Reklama

Reklama

Epizody(7)

Obsahy(1)

Hlavními hrdiny sedmidílného seriálu jsou fotbaloví srdcaři ze dvou fotbalových klubů vesnické ligy a jejich ne vždy stejně nadšené partnerky. Série začíná vyhlášením přátelského zápasu, kdy FK Svojetice vyzývají tabulkově slabší FK Středokluky. Svou strategii totiž svérázný trenér Svojetic opírá o sebevědomí mužstva, které hodlá pozvednout díky utkání se snadným soupeřem z tzv. pralesní ligy. Série končí závěrečnou odvetou. Mezi tím ale poznáváme hlavní hrdiny, jejich rodiny, strasti a slasti jejich venkovského a fotbalového života, sportovních a někdy i partnerských klání.
„S námětem na dokumentární komedii o okresním fotbalu přišel režisér Juraj Šajmovič. Bydlí ve vesnici za Prahou, a ač sám fotbal nehraje, místní fotbalisté ho zjevně zaujali," říká dramaturgyně seriálu Věra Krincvajová. A k samotné podstatě žánru dokumentární komedie dodává: „Docusoap, z nějž vychází, je založen na dokumentárním sběru informací a materiálu z určitého prostředí, ale zpracováním se blíží spíš hranému seriálu, původně tedy soap opeře, jak název napovídá. Filmaři sledují autentické postavy a jejich vzájemné vztahy, a tak vzniká možnost proniknout do daného unikátního prostředí a poznat je zblízka. U dokumentární komedie jde o totéž, ale témata jsou spíš odlehčená, vtipná, v ideálním případě komická."
Režisér a autor námětu Juraj Šajmovič měl již před začátkem natáčení vybraná mužstva, s nimiž chtěl příběh vyprávět, a to ze Svojetic a Středokluk. S jednotlivými hráči a jejich rodinami se pak v přípravné fázi scházel společně s dramaturgyní, scenáristkami i kreativní producentkou. Někteří byli od počátku pro natáčení zapálení, jiní si svou účast v průběhu práce rozmysleli. Hlavní aktéři z obou vesnic byli ale podle slov producentky Martiny Šantavé víceméně jasní od prvních kontaktů: „Naši hrdinové se na natáčení těšili a s kamerou neměli vesměs žádný problém. Štáb s nimi trávil hodně času v průběhu několika měsíců, takže postupně se pro ně stala přítomnost kamery téměř přirozenou záležitostí. Trenér svojetického mužstva dokonce pana režiséra natolik okouzlil, že si ho následně obsadil i do menší role ve svém celovečerním hraném filmu. Snad mi Juraj Šajmovič nevyčte, že to prozrazuji... A cíl našeho seriálu? Seriál není primárně jen o fotbale, ale je i jakousi sociologickou sondou do životního koloritu na české vesnici. Přála bych si proto, aby se líbil nejen fanouškům fotbalu, ale i jejich partnerkám, protože naši fotbaloví hrdinové prožívají intenzivní vztahy nejen na hřišti, ale právě i doma se svými manželkami, přítelkyněmi, milenkami..." (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Olík k tomuto seriálu (1)

Kdo neskáče, není Čech (2015) 

„Vesnický“ fotbal je hluboká studnice nekorektních vtipů, bizardních příhod a specifických postaviček…..věřte mi, pohybuji kolem něho už několik dekád. Takže na první dobrou látka, mající hodnotu soli. To by jste však museli vycvičit nějakou ruskou agentskou mouchu, kamerku já připevnit na tělo a ona šup na strop. Ještě je jedna možnost, zaplatit si reálné herce a poprosit o scénář Petra Kolečka, ale tahle to celé působí věrohodné asi jako klokanice se slůnětem v kapse. Aktéři nepřirození (to není výtka k nim, tak bych se nechoval jako obyčejně, kdyby se přede mne postavil nějakej Pražák s kamerou), scény jako dopředu naučené…..celé umělé a svým způsobem falešné. Z celého projektu je cítit snaha povozit se na vlně Okresního přeboru….autenticita ovšem stojí v postavení mimo hru. ()

Reklama

Reklama