Reklama

Reklama

Vražda na Nilu

  • Československo Smrt na Nilu (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Jedna loď, několik vražd, mrtvola, několik podezřelých a jeden geniální detektiv. Hercule Poirot chce prožít příjemnou dovolenou na luxusní lodi Karnak, která se plaví po Nilu. Pokojný výlet se však změní v drama, když někdo zavraždí bohatou Linnet Ridgeway-Doylovou. Pachatelem může být jen některý z cestujících! Ale kdo? (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (228)

Lima 

všechny recenze uživatele

Návrat do časů, kdy filmový svět byl ještě v pořádku. Kdy filmy měly pěknou výpravu a nebyly zapleveny CGI bordelem, kdy nebyl strach tvůrců pozvolna a trpělivě budovat atmosféru a vyprávět příběh a kdy scénáře měly hlavu a patu. Kenneth Branagh si zjevně nedělal poznámky. A herečka pouhých dvou výrazů Gal Gadot očividně také ne. ___ PS: Velmi příjemně mně překvapila Angela Lansbury, tak expresivně a s chutí zahranou roli bych od ní nečekal. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Co dokázali Aghata a filmaři ve vlaku, povedlo se jim i na lodi. Přehlídka podezřelých, mrazivé napětí, paranoia a vskutku nečekané rozuzlení. No prostě klasika!!! ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Kouzelné prostředí ve kterém se tahle "agátka" odehrávala mě naprosto vyrazilo dech . Ještě nebyli na tom parníku a já už jsem hádal kdo by mohl být vrah a proč. Samozřejmě jsem byl zcela mimo a to jsem podezříval naprostou většinu cestujících, jednu chvíli dokonce i sebe ! ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Snad všechny filmy, které byly v 70. letech natočeny podle předloh Agathy Christie, byly skvěle herecky obsazené. Většinou už tento fakt bývá poměrně jistou zárukou úspěchu. Ani tento film není co do hereckých hvězd žádnou výjimkou. A bezesporu si drží vysokou kvalitu, byť se (zcela pochopitelně) nedá srovnat s knižní předlohou. Kdo ale knihu nečetl, může si podle tohoto snímku (ale i dalších) udělat obrázek o genialitě Agathy Christie. ()

