Reklama

Reklama

Když dinosauři vládli světu

  • Velká Británie When Dinosaurs Ruled the Earth
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Hlavní hrdinkou dobrodružného snímku odehrávajícího se v pravěku je pohledná blondýnka Sanna, která má být kvůli barvě svých vlasů obětována slunci, které její kmen považuje za Boha. Sanně se podaří uprchnout, ale klid nenachází ani u jiného kmene. Proto se vydá do lesa, kde se spřátelí s mladým dinosaurem a jeho matkou, ale její pronásledovatelé jsou jí stále v patách... (Vitason)

(více)

Recenze (17)

Lima 

všechny recenze uživatele

Plakátové.info: VSTUPTE DO VĚKU NEZNÁMÝCH HRůZ, POHANSKÉHO UCTÍVÁNÍ a OBĚTOVÁNÍ PANEN!!!___Legendární studio Hammer netočilo jenom horrory, ale produkovalo i tento pseudodobrodružný kousek z dob pravěkých, které byly tak populární na přelomu 60. a 70.let. Scenář mohl napsat klidně šimpanz po lobotomii, je to takový zcela bezdějový mišmaš, ve kterém se míchají dohromady dinosauři, lovci z doby kamenné a dokonce je zde zdůrazňováno (a má jistý význam pro chabou zápletku), že v té době ještě Měsíc neexistoval a teprve se tvořil (blah!!), což je zřejmé při závěrečné scéně zuřících pozemských katastrof. Pravěké ženy mají dlouhé, pěstěné účesy, jsou čisťounké a chodí zásadně v kožených bikinách, muži mají všichni plnovousy, aby se aspoň trochu odlišili od dnešních mužů. Co ale tomuhle filmu nemůžu upřít, jsou opravdu VÝBORNÉ triky, které si ani tahle ptákovina nezaslouží. Skvělé, a to podtrhuji, skvělé pookenkovým snímaním rozpohybované loutky prehistorických zvířat (napočítal jsem jich osm – např. dinosaurus, pterodaktyl, obří krab atd.), které jakoby vypadly z dílny Raye Harryhausena v nejlepší formě. Zcela funkční zadní projekce a prolínačky, které nebijou do očí, zkrátka radost pohledět a tu oscarovou nominaci chápu. Možná bych hodnotil celkově i pozitivněji, ale absence děje, přehrávající herci, věčné pobíhání po kamenité krajině a žvatlání nesrozumitelnou hatmatilkou, které mělo dodat punc autentičnosti (pouze na začátku padne asi 10 anglických slovíček) bylo ke konci už velmi úmorné. Pokud chcete opravdu zkusit žánrově podobný snímek, zkuste raději ONE MILLION YEARS B.C. z roku 1966, který tuhle módu pseudopravěkých dobrodružství rozpoutal a je o mnoho záživnější. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet £566,000║ Triky slušné, výber lokácii dobrý, občas to je dokonca roztomilé keď hlavná predstaviteľka sa hrá s dinosaurami, problém je jednoduchý príbeh, ktorý je nešťastne zdĺhavý. /40%/ ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný hraný dokument o tom, že peroxidové blondýnky čelily protivenství už od počátku věků. Před 100 miliony let, ano, když lidé používali pouze primitivní slovníček sestávající z 70% ze slova "Akita" a z asi 8 dalších slov, život byl úplně jiný. Dinosauři byli občasnou potravou lidí, občas to bylo obráceně. V typickém kmeni řádil přírodní výběr mnohem divočeji než dnes, z žen přežily pouze ty s parametry Playmate. Pokud ale měly světlé vlasy, staly se potravou pro uctívané, nenasytné Slunce. Z čehož měly radost všechny až na naši hlavní hrdinku. Zde se ale musím pozastavit u historické nepřesnosti, náčelníci obou mírumilovných tlup zastávali v tomto dokumentu i roli hlavního vymahatele náboženství, tedy roli šamana i kata. To je samozřejmě zjednodušený pohled, ale chápu tuto snahu po pominutí přílišných komplikací nepodstatných pro již tak mnohovrstevnatý děj. Dokument je zasazen do nejzásadnějšího momentu lidské historie vůbec, tedy doby, kdy Slunce, které do té doby obíhalo kolem Země (! a pak že staří byli naivní a hloupí) vybuchlo a vyprsklo ze sebe akreční disk, ze kterého se během zhruba tří týdnů zformoval Měsíc. Jakmile se plně dotvořil, naskočila gravitace a začal fungovat příliv a odliv, samozřejmě napoprvé kataklyzmatických rozměrů, včetně útoku potvor z mořských hlubin. /// Tedy to byla taková kokotina, že nebýt tak myšlenkově řídká a rozvleklá, byla by úžasně zábavná. Neuvěřitelně skvělá byla práce animátorů, s ohledem na rok vzniku šlo o (tehdy) jeden z nejdokonalejších trikových filmů vůbec. Rozum zůstává stát, do čeho byla tato lidská kreativita vymrhána. ()

