Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dva studenti z katolické internátní školy Benjamin a Arthur (Dominic Guard a Dai Bradley) zorganizují útočnou „kampaň“ proti svému nenáviděnému řediteli, otci Goddardovi (Richard Burton). Vymyslí si ten nejbizarnější a nejzvrácenější hřích a pak se z něj vyznávají při zpovědi. Benjamin, který je jeho oblíbencem, knězi tvrdí, že zabil svého spolužáka Blakeyho (Billy Connoly) a jeho tělo zakopal v lese. Otec se přesvědčí, že to není pravda, a zuří; nemůže však porušit zpovědní tajemství. Tato krutá hra však pokračuje, vymkne se jim z rukou a výsledkem je opravdová vražda. Není vůbec jasné, kdo je vlastně vinen – ředitel, nebo naopak jeho svěřenci? Snímek se dostal do kin až v roce 1988, dlouho po Burtonově smrti. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (21)

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Zkrátka skvěle vystavěný snímek s geniálním hercem v hlavní roli, co by si mohl režisér a diváci více přát, snad jen vícero takových.. Přísně religiózní kněz Goddard bojuje ve zdech svého výchovného ústavu nejen s prospěchem a příjímaním náboženské víry svých žáků, ale i s ďáblem, který je skryt ve dvou jeho svěřencích, kteří jsou schopni čehokoli, aby dokázali svému představenému, že jsou a položili na kolena jeho víru, podaří se jim i skrze smrt srazit na kolena bohamilujícího muže..?!!! ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

O morálce, výchově, zpovědi a svědomí. 1) Inu, ideologické (v tomto případě katolické) vymývání mozků má občas vedlejší účinky. 2) Zpovědní tajemství mělo silný smysl v době, kdy církev a tudíž i její služebníci se honosili nezpochybnitelnou autoritou. Ovšem dnes? 3) Pozoruhodný herecký výkon podal 53letý Richard Burton (kněz Goddard). ()

Reklama

hans500 

všechny recenze uživatele

Výborný, napínavý thriller. Vcelku originální i zajímavý příběh se velice dobře napsaným scénářem, atmosféra filmu je vice než vydařená, zrežírováno kvalitně, Rich opět předvádí famózní výkon v další skvělé roli (ve stejném roce natočil i kultovní Dotek Medůzy a válečný film Divoké husy - neuvěřitelné, tři zcela odlišné role v jednom roce a pokaždé zahrané zcela fantasticky, důkaz jeho mistrovského herectví). ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Tohle bylo na mně trochu moc. Moc překombinované pro moje jednoduché chápání. Výkon Richarda Burtona naopak cením velmi, ať už jako přísného (až despotického) pastora, nebo později jako zmateného a rozervaného zpovědníka. Taky strohé a studené prostředí církevní školy se mi líbilo. V duchu jsem přemýšlela, co dobrého se v něm asi svěřenci mohou naučit ... ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Trochu iný triler, ktorý stavia na netradičnej zápletke a skvelom Richardovi Burtonovi. V roli otcovsky prísneho cirkevného učiteľa je skoro ako doma. Akurát takto vystavaný príbeh som prehĺtal ťažšie. Divne vykreslené charaktery dvoch študentov nekorešpondovali pred a po. Aby sa z chudáka stal zrazu inteligentný konšpirátor a z nádejného cirkevného študenta stal zlomyselný vychcanec, ktorý nemá problém kňazovi hovoriť lži o svojom buzerantizme a dokonca si robiť srandu z vraždy. Nesedelo mi to. Chýbalo tiež väčšie napätie, ale zasa zaujal prekvapivý záver. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (4)

  • Tento film původně napsal dramatik a scenárista Anthony Shaffer jako hru s názvem „Play With A Gypsy“ a v televizi je také známá jako „Murder By Confessioní“. (sator)
  • Film bol podľa scenára Anthonyho Shaffera natočený v roku 1978, ale v USA ho uviedli až v r. 1988, štyri roky po smrti Richarda Burtona. (Svadbos)
  • Báseň, kterou čte otec Goddard (Richard Burton), je „The Leaden Echo a The Golden Echo“ od Geralda Manlyho Hopkinse. Byl to hercův zamilovaný básník a scénu do filmu přines on. (sator)

Reklama

Reklama