Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dva studenti z katolické internátní školy Benjamin a Arthur (Dominic Guard a Dai Bradley) zorganizují útočnou „kampaň“ proti svému nenáviděnému řediteli, otci Goddardovi (Richard Burton). Vymyslí si ten nejbizarnější a nejzvrácenější hřích a pak se z něj vyznávají při zpovědi. Benjamin, který je jeho oblíbencem, knězi tvrdí, že zabil svého spolužáka Blakeyho (Billy Connoly) a jeho tělo zakopal v lese. Otec se přesvědčí, že to není pravda, a zuří; nemůže však porušit zpovědní tajemství. Tato krutá hra však pokračuje, vymkne se jim z rukou a výsledkem je opravdová vražda. Není vůbec jasné, kdo je vlastně vinen – ředitel, nebo naopak jeho svěřenci? Snímek se dostal do kin až v roce 1988, dlouho po Burtonově smrti. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (21)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Zprostředkovatel Boha je lapen do pasti zpovědního tajemství a falší naplněný kajícník si s ním pohrává jak s přirozením. Není se co divit, že kromě Zdrávas Maria bude rozhřešení obsahovat i práci s lopatou.. Celkem zajímavé vyvrcholení, které potvrzuje, že se otec Goddard nestřehl vlků v rouše beránčím, ale dokážu si představit tu cestu k němu mnohem atmosféričtější a vedenou rozhodnější rukou. Je zarážející, jak si ne naplno hrající Burton maže ty ostatní herecké hochštaplery na hostii.. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Zkrátka skvěle vystavěný snímek s geniálním hercem v hlavní roli, co by si mohl režisér a diváci více přát, snad jen vícero takových.. Přísně religiózní kněz Goddard bojuje ve zdech svého výchovného ústavu nejen s prospěchem a příjímaním náboženské víry svých žáků, ale i s ďáblem, který je skryt ve dvou jeho svěřencích, kteří jsou schopni čehokoli, aby dokázali svému představenému, že jsou a položili na kolena jeho víru, podaří se jim i skrze smrt srazit na kolena bohamilujícího muže..?!!! ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Hodně přemýšlím, zda dát 3* nebo 4*. Dám-li méně, klesne celkové hodnocení na 75%. Největším kladem tohoto snímku je jednoznačně vynikající Richard Burton, který je ve své roli opravdu velmi přesvědčivý (jako obvykle). Postupně se zahušťující atmosféra je také výborná, avšak narozdíl od Doteku medůzy jsem zde necítil takovou démoničnost, hrůzostrašnost a děs. Dávám lepší 3*. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Silné drama o vině, odpovědnosti, odpouštění a trestu, které si nezadá s Dostojevského poetikou. Polemika s křesťanskou vírou, vzýnamu a finkce zpovědi; člověk nemusí být věřící, aby se neubránil přemýšlení. A přitom stavba filmu zůstává thrillerem Hloubku a mnohovýznamnost příběhu dodává zejména dokonalý výkon Richarda Burtona v jeho nejlepších letech a nesilnější formě. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Z môjho hľadiska nezaujímavý príbeh, z nezaujímavého prostredia a riešiaci nezaujímavé problémy. Zápletka je neprirodzená, nezrozumiteľná a nevierohodná. Ani Richard Burton to dobrým hereckým výkonom nevytiahol na viac, než na priemer. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Tohle bylo na mně trochu moc. Moc překombinované pro moje jednoduché chápání. Výkon Richarda Burtona naopak cením velmi, ať už jako přísného (až despotického) pastora, nebo později jako zmateného a rozervaného zpovědníka. Taky strohé a studené prostředí církevní školy se mi líbilo. V duchu jsem přemýšlela, co dobrého se v něm asi svěřenci mohou naučit ... ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