sud 

všechny recenze uživatele

V době svého vzniku byly tyhle pravěké naivně-romanticko-dobrodružné spektákly docela populární (viz zde). V tomto případě se nejedná o nijak špatný film (i když nad logikou doby a místa děje radši neuvažovat), jenomže za ta léta tak silně zestárl, že snad jen bujné vnady hlavní hrdinky dokážou někoho k jeho sledování přilákat. 40%. ()

Vitason 

všechny recenze uživatele

Docela ty blondýny začínám litovat. Pořád po nich pokukují kdejací slintalové. Na každém rohu se o nich vypravují vtipy, které určitě neoprávněně urážejí jejich ,,inteligenci" a zbytek žen je občas také moc nemusí a teď jsem se navíc dozvěděl, že je v pravěku obětovávali slunci. Když dinosauři vládli světu je lehce naivní film, který se může pochlubit velice solidní po-okenkóvou animací, slušnou hudbou a hlavně nádhernou hlavní hrdinkou, která mi doplnila mezeru ve vzdělání a ukázala mi, že už v pravěku existoval holící strojek, šampón atd. Dál už je to s chválením trochu komplikovanější. Na jednu stranu by se dalo pochválit to, že i když herci používají k vyjadřování zhruba tak jedno slovo, tak vlastně celou dobu víte o čem je asi řeč, ale když si tohle člověk uvědomí, tak zase na povrch vypluje fakt, že celý příběh je tak trošičku o ničem. A hlavně příběh je vyprávěn tak nešikovně, že jsem si skoro půlku filmu nebyl úplně jistý, kdo je vlastně hlavní hrdina. Přesto dávám ovlivněn malou porcí nostalgie 3*. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Asi mi nikdo neupře, že mám rád sci-fi, britskou tvorbu šedesátých let a studio Hammer. V tomto případě se však tato trojkombinace vůbec nepovedla. Cesta do pravěku barevně a po britsku, Karel Zeman asi musel být slušně zděšený, co se dá patnáct let po jeho majstrštychu taky ještě natočit. O slovníku pravěkých (pečlivě vyholených) lidí už byla řeč, stejně tak o chaboučké zápletce, kterou jako kdyby malý Karel sepsal ve školce v přestávce mezi svačinou a poledním spánkem. Řečeno slovy dneška, Když dinosauři vládli světu by se klidně mohlo jmenovat Pobřežní lýtka, třeba už kvůli zmíněnému kmenu, který příboj nepříboj příliv nepříliv bydlí na pláži. Hlavní hrdinka, psankyně Sanna, herečka a modelka Victoria Vetri, se stala nejprve Miss Playboy srpna 1967, a posléte i playmate celého roku 1968. Je typem herečky, u které zase tolik nevadí, když v některých divočejších záběrech její pravěké plavky neudrží ten nápor a dovolí menší odhalení. Ostatně, Victoria Vetri svoje poprsí ráda ukáže sama (viz několik screenů tady, tady, tady ). Pro úplnost dodejme, že film se natáčel ve studiích ve Velké Británii a v exteriérech na Kanárských ostrovech. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Ano, blondýny to měly těžké již v pravěku. A ano, tento film natočili muži a dopřáli si v něm všeho co rádi: lepých děv v bikinkách a jejich vzájemných soubojů – na zemi, ve vodě.... Tohle je jeden z těch zvláštních a unikátních filmů. Scénárista musel při psaní frčet na hodně kvalitním matroši. Nudit vás to asi nebude, protože i když je ten film v podstatě hloupý a nesmyslný, obsahuje dostatek zajímavých scén a částí. Např. scény s dinosaury jsou hodně fajn. Tyhle triky mi v konečném důsledku připadaly vždycky mnohem přirozenější, než současná digitální animace. Zjistíte, jak vznikl měsíc!!!! Samozřejmě tu jsou ty děvy v bikinách a jelikož jsme (vznikem filmu, časové ukotvení děje je neurčitelné) v sedmdesátých letech, nejde o žádné vychrtliny, ale krásně rostlé micinky (ženy prominou). Je sranda poslouchat ten velmi omezený jazyk. Zápletka je tak tristní, až budete přemýšlet, jestli náhodou nemá nějaký skrytý hlubší význam (obžaloba rasismu?). Některé psychedelické scény vás přivedou na myšlenku, jestli se scénárista o svůj matroš náhodou nepodělil se všemi ostatními. Je to film, u něhož je naprosto jedno, jestli mu střelíte jednu nebo pět hvězdiček, protože to o něm vůbec nic nevypoví a ani jedno z těch hodnocení nebude stoprocentně relevantní. Je to film, který jak už jsem napsal, vás nebude nudit, ale znovu se na něj asi nepodíváte. Přesto ho budete často doporučovat. A pokud jste ho ještě neviděli a někdo, jako třeba já, vám ho doporučí, na to doporučení dejte a koukněte se na něj (výhodou je, že k tomu nepotřebujete ani titulky). Zcela jistě ten řetězec nepřerušíte a budete to posílat dál. „Akita! Akoba!“ ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Tohle u takových filmu zamrzí, dinosauru málo ale aspoň se povedli. Místo vypadalo slušně ale ta hudba děs a herci uřvaní že mě málem rozbolela hlava, mohlo to dopadnou mnohem lépe ale tady hlavně pojebali herci. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Taký akýsi remake filmu MILIÓN ROKOV PRED KRISTOM z roku 1966. Opäť sexy blonďatá kosť v ohrození, tu sa dokonca spriatelí s mladým veľjašterom! Wau! Svižné a zábavné retro. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