woody 

všechny recenze uživatele

Druhá nejlepší Poiroitovka s Ustinovem(první je Zlo pod sluncem),kterému výtečně sekunduje David Niven. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Perfektní ukázka detektivního umění a filmařského řemesla, k níž mám jedinou výhradu, týkající se hlavního představitele. Nic proti Ustinovovi, jehož si vážím, ale David Suchet odpovídá popisu Poirota podstatně lépe. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Po Vraždě v Orient Expressu se přesouváme z vlaku na loď, v roli Poirota střídá karikaturního Finneyho nepříliš zajímavý Ustinov a kromě něj obsazení opět čítá řadu známých jmen. Kvůli epické expozici postav, jejich vztahů a motivů k vraždě (klasicky má každý nějaký), dochází k prvnímu mordu netradičně až v půlce filmu, což na mě bylo poněkud pozdě. Navíc mě nebavily postavy (hlavně trojice jakože vtipných starých pannen), postrádal jsem aspoň trochu temnější atmosféru a po pár christieovkách už na mě některé její trademarky působí úsměvně. Tradiční závěrečná konfrontační vysvětlovačka ale nebyla špatná. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Francouz jménem Pollard, v jistých kruzích též znám jako Belgičan Poirot, opět vyšetřuje úkladnou vraždu v prostředku hromadné dopravy. Stavba příběhu není žádným překvapením (seznámení s postavami, jejich konfrontace s budoucí obětí, mord, vyšetřování formou postupného obvinění všech přítomných, další mordy a finále v salónku, kde se všichni sejdou, aby pachatel ze sebe sejmul to břímě a ostatní posbírali brady z podlahy, jak to ten kníratý sedlák, co nespoléhá na štěstí, rozlouskl).. Hvězdně obsazené (Watson Niven skvělý), občas vtipné, uteče to jak voda v Nilu a přinutí diváka řešit tu egyptskou zabíjačku spolu se slovutným Herculem. Ten kdyby byl co k čemu, tak by si vzal na palubu parníku kouzelný zvon soudce Ooky, nechal všechny podezřelé sáhnout a pak se podíval, kdo má čisté ruce. A že by si je lodní topič před tím musel umýt, to vám snad nemusím radit, monsieur.. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Série filmů Hercula Poirota s Ustinovem byla vždycky zajímavá. Na počátku byla tahle skvostná záležitost odehrávající se na Nilu. Původní román z roku 1937 (česky vyšel poprvé až 1985) nabízel ideální kombinaci zajímavých postav a exotického prostředí, takže skvělý materiál pro kohortu báječných herců v podmanivém prostředí, které ještě zesílilo v barevných širokoúhlých záběrech. Z mladší generace tu svítily Jane Birkin a Lois Chiles, nejlepší ze všech byla hašteřivá dvojka Bette Davis a Maggie Smith, Angela Lansbury hrála dokonalé komické etudy a Mia Farrow byla jako vždy především éterická. Originální předností této verze je zřejmě závěr, ve kterém je každá z hypotéz zahraná v samostatné scénce. Za pozornost stojí ale všechny tři přepisy. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Inteligentní detektivka šmrncnutá Shakespearovskou tragédií. Mnoho lidí kritizuje pomalý rozjezd a vláčné tempo - já jej naopak považuji za velký klad. Je zde dostatek času pro seznámení s postavami a zároveň pro vykreslení atmosféry. Poirotovo (a Raceovo, abych na něho nezapomněl) vyšetřování a dedukce působí tím pádem logičtěji a uvěřitelněji. Herecké obsazení plné hvězdných jmen snad ani nemůže zklamat, když ještě vezmu v potaz, že každý má co hrát. Navíc jistě mile potěší hojný výskyt půvabných hereček, z nichž mě nejvíc dostala femme fatale Lois Chiles. 90%. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Základným predpokladom skvelého filmu je fakt, že si ho divák dokáže užiť rovnako dnes ako pred dvadsiatimi rokmi a to bez straty kytičky. Smrť na Níle v tomto zmysle zreje ako víno, čím je staršia, tým lepšie sa na ňu pozerá, čím je staršia, tým je šťavnatejšia, Suchet- Nesuchet. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Charizma hlavnej postavy je v mnohých prípadoch určujúcim rozdielom medzi vyššou či nižšou kvalitou snímku. Za mňa osobne, je Poirot iba jeden, a to v podobe: Davida Sucheta. Ostatní mi prídu ako tie lacné kávy z automatu, ktoré nikdy netromfnú takú Lavazzu z Milánskeho námestia. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Anglická spisovateľka Agatha Christie je autorkou detektívneho románu "Smrť na Níle". Vyšiel prvého novembra roku 1937. Prvýkrát bol sfilmovaný v roku 1978, hlavnú úlohu súkromného detektíva Hercule Poirota stvárnil Peter Ustinov. V roku 2004 bola vyprodukovaná seriálová epizóda, kde sa role Poirota chopil David Suchet. Zatiaľ posledná filmová verzia je z roku 2022. Vznikla pod režisérskou taktovkou Kennetha Branaghana, ktorý si zahral aj úlohu vyšetrovateľa. Ja som si povedal, že si to najskôr prečítam (kniha bola perfektná!), a potom začnem tieto filmové spracovania pozerať pekne porade. Takže ako prvý som si pustil titul "Smrť na Níle" (Death on the Nile), ktorý v roku 1978 natočil režisér John Guillermin. Jedná sa o veľmi podarenú filmovú adaptáciu. Takmer päťhviezdičková záležitosť. Bon dieu, bolo to výborné. **** ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Pokud divák přistoupí na za vlasy přitažený svět Agathy Christie, kde se "shodou okolností" potkají staří známí, kde se v místě dění sejde skupina lidí z nichž všichni mají motiv, kde pachatelé plánují své vraždy geniálně až do nejmenšího detailu, pak mu nezbývá, než se u Smrti na Nilu královsky se bavit. Je proč, protože filmařsky už by to snad ani lépe zvládnout nešlo. Je zde vše: napětí, romantika exotiky, humor i dramatické rozuzlení. Plán vraždy a Poirotova analýza jsou geniální. Nechybí nic. Vysoká koncentrace hvězd je v tomto případě ozdobou filmu. Zejmén díky trošku realističtější předloze se mi film líbil víc, než Vražda v Orient Expressu. ()

Mi Nü-Chai 

všechny recenze uživatele

Nějak nejsem schopna přijít netelevizním a 'nesuchetovským' Poirotům na chuť, tenhle mi připomínal ze všeho nejvíc pruského důstojníka na odpočinku, nikoliv distinguovaného snobského Belgičana. Jinak je Smrt na Nilu zdlouhavá, nudná a i přes hvězdné zastoupení má překvapivě necharismatické postavy. Alespoň že půvab Olivie Hussey byl jako vždy osvěžující. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Ako obyčajne trochu zdĺhavejšie, ale potrebné zoznamovanie sa s osobami a potom jeden skvelý príbeh so zamotanou záhadou okolo tajomnej vraždy. Len jedna vec bola jasná hneď od začiatku, a síce kto bude hlavná obeť. H. Poirot sa v tomto prípade riadne spotil, hlavne keď uvážime, že motív na vraždu mal na lodi každý, dokonca aj lekár. Rozuzlenie bolo nanajvýš prekvapivé a vynaliezavé, také niečo dokáže vymyslieť iba A. Christie. 85/100 Videné v rámci Season Chalenge Tour. ()

Související novinky

Zemřela herečka Angela Lansbury

Zemřela herečka Angela Lansbury

11.10.2022

Přichází smutná zpráva ze Spojených států, v požehnaném věku šestadevadesáti let totiž v úterý 11. října zemřela v kalifornském Los Angeles americká herečka Angela Lansbury. Jen za pár dnů by přitom… (více)

Gal Gadot v pokračování Orient expresu

Gal Gadot v pokračování Orient expresu

30.09.2018

Filmová adaptace klasiky Agathy Christie Vražda v Orient expresu v loňském roce vydělala 352 milionů dolarů a potěšila jak diváky, tak kritiky – zaslouženě se tak dočká pokračování. Snímek s názvem… (více)

Reklama

Reklama