Reklama

Reklama

Poslední král

  • Norsko Birkebeinerne (více)
Trailer 1

Píše se rok 1204 a Norsko je rozervané občanskou válkou. Ve víru intrik umírá král a těsně před svou smrtí odhaluje, že má nemanželského syna – Håkona Håkonssona, dědice trůnu. Začíná zuřivý souboj o život malého dítěte. Loajální služebníci trůnu Skjervald (Jakob Oftebro) a Torstein (Kristofer Hivju) se snaží svého budoucího krále udržet naživu ze všech sil. Stojí proti nim neúprosná příroda i dánští nájezdníci, kteří neznají slitování. Obstojí dvojice hrdinů v nerovném souboji a dostane následníka trůnu do bezpečí? (Film Europe)

(více)

Recenze (106)

marhoul 

všechny recenze uživatele

Něco jako Jizerská padesátka s miminkem na zádech a vybavením ze 13. století. Příběh asi dobrý, ale že by mě to nějak extra chytilo, to zase ne. Příliš ukecané, a samozřejmě u jmen padaly výbuchy smíchu. Viděno ve slovenském znění, ale těžko říct, jestli bychom se neřezali i u znění originálního. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Trochu sklamanie. Od historického filmu som čakal viac ako nejakú paródiu na Olympijské hry. Polovicu filmu som mal pocit, že ide o nejakú divnú severskú kombináciu akrobatického lyžovania a lukostreľby. Ani bradáči z Vikingov, ani divoch z Hier o tróny to takto nemohli zachrániť. Scenáristicky to tu podľa mňa dosť stagnuje. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Poslední král měla být velkolepá severská freska, zobrazující kapitolu národních dějin, o níž v zahraničí ostatní nemají tušení, a tomu bylo podřízeno vše. Zmizelo tak například obvyklá severská psychologická propracovanost postav, snímek stylem i provedením více než cokoli jiného připomíná Hollywood. Ve snaze přilákat zahraniční diváky tvůrci vsadili i na tváře známé ze Hry o trůny (Tormund Kristofer Hivju) nebo jiného seriálu Vikingové (kde je Thorbjørn Harr coby Jarl Borg) a na evropské poměry velkorysý rozpočet ve výši 45 milionů norských korun. Pro představu, kolik to dělá v korunách českých, násobte třemi. Jenže kvůli tomu se z filmu vytratila osobitost. Jasně, krásně se na něj kouká, stíhací závody mezi kladnými hrdiny na lyžích a padouchy na koních berou dech, panensky neporušená norská příroda je nádherná a zima z každého záběru doslova čiší. Bohužel tvůrci šetřili s drsnými záběry a krví, a tak se zvlášť v závěru Poslední král přesouvá z pozice fantasy legendy až do pohádkového ražení. Bitky jsou sice řádně nesmlouvavé, ale vlastně dost krotké. A chybí jim slušný choreograf, co by je trošku zpřehlednil. rozhodnout, jaký žánr vlastně zastupuje. Je prostě škoda, že navzdory tématu a provedení jde o komorní drama několika málo postav v pohádkovém hávu s přesahy k dobrodružným, akčním nebo fantasy filmům. Kdyby tvůrci zapracovali právě na tomhle, mohlo vzniknout velkolepé dílo. Jenže nevzniklo. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Přijde mi to jako trošičku drsnější vánoční českotelevizní pohádka mixnutá jednu chvíli James Bondem v horách u Bratislavy ;-) nebo i tím Krakonošem a lyžníky. S podivnostmi jako dítě, které asi nekaká a nečurá, vydrží v klidu den nejíst a tak. Hlavní padouch sice nejde pro ránu mečem daleko, jak jde o trůn, ale bráchu nechá žít, holku, která ho zradila, si chce vzít, nějak nechápu. A příběh samotný je prostinký tak na poloviční stopáž. Jinak to rýpe správně moderně do církve a křesťanství, ale aby proti tomu postavili tvůrci nějaké severské obřady, bohy, tradice, to ne. Jo a při soubojích těžko poznat, kdo je kdo a komu fandit, všichni jsou zrzaví, dlouhovlasí s fousama. ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Popravde som od Birkebeinerne očakával viac. Priaznivci zjazdového lyžovania budú z tejto historickej drámy nadšení, keďže sa tu lyžuje takmer nepretržite a s lyžami na nohách nórski bijci uskutočnia dokonca aj záverečný útok na nepriateľa, mňa to však možno s výnimkou finálnych minút moc nebralo a ani môj obľúbený Kristofer Hivju tu nebol zďaleka taký frajer ako v Hre o tróny. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Haakon IV. Haakonsson je v Norsku vnímán podobně jako třeba u nás Karel IV. a jeho dobrodružný útěk za pomoci Torsteina Skelvy a Skjervalda Skrukky patří k nejlegendárnějším epizodám norských postvikinských dějin. A filmařům se to podařilo zachytit takřka na jedničku. Netvrdím, že to probíhalo přesně tak, jak nám to film předkládá, ale faktem zůstává, že oboum bojovníkům z řad birkebeinerů nepřátelé v jednu chvíli dýchali na záda, takže si nemyslím, že by tvůrci byli zase tak daleko od pravdy. Pro mě je film dostatečně dramatický, lyžařské sekvence jsem si užil a to i včetně závěrečného střetu a celkový velmi dobrý dojem dotvářela nezaměnitelná severská atmosféra. Herecky parádní, protože Hivju se pro podobné role narodil, Harr už svoje středověké kvality dokázal ve Vikings a nezaostávali ani ostatní. K dokonalosti sice něco chybělo, ale i tak jsem velmi spokojen. 85% ()