Pred bojom o oheň svetu vládli dinosauri. Túto nepríliž známu snímku som kedysi dávno videl ako film na nedelné poobedie na Nove a zvlášť ma neoslnil, o to príjemnejšie bolo ale jeho pozretie po rokoch. Čím film najviac zaujme, že po krátkom prológu nastupuje príbeh v pravekej reči, kde pri slovných spojeniach ako ,,utala makan" , ,,unea makan" či ,,akoba" vám bude slovník úplne zbytočný. Ako už Chřastal spomenul najviac sa však vyslovuje slovo ,,akíta" a jeho rozlúštenie je naozaj veľkým rébusom. Pri jeho analyzovaní som zistil, že najčastejšie funguje ako forma príkazu (v jednej scéne sa ním hlavná hrdinka s prstom nadol domáha dinosaura aby si sadol), ale dalo by sa ním označiť aj slnko či chatrč. Na svoju dobu má film naozaj skvelé špeciálne efekty, ktorých sa tentoraz neujal Harryhausen ale širšiemu publiku neznámy Jim Danforth. Jeho práca však v mnohom predčí aj pána Raya, hlavne jeho zosinchronizovanie scén dinosaurov (je ich tu asi 10) s ľudmi je veľmi presvedčivé. Veľkou výhodou filmu je, že i keď v ňom akurát niečo niekoho nežerie, skvelo sa dá pobaviť či už na spomínanej reči, na súbojoch žien, ale na niektorých až detinských vtípkoch tvorcov (dinosaurus si pomýli hlavnú hrdinku, ktorá spí v škarupine so svojim mláďatom a vydávaju za svoju. Nasledne ju potom dinosaurus začne na slovo poslúchať). No a čo sa týka hlavnej hrdinky, nie je vyslovene škaredá, ale žeby bola niečo extra. Sympatické mi bolo, že sa nebála ukázať prednosti - vo svojej dobe asi mládeži neprístupný film. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě, že ten film je dějově relativně slabý a na postavy se moc spolehnout nemůžete, ale já jsem se na to díval proto, že jsem chtěl vidět další trikové mistrovství, kterého se mi dostalo. Není to místy tak ladné, ale přesto se zde ukazuje, že stop motion je prostě cesta, kterou bych rád viděl i dnes. Jen je toho už trochu málo, bohužel. ()