O morálce, výchově, zpovědi a svědomí. 1) Inu, ideologické (v tomto případě katolické) vymývání mozků má občas vedlejší účinky. 2) Zpovědní tajemství mělo silný smysl v době, kdy církev a tudíž i její služebníci se honosili nezpochybnitelnou autoritou. Ovšem dnes? 3) Pozoruhodný herecký výkon podal 53letý Richard Burton (kněz Goddard). ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Najlepsi film Anthony Page-a ? Podla mmnohych 4 a 5 - hviezdickovych evidentne jo. No ale u mna je Burtonov film Dotek meduzy za rok 1978 podstatne vyssie. Tuna ide len o prazdnu konverzacku, vymysleny pribeh dvoch chovancov a kopu prazdnych kecov. Burton bol pan herec, ale obavam sa, ze nuda zase suverenne prevladla. 50 % ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Trochu iný triler, ktorý stavia na netradičnej zápletke a skvelom Richardovi Burtonovi. V roli otcovsky prísneho cirkevného učiteľa je skoro ako doma. Akurát takto vystavaný príbeh som prehĺtal ťažšie. Divne vykreslené charaktery dvoch študentov nekorešpondovali pred a po. Aby sa z chudáka stal zrazu inteligentný konšpirátor a z nádejného cirkevného študenta stal zlomyselný vychcanec, ktorý nemá problém kňazovi hovoriť lži o svojom buzerantizme a dokonca si robiť srandu z vraždy. Nesedelo mi to. Chýbalo tiež väčšie napätie, ale zasa zaujal prekvapivý záver. ()

Koly 

všechny recenze uživatele

Skvělý mrazivý thriller s Richardem Burtonem v hlavní roli, který Burton natočil ve stejném roce, ve kterém vznikl megakultovní THE MEDUSA TOUCH (Dotek Medúzy). Případní zájemci nechť se nenechají odratit pomalejším tempem, protože atmosféra, závěr a celá závěrečná pointa jsou fantastické a naprosto smrtící. Burton mě, stejně jako v Doteku Medúzy, svým výkonem totálně dostal. Proč už se dnes nerodí tak skvělí herci a nevznikají tak výborné filmy... ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Výborný, napínavý thriller. Vcelku originální i zajímavý příběh se velice dobře napsaným scénářem, atmosféra filmu je vice než vydařená, zrežírováno kvalitně, Rich opět předvádí famózní výkon v další skvělé roli (ve stejném roce natočil i kultovní Dotek Medůzy a válečný film Divoké husy - neuvěřitelné, tři zcela odlišné role v jednom roce a pokaždé zahrané zcela fantasticky, důkaz jeho mistrovského herectví). ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

Není to (a asi ani v době vzniku nebyl) to film pro každého, ale vyplatí se věnovat mu čas nejen pro jeho jinakost, ale hlavně výkon Richarda Burtona. ()

dANo 

všechny recenze uživatele

Dobrý, napínavý a celkom temný film, ale s veľkou logickou chybou, ktorá mi doteraz vadí a asi si tento film zapamätám s tým, že je síce zaujímavý a prekvapivý, ale odpoveď na to, ako to scenáristi mysleli pri tej spomínanej nelogickosti, asi nikdy nespoznám. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Malý komorní thriler z prostředí, které mě úplně nesedí a který si půjčuje námět z Hitchcockova Zpovídám se. Máme tu církevní školu uprostřed ničeho, kde navíc studenty vede veskrze nepříjemný a pedantický třídní/kněz. Jako cizí element se objeví hipísák, který jednomu studentovi otevře oči a ten začne hrát zvrácenou hru - u zpovědí přiznává neexistující vraždy. A pak se objeví skutečná mrtvola... Podobné církevní vymývání mozků dětem a pánbíčkaření (boží spravedlnost je víc než světská) je mi odporné, navíc se to dost dlouho rozjíždí, ale nakonec se mi to i celkem líbilo. Zestárle vypadající Burton hraje nesympatickou postavu, ale hraje ji skvěle, film postupně graduje do jedné nečekané scény a velice nečekané pointy. Žádný kandidát na thriler roku, ale poctivé 3*. PS: Ve vedl. roli debutující Connolly s velice divokým vzhledem :) ()

Adiemus 

všechny recenze uživatele

Zachování zpovědního tajemství mě vždycky v souvislosti s vraždou popouzelo a popouzí - zvlášť v dnešní době, kdy církev má sama máslo na hlavě a v čele velice pochybného představeného. Film byl natočen před pětačtyřiceti lety, kdy možná byla autorita církve o level výš, ale i tak ti, kdo neměli právě čisté úmysly, na existenci zpovědního tajemství hřešili. Příběh mi kupodivu připomněl Singerův film Obvyklí podezřelí, ač jde o odlišný žánr, snad že konec jsem v obou případech nečekala. Jenže pomsta zůstává pomstou, ať jde třeba o Monte Christa nebo Keysera Sözé apod. A propos, Burton by mohl zahrát kandelábr a stejně by vyčníval. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Chladné prostředí církevní školy a dva studenti, kteří provokují ředitele zpovědí s těžkými hříchy. Burton dobrý. ()

Reklama

Reklama