mirekem 

všechny recenze uživatele

Výborný norský historický film. Známí herci, Nikolaj Lie Kaas v roli záporáka, parádní akce, honičky na lyžích, napětí... Navíc podle skutečných historických událostí. Co víc si přát?!? ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Sympatickej malej historickej film zasazenej do věčně zasněženého Norska. Dějově jednoduchý klasický, ale divácky vděčný příběh o útěku a záchraně nastupujícího krále. Pěkně natočený, s dobrými bitkami a skvělými záběry na historické lyžaře. Není to nějak přehnaně epické, ale je to celkem i uvěřitelné. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že mě tvůrci měli na lopatě od samého začátku, překrásná příroda, fantastické záběry, parádní lyžovačka a k tomu ty hromady bělostného sněhu.. K příběhu - mladý král umírá, byl zavražděn a než vydechne naposledy, stihne vyslovit, že má syna.. Od této chvíle začíná napínavý a houževnatý boj o život malého chlapce, čestných mužů proti zrádcům.. U mě spokojenost.. ()

SlecnaSmilly 

všechny recenze uživatele

Ale tak dobrý to bylo. Chvilku mi teda trvalo, než jsem se zorientovala v tom, kdo je na straně dobra a kdo na straně zla, páč všichni ti Vikingové vypadali tak nějak stejně a dokonce nosili hodně podobný oblečení, jakože na sebe hodili pár kožek ze soba a voilá šlo se. No, takže mám pocit, že jsem do poloviny filmu fandila temnu, jelikož za ně bojoval Nikolaj Lie Kaas a to je obyčejně sympaťák, tedy zrovna u něj jsem nepočítala, že se chytne špatný party. Pak se mi to ale ďábelsky pospojovalo a já uzřela pravdu, že ti hodní hoši se snaží zachránit to batole, co je následníkem trůnu, a proradnej Nikolaj Lie Kaas se jim ho snaží uzmout. Hlavním plusem snímku byly bezpochyby parádní honičky na lyžích, to i Alberto Tomba byl proti těmhle Norům vopatrnej sjezdař, co prakticky jenom plužil, tady Vikingové to brali šusem dolů a jen Odin věděl, jak se dokázali vyhnout stromům. Přičemž se tedy dostáváme k dalšímu pozitivu a to je parádně nasnímaná krajina – strom, strom, kopec, strom, ale fakt ve vyvážené kadenci, aby stromů a hor bylo tak akorát, geniální. No, a úplně nejlepší byli ti svalnatí norští muži, protože měli meče, mohutnej vous a nebáli se jít položit život pro dobrou věc, což je dnes, kdy si chlapi vytrhávaj obočí, vopravdová vzpruha. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Námět možná podle skutečnosti, resp. známé historie, ale to je jedno, protože jde o naprosto klasické klišé, viděné už v mnoha jiných příbězích. Jediným plusem je tak sever, zima, sníh a ski. Celkově si to však místo v paměti ani ne tak nezaslouží, jako neudrží. ()