bierce 

všechny recenze uživatele

film spol. Hammer o praveké zene, kterou vyzene vlastní kmen a ona se spratelí s dinosaurem....podle námetu J.G.Ballarda ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Když dinosauři vládli světu - jó to byla ta doba, kdy pramuži nosili pěstěné plnovousy, praženy byly výhradně topmodelky v kožených bikinách s dokonalým účesem a makeupem. Kdy se vyprahlou pustinou proháněli nejen dinosauři, ale i různá monstra a kdy se Měsíc teprve tvořil. A kdy nejpoužívanější slovo bylo akita. Takže něco jako Milion let před Kristem. Pravěké fantasy, kde nechybí nádherná blondýnka a spousta perfektně udělaných monster, je tu katastrofa - tsunami, která přinese obří kraby. A cokoliv mezi je prostě nuda, protože tu všichni melou nějakou hatmatilkou a těžko se sleduje jakýkoliv "děj". Ani jsem nepochopil, proč tu holku tak urputně chtějí všichni zabít. 3* s tím že vidět to kdysi bylo by to za víc, dnes už jsem na podobné filmy trošku starej. Fantasy roku 1970. ()

Chřástal 

všechny recenze uživatele

Že se film odehrává v pravěku, nás kromě senzačního názvu ujišťuje hlas vypravěče, uvádějící diváka do doby, „kdy lidé ještě neznali Měsíc“. V duchu nenudícího pojetí dějin sviští (dávno před Emmerichem) také už expozice. Před chlapíky v krokodýlích maskách stojí v pozoru řada blondýn se strnulými výrazy ve tvářích - a nejedná se o finále miss. Plavé dívky skalního lidu totiž mají být obětovány Slunci, leč jedné z nich se podaří uprchnout na území druhého kmene, žijícího pro změnu na pláži. Zde se seznámí se sympatickým lovcem a tato milostná story tvoří hlavní zápletku filmu. Lásku jim nepřejí nejen muži z dívčina kmene, jež jsou jí v patách, ale také jistá zhrzená bruneta. Kladem této romance je fakt, že se zde hovoří jakýmsi prajazykem (přičemž zhruba polovinu slovníku tvoří slovo „Akíta!“) a bez titulků, takže tvůrci se vyhnuli případným lapsům v diluviálních dialozích. Přes tuto bariéru film sděluje, že v pravěku to bylo super. Většina žen byly modelky se specializací na podprsenky a bederní roušky a žádného boje o oheň rozhodně nebylo lidem zapotřebí. Jen kdyby je občas nešikanovala pravěká zvířena (když je vám v patách Triceratops, před okrajem skály se zastavte a uhněte), vytvořená příjemnými harryhausenovskými triky. Ty jsou největším lákadlem snímku - spolu s hlavní blondýnou, která si ostatně v průběhu děje na důkaz evoluční teorie omotá kolem prstu dinosaura, ba i muže. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Tak než vyjádřím svůj názor, dovolím si nejprve přepsat zápis z mého filmového deníku ze 7.9.1998. „Další ze série animovaných loutek. Na začátku utržený saurus (12), 34, 39 další obludy. Pak drak (50), pterodaktyl (58), obrokrab(86). Triky chudé na dnešní dobu, dějově slabší. Průměr.“ +070998+sat1+9209bt++. O rok později jsem týž film viděl na nejmenované české tv stanici, tedy i česky. Můj nynější názor je skoro stejný. Hodnocení neměním. Mám rád blondýny, ale Victoria nebyla tak hezká jako Senta Berger. Zato je alespoň Victoria ukázala. No, nebudu se dále rozepisovat. Jen pro srovnání s „filmy“, nebo spíše divadelními hrami se Sentou Berger byl toto film se vším všudy. Akíta. ()

Dixicz 

všechny recenze uživatele

Akita mikro jokíta pata. Akita makan utala jokíta utala! Akíta jokíta kajla makala, mikro jokita utala matata. Unta makala akita! Výhoda tohoto díla je, že nepotřebuje ani titulky, ani dabing. "Jokíla makala" rozumí snad všichni. Takový pravěk bych si dal líbit. Fešný holky, chlapi se evidentně tenkrát nemuseli moc holit, sem tam ulovit nějakého toho triceratopse a večer o zábavu je postaráno. Jenom děvčata musela mít problém sehnat občas nějaký ten hřeben, aby si mohla nakupírovat vlasy... :-) ()

Reklama

Reklama