Reklama

Reklama

Zločin a trest

(TV film)
  • USA Crime and Punishment (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Chytrý a přemýšlivý student Rodion Raskolnikov vyznává myšlenku, že velké osobnosti dějin mohou v zájmu obecného blaha beztrestně porušit zákon. Mladík, žijící v bídném podnájmu, zároveň vnímá jako krutou nespravedlnost, že někteří lidé bohatnou na nouzi jiných. Proto se jednou odhodlá a sekerou zabije starou chamtivou lichvářku. Svůj zločin si racionálně zdůvodní, avšak není připraven na následné pocity zoufalství a zmaru, ani na neodbytný a nekompromisní hlas svědomí, který se v něm vzápětí ozývá. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (20)

movie 

všechny recenze uživatele

Průměrná adaptace Dostojevského románu, kterou ovšem do vod průměru vytahuje jen výkon skvělého bena Kingsleyho. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

průměr, knihu sem žel ještě nečetl, ale bylo jasně poznat, kolik toho bylo vynecháno. Rozhodně by lépe posloužil nějaká minisérie, protože film je stejně hodně komorní a zabývá se vnitrem a psychikou, takže by to nebyl žádný problém. Takhle si knihu stejně budu muset přečíst, protože některé motivy zůstaly dost neobjasněné. Ale atmosféra hlavně ve scénách, kdy Raskolnikov trpí výčitkami svědomí je fakt dobrá, Kingsley jako obvykle výborný a docela rychle to uběhlo. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Nové verze klasické literatury přenášené na film mají sice propracované scény, ale něco u nich postrádám oproti těm starším. A to je jistá režisérská invence, jistá aura, kterou cítím u dřívějších filmařských zpracování. Bohužel i tenhle film mezi ně patří. Chladné, málo mě to vtáhne do děje, takže jen skrz autora knihy za 3. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Ano, k přípravě na maturitu ideální "výcuc" z Dostojevského, jinak film který knihu osekal až na holou kostru a vynechává některé důležité prvky děje. Na druhé straně má snímek působivou atmosféru, která románovou předlohu dobře vystihuje a mne navíc hodně zaujal herecký projev Julie Delpy v roli Soni, která se svému literárnímu předobrazu přiblížila ze všech aktérů asi nejvíc. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

500 stranová knižka natočená ani nie na hodinu a pol? To je jasné, že to je potom príbeh z rýchlika. Základná dejová línia ale bola zachovaná, ale takéto veľdielo si zaslúži tri hodiny na plátne, ak nie rovno celý seriál. Inak sa to neoplatí ani filmovo spracovať. ()

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Psychologie postav šla do háje, Raskolnikov je v podstatě velmi hodný kluk, který měl smůlu. Vím, že od Hallmarku se nedá čekat psychologické drama, ale tohle bylo moc i na mě... ()

oLí 

všechny recenze uživatele

Dostojevskeho roman je doposud mym vubec nejoblibenejsim a toto je prvni filmove zpracovani, ktere jsem videl, takze jsem v hodnoceni asi trocha mirnejsi. Ale musim rict, ze z vysledku mam docela prijemny pocit. Predevsim proto, ze jsem vzhledem k televizni produkci byl opatrny a neocekaval tak intenzivni pocity jako pri cetbe knihy, takze film me nijak zvlast nenasral. Nejvetsi podil na tom ma predevsim zkuseny reziser a Hollywoodsti predstavitele hlavnich roli. Silnejsi tri hvezdy. I tak zustava mym velkym pranim, aby jednou vznikla delsi verze ( 90 minut je pro takovy pribeh opravdu malo ), ktera nebude mit obraz prosakly sluncem, ktera pujde vice do hloubky, bude spinavejsi, depresivnejsi, zkratka ktera bude knize vernejsi a predstavi nam opravdove psycho se silnym emocionalnim koncem, treba v rezii takoveho Aronofskeho ci Hanekeho. [6/10 březen 2010] ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Nemůžu porovnávat s knižní předlohou, ale profesor češtiny nám tuhle adaptaci docela vychválil. Nejdřív mě ani nenapadlo, že se jedná o pouhý televizní film. Dempsey vypadá pořád stejně (hezky :)), Kingsleyho výkon byl také kvalitní. Moc mi ale neseděl český dabing a film mě celkově nijak zvlášť neoslovil. Aspoň jsem trochu poznala tvorbu ruské klasické literatury. ()

