Reklama

Reklama

Epizody(7)

Obsahy(1)

Hlavními hrdiny sedmidílného seriálu jsou fotbaloví srdcaři ze dvou fotbalových klubů vesnické ligy a jejich ne vždy stejně nadšené partnerky. Série začíná vyhlášením přátelského zápasu, kdy FK Svojetice vyzývají tabulkově slabší FK Středokluky. Svou strategii totiž svérázný trenér Svojetic opírá o sebevědomí mužstva, které hodlá pozvednout díky utkání se snadným soupeřem z tzv. pralesní ligy. Série končí závěrečnou odvetou. Mezi tím ale poznáváme hlavní hrdiny, jejich rodiny, strasti a slasti jejich venkovského a fotbalového života, sportovních a někdy i partnerských klání.
„S námětem na dokumentární komedii o okresním fotbalu přišel režisér Juraj Šajmovič. Bydlí ve vesnici za Prahou, a ač sám fotbal nehraje, místní fotbalisté ho zjevně zaujali," říká dramaturgyně seriálu Věra Krincvajová. A k samotné podstatě žánru dokumentární komedie dodává: „Docusoap, z nějž vychází, je založen na dokumentárním sběru informací a materiálu z určitého prostředí, ale zpracováním se blíží spíš hranému seriálu, původně tedy soap opeře, jak název napovídá. Filmaři sledují autentické postavy a jejich vzájemné vztahy, a tak vzniká možnost proniknout do daného unikátního prostředí a poznat je zblízka. U dokumentární komedie jde o totéž, ale témata jsou spíš odlehčená, vtipná, v ideálním případě komická."
Režisér a autor námětu Juraj Šajmovič měl již před začátkem natáčení vybraná mužstva, s nimiž chtěl příběh vyprávět, a to ze Svojetic a Středokluk. S jednotlivými hráči a jejich rodinami se pak v přípravné fázi scházel společně s dramaturgyní, scenáristkami i kreativní producentkou. Někteří byli od počátku pro natáčení zapálení, jiní si svou účast v průběhu práce rozmysleli. Hlavní aktéři z obou vesnic byli ale podle slov producentky Martiny Šantavé víceméně jasní od prvních kontaktů: „Naši hrdinové se na natáčení těšili a s kamerou neměli vesměs žádný problém. Štáb s nimi trávil hodně času v průběhu několika měsíců, takže postupně se pro ně stala přítomnost kamery téměř přirozenou záležitostí. Trenér svojetického mužstva dokonce pana režiséra natolik okouzlil, že si ho následně obsadil i do menší role ve svém celovečerním hraném filmu. Snad mi Juraj Šajmovič nevyčte, že to prozrazuji... A cíl našeho seriálu? Seriál není primárně jen o fotbale, ale je i jakousi sociologickou sondou do životního koloritu na české vesnici. Přála bych si proto, aby se líbil nejen fanouškům fotbalu, ale i jejich partnerkám, protože naši fotbaloví hrdinové prožívají intenzivní vztahy nejen na hřišti, ale právě i doma se svými manželkami, přítelkyněmi, milenkami..." (Česká televize)

(více)

Filmotéka

Uživatel Formát Jazyky Přidáno Pozn.
apokar Jiné
26.07.2018

Reklama

Reklama