Reklama

Reklama

Vražda na Nilu

  • Československo Smrt na Nilu (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Jedna loď, několik vražd, mrtvola, několik podezřelých a jeden geniální detektiv. Hercule Poirot chce prožít příjemnou dovolenou na luxusní lodi Karnak, která se plaví po Nilu. Pokojný výlet se však změní v drama, když někdo zavraždí bohatou Linnet Ridgeway-Doylovou. Pachatelem může být jen některý z cestujících! Ale kdo? (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (228)

sud 

všechny recenze uživatele

Inteligentní detektivka šmrncnutá Shakespearovskou tragédií. Mnoho lidí kritizuje pomalý rozjezd a vláčné tempo - já jej naopak považuji za velký klad. Je zde dostatek času pro seznámení s postavami a zároveň pro vykreslení atmosféry. Poirotovo (a Raceovo, abych na něho nezapomněl) vyšetřování a dedukce působí tím pádem logičtěji a uvěřitelněji. Herecké obsazení plné hvězdných jmen snad ani nemůže zklamat, když ještě vezmu v potaz, že každý má co hrát. Navíc jistě mile potěší hojný výskyt půvabných hereček, z nichž mě nejvíc dostala femme fatale Lois Chiles. 90%. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Návrat do časů, kdy filmový svět byl ještě v pořádku. Kdy filmy měly pěknou výpravu a nebyly zapleveny CGI bordelem, kdy nebyl strach tvůrců pozvolna a trpělivě budovat atmosféru a vyprávět příběh a kdy scénáře měly hlavu a patu. Kenneth Branagh si zjevně nedělal poznámky. A herečka pouhých dvou výrazů Gal Gadot očividně také ne. ___ PS: Velmi příjemně mně překvapila Angela Lansbury, tak expresivně a s chutí zahranou roli bych od ní nečekal. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Co dokázali Aghata a filmaři ve vlaku, povedlo se jim i na lodi. Přehlídka podezřelých, mrazivé napětí, paranoia a vskutku nečekané rozuzlení. No prostě klasika!!! ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Kouzelné prostředí ve kterém se tahle "agátka" odehrávala mě naprosto vyrazilo dech . Ještě nebyli na tom parníku a já už jsem hádal kdo by mohl být vrah a proč. Samozřejmě jsem byl zcela mimo a to jsem podezříval naprostou většinu cestujících, jednu chvíli dokonce i sebe ! ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Snad všechny filmy, které byly v 70. letech natočeny podle předloh Agathy Christie, byly skvěle herecky obsazené. Většinou už tento fakt bývá poměrně jistou zárukou úspěchu. Ani tento film není co do hereckých hvězd žádnou výjimkou. A bezesporu si drží vysokou kvalitu, byť se (zcela pochopitelně) nedá srovnat s knižní předlohou. Kdo ale knihu nečetl, může si podle tohoto snímku (ale i dalších) udělat obrázek o genialitě Agathy Christie. ()

