Reklama

Reklama

Cliff Richard: Koncert

(koncert)
  • Velká Británie Cliff Richard: Live - Castles in the Air
Hudební / Dokumentární
Velká Británie, 2004, 60 min

Hrají:

Cliff Richard

Obsahy(1)

Dvakrát vyprodal stadion ve Wembley, šestkrát po sobě Royal Albert Hall a dnes koncertuje v nádherných kulisách hradu Leeds. V Británii je nejúspěšnějším interpretem všech dob, ale my často netušíme, že si pískáme zrovna jeho píseň. Připomeňte si slavné hity Cliffa Richarda. Leedský hrad v kentském hrabství navštíví každoročně půl miliónu turistů. V létě 2004 před ním zaparkovaly kamióny s nápisy „Castles In The Air Tour" a bedňáci začali vybalovat. Druhý den dorazila i hlavní hvězda – britský zpěvák Cliff Richard. Středověký hrad byl po dva večery součástí jeho koncertní túry po slavných hradech a zámcích Anglie, Walesu a Skotsku. Nemohl si vybrat příhodnější zastávky, protože je ztělesněním rokenrolového aristokrata a britská královna ho pasovala na rytíře. Cliff Richard je v Británii velkou celebritou. V naší kotlině pohříchu méně. Tady slízli smetanu jiní rytíři hudby – Paul McCartney, Elton John nebo Mick Jagger. Přitom Cliff Richard byl pár let před nimi. První desku vydal v roce 58'. V té době neměl konkurenci. Britové ho nadšeně přijímali jako ekvivalent Elvise Presleyho a krásným komplimentem vystihl tehdejší Richardovu pozici John Lennon: „Před Cliffem Richardem a Shadows (pozn. – kdysi doprovodná skupina C.R.) nebylo v britské hudbě nic, co by stálo za poslech." Jeho diskografie čítá těžko představitelných STO ALB! Mezi nimi najdeme i nahrávky gospelů. Od roku 1964 je aktivním křesťanem, což málem ukončilo jeho kariéru. Rockové křepčení na pódiu považoval svého času za cosi neslučitelného s vírou. Asi si s Bohem vše vyříkali, protože v aktivní kariéře pokračuje dodnes a ještě vloni, ve věku 73 let, potěšil fanoušky albem Fabulous Rock 'n' Roll Songbook. Kolekcí písní vzdává holt svým bývalým souputníkům E. Presleymu, J. L. Lewisovi, Ch. Berrymu, Little Richardovi a Everly Brothers. Matador zábavního průmyslu se i s tímto albem dokázal protlačit do první desítky žebříčku. Po kolikáté už... Mimochodem, od padesátých let, až do roku 2010, tedy během šesti dekád, se alespoň jedna jeho píseň vždy vyšplhala na první místo singlové hitparády. I proto před časem zaujala polemika, proč se Richardovy skladby vytrácejí z playlistů rozhlasových stanic. Na podporu legendy se dokonce ozval Sting a hudební kritik Tony Parsons popíchl hudební dramaturgy i veřejnost bonmotem: "Pokud se vám nelíbí alespoň jedna píseň Cliffa Richarda, pak se vám nelíbí pop music."
Cliff Richard je doma nejúspěšnější interpret všech dob. Dvakrát vyprodal stadion ve Wembley, šestkrát po sobě Royal Albert Hall a dnes večer poprvé také louku u hradu Leeds. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

arcticsky 

všechny recenze uživatele

I přes efektně vypadající podium a okolí s hradem neslaný nemastný, měkoučký (ve špatném smyslu toho slova) koncert. Cliff byl už tenkrát poměrně mimo... ()

Reklama

Galerie (1)

Reklama

Reklama