Reklama

Reklama

Když dinosauři vládli světu

  • Velká Británie When Dinosaurs Ruled the Earth
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Hlavní hrdinkou dobrodružného snímku odehrávajícího se v pravěku je pohledná blondýnka Sanna, která má být kvůli barvě svých vlasů obětována slunci, které její kmen považuje za Boha. Sanně se podaří uprchnout, ale klid nenachází ani u jiného kmene. Proto se vydá do lesa, kde se spřátelí s mladým dinosaurem a jeho matkou, ale její pronásledovatelé jsou jí stále v patách... (Vitason)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (17)

curunir 

všechny recenze uživatele

Pred bojom o oheň svetu vládli dinosauri. Túto nepríliž známu snímku som kedysi dávno videl ako film na nedelné poobedie na Nove a zvlášť ma neoslnil, o to príjemnejšie bolo ale jeho pozretie po rokoch. Čím film najviac zaujme, že po krátkom prológu nastupuje príbeh v pravekej reči, kde pri slovných spojeniach ako ,,utala makan" , ,,unea makan" či ,,akoba" vám bude slovník úplne zbytočný. Ako už Chřastal spomenul najviac sa však vyslovuje slovo ,,akíta" a jeho rozlúštenie je naozaj veľkým rébusom. Pri jeho analyzovaní som zistil, že najčastejšie funguje ako forma príkazu (v jednej scéne sa ním hlavná hrdinka s prstom nadol domáha dinosaura aby si sadol), ale dalo by sa ním označiť aj slnko či chatrč. Na svoju dobu má film naozaj skvelé špeciálne efekty, ktorých sa tentoraz neujal Harryhausen ale širšiemu publiku neznámy Jim Danforth. Jeho práca však v mnohom predčí aj pána Raya, hlavne jeho zosinchronizovanie scén dinosaurov (je ich tu asi 10) s ľudmi je veľmi presvedčivé. Veľkou výhodou filmu je, že i keď v ňom akurát niečo niekoho nežerie, skvelo sa dá pobaviť či už na spomínanej reči, na súbojoch žien, ale na niektorých až detinských vtípkoch tvorcov (dinosaurus si pomýli hlavnú hrdinku, ktorá spí v škarupine so svojim mláďatom a vydávaju za svoju. Nasledne ju potom dinosaurus začne na slovo poslúchať). No a čo sa týka hlavnej hrdinky, nie je vyslovene škaredá, ale žeby bola niečo extra. Sympatické mi bolo, že sa nebála ukázať prednosti - vo svojej dobe asi mládeži neprístupný film. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Asi mi nikdo neupře, že mám rád sci-fi, britskou tvorbu šedesátých let a studio Hammer. V tomto případě se však tato trojkombinace vůbec nepovedla. Cesta do pravěku barevně a po britsku, Karel Zeman asi musel být slušně zděšený, co se dá patnáct let po jeho majstrštychu taky ještě natočit. O slovníku pravěkých (pečlivě vyholených) lidí už byla řeč, stejně tak o chaboučké zápletce, kterou jako kdyby malý Karel sepsal ve školce v přestávce mezi svačinou a poledním spánkem. Řečeno slovy dneška, Když dinosauři vládli světu by se klidně mohlo jmenovat Pobřežní lýtka, třeba už kvůli zmíněnému kmenu, který příboj nepříboj příliv nepříliv bydlí na pláži. Hlavní hrdinka, psankyně Sanna, herečka a modelka Victoria Vetri, se stala nejprve Miss Playboy srpna 1967, a posléte i playmate celého roku 1968. Je typem herečky, u které zase tolik nevadí, když v některých divočejších záběrech její pravěké plavky neudrží ten nápor a dovolí menší odhalení. Ostatně, Victoria Vetri svoje poprsí ráda ukáže sama (viz několik screenů tady, tady, tady ). Pro úplnost dodejme, že film se natáčel ve studiích ve Velké Británii a v exteriérech na Kanárských ostrovech. ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

V době svého vzniku byly tyhle pravěké naivně-romanticko-dobrodružné spektákly docela populární (viz zde). V tomto případě se nejedná o nijak špatný film (i když nad logikou doby a místa děje radši neuvažovat), jenomže za ta léta tak silně zestárl, že snad jen bujné vnady hlavní hrdinky dokážou někoho k jeho sledování přilákat. 40%. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Když dinosauři vládli světu - jó to byla ta doba, kdy pramuži nosili pěstěné plnovousy, praženy byly výhradně topmodelky v kožených bikinách s dokonalým účesem a makeupem. Kdy se vyprahlou pustinou proháněli nejen dinosauři, ale i různá monstra a kdy se Měsíc teprve tvořil. A kdy nejpoužívanější slovo bylo akita. Takže něco jako Milion let před Kristem. Pravěké fantasy, kde nechybí nádherná blondýnka a spousta perfektně udělaných monster, je tu katastrofa - tsunami, která přinese obří kraby. A cokoliv mezi je prostě nuda, protože tu všichni melou nějakou hatmatilkou a těžko se sleduje jakýkoliv "děj". Ani jsem nepochopil, proč tu holku tak urputně chtějí všichni zabít. 3* s tím že vidět to kdysi bylo by to za víc, dnes už jsem na podobné filmy trošku starej. Fantasy roku 1970. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný hraný dokument o tom, že peroxidové blondýnky čelily protivenství už od počátku věků. Před 100 miliony let, ano, když lidé používali pouze primitivní slovníček sestávající z 70% ze slova "Akita" a z asi 8 dalších slov, život byl úplně jiný. Dinosauři byli občasnou potravou lidí, občas to bylo obráceně. V typickém kmeni řádil přírodní výběr mnohem divočeji než dnes, z žen přežily pouze ty s parametry Playmate. Pokud ale měly světlé vlasy, staly se potravou pro uctívané, nenasytné Slunce. Z čehož měly radost všechny až na naši hlavní hrdinku. Zde se ale musím pozastavit u historické nepřesnosti, náčelníci obou mírumilovných tlup zastávali v tomto dokumentu i roli hlavního vymahatele náboženství, tedy roli šamana i kata. To je samozřejmě zjednodušený pohled, ale chápu tuto snahu po pominutí přílišných komplikací nepodstatných pro již tak mnohovrstevnatý děj. Dokument je zasazen do nejzásadnějšího momentu lidské historie vůbec, tedy doby, kdy Slunce, které do té doby obíhalo kolem Země (! a pak že staří byli naivní a hloupí) vybuchlo a vyprsklo ze sebe akreční disk, ze kterého se během zhruba tří týdnů zformoval Měsíc. Jakmile se plně dotvořil, naskočila gravitace a začal fungovat příliv a odliv, samozřejmě napoprvé kataklyzmatických rozměrů, včetně útoku potvor z mořských hlubin. /// Tedy to byla taková kokotina, že nebýt tak myšlenkově řídká a rozvleklá, byla by úžasně zábavná. Neuvěřitelně skvělá byla práce animátorů, s ohledem na rok vzniku šlo o (tehdy) jeden z nejdokonalejších trikových filmů vůbec. Rozum zůstává stát, do čeho byla tato lidská kreativita vymrhána. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (8)

  • Hrané scény byly dokončeny v roce 1968, ale kvůli speciálním efektům, které ještě nebyly hotové, měl film premiéru až v roce 1970. (Marek06)
  • Natáčení probíhalo na Kanárských ostrovech. (Marek06)
  • Victoria Vetri (Sanna) si pro tento film odmítla obarvit vlasy na blond a místo toho nosila paruku. (Marek06)

Reklama

Reklama