Reklama

Reklama

20.000 mil pod mořem

(TV film)
  • USA 20,000 Leagues Under the Sea (více)

Obsahy(1)

Je rok 1867 a slavný mořský biolog profesor Aronnax je vyzván válečným námořnictvem, aby prozkoumal tajemnou mořskou nestvůru, která v Atlantském oceánu poškodila a potopila zaoceánský parník Scotia. Aronnax souhlasí s expedicí, ale už ne s tím, aby se jí zúčastnila jeho Sophie, také výborný mořský biolog. Dívka se proto převlékne za muže a vetře se na loď jako otcův asistent. A protože jde o současnou hollywoodskou verzi, nemůže chybět láska. To znamená, že se Sophie zamiluje, a to samozřejmě do statného Neda Landa. Když Aronnax vypátrá netvora a Ned se ho pokusí harpunovat, obluda narazí do lodi a náraz vymrští Aronnaxe, Sophii a Neda přes palubu. Ke svému úžasu trojice zjistí, že netvor je podmořský člun, kterému velí kapitán Nemo. Pozve je na palubu, ale současně je varuje, že pokud vstoupí, nebudou moci odejít. A pak už se před Aronnaxem a jeho dcerou otevře pohádkový svět mořských hlubin. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (44)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Málokdy je jméno producenta tak příznačné pro výsledek filmové tvorby jako v případě tohoto televizního "veledíla" z dílny Village Roadshow neboli Vesnické Estrády. Komu co dlužil Michael Caine, že se uvolil objevit se v něčem takovém, to je mi záhadou. To, že triky stojí za ...., se bohužel dá u takovéto produkce očekávat. Že z toho Hallmark už před lety udělal zvyk, který ostatní bez problémů přijali, ale není omluva, protože základní premisa snad zní: když na to nemám, tak to nedělám. Paradoxně si to asi někdo uvědomil, a řekl si, proč se z toho nepokusit udělat přednost a úmysl, a dát (mimo mnoho jiného) Nemovi robotickou ruku se sebedestrukčním tlačítkem? A proč to vlastně zgruntu nepřekopat a nepostavit to do roviny "já Aronnax junior jsem toto všechno zažil a Verneovi vyprávěl - on z toho pak udělal tu společensky přijatelnou zábavu, co čtete", abychom nevypadali tak blbě? Proč? Protože je to bohapusté parazitování na legendě, což je kupodivu také něco, co je potřeba umět, abyste diváka neuráželi. Vysvětlením pro ujetost tohohle pokusu snad může být jen nějaké propojení těchto Dvaceti Tisíc Mil s jen o dva roky starším seriálovým příbuzným jménem Tajuplný Ostrov, protože v obou se v dosti zásadní roli objevuje John Bach, a mám s ohledem na obdobné pojetí obou zmíněných zpracování Verneových děl silný pocit, že to není náhoda. Nevysvětlitelným pro mě ovšem již navždy zůstane to, proč je sakra Patrick Dempsey pro filmaře tak zajímavý, protože svým unylým výrazem - a divačky Chirurgů nechť se s tímto atakem na základní dogma jejich víry srovnají jak dovedou - a nesympatickým floutkovsky přezíravým vzezřením si u mě zatím nikde nedovedl obhájit svou přítomnost na obrazovce či plátně. To jsem možná přehnal, jako vlasatý překupník exotických opiček v Outbreaku mě bavil - zvlášť když umíral (a to bylo v roce 1995, dávno před Chirurgy;)) :) Ale zpět k věci, je čas to skoncovat. Správný název tohoto filmu by měl znít Dvacet Tisíc Mil Pod Mořem Diváckého Utrpení A Výsměchu Julesu Verneovi. 20% ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Neskutečně ubohé triky bych snad ještě odpustil, odpustil bych i pouťový výkon Michaela Cainea, odpustil bych i scénář prohloubený o jakési rádoby-freudovské a eticko-morální pokusy, ale opravdu filmu neodpustím naprostou ztrátu té správné verneovské atmosféry, požitku z neznáma a mrazivého napětí z podmořského rebélie proti všem, vedené mocným kapitánem Nikdo. Rod Hardy se o cosi pokusil a toto cosi sice není úplně tragické, ale pro příznivce Julesa Verna to bude těžko něčím víc, než špatně vypadajícím televizním béčkem... Obávám se, že nejen pro ně. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Velmi nečekaně kvalitní obsazení. Michael Caine musel být blízký kamarád někoho z producentů, jinak jeho účast nechápu. Bryan Brown jako další známá tvář bohužel po slušných Smrtících tricích odešel do televizního důchodu a stává se zapomenutým a tuctovým hercem. Kvalita triků je na úrovni televizní produkce posledních let, ale v letech 97 to mohlo být poměrně hezky vypadající film. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Iritující neumětelská nepodařenost. A jestli ty triky byly zamýšleny jako "moderní pocta Zemanovi", pak je možná nemuseli dělat v Malování. ()

