Reklama

Reklama

Obsahy(1)

9. apríla 1940 Nemecko prepadlo Dánsko. Obranu krajiny zabezpečovali iba malé a rozptýlené jednotky pohraničnej stráže a prvky divízie Jutland, ktoré sa nedozvedeli o kapitulácii Dánska. 4. rota na poloostrove Jutsko bránila svoju krajinu proti ohromnej presile, veď na tomto smere útočila nemecká 170. pešia divízia generálmajora Wittea. 2. cykločata pod velením podporučíka Sanda a 2. motočata seržanta Bundgaardepa neudržala obranu v oblasti Krusaa, ani mesto Lundtoftebjerg, a nakoniec pri obrane mesta Haderslev obe kapitulovali. Až vtedy sa dozvedeli, že Dánsko sa vzdalo dávno pred nimi. (Volodimir2)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (67)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Zaslouží si vědět, co se děje.“ - „Ano. Ale to není naše rozhodnutí, poručíku.“ Cyklistika je prospěšná činnost, ale jednomu u ní může jí i o zdraví aneb pokud si říkáte, že nemůže být smutnější pohled než na Poláky snažící se wehrmacht zastavit na koních, podívejte se na Dány, kteří se o to pokouší na kolech…. Stačí jedno nezvykle urputné noční probuzení a vojáci rychle pochopí, že tentokrát nepůjde jen o cvičení. A odvaha možná bude brzy to jediné, s čím si budou muset vystačit, až se vydají vstříc temné noci, během níž netuší, co je vlastně čeká…Malý, nenápadný film, který sice nenabízí tu nejvýpravnější válečnou podívanou, ale to neznamená, že by neměl sílu. A výborně ukazuje citové pohnutky nejen řadových vojáků, nýbrž také důstojníků, jejichž život není jen o popíjení koňaku při poslechu gramofonu, ale též odpovědnosti v té největší nouzi. A nechybí ani ta deziluze při uvědomění si, jak zoufale marné to snažení bylo. Za mě solidní 4*. „Velitel samozřejmě řekl, že to nebylo zbytečné. Ale cena…ta byla pro někoho až příliš vysoká.“ ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Skromný historický film o obsazení Dánska fašistickým Německem. I když se celý film odehrává na armádní půdě a jde o čistý válečný film, nečekejte žádnou velkolepou akci. Na škodu to není pro zejména pro diváky, kteří oželí spektakulární akční scény, protože takto to vypadá mnohem reálnějc. Stopáž plusem. 65% ()

Reklama

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Docela jsem se pobavil nad některými komentáři (kola proti tankům a podobně), když cyklistickými rotami či prapory disponovala téměř každá evropská armáda (německou nevyjímaje). Pěší divize byly na počátku války opravdu pěší, takže kola představovala při rychlých přesunech obrovskou výhodu. Ale k filmu. Užil jsem si ho. Potěšilo mě, že dánští tvůrci ze svých vojáků nedělali něco víc, Američané i Rusové by si z nich měli vzít příklad, celý snímek na mě proto působil krajně autenticky. Potěšily mě i velmi pěkné záběry na Pzkfw II i SdKfz 222/ 223, nadchla mě tísnivá atmosféra prostoupená bezmocí a myslím si, že se tento film, na rozdíl od mnohých válečných velkofilmů, opravdu povedl. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Malý komorní film o jedné zvláštní válce. Četa dánských cyklistických amatérů proti německé pancéřové divizi. Ale Dánové přesto bojovali, narozdíl od Čechů v roce 1939, i když jejich armáda byla proti té československé nepatrná a špatně vyzbrojená, o absenci příhraničního pevnostního systému nemluvě. Mohou teď o tom narozdíl od nás alespoň točit filmy, protože jet na kole proti obrněnému tanku je hrdinství...nám tenhle pocit prezident Beneš upřel... Svým charakterem spíše televizní snímek patrně nijak neoslní, ani svou výpravou, ani uměleckým provedením, přesto stojí za zhlédnutí, už jen proto, aby si člověk uvědomil úspěch německého ,,Blietzkriegu" - Evropa nechala Němce celá 30. léta nekontrolovaně zbrojit a militarizované Německo vyhrávalo zpočátku všechny své bitvy drtivou technickou převahou...zatímco Evropa se utápěla v politice appeasementu...nepřipomíná to náhodou dnešek? ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Nepříliš dlouhý válečný film, který není ani epický, ani vyloženě strhující. Jenže tím, jak si na nic nehraje, je vlastně nesmírně sympatický. Vypráví skromný příběh několika vojáků, kteří na počátku války velmi krátce bojují proti obrovské přesile německé ozbrojené divize. Film hlavní postavy nijak neglorifikuje, německé vojáky nedémonizuje a ani nestaví před divaka přehnaně šokující scény. A přesto má velmi kvalitní vizuál, precizní herecké výkony a zručně vyobrazené a vskutku intenzivní přestřelky. Film jednoduše vypráví jeden "malý" scénáristy nepřikrášlený příběh, který je i přes svou (v kontextu dějin) nedůležitost velmi zajímavý a stojí za to ho vyprávět. Na mě to působilo nesmírně osvěžujícím dojmem. Neobyčejně obyčejně. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (9)

  • Při ústupu jednotky do vsi je v pozadí vidět stojící autobus Praga RN, vyráběný ČSR od roku 1933. Po kapitulaci odjíždí jednotka do zajetí autobusem Škoda 706 RO, vyráběným v Československu od roku 1947. (mikulin)
  • Při invazi do Dánska využila německá armáda k historicky prvnímu útoku také své výsadkáře (Fallschirmjäger). (stefji)
  • Natáčania sa zúčastnil aj slovenský KVH Carpathia so svojou technikou. (Johnny.ARN)

Reklama

Reklama