prisiel s originalnym nazvom pre novy serial american crime story. Nabity hviezdami ako Travolta a Švimer aka Ross Geller...prvy diel zatial dost zaujimavy, vobec nenudil, necham sa ale prekvapit ako to roztiahnu na celu seriu...zatial 4*! ()

kkarx 

všechny recenze uživatele

Kvalitně udělaný seriál podle "případu století" vraždy exmanželky O.J. Simpsona a Rona Goldmana. Hlavním podezřelým se rychle stal sám O.J. Simpson. Případ vyvolal velké emoce především kvůli nepochopitelnému osvobozujícímu rozsudku, který padl i přes ohromující množství usvědčujících důkazů. V případě udělali vyšetřovatelé, prokurátoři a i soudce množství chyb, které nakonec vedly ke konspiračním teoriím o nastrčených důkazech s motivem rasismu. Soudce Ito svoji benevolentností dovolil, aby rasismus hrál v případě klíčovou roli. Prokurátoři nedokázali jednoduše porotě vysvětlit jak se vraždy staly a zamotali se do dlouhého vědeckého seznamování poroty s novými poznatky o DNA. Dál prokuratura udělala chybu v tom, že souhlasila aby porota byla složená z majority černochů. Samotní vyšetřovatelé chybovali na místě činu, když nedodrželi všechny formální postupy. I když bylo prokázáno, že důkazy nastrčeny být nemohly, ne zrovna inteligentní porota zaslepená rasismem to nedokázala pochopit. Je to ukázkový příklad případu, kde demagogie vyhrála nad fakty. Smutné je, že asi nejschopnější vyšetřovatel v policejním oddělení Fuhrman, který v případě neudělal jako jeden z mála žádné chyby a díky své iniciativě našel několik zásadních důkazů, byl grilován na lavici svědků kvůli rasismu, protože nepřiznal, že vyslovil v posledních 10 letech slovo "negr". Pro černošskou porotu se kvůli tomuto nesmyslu stal nedůvěryhodným svědkem! V dalších dnu si vzal 5. dodatek a odmítl dále odpovídat na dotazy, aby nebyl kriminalizován. Toho obhajoba zneužila a položila mu dotaz o falšování důkazů. Fuhrman na to ovšem nemohl odpovědět, protože kdyby odpověděl, musel by pak odpovídat na všechny související dotazy. Herecké obsazení je opravdu dobré, až na obsazení role O.J Simpsona, ta měla být dána typově někomu úplně jinému než nehodícímu se Cuba Goodingovi. ()

FilmWave 

všechny recenze uživatele

Luxusní Travolta bohužel jen ve vedlejší roli. Až coenovský nadhled a humor. Jen kameraman je permanentně na tripu, takže se vám z toho bude neustále točit hlava - a to se díváme na soudní drama. ()

yvona 

všechny recenze uživatele

Prostě další skvost z nekonečného amerického příběhu" černí versus bílí". Jen desetihodinové plkání o rasových problémech. O ničem jiném se nemluví (a mluví se tam opravdu hodně) a o ničem jiném to ani není. Nečekejte spletitosti soudního procesu,z toho uvidíte jen vyhlašování přestávek.........Nechápu tady to vysoké hodnocení.... ()

HenryIvan 

všechny recenze uživatele

Človek má po zhliadnutí niečoho takého zmiešané pocity. Je to určite skvelo zrekonštruovaný príbeh, ktorý otriasol v 90. rokoch minulého storočia nie len celou Amerikou, no celým svetom, je to dielo, s ktorým sa tvorcovia jednoznačne vyhrali a dotiahli plejádu skvelých hercov, ktorí svojimi výkonmi vytvorili niečo skvelé. No celkový zážitok z tohto všetkého zatieňuje fakt, že toho psychopata porota, tvorená z obyčajných ľudí nechala beztrestne odkráčať domov. Po celý čas mi z toho bolo nesmierne zle. Inak veľmi kvalitná 1. séria, uvidíme čo prinesie ďalšia. ()