Narya89 

všechny recenze uživatele

Když jsem viděla tento film poprvé před přečtením knihy, docela se mi i líbil. Teď, o několik let později a po knize, jsem rozčarovaná. Musím se tak ptát na zásadní otázku, do jaké míry je vůbec relevantní hodnotit tyto knižní adaptace bez samotného přečtení knihy? Jak je vidět, nejspíš vůbec ne, protože co se mi původně na filmu líbilo byl ten nápad geniálního zločinu a zločince, který má na to "právo" a celá psychologie. Ale jestli je ve filmu vůbec psychologie, pak v knize je jí tak dvacetkrát víc a celková "hloubka" je v 85 minutách tak možná lehce škrábnutá na povrchu. Akorát Ben Kingsley tomu trochu dával šťávu. ()

Herman odpad!

všechny recenze uživatele

Naprostá degradace slavného Dostojevského románu. Chápu, že jde o TV film, ale film s tak rychlým dějem jsem snad nikdy neviděl. Mám i vážné obavy, že tvůrci předlohu snad ani nečetli. Základní dějová linka je sice knize věrná, ale řada podstatných věcí chybí, nebo se naprosto odklání od Dostojevského. Zvlášť všechny charaktery jsou vykresleny chybně, např. z Razumichina se stala postava, která by jistě od lékaře odcházela s diagnózou stejnou, jako je název jiného Dostojevského románu, jejíž ústřední postavou je kníže Myškin. Tvůrce i herce bych nejraději poslal na Sibiř po Vladimírce místo Raskolnikova, jelikož tenhle film je opravdu ZLOČIN. A všem co film berou jako doplnění vědomostí k maturitě přeji, aby měli šťastnou ruku a vytáhli si jinou otázku než Fjodor Michajlovič Dostojevskij. ()

mancer 

všechny recenze uživatele

Čakala som od toho viac. Tvorcovia mohli film kľudne trochu natiahnuť a dostať tam toho viac a možno by som mu dala aspoň tri hviezdičky. ()

BrunoA 

všechny recenze uživatele

Vměstnat téměř petisetstránkovou knihu do stopáže celovečerního filmu je hodně náročný úkol. Pro tvůrce tohoto televizního filmu to bylo evidentně příliš velké sousto. Hodně trapně působila snaha ukázat Raskolnikova v lepším světle, než jak byl vykreslen v Dostojevského románu. ()

tailguner 

všechny recenze uživatele

Můj dojem na snímek je velice rozpačitý. S románem od Dostojevskiho je to srovnatelné, ačkoli dosti stručné. Herecké výkony jsou následnou neduhou celého snímku. Skvěle zahraná role od Bena Kingsleyho, opravdu na výbornou. Na druhou stranu Raskolnikova v podání Patricka Dempseyho, bych snad dokázal zahrát lépe. Dosti kritiky. Jsem ale rád že jsem viděl zfilmování slavného románu. ()

Wooke 

všechny recenze uživatele

Mne sa to veľmi páčilo, aj keď to je skôr béčkový film. Ruská literatúra je mi moc blízka a tak aj Dostojevskij má svoje čaro. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Taká televízna predloha slávneho románu, ktorá v zásade neurazí, ale zároveň ani neponúkne nejako pútavé prevedenie tohto námetu, čo je už samo o sebe naozaj ťažké. Je tu cítiť nedostatok rozpočtu a drvivá väčšina sa zrejme dala do známejších hercov. Ben Kingsley to svojou charizmou ťahá, ale nakoniec neutiahne. 50 % ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Zpracování je třeba brát už od začátku jako televizní. Pak zjistíte, že se jedná o vcelku dobrý film. Nicméně s románovou předlohou to moc společného nemá a Dostojevskému svou lacinou povrchností nesahá ani po kotníky. ()

whimsy 

všechny recenze uživatele

Celý film pripomína klasické divadelné spracovanie, ktoré sa zameriava na rýchly sled deja so snahou zachytiť aspoň čo-to zo psychológie postáv (aspoň pre mňa trocha teatrálnym spôsobom) a myšlinková rovina knihy je zhrnutá možno 5 (toto je len odhad) vetami. Adaptácia románu ako je Dostojevského Zločin a Trest, so všetkými jeho dejovými líniami, plnohodnotnými postavami (, z ktorých každá má akoby svoj vlastný príbeh), prostredím, v ktorom sa príbeh odohráva a samotnou ústrednou myšlienkou z názvu, sa snáď ani nedá úplne pokaziť, no tento film mal k tomu dosť blízko... Čo ma potešilo, bola Julie Delphy, ktorá skutočne vystihla Soňu Marmeladovu, ako si ju predstavujete v románe (aj keď možno v trocha naivnejšej podobe...) a napätie, ktoré sa dá pozorovať medzi Raskoľnikovom a policajným vyšetrovateľom Porfiryjom (Ben Kingsley). A film sa odohráva v celkom pekných interiéroch (na to, že ide o televízny film) - o to viac mrzí, že neboli vôbec využité a celkovo tu zanikajú. ()

Reklama

Reklama