woody 

všechny recenze uživatele

Druhá nejlepší Poiroitovka s Ustinovem(první je Zlo pod sluncem),kterému výtečně sekunduje David Niven. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Perfektní ukázka detektivního umění a filmařského řemesla, k níž mám jedinou výhradu, týkající se hlavního představitele. Nic proti Ustinovovi, jehož si vážím, ale David Suchet odpovídá popisu Poirota podstatně lépe. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Po Vraždě v Orient Expressu se přesouváme z vlaku na loď, v roli Poirota střídá karikaturního Finneyho nepříliš zajímavý Ustinov a kromě něj obsazení opět čítá řadu známých jmen. Kvůli epické expozici postav, jejich vztahů a motivů k vraždě (klasicky má každý nějaký), dochází k prvnímu mordu netradičně až v půlce filmu, což na mě bylo poněkud pozdě. Navíc mě nebavily postavy (hlavně trojice jakože vtipných starých pannen), postrádal jsem aspoň trochu temnější atmosféru a po pár christieovkách už na mě některé její trademarky působí úsměvně. Tradiční závěrečná konfrontační vysvětlovačka ale nebyla špatná. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Francouz jménem Pollard, v jistých kruzích též znám jako Belgičan Poirot, opět vyšetřuje úkladnou vraždu v prostředku hromadné dopravy. Stavba příběhu není žádným překvapením (seznámení s postavami, jejich konfrontace s budoucí obětí, mord, vyšetřování formou postupného obvinění všech přítomných, další mordy a finále v salónku, kde se všichni sejdou, aby pachatel ze sebe sejmul to břímě a ostatní posbírali brady z podlahy, jak to ten kníratý sedlák, co nespoléhá na štěstí, rozlouskl).. Hvězdně obsazené (Watson Niven skvělý), občas vtipné, uteče to jak voda v Nilu a přinutí diváka řešit tu egyptskou zabíjačku spolu se slovutným Herculem. Ten kdyby byl co k čemu, tak by si vzal na palubu parníku kouzelný zvon soudce Ooky, nechal všechny podezřelé sáhnout a pak se podíval, kdo má čisté ruce. A že by si je lodní topič před tím musel umýt, to vám snad nemusím radit, monsieur.. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Série filmů Hercula Poirota s Ustinovem byla vždycky zajímavá. Na počátku byla tahle skvostná záležitost odehrávající se na Nilu. Původní román z roku 1937 (česky vyšel poprvé až 1985) nabízel ideální kombinaci zajímavých postav a exotického prostředí, takže skvělý materiál pro kohortu báječných herců v podmanivém prostředí, které ještě zesílilo v barevných širokoúhlých záběrech. Z mladší generace tu svítily Jane Birkin a Lois Chiles, nejlepší ze všech byla hašteřivá dvojka Bette Davis a Maggie Smith, Angela Lansbury hrála dokonalé komické etudy a Mia Farrow byla jako vždy především éterická. Originální předností této verze je zřejmě závěr, ve kterém je každá z hypotéz zahraná v samostatné scénce. Za pozornost stojí ale všechny tři přepisy. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Základným predpokladom skvelého filmu je fakt, že si ho divák dokáže užiť rovnako dnes ako pred dvadsiatimi rokmi a to bez straty kytičky. Smrť na Níle v tomto zmysle zreje ako víno, čím je staršia, tým lepšie sa na ňu pozerá, čím je staršia, tým je šťavnatejšia, Suchet- Nesuchet. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Charizma hlavnej postavy je v mnohých prípadoch určujúcim rozdielom medzi vyššou či nižšou kvalitou snímku. Za mňa osobne, je Poirot iba jeden, a to v podobe: Davida Sucheta. Ostatní mi prídu ako tie lacné kávy z automatu, ktoré nikdy netromfnú takú Lavazzu z Milánskeho námestia. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Anglická spisovateľka Agatha Christie je autorkou detektívneho románu "Smrť na Níle". Vyšiel prvého novembra roku 1937. Prvýkrát bol sfilmovaný v roku 1978, hlavnú úlohu súkromného detektíva Hercule Poirota stvárnil Peter Ustinov. V roku 2004 bola vyprodukovaná seriálová epizóda, kde sa role Poirota chopil David Suchet. Zatiaľ posledná filmová verzia je z roku 2022. Vznikla pod režisérskou taktovkou Kennetha Branaghana, ktorý si zahral aj úlohu vyšetrovateľa. Ja som si povedal, že si to najskôr prečítam (kniha bola perfektná!), a potom začnem tieto filmové spracovania pozerať pekne porade. Takže ako prvý som si pustil titul "Smrť na Níle" (Death on the Nile), ktorý v roku 1978 natočil režisér John Guillermin. Jedná sa o veľmi podarenú filmovú adaptáciu. Takmer päťhviezdičková záležitosť. Bon dieu, bolo to výborné. **** ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Pokud divák přistoupí na za vlasy přitažený svět Agathy Christie, kde se "shodou okolností" potkají staří známí, kde se v místě dění sejde skupina lidí z nichž všichni mají motiv, kde pachatelé plánují své vraždy geniálně až do nejmenšího detailu, pak mu nezbývá, než se u Smrti na Nilu královsky se bavit. Je proč, protože filmařsky už by to snad ani lépe zvládnout nešlo. Je zde vše: napětí, romantika exotiky, humor i dramatické rozuzlení. Plán vraždy a Poirotova analýza jsou geniální. Nechybí nic. Vysoká koncentrace hvězd je v tomto případě ozdobou filmu. Zejmén díky trošku realističtější předloze se mi film líbil víc, než Vražda v Orient Expressu. ()

Mi Nü-Chai 

všechny recenze uživatele

Nějak nejsem schopna přijít netelevizním a 'nesuchetovským' Poirotům na chuť, tenhle mi připomínal ze všeho nejvíc pruského důstojníka na odpočinku, nikoliv distinguovaného snobského Belgičana. Jinak je Smrt na Nilu zdlouhavá, nudná a i přes hvězdné zastoupení má překvapivě necharismatické postavy. Alespoň že půvab Olivie Hussey byl jako vždy osvěžující. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Ako obyčajne trochu zdĺhavejšie, ale potrebné zoznamovanie sa s osobami a potom jeden skvelý príbeh so zamotanou záhadou okolo tajomnej vraždy. Len jedna vec bola jasná hneď od začiatku, a síce kto bude hlavná obeť