Reklama

Reklama

Můj pokus o mistrovský opus

(seriál)
  • Slovensko Môj pokus o majstrovský opus

Série(2) / Epizody(12)

Obsahy(1)

Houslista Josef Špaček, violoncellista Jiří Bárta, klarinetistka Ludmila Peterková, kytarista Pavel Steidl, klavírista Martin Kasík a hornistka Kateřina Javůrková v režii Theodory Remundové, Vladimíra Michálka, Markéty Ekrt Válkové, Jakuba Sommera, Romana Vávry a Zdeňka Jiráského. Šest špičkových interpretů v autorských dokumentech šesti režisérských osobností. Každý z dílů představí mimořádné hudebníky během intenzivní práce, kdy studují partituru skladby a nabídne divákovi zajímavé a neznámé informace o skladateli i muzikantovi, který se rozhodl utkat s mistrovským hudebním dílem.

Druhá série cyklu dokumentů o klasické hudbě, která sleduje zápas špičkového hudebníka s partiturou. Kontratenorista Jan Mikuška se „utká" se Stabat mater soudobého autora Tomáše Hanzlíka, v dalším dokumentu budou diváci sledovat, jak si klavírista Ivo Kahánek poradí s Chopinovu Baladou g moll, Vilém Veverka zahraje Suitu pro hoboj a klavír Pavla Haase s klavíristou Martinem Kasíkem a s Ensemble Opera Diversa, který diriguje Gabriela Tardonová. Další díl cyklu ukáže českou harfistku Janu Bouškovou, jak se připravuje na natáčení Koncertu pro harfu a orchestr z dílny mladého českého skladatele Lukáše Sommera. Anna Fusek, mladá flétnistka českého původu žijící v Berlíně, v jednom z dalších dokumentů z cyklu, nastuduje skladbu Black Intention. V režii Olgy Špátové pak diváci ČT art uvidí, jak se dirigent Jakub Hrůša zhostí Janáčkovy Věci Makropulos. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele bohemia_regent k tomuto seriálu (1)

Můj pokus o mistrovský opus (2015) 

Velmi vydařený cyklus hudebních dokumentů, které určitě zaujmou vážnohudební znalce a zároveň mají v sobě díky atraktivnímu zpracování potenciál šířit osvětu i mezi ty posluchače, kteří této muzice zatím ještě nedorostli. Úroveň jednotlivých dílů je sice různá, ale ani jeden z filmů neklesá pod lepší průměr: 1) Josef Špaček versus Balada Eugena Ysaÿe /s chybou v křestním jméně - skladatel je Eugène/ (režie Markéta Ekrt Válková) ****, 2) Jiří Bárta versus Bachovy Suity pro violoncello (režie Jakub Sommer) ****, 3) Kateřina Javůrková versus Winterreise Krzystofa Pendereckého /s chybou v křestním jméně - skladatel je Krzysztof/ (režie Theodora Remundová) ***, 4) Martin Kasík versus Toccata Klementa Slavického (režie Zdeněk Jiráský) ***, 5) Ludmila Peterková versus Clarinettino Ondřeje Kukala (režie Vladimír Michálek) ***, 6) Pavel Steidl versus Paganiniho Sonáty pro sólovou kytaru (režie Roman Vávra) ***** (komentář 2. 3. 2015) -------- Pro druhou sérii platí totéž, co pro první. Vysoko nasazenou laťku se daří udržet: 7) Jan Mikušek versus Stabat mater Tomáše Hanzlíka (režie Alice Nellis) ****, 8) Ivo Kahánek versus Balada g moll F. Chopina (režie Jitka Rudolfová) ****, 9) Vilém Veverka versus Suita pro hoboj a klavír Pavla Haase (režie Linda Kallistová Jablonská) ***, 10) Jana Boušková versus Koncert pro harfu a orchestr Lukáše Sommera (režie Ján Sebechlebský) ****, 11) Anna Fusek versus Black Intention Maki Ishiiho (režie Erika Hníková) ****, 12) Jakub Hrůša versus Věc Makropulos Leoše Janáčka (režie Olga Špátová) *** (komentář 2. 2. 2017). ()

Reklama

Reklama