Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1918, První světová válka vrcholí, zapojuje se i Amerika. Německému letectvu, do té doby složenému z příslušníků aristokracie a buržoazie, dochází kvalitní piloti. Proto vrchní velení umožní vstoupit do letectva i příslušníkům nižších vrstev. Jedním z nich je i Bruno Stachel (George Peppard). Od začátku mezi ostatní piloty nezapadl, přesto se snaží dokázat, že je lepší než ostatní. Poté, co se z něj stává letecké eso, velitelství ho propaguje jako národního hrdinu, aby pozvedlo morálku obyčejných vojáků, že i člověk jejich vrstev může být úspěšným důstojníkem. (PavelR)

(více)

Recenze (38)

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Výborný, ač poněkud rozvleklý, snímek z prostředí stíhacích pilotů za 1SV, výborně vykresluje příběh cílevědomého arogantního letce, jdoucího přes mrtvá těla svých i nepřátelských stíhačů, povedlo se zde uskutečnit jednoduché úsloví, že pýcha předchází pád. Ve filmu jsou velmi zdařilé bojové scény, nejen ve vzduchu, ozdobeny půvaben Ursuly Andress i hereckým výkonem jak Pepparda, tak Masona. ()

ddf76 

všechny recenze uživatele

Moc dlouhe, chtelo by to zkratit (minimalne o 50 minut), chvilemi to byla nuda. Scenar by potreboval taky vypilovat, zadne zasadni zvraty, ktere by upoutaly divakovu pozornost tam nejsou (vyjimka je konec). Zadny objevny film. ()

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Troska prilis dlhy film, kde sa to sustredilo na nemecku stranu pocas prvej svetovej vojny. Stare dvojplosnikove lietadla robili paseku Anglicanom ako vo vzduchu, tak aj na zemi. Co sa tyka tych vzdusnych subojov neboli zle vymyslene, ale mohli byt aj poctom viacej, pretoze film sa dost zaobera obkecavanim, ktore mi niekedy aj vadilo. ()

kkarx 

všechny recenze uživatele

Pokud bych měl vybrat jeden film z 1. světové války o leteckých bitvách, dlouho bych neváhal a zvolil Modrého Maxe. Je krásně natočený s mnoha dechberoucími realisticky vypadajícími masovými scénami a skvělými leteckými souboji. Prostý hrdinství, patosu a jiných dnes tak obvyklých nešvarů. On ten film ani není tak o letcích jako o letci. Hlavní hrdina je rozporuplná nesmírně komplikovaná osobnost. Není aristokrat jak bylo do té doby pro letce typické, ale obyčejný voják - desátník, který prošel dvěma lety pekla západní fronty jako pouhý pěšák a kterého jednoho dne uchvátila letadla. Nakonec se ukazuje, že víc než s nepřítelem bojuje za respekt u ostatních. Už první den musí čelit posměchu a pohrdání. To se stupňuje, když mu není uznán sestřel prvního letadla a jeho další sestřel vypadá jako zákeřná vražda, i když ve skutečnosti šlo jen o sebeobranu. Ale věří mu někdo? On chce strašně dokázat, že není o nic horší než ostatní. Může mít stejný počet sestřelů, stejné ženy, dokázat stejné věci. A často to dělá i lépe. Kvůli společenskému uznání je ochotný riskovat svůj život a nakonec i životy jiných. Nejvyšší říšské ocenění za zásluhy Modrý Max pro něj znamená vše, ale nejde o ten kus železa, ale o to co se skrývá za ním. Složitost a rozporuplnost Stachelova charakteru je výborně ilustrována ve scéně v nemocnici, kde ač vnitřně s podobnou věcí zásadně nesouhlasí, hraje kvůli svým cílům divadlo pro noviny. Nebo třeba ve scéně kdy si přivlastní dva sestřely mrtvého kolegy, což udělá jen z toho důvodu, že všichni automaticky předpoklájí, že tyto sestřely patří kvůli původu onomu mrtvému. ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Jednoznačne najlepší vojnový letecký film aký som videl (kde sa hrabú novodobejšie filmy z 1. svetovej ako Der rote Baron či Flyboys). Úchvatná kamera, ktorá plachtí vo vzduchu jedna radosť, a že je tých scén požehnane. S hlavným hrdinom v podaní Pepparda si to divák maximálne užije tam hore a keď je na zemi, tak pozorujeme zaujímavý prerod sympatickej postavy v egocentrika, ktorého jediný cieľ je medaila. Veľmi dobre je vykreslený pád Nemecka v ich formálnosti keď sú ochotní na najvyšších miestach vyzdvihnúť ľudáka, aby zdvihli nadšenie bežného ľudu, ktorý už stratil vieru vo víťazstvo, v tomto si ma postupne získal presvedčivý veliteľ Mason. Skvele do filmu padla nádherná Ursula Andress, vždy perfektne oblečená i poodhalená, no hlavne kradnúca si záber pre seba, scény s ňou sú lahôdkou. Drobný mínus je len, že nemčúrsku story si zobrali pod krídla anglicky hovoriaci tvorcovia. Prvá svetová bola však o úcte k nepriateľovi, platilo to mnohonásobne vo vzduchu, preto i vďaka námetu i z úcty vznikol takýto film, do ktorého elegantne vsadili i obávaného Červeného baróna. ()

qVitek 

všechny recenze uživatele

Dokoukal jsem to jen proto, že jsem chtěl vidět, jak hlavní (ne)hrdina umře. Nuda, špatní herci, strohost, sračkoidnost. ()

Stejšn 

všechny recenze uživatele

Výborný film o člověku, kterého nevíte jestli obdivovat, nebo nesnášet. Žádná klišé a dojáky. Spousta letadel, z nichž žádné není počítačové (dneska by byla všechna). Také oceňuji, že se autoři nedali svést nějakými efektními akcemi typu útok na obří vzducholoď / bombardér / kžižník, ke kterým to přímo láká. Jako člověku, který se o letadla zajímá, mi trochu vadily Tiger Mothy převlečené za fokkery, ale to je nešvar většiny podobných filmů a nebylo jich tam moc. Pěkné 4 hvězdičky. ()

calculus 

všechny recenze uživatele

Klasický válečný film ze staré školy. Dnes už poněkud přepjaté scény mezi hlavními aktéry, jejich přepečlivě vygradovaná rivalita, jak jinak také o ženu. Krásné záběry německých strojů Pfalz D.XII, Fokker D.VII, Albatros D.III, Fokker Dr.I Dreidecker na polních letištích i v soubojích s britskými S.E.5. "Nadupaný " prototyp v závěru filmu byl francouzský Morane-Saulnier MS.230 z roku 1930, ve skutečnosti velmi oblíbený cvičný a akrobatický letoun:-) Některé trikové záběry a projekce dnes už sice trochu vzbuzují úsměv, ale své době to musela být opravdová podívaná! Upřímně řečeno, stále se mi tento typ filmů líbí víc, něž bezduchá digitální exhibice dnešní doby. ()

fferdas 

všechny recenze uživatele

Solidní film o pilotech první světové války točený z německého úhlu pohledu. Ve filmu je vidět kontrast mezi dá se říct gentlemanstvím či rytířstvím, která panovalo ve vzdušných soubojích a drsnou nemilosrdnou zákopovou válkou. Příběh vypráví o normálním vojákovi (z nepodstatné rodiny), který se nezvykle od pěchoty dostal až k letecké eskadře. Přesto, že to byl výborný pilot, doplatil na svojí nadutost a neúctu. Doporučuji také shlédnout Aces high. ()

zekon 

všechny recenze uživatele

Taková dlouhá romantická podívaná. Nejlepší záběry jsou ty pozemní a pak finální souboj jinak je to velmi divná omáčka. Nevadí mi zadní projekce, v té době to jinak nešlo. Ale nereálné stroje (ne všechny), stupidně osazené zbraně, finální prototyp, to mě vadí. Richthofen dědula, který zemřel v 26 apod. ()

Jasmín 

všechny recenze uživatele

Leteckých filmů z tohoto válečného období minulého století není mnoho. Tento film je podobného ražení jako Stíhači na start tentokrát z německého pohledu, ale daleko více romantizuje první leteckou válku. Nechybí však tak trochu Remarquovský konec hlavního hrdiny. Pro obdivovatele dvou, či trojplošníků je toto povinné filmové dílo a ani nebude vadit ta šíleně dlouhá stopáž. Pro ostatní ... nevim, nevim. ()

billcarson 

všechny recenze uživatele

Zbytečně dlouhé v čele s Peppardem jako nesympatickým podlým hrdinou. Má to své klady to určitě a Ursula byla kus, ale pro nezaujatého diváka to je místy nuda k uzoufání. ()

Udet 

všechny recenze uživatele

..výborný George Peppard jako obávané stíhací eso Bruno Stachel.. ..mám slabost pro filmy z časů 1. světové, obzvlášt když se odehrávají v oblacích.. ..odvážní letci střetávající se s nepřítelem v krutých ale čestných soubojích, kdy je pod důstojnost pilota sestřelit soupeře kterému se porouchal kulomet.. ..řev leteckých motorů, rachot kulometů a bujaré veselí na závěr každého dalšího dne který Osud ještě dopřál prožít.. ..příběk pilota ,,z lidu'', který brzy zastíní své urozené kolegy z eskadry a stane se nejůspěšnějším německým esem.. Za nenudící podívanou, krásné repliky Fokkerů i na památku všech letců 1914-1918 pět *... ()

Fel 

všechny recenze uživatele

Brilantní letecký film z Velké války. Asi nejlepší jaký byl natočen. Výborná technická stránka i příběh. ()

Reklama

Reklama