Reklama

Reklama

Poslední král

  • Norsko Birkebeinerne (více)
Trailer 1

Píše se rok 1204 a Norsko je rozervané občanskou válkou. Ve víru intrik umírá král a těsně před svou smrtí odhaluje, že má nemanželského syna – Håkona Håkonssona, dědice trůnu. Začíná zuřivý souboj o život malého dítěte. Loajální služebníci trůnu Skjervald (Jakob Oftebro) a Torstein (Kristofer Hivju) se snaží svého budoucího krále udržet naživu ze všech sil. Stojí proti nim neúprosná příroda i dánští nájezdníci, kteří neznají slitování. Obstojí dvojice hrdinů v nerovném souboji a dostane následníka trůnu do bezpečí? (Film Europe)

(více)

Recenze (106)

SAINTS 

všechny recenze uživatele

Film je zalozeny na jednej z najvadcich legiend norskeho stredoveku.Pribeh o tom ako skupina udatnych bojovnikov riskuje zivoty pre zachranu dietata-dedica norskej koruny.Nechybaju akcne suboje (celkom dobre natocene) lyzovanie ,zrada.mocensky boj atd.Skoda ze film je stale o tom istom ti dobri utekaju a zli ich nahanaju.Lahko nadpriemerny historicky film ktory tazi z popularnej vlny divokeho severu. ()

helrohir 

všechny recenze uživatele

Ďalší zaujímavý historický filmík z európskej produkcie, ktorý však v niektorých ohľadoch (scenár) stojí na vratkejších nohách. Na druhej strane zábery na krásu a drsnú nórsku krajinu prinášajú minimálne estetický zážitok. Taktiež nie je núdza o pár napínavejších situácií a celá púť hlavných hrdinov s malým dieťaťom je rozhodne zaujímavým dobrodružným spestrením. Sklamanie však prinesú bojové scény, keďže ich je jednak málo a taktiež pôsobia dosť neohrabaným dojmom. Film má svoje pozitíva aj negatíva a priemerné hodnotenie bude tak akurát. 55%. ()

PlysovyMacko 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý dej o bábätku - následníkovi trónu, ktorého ti dobrí chránia a ti zlí po ňom idú. Páčilo sa mi lyžovanie a akcne scény. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Historický akčný film, ktorý svojou monumentálnosťou pripomínal hollywoodsky rozpočet, ale svojou sterilnosťou pripomína priemernú európsku filmarinu. Pozerá sa na to síce dobre, aj v tom vidíte kúsok unikátnosti a jedinečnej atmosféry, ale nudíte sa pritom ako blázon. Sterilná naháňačka, ktorá síce podčiarkovala, čo sa v tom čase dialo, ale neponúkla divákovi to, čo čakal. Historický životisný film s vyústením a zobrazením dôsledkov samotného deja. Žiaľ, iba priemer, a je to škoda, lebo to malo určite naviac. 55 % ()

Saxos 

všechny recenze uživatele

Čekání na pokračování Vikingů Vám může ukrátit jednoduchý, dobrý historický film. Klady: nádherná příroda i když pěkná zima; král mimino při natáčení určitě nějakou tu rýmičku chytil; herci si určitě užili - jízda na koních ve zbroji, nebo lyže s oštěpem, místo hůlek; krev v bojích vynechaná pro širší veřejnost; vhodná hudba. Pomalu si říkám, že budu severskou historii znát lépe než naši. Když srovnám s naší poslední produkcí historie /Jan Hus, Karel IV./ chce se mi plakat. Ani Báthory, nebo Jánošík nic nezachránili. Od dob Vávry je už pěkně dlouhá propast. ()

hony23 

všechny recenze uživatele

Dobrý večer, vítám vás u 800 let starého záznamu ze Světového poháru v biatlonu. Na čele závodu vidíme dva udatné norské borce ochraňující zrovna narozeného následníka trůnu a za nimi už je vidět skupina krvelačných dánských pronásledovatelů. A máme tu první střeleckou položku, na které si norští borci vedli znamenitě, zatímco skupina Dánů viditelně prořídla... No vskutku originální historická variace na Krakonoše a lyžníky, která mě ale nijak nenadchla. ()

BlackAdder87 

všechny recenze uživatele

Tormund a lyžníci aneb zrzavý krakonoš, už chyběla jen ta sojka :-D za 3*+1* za souboje na lyžích, to jsem zatím nikde neviděl :-) ()

Gregor_Samsa 

všechny recenze uživatele

Takové milé norské dobrodružství z časů 13. století, kdy se chlapci navzájem celkem dost rubali. Pro Nory asi poetická a ikonická část dějin, neboť Håkon Håkonsson měl evidentně celkem pohnuté dětství a v dospělosti se mu podařilo udržet zemi čtyřicet let v klidu. Krvavé spíš méně, tedy přístupnější, ideální biják pro tatínka s desetiletým synkem. Nejvíc fascinující pak zůstávají sjezdařské a běžkařské výkony hlavních hrdinů i jejich pronásledovatelů – jakože běžky beru, ale to sjezdování skoro ve stylu Candide Thovexe mi přišlo lehce úsměvné, byť vizuálně velmi podmanivé. [70%; 2017-02-16 Kino Radotín] ()

Scaevola 

všechny recenze uživatele

Povedený historický snímek na jedno shlédnutí zaujme především (pro diváka znalého pouze středoevropského středověku) překvapivým využíváním lyží a docela obstojným tempem, které je však z nejasných scénáristických důvodů rozmělňováno pokusem o nastínění zákulisních intrik mezi jarly, v jeijcihž jménech se člověk nerozumějící norštině rychle ztratí. Výsledkem je zábavná taškařice o tom, kterak dva lyžaři prchajíce před rytíři krále zachránili. A byť zní toto shrnutí poněkud přestřeleně, kupodivu funguje. ()