SaNcHeZ_cz 

všechny recenze uživatele

Záchrana norského království na hřebenech hor. Nils Gaup natočil poměrně slušnou historickou podívanou, kterou možná trošku zbytečně táhne k průměru snaha přiblížit se zaoceánským produkcím, nicméně na druhé straně zachraňuje sympatická severská atmosféra a exteriéry. Pro fanoušky historických podívaných rozhodně dobrá volba, ostatně i pro všechny, kteří si chtějí dát výpravu do norské historie. [60%] ()

Ellmariachi 

všechny recenze uživatele

Že filmaři ze severu umí o tom se ví. Navíc když točí o své historii a především o vikinzích, tak jsem se hodně těšil. Dostavilo se mírné zklamání. Bohužel si za to můžu tak trošku sám. Ono jak je člověk zblblej americkými seriály, filmy apod. kde jeden hrdina vystačí na vše, najednou mu přijde trošku střízlivější zpracování skoro nudné. Zde je to přesně ten případ. Navíc celkově mi to přišlo poněkud chladné. A teď nenarážím na krásnou krajinu, která je ve filmu zobrazena. Vše zachránil až konec, který má napětí a konečně válečníky v akci. Za mě slušných 60 procent, ale čekal jsem víc. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Historicky to není nějak extra skvělé, ono jako kdyby tomu stačilo minimum, což je dáno prostředím, akčně je to docela dobré a drsné, což se vám na filmu asi bude líbit nejvíce. Není to dějově vyloženě nudné, ale ani dechberoucí, takže si film dovede užít, ale nutně ve vás mnoho dojmů zanechat nemusí. ()

PP66 

všechny recenze uživatele

Mělo to švih a napětí, přestože příběh byl od počátku čitelný. Sešel se tu výkvět norských hereckých válečníků. Vím, že jsem v případě severských filmů nesoudný ;o) Scandi. ()

TheDon 

všechny recenze uživatele

Norsko dvanáctýho století je docela pokroková krajina. Vikingy na cárvingovejch Blizzardech člověk jen tak neuvidí. Jediný co mě docela mrzelo je, že to nebylo trochu víc syrovější a míň pohádkový. Ten fairytale look tomu moc na věrohodnosti nepřidal. Takže přístě prosím surovější valhallu při jízdě vstříc ragnaroku ! 50% P.s.: divokej Tormund jako kdyby se v tom dvanáctým fakt narodil... ()

Axis 

všechny recenze uživatele

Není to úplně špatný, ale čekal jsem víc než první MS v klasickým lyžování s jedním dobrým soubojem a drsným Tormundem. 6,5/10 ()

Vyhy 

všechny recenze uživatele

Mělo to vše, co mi drželo pozornost. Když jsem se přenesl přes lehčí scénář, dostal jsem kvalitní historicko akční zimní olympiádu. Nádherná příroda, sympaťáci herci, postavené celkem reálně a výtečné umění na lyžích. Uvidíte slalom, skoky do dálky a sjezd. A málem bych zapomněl na skvělou hudbu. Prostě mě to chytlo a do samotného konce, který byl lehce předvídatelný (vůbec nevadí), mě to bavilo. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Fajne, aj som im uveril ze ide o rok 1206 - teda o hlboky stredovek, ide tu o naslednika norskeho tronu Hakona Hakonssona, anglicka wyky tvrdi ze je to Haakon IV a ze kraloval norskym fjordom, mrazu, zasnezenym lesom a par drevenym obydliam v rokoch 1217 - 1263. No dobre, uveril som, lebo jak ja uz dlhodobo tvrdim : Verit kazdej debiline co najdem na tych internetoch, alebo co mi kto povie, je hlupost a este vacsia hlupost je neverit nikomu a nicomu. Dobre, film je to proste namakany, rezisersky sa predviedol aj Nils Gaup. Tempo je vyborne, nechyba par drsnych scen, nahanacky v zasnezenych horach som si patricne uzil. Norski herci boli pre mna dost neznami, videl som tu len sympataka Pal Sverre Hagena /*Kon Tiki 2012, Boj snezneho pluhu s mafii/. Dialogy na urovni, len poniektore sa mi zdali az ako vatovo plane plky. Mozno slo o osobnu chybu, neviem. Kazdopadne Europa este stale dokazala/dokaze natocit slusny film a stoji za filmovu pozornost. Toto s Hollywoodom nema totiz nic spolocne : 77 % ()

Reklama

Reklama