venus 

všechny recenze uživatele

Tak takle ubohou adaptaci dobrodružného románu jsem snad ještě neviděla. Film by měl být plný napětí, které by umocnilo celé dobrodružství hlavního hrdiny... což se ale nestalo. Bylo to obyčejně nudné. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Verne by se neměl domýšlet a dodělávat. Jestli se filmařům jeho román nelíbí nebo nezdá pro ně dost dobrý, tak ať si natočí jiný film. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Jules Verne se v hrobě obrací a mlátí hlavou o rakev... Pro člověka odkojeného verneovkami je toto políček, pro člověka neznalého je to políček taky, filmový. Za co tedy ty dvě hvězdy, ptáte se? Za dvouřadý úsměv Patricka Dempseyho. ()

Bat55 

všechny recenze uživatele

Až príliš dlhé, čo miestami pôsobí nudne. Veľa kecov a keď príde na akciu, je to hrôza. V dnešnej dobe triky z tohto TV filmu pôsobia nevýrazne. Neviem síce, ako tomu bolo v roku natočenia, ale je na prvý pohľad vidieť, že je to televízna produkcia. A takáto látka, akou je román 20,000 Leagues Under the Sea od Julesa Vernea by si zaslúžili hodnotnejšie spracovanie. Jedinými kladmi filmu sú Michael Caine, ktorý ma aspoň ako také charizma a je to kvalitný herec a pár kulís v podmorskom svete. Inak slabota. /30%/ ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

S díly literární klasiky se dá nakládat různými způsoby. Tenhle byl televizní. To by mi ani tak moc nevadilo, kdyby nebyl zbytečně dlouhý. Herecké obsazení bylo překvapivě dobré a příjemné. Některé kulisy pěkně vymyšlené. Nejde o nic převratného. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Zas takový průser, jak se tady člověk dozví, to nebyl. Ano, bylo to dost amatérsky zpracované. Ano, byla na tom vidět lacinost. Ano, bylo to i přes dlouhou stopáž poměrně zkratkovité. Ale dalo se na to v pohodě koukat a nenudit se, takže nakonec jsem od téhle verze Kapitána Nema dostal přesně to, co jsem očekával. 60% ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Jules Verne robí nápadité knihy, ale táto verzia je zdĺhavá a nudná. Špeciálne efekty pôsobia amatérsky a všetka intenzita z knihy sa niekde v inscenácii vytratila. 2/10 ()

Courtemanche 

všechny recenze uživatele

Triky mě nezajímají, jsou nepodstatné, řeším ale zpracování jestli má atmosféru jakou měla ta kniha, bohužel ale je to 20.000 mil daleko od knihy. Akorát Caine je dobrý. ()

Skuby47 odpad!

všechny recenze uživatele

Velmi nepříjemný zážitek pro mne a milovníky Verneovek. Souhlasím s názorem, že pokud existují filmy, které neměly být nikdy natočeny, tak tento k nim zaručeně patří. Jediným kladem bylo herecké obsazení, nikoliv ale herecké výkony. Levné zpracování by ani tak nevadilo, ale celková atmosféra a myšlenkové vyznění Verneovy předlohy bylo zde doslova zmasakrováno. Klasická literární díla reprezentují autora a období, do kterého jsou zasazena. Toto je zneužití námětu skvělého dobrodružného románu neumětelem, který nemá vlastní tvůrčí nápady a snaží se přiživit na slávě francouzského vizionáře. To i naše televizní verze z osmdesátého roku svou kvalitou mnohonásobně předčí tuto ostudu kinematografie. Takhle znevážit dílo svého klasika by Francouzi neměli dopustit. ()

yeniczek 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv to se samotnou knihou nemá nic moc společného, jde o poměrně příjemný film na nějaké to pošmourné odpoledne. Hodně zachraňuje Caine:) 5/10 ()

Ravi 

všechny recenze uživatele

Na Tv film je snímek celkem dobrý. Pravda, člověk se neubrání několika dějovým křečím, ale co naplat, tohle je film se skvělým obsazením, zvláštní hudbou, ale naprosto bez atmosféry. Vzhledem ke stopáži se Vám Nemovo kázání za chvilku začne zajídat. Krom toho je děj doplněn tam, kde si tvůrci s předlohou zřejmě nevěděli rady. Pokud jde o to, mě to ani moc nevadilo. Vernea jsem četl. 60% = 3/5 ()

Reklama

Reklama