Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše sa rok 1925 a japonská armáda obsadila Kóreu. Japonskí vojaci na rozkaz guvernéra Maezona (Ren Ohsugi) kynožia a zabíjajú zver na majestátnej a obrovskej hore Jirisan. Aby miestni lovci prežili, musia sa proti svojej vôli nechať naverbovať do služieb Jeho Excelencie. Guvernér má najväčší zálusk na takmer 400 kg vážiaceho mohutného tigra, ktorého nik z miestnych nenazve inak ako Vládca hory. Avšak nik nevie, kde sa hrôzu a rešpekt vzbudzujúce zviera ukrýva. Vie to len Chun Man-duk (Min-sik Choi), najslávnejší spomedzi lovcov v Kórejskom kráľovstve. Ten sa však lovu odmieta zúčastniť. Vodca miestnych lovcov Goo-gyeong (Man-sik Jeong) preto prinúti starého a skúseného Man-duka pripojiť sa k skupine tým, že naláka na lov jeho jediného šestnásťročného syna. (sochoking)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (26)

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Film by bez debat zasloužil mírně prostříhat, pak by měl o něco silnější tah na branku. Na druhou stranu obsahuje pár hodně epických scén a jako celek prostě musí dojmout. Věděl jsem, že střílení do zvířátek, byť digitálních, nebude nic pro mě. Daeho je ale citlivý příběh o vztahu člověka a přírody, skoro až pohádkově zpracovaný, ale přesto drsný a mrazivý. Krásná krajina, výborné a uvěřitelné herecké výkony, parádně rozanimovaný tygr (i přes slabší CGI má duši a charakter) a překrásná hudba. Jen to tempo chtělo místy trošku poladit. Hodně poctivé 4*. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si zase jednou pošmákl. Tygra si v archivu suším už delší čas a včera na to nějak přišlo. Tahle nádherná zvířata zbožňuji a neměl jsem moc chuť koukat na jejich lov a to ani ve filmu. Film se odehrává v třicátých létech v Koree okupované japonskou císařskou armádou. Leckomu dnes asi přijde svým námětem drsný, protože je prakticky o systematickém vybíjení těchto vrcholných predátorů. Když jsem viděl co tam běhá po lesích, asi bych si rozmyslel výlet na borůvky nebo na houby :-). Podle mne spousta skutečných obětí ani netušila, že je v nějakém tom bambusovém hájku při sběru křemenáčů pozoruje a stopuje tahle mnohdy mnohaset kilová pruhovaná micina. Faktem je, že tygr je plachý a konfrontaci s lidmi se raději vyhýbá. Pokud ovšem není raněn, tudíž omezen v přirozeném lovu a pak hladový pochopitelně nepohrdne ani něčím pomalejším co chodí jen po dvou nohách. Však si vzpomeňme na slavného Šérchána. To vybíjení je při sledování dnes až nepochopitelné, ale ještě před sto lety se pořádaly papalášské výpravy zbohatlíků třeba do Afriky, kde se odstřel slonů, lvů nebo nosorožců co do množství vůbec neřešil. Prostě hlavně, že bylo dobrodrůžo! Stačí se podívat na zámek Konopiště co tam má arcivévoda Ferdinand všechno vycpáno po zdech. Film parádně pojednává o lovu na tygřího krále majícího teritorium kdesi na posvátné hoře. Vystopovat ho má nejlepší lovec a stopař, ten ale má k vládci lesa a hory respekt. Japonci tak do lovu zapojí jeho dospívajícího syna, který chce být slavným lovcem jako jeho otec a který touží i po vysoké odměně vypsané japonským guvernérem aby se mohl oženit. Film je celkem krvavý, proto by někteří co nesnesou pohled na zakrvácený sníh neměli očekávat pouhopouhou stopovačku kdesi v lese. Zvěř je ve filmu animovaná, ale musím uznat, že na rok 2015 je to vše provedeno skvěle, byť občas některé pohyby jsou jakoby zrychlené. U filmu jsem si opět uvědomil, jak je Korea nádherná země. Hlavně ten komunistický sever musí být díky chudobě průmyslem prakticky nedotčený a ta příroda tam musí být prostě úžasná. Jediné co mi vadilo, bylo místy chování samotného tygra. Člověk nemusí být Sir David Attenborough aby věděl, že samec tygra je samotář. Se samicí přijde do styku jen v době páření a ta sama pak vychovává a krmí prvních pár let koťata. Takže pohnutky samce ve filmu moc realitě neodpovídaly. Nicméně je to Korejský film a cítil jsem v tom i jakousi mytologii a baladičnost, která je pro příběh důležitá. A příběh se mi moc líbil byť jsem na konci filmu rozhodně neoplýval veselou náladou. A příslib Japonců, že na jaře nastoupí na plno mi se znalostí historie v tom také moc nepřidal. Korejci a Číňané dostali za války od Japonců největší sodu a co se tam dělo, to leckde konkurovalo i našemu evropskému holocaustu. Tygr je velmi zajímavým filmem a ač asijským, je točen skoro západním způsobem. Chybí tam bohudík asijská afektovanost a celé mi to moc sedlo. Dávám za 5 nábojů do japonské pušky arisaka. * * * * * ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Tohle byl můj černý kůň, co se týká blockbusterů z Koree, ale mírnému zklamání se zkrátka vyhnout nemohu. Především je vhodné napsat, že se jedná spíše i historické drama a to zrovna příběh považuji za slabší stránky filmu. Plusem je solidní vizuál, příjemná zasněžená krajina a samotný vzhled tygra je také velmi slušný, byť jakmile se vrhne do akce, je nereálně rychlý a velký, ale to je detail. Jsou zde asi 2-3 větší akční scény, které mají slušnou šťávu a jsou i správně brutální, tygr trhá vojáky na kusy, háže s něma o strom, nikdo nemá vůči němu žádnou šanci. Pán hory jak se patří. Plusem je i herecký cásting Min-sik Choi či Man-sik Jeong, ale za hlavní postavu se dá považovat i samotný tygr, který pouze brání svou rodinu a teritorium a divák mu i fandí. Zaujala i scéna s vlky, ale přidat na tempu a zkrátit stopáž by neuškodilo. Za lepší dobrou. 65% ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Príroda Vs človek. Boj, v ktorom sme dostali “napiču”, no nič iné sme si ani nezaslúžili. Toto je dobrodružný film so všetkým čo k tomu patrí, i keď sa stotožňujem s názorom, že tá stopáž mohla byť o 20-30 minút kratšia, lebo priamejší ťah na bránu by tomu skutočne prospel. Ja osobne som veľmi spokojný. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"O ich osude rozhodne hora..." Tak toto ma veľmi potešilo. V tv ponuke som nenašiel za celý týždeň okolo vianočných sviatkov absolútne nič, čo by stálo za to. Začal som teda pátrať a v rebríčku kórejských filmov som natrafil na tento zatiaľ pomerne neznámy film. Stačí prečítať dej, žáner dobrodružný a hlavná úloha - tiger...Čo viac si môže moja dobrodružná duša priať? Naháňačka a lov na super tigra- vládcu hory má tú správnu atmosféru, osudovosť, smrť je tu hrdinská, osudová i nevyhnutná. Digitálny tiger je pomerne slušný, je jasné, že v niektorých scénach je to poznať viac v iných menej, ale už po chvíli som ho prestal vnímať ako digitálneho a snažil sa brať ho ako živú bytosť. Kórejcom sa to do veľkej miery podarilo, i hlavná postava má na tom obrovský podiel. Hlavnú postavu lovca totiž stvárnil aj u nás dobre známy predstaviteľ Oldboya. Film vie byť napínavý, krvavý i dojímavý, takže u mňa jednoznačne spokojnosť a plný počet. Mám jednoducho slabosť pre tieto dobrodružné filmy z prírody. 100%. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (4)

  • Tygr ussurijský (Panthera tigris altaica), nebo také tygr sibiřský, amurský, altajský, korejský, mandžuský či severočínský, tedy vrcholový predátor, je vůbec největší kočkovitou šelmou na planetě v kohoutku dosahující výšky až 1,3 m. Ohromná velikost filmového tygra proto není jen holou fikcí, či výplodem režisérovi bujné představivosti, ba naopak. Volně žijící dospělý samec může v mnoha případech vážit až přes tři sta kilogramů, zatímco jedinci v zajetí mohou dosahovat váhy ještě o sto kilogramu vyšší, tedy čtyři sta kilogramů živé hmotnosti. Největší v zajetí chovaný tygr byl dlouhý 3,7 m a vážil přes 423 kg. Počet současně žijících tygrů ale přesahuje sotva dvacet kusů. Proto je tedy tygr ussurijský považován za extrémně ohrožený druh. O tom, že je tygr pro Korejce bytostí posvátnou, o tom svědčí také fakt z roku 1988, kdy byla jeho napodobenina vybrána coby oficiální maskot tehdejších Olympijských her, konaných v hlavní jihokorejské metropoli, ve městě Soulu. (Conspi)
  • Když na konci filmu zavelí guvernér vojákům ústup, tak ve vzteku zabodne hůl do země. V dalším záběru ale hůl leží na zemi. (Duoscop)
  • Poté, co Chun Man-Duk (Min-sik Choi) spolu s tygrem spadne ze skály, stojí Chil-Goo (Sang-ho Kim) na okraji hory a dívá se do hlubiny. V dalším střihu už je ale v podřepu. (Duoscop)

Reklama

Reklama