SamGee 

všechny recenze uživatele

Ako fanúšik historických filmov som bol dosť zvedavý na tento filmový počin z ďalekého severu, ktorý ma milo prekvapil. Príbeh o ochraňovaní kráľovského dediča trónu znie pomerne jednoducho, ale nedajte sa oklamať. Film je okorenený o kráľovské intrigy, bojové scény a úsmevné momenty. Čo sa týka bojových scén, tak ich tam bolo strašne málo, čo bolo tomuto filmu na škodu. Herci sa ako-tak popasovali so svojimi postavami, ale najviac gratulujem hlavným aktérom filmu Jakobovi Offtebrovi a Kristoferovi Hivjuovi, ktorí podali skvelé herecké výkony. Hudba Gauteho Storaasa bola pekná, kostýmy správne zachytili obdobie stredoveku a nórska príroda vyrazila dych už len pri zhliadnutí celého filmu. Posledný kráľ severu je filmom, pri ktorom sa pokocháte škandinávskou prírodou a budete súčasťou dobrodružnej cesty dvoch hlavných hrdinov. Príbeh: 6/10 Herecké výkony: 6/10 Hudba: 7/10 Kostýmy: 7/10 Celkovo: 6,5/10 ()

Sheemass 

všechny recenze uživatele

Severská bitka na lyžích, se sekerou a šípy. Skvěle zvládnutý norský historický film podle skutečných událostí, i když s poměrně jednoduchým a přímočarým příběhem. Co musím vyzdvihnout jsou velmi pěkné záběry ze sjezdů na lyžích a honičky na nich, plus do toho krásná krajina, opakem jsou pak pokulhávají boje, které by šly určitě zvládnout trochu lépe. Poslední král je svěží historický film se skvělými zarostlými herci (Jakob Oftebro - Vzkaz v lahvi, Kristofer Hivju - Hra o trůny), který neurazí, pobaví a má svou ledovou atmosféru. ()

raru 

všechny recenze uživatele

Taký ten pekný ľudský príbeh s posolstvom lásky a oddanosti filmársky zvládnutý niekde na pol ceste,ale prikláňam sa k lepšiemu hodnoteniu,lebo takých filmov zas až tak veľa nie je. ()

Sopholojong 

všechny recenze uživatele

Norske Game of Thrones na rozpravkovejsi sposob. Raz sa tu "suka", vyprava a rekvizity zaujimavo pripomenu kruty "starkovsky" Sever, matka s dietatom schytaju sipy do tela, odsekavaju sa hlavy... ale to zjazdovanie na lyziach "len" dole kopcom, alebo v 13. storoci cesty pre kone doslova viditelne odhrnute pluhom su tak do oci trieskajuce logicke lapsusy, ze beda. Dialogy, charaktery, pribeh (v krasnom norskom obale) na urovni lepsieho televizneho serialu (filmu). Policajt z "oddelenia Q" ako zaporak smiesny. A ked vas nepotesi ani urasteny, rysavy, charizmaticky "maco" Hivju tak nieco nie je dobre. 5.5 az 6/10 ()

Gagin 

všechny recenze uživatele

Zase taková pecka to tedy podle hodnocení zde na csfd není. Fajn film, nádherné záběry norské přírody, super zpracování honiček a sjezdů na lyžích, ale zbytek včetně samotného příběhu je průměrem. I tak fim doporučuji vidět. ()

badmad666 

všechny recenze uživatele

Parádní uvěřitelný historický film bez hollywoodské nabubřelosti.A ty honičky na lyžích neměly chybu.Díky norové) ()

onevoice 

všechny recenze uživatele

Po dlhej veľmi dlhej dobe som sa konečne dočkal kvalitného historického filmu. Krásna neúprosná nórska príroda dodáva tomuto filmu jedinečnosť aj vďaka výbornej kamere. Film má výborný spád. Lyžiarske akčné scény dodávajú snímke adrenalín. O klasické severské bitky so sekerami takisto nie je núdza. Oftebro a Hivju hlavní hrdinovia ako sa patrí. ()

drovi 

všechny recenze uživatele

Lyžiarske preteky o život Nórskeho kráľa v 13 storočí. Prekrásna príroda Nórska aj s polárnou žiarou zabodovali. Herecké výkony na lyžiach aj na koňoch boli zvládnuté na jedničku a doplnili celý príbeh vzniku Nórskeho kráľovstva. Škandinávska kinematografia opäť nesklamala a Nórom sa podarilo natočiť skvelý príbeh o vzniku svojho kráľovstva. ()

Verdolin 

všechny recenze uživatele

Pro mě příjemná změna oproti americkým filmům, kde je buď každou desátou minutu výbuch, popř. ohromný výstřik krve po nějakém zranění, či nějaká strašná honička s nesmyslnými efekty. Nicméně zpět k tématu, pěkná příroda, všechno naprosto reálný, honičky na lyžích se mi moc líbily, celkem mě to bavilo až do konce, klasika o zrádcích v králově paláci, kteří chtějí uzurpovat moc pro sebe, nepočítali ale s tím, že král má tajného dědice na severu a začíná boj mezi těmi, kdo chtějí dítě najít a postarat se o jeho nástupnictví a mezi těmi, kteří ochránce následníka trůnu štvou jako zvěř, aby se postarali o nechtěnou komplikaci na cestě k moci, hodnotím velmi kladně. ()

Pimburger 

všechny recenze uživatele

Tři hvězdy za průměrnost, jedna pak za to, že jsem se úplně nenudil a především za to, že mě to donutilo si přečíst něco o norské historii, o které jsem doposud ani netušil, že nějakou historii mají. A je fakt, že ty ski byly dobrý. ()

Reklama

Reklama