Reklama

Reklama

American Crime Story - Lid versus O. J. Simpson

(série)
  • USA The People v. O.J. Simpson
Trailer 2
USA, 2016, 7 h 22 min (Minutáž: 42–60 min)

Kamera:

Nelson Cragg

Hudba:

Mac Quayle

Hrají:

Sterling K. Brown, Kenneth Choi, Christian Clemenson, Cuba Gooding Jr., Bruce Greenwood, Nathan Lane, Sarah Paulson, David Schwimmer, John Travolta (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Policie našla zavražděnou bývalou manželku O. J. Simpsona a jejího přítele. Důkazy svědčí proti němu a státní zástupkyně se rozhodne Simpsona zatknout. Ten si najme nového právníka, Shapira. Když policie přijde Simpsona zatknout, zjistí, že utekl... (TV Prima)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (67)

Kaka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nebývale zručně natočená a skvěle stylizovaná devadesátková reminiscence, kvalitně napsaná a místy nesmírně dramatická procedurálka, sofistikovaná a ucelená sonda do amerického justičního systému devadesátých let a k tomu rasový podtext a souboj bílé vs černé barvy. Gooding Jr. je tam v podstatě je jediný rušivý element, protože jeho herectví je přinejmenším proměnlivé. Jinak ale ansámbl sype jedno eso za druhým a až na pár hluchých míst je to nezapomenutelná výměna briskních dialogů a narážek na systém. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

"That's the strange part. She doesn't actually care about the money. She'd rather sell her screenplay. She's a screenwriter. Or, well, a wannabe screenwriter. She was living in LA. She couldn't make a living so she moved to North Carolina to teach screenwriting." "I don't understand. How can you teach screenwriting if you can't sell a script?" [indistinct chatter] SPOILER alert, pokud jste stejně debilní jako já a místo toho, abyste si za celý život přečetli jednu jednoduchou větu, tak jste si po celou dobu z myriády popkulturních narážek vzali informaci, že OJ Simpson byl seznán vinným. Na druhou stranu jsem si zařídil překvapivý twist, který mi mohou ostatní jen závidět. Famózně idiotský americký soudní systém postavený na show pro masy, postavený před zločin, který čím dál méně někoho zajímá, protože se řeší jen kontext. Policejní šikana, společenské předsudky, institucionalizovaný sexismus, segragace. Jen sledovat ty proměňující a kroutící se pozice všech zúčastněných mě drželo v druhé polovině tak přikovaného u obrazovky, že jsem kompletně rezignoval na spánek, což je asi nejlepší vizitka, kterou seriál může dostat. Na vině je asi také ta jeho nevyhýbavost, která asi neopouští žádné z tehdy přednesených témat a proto stejně jako u samotného případu mohou vaše sympatie vůči postavám vycházet z vaší politické pozice. Ačkoli (a to je právě ono) mám pocit, že se zde straní výrazně pro vinu Simpsona, zejména kvůli expresivnějšímu až přehnanému herectví těch, kteří zde stojí na jeho straně oproti faktografické uměřenosti obžaloby. Každopádně z formální hlediska se nejedná o žádný seriálový zázrak. Natočené je to ošklivě, lacině a bez nějaké zastřešující vizuální vize, ale ten případ je prostě nadčasový. "Nobody understands DNA! But everybody recognize if glove doesn't fit!" ()

Reklama

dubinak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. série Ryan je pro mě prostě všeuměl. Poté, co mým mlsným chutím naservíroval absurdně pojaté, komediálně nedosažitelné Scream Queens, přichází další pětihvězdičková pecka, pro změnu z velmi vážného soudku. Jedná se o případ O.J. Simpsona, který se táhl nespočet měsíců a Ryan se do toho se svým kvalitním hereckým osazenstvem pustil po hlavě a skočil do pořádné hloubky. První tři díly byly sice rozpačité, nevěděla jsem, jestli pro mě seriál o právech, zákonech a politice nebude příliš nudný, zdlouhavý a těžce stravitelný. Po třetím díle mě ale tento strach opustil, protože jsem si pomalu začala oblibovat postavy, soucítit s nimi, spekulovat, sledovat napjaté situace, které si tamní postavy museli nosit až domů společně s těžkými břemeny, jež táhly se svou prací. ACS je seriál především o skutečných věcech, emocích, pocitech, nejistotách, ale i zkorumpované společnosti ve 20. století a rasistických konfilktech v USA. Murphy nezapomněl své dílo pořádně vygradovat. Podal divákovi svoji pravdivou verzi a informativně, přesvědčivě a místy i zábavně zpracoval desetidílný seriál až publicistickým způsobem, který mě neskutečně bavil. Dalším kvalitaivním plusem byli výteční herci, obzvlášť potěšil John Travolta. Já doufám, že Murphyho tahle jeho chuť pouštět se do obtížných projektů nepřestane a naservíruje nám další porci. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ten právnický tenký led mě neskutečně bavil a čím byl absurdnější, tím víc. Je to až směšné, jak skutek sám přestává být podstatný, když nastoupí bitka, kde jde především o zdiskreditování klíčových svědků a hra na rasismus, s nímž je to na hraně i ve vlastních řadách. Co se obsazení týče, Cuba a Travolta mě vyloženě iritovali, jak se na to nehodí, zato Sarah Paulson a jejího partáka jsem si vychutnávala, jejich prezentace u soudu a především atmosféra v soukromí jim u mne vynesla 5. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Vůbec ne špatná věc, u které jsem se ale těšil víc na všechny ty rasové a společenské interakce. Prostředí soudu mám rád, ale všechny ty procesní věci, než vůbec proces přišel, mě cca v půlce série dost nudily. Těšil jsem se na Cubu, ale marná sláva, po dvaceti letech ve sračkách hraje dost průměrně. Za to mě dost ohromili David Schwimmer a John Travolta. Tak nějak jsem přišel na to, že mě Ryan Murphy, jinak též eso amerických televizí, asi nikdy neohromí. :-) Ale pořád je to od doby, kdy jsem viděl Plastickou chirurgii, vzestup! 70%. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (16)

  • Epizoda se poprvé speciálně promítala 7. prosince 2015 v New Yorku. (Varan)
  • Sarah Paulson se ze začátku zajímala o roli Nicole Brown Simpson (Kelly Dowdle), nakonec si ale zahrála žalobkyni Marcii Clark. (gavosh)
  • Zatímco Marcia Clark byla seriálem a obzvlášť výkonem její představitelky Sarah Paulson uchvácena, Chris Darden se později vyjádřil, že není ani v pokušení seriál zhlédnout, protože ví, že nebude přesný, a proto nevidí jediný důvod se na něj podívat. (LucasAbelle)

Související novinky

Pacino, Mortensen a Travolta v jednom filmu

Pacino, Mortensen a Travolta v jednom filmu

16.05.2023

Oznamování velkých projektů těsně před začátkem festivalu v Cannes pokračuje a po novince Rona Howarda tak dostáváme zprávy také o chystaném a poměrně unikátním filmu amerického režiséra a dramatika… (více)

O čem bude nová serie American Crime Story?

O čem bude nová serie American Crime Story?

09.08.2019

Kabelovka FX oznámila nový přírustek do série American Crime Story. Po Lid versus O. J. Simpson a Versace se antologický seriál tentokrát zaměří na politicko-sexuální skandál z roku 1998, který se… (více)

Reklama

Reklama