ER 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po 3 dílech jsem nadšen. A po 9.nadšení zůstává. Série skončila ...fňuk. Celkové resumé....všímat si jednoho z nejsledovanějších soudních případů v rovině emoční včetně právních fíglů, které dokázaly odpoutat pozornost od nesporných faktů, je lahůdkou nejen pro příznivce soudních kauz. Snad natočí další osudy OJ. Vcelku by mně zajímalo,jak probíhal další soud, který ho "odsoudil" v občansko právní při. ()

Franc1s 

všechny recenze uživatele

Nic jsem o tomhle případu nevěděl, ani jsem nechtěl vědět a nic nezjištoval, o to víc mě to bavilo. Bylo to něco sledovat ten vývoj případu, co všechno advokáti dokážou vymyslet, překroutit, nadhodit myšlenku, jinou verzi, veřejné mínění, atd atd. Prostě hlavně ten soud nějak vyhrát, jedno jak.. O.C. mi už od začátku připadl jak pěknej hajzl a ještě když to dopadlo jak dopadlo a na konci si člověk přečte, že ho zavřeli za něco jiného... Rozhodně rád kouknu na další sérii, uplně na jiné téma. ()

Mngwa 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jsem pro sepsání petice, aby se Ryan Murphy a spol. vykašlali na podivnou ságu American Horror Story a přesunuli se k American Crime Story. Ze všech tří sérií jsem byla naprosto nadšená a popravdě i překvapená. Od tvůrce AHS jsem totiž čekala spíše chaotický bizár, který mě začne nudit už po několika epizodách. Místo toho jsem dostala špičkový polodokumentární seriál propracovaný do posledního detailu, který jsem prostě musela sjet celý na jeden zátah. Byl by zločin, kdyby Americký Zločin neměl ještě další pokračování! ()

megan017 

všechny recenze uživatele

Herecké obsazení viditelně zvedlo celkovou prestiž seriálu a nasadilo opravdu vysokou latku. Jede to slimejším tempem, zato nám ukazují podstatná fakta. Možnost dívat se na to z obou stran a pokládat si otázku O.J to udělal, O.J to neudělal. (Jasně, že udělal.:D) Cuba Gooding krom komediálního nadání umí perfektně zahrát na vážnou notu a labilního O.Je zahrál dokonale. David Schwimmer u mě navěky bude ten nouma Ross, ale ten jeho přecitlivělý Bob Kardashian je hodně uvěřitelný a člověk se musí furt soustředit na ten jeho elegantní šedý pruh. Kdo se mi z celkového obsazení do noty trefil nejvíc byli Sarah Paulson a Johnny Travolta. Mám ráda takové ostřílené právníky s bojovým duchem. Jen jeden z nich chce spravedlnost, druhý slávu. Některé díly jsou sice slabší, ale i tak má zvědavost přichází s dalším dílem a opravdu mě zajímá, jak to dopadne. Sice všichni víme, jak to skončilo, ale počítám s tím, že to tvůrci závěr smíchají do takové neutrální cesty. ()

Související novinky

Clive Owen ztvární Billa Clintona

Clive Owen ztvární Billa Clintona

16.11.2019

Herec Clive Owen (Potomci lidí, Knick: Doktoři bez hranic) byl oficiálně obsazen do role prezidenta Billa Clintona ve třetí sérii antologického seriálu American Crime Story. Nová řada ponese titul… (více)

Nejlepší seriály posledních deseti let?

Nejlepší seriály posledních deseti let?

01.11.2019

Konec roku se pomalu ale jistě blíží a s ním pochopitelně brzy dorazí i nejrůznější filmové a seriálové žebříčky. Ty nás teď ale nezajímají. Místo toho se podíváme na žebříček, který se ohlíží rovnou… (více)

O čem bude nová serie American Crime Story?

O čem bude nová serie American Crime Story?

09.08.2019

Kabelovka FX oznámila nový přírustek do série American Crime Story. Po Lid versus O. J. Simpson a Versace se antologický seriál tentokrát zaměří na politicko-sexuální skandál z roku 1998, který se… (více)

76. Zlaté Glóby – výsledky

76. Zlaté Glóby – výsledky

07.01.2019

Prestižní 76. Zlaté Glóby, udílené asociací zahraničních novinářů v Hollywoodu, byly vyhlášené první lednovou neděli z hotelu Beverly Hilton v Kalifornii. Předávání cen moderovala dvojice herců… (více)

Reklama

Reklama