Reklama

Reklama

Obsahy(1)

1945: Spojenecká armáda podniká závěrečný postup na německé území. Jedinou překážkou je strategický most přes řeku Rýn, který je ještě v rukou nacistů. Obě strany mohou touto bitvou mnoho získat: Němci životy 50 000 vojáků, kteří jsou na špatné straně mostu, a Spojenci rychlé ukončení války a méně zmařených životů. I když budou obě armády bojovat statečně, pouze jediná může ve strhující bitvě o most u Remagenu zvítězit. (Bontonfilm)

(více)

Zajímavosti (27)

  • Most, který je vyhozen do povětří v úvodu filmu, je železniční most u Skochovic, který se nachází jen pár kilometrů po proudu Vltavy od Davelské mostu, který posloužil jako most Remagenský. Město Meckenheim je ve skutečnosti Jílové u Prahy, které se nachází rovněž nedaleko Davle. (Cheeter)
  • Ráno 21. srpna v Davli nastoupili komparzisté v německých uniformách a vtom už přijížděly sovětské tanky. Ruští vojáčci nevěřícně třeštili oči na německou armádu. "Nechybělo moc a rozstříleli by nás i s tím mostem," řekl k tomu Vít Olmer, který ve filmu hrál. (Lorax)
  • Oním slavným mostem ve filmu je tzv. "Davelský most". Aby byl co nejvíce vizuálně přiblížen tomu u Remagenu, byl doplněn věžemi a do skály za ním byla dokonce vyražena část tunelu dlouhá 30 metrů navazující na mostovku. Po ukončení natáčení byla vyražená část sice zavezena, ale zbytky vstupního portálu jsou do dnes v Davli patrné. Zahlédnout je možné úsek např. také v dokumetárním cyklu ČT Tajemství železnic (od r. 2013), v části "Vlakem na dno Želivky", v kapitole "Posázavský pacifik". (ceskyhonza)
  • Na mnoha záběrech je vidět staré město Most, které muselo ustoupit těžbě hnědého uhlí. Nejvíce záběrů je v okolí kostela, který se v roce 1975 musel přesunout o 841 metrů k novému městu. (Lajty)
  • Sověti obsazením Československa zněmožnili natáčení. Protože ale američtí filmaři pohrozili Československému filmu finančním postihem za nedodržení smlouvy, mohlo být několik důležitých záběrů v Davli pod sovětským dohledem přece jen dotočeno. Zbytek filmu byl pak dokončen v Itálii a Německu. (Stegman)
  • Kvůli četné lodní dopravě nedovolili Němci filmařům natáčet přímo u Remagenu. (mi-ib)
  • Po útěku z Československa byl film dotočen u Hamburku v Německu a u vesničky Castel Gandolfo v Itálii, která je známá tím, že zde má své letní sídlo papež. (mi-ib)
  • Producenti dovolili filmařům vyhodit do povětří velké části města Most, ale nedovolili porušit budovu sídla místní komunistické strany. Nechtěli pobouřit Sověty, kteří již plánovali invazi do Československa. (mi-ib)
  • Jedná se o jeden z prvních amerických filmů natáčených za tzv. železnou oponou. Sověti jej využili dokonce k ospravedlňování jejich invaze. Šířili zvěsti, že američtí vojáci v Československu byli skuteční. Ve skutečnosti je hráli českoslovenští studenti. Fotky z natáčení byly použity jako důkaz dovozu amerických zbraní do Československa. Sověti dokonce hlásili, že v Československu se prohání americké tanky a okupují jej. (mi-ib)
  • Na většině amerických Jeepů je vidět na přední části přidělaná svislá tyč. Ta sloužila k přetrhávání Němci nastražených strun přes cestu, které byly za jízdy špatně viditelné. (mi-ib)
  • Ve filmu použité tanky jsou lehké tanky M24 Chaffee. (mi-ib)
  • Na konci filmu je uvedeno, že 17. března, 10 dní po dobytí, se most zřítil. To bylo způsobeno německým bombardováním. (mi-ib)
  • Skutečný most u Remagenu se nazýval Ludendorff. Tento železniční most vedl přes řeku Rýn a spojoval Remagen s městečkem Erpel. V dochovaných dvou věžičkách po zříceném mostě dnes sídlí muzeum. (mi-ib)
  • Mise pro dobytí mostu u Remagenu nesla název „Operation Lumberjack“ tedy Operace Dřevorubec. Tato mise byla zahájena v březnu roku 1945 s cílem dobýt Kolín nad Rýnem a vytvořit zde podpůrný bod pro Porýní. Americká 9. obrněná divize vstoupila do Remagenu 7. března 1945, přes nepřátelskou palbu se dostala v 15:50 k mostu Ludendorf. Dobytí tohoto mostu byl jedním z klíčových momentů invaze spojenců do Německa. Byl jediným fungujícím mostem přes Rýn. Přešlo přes něj přes 8 tisíc spojeneckých vojáků. Adolf Hitler nechal vojáky zodpovědné za ztrátu mostu popravit. (mi-ib)
  • Dne 6. května 1968 proběhlo zasedání států Varšavské pětky (SSSR, Maďarsko, Polsko, NDR a Bulharsko). V rámci kritického hodnocení situace v Československu Brežněv zdůraznil, že při současném stavu československé armády by k obsazení stačilo 20 amerických tanků, z čehož prý 8 jich už v ČSSR je. Co už sovětský vůdce nevěděl nebo vědět nechtěl, byl fakt, že se jednalo o tanky, které americká armáda zapůjčila filmařům z USA pro natáčení filmu Most u Remagenu, které u nás právě v té době probíhalo. [Zdroj: Československo roku 1968: obrodný proces] (liquido26)
  • Scény z popraviště se natáčely na zámku Duchcov v severních Čechách a záběry mostu vznikly v Davli u Prahy. (M.B)
  • Podľa britskej tlače štáb ušetril až £833,000 z celkového rozpočtu £2,100,000 tým, že sa rozhodli natáčať v Československu namiesto Západného Nemecka. (Real Tom Hardy)
  • Skutočný Remagenský most bol krátko po dobytí spojeneckými vojskami značne poškodený a nakoniec nevydržal nápor neustále prechádzajúcich vozidiel. K zrúteniu mostu prišlo 17. marca 1945 a most sa zrútil práve v momente, kedy na ňom pracovali americkí ženisti. Celkom 28 z nich zahynulo. (Jello Biafra)

Související novinky

Zemřel herec George Segal

Zemřel herec George Segal

24.03.2021

Ve věku 87 let zemřel v kalifornské Santa Rose americký herec George Segal. Zprávu médiím oznámila jeho manželka Sonia s informací, že příčinou úmrtí byly komplikace po operaci srdce. Držitel dvou… (více)

Reklama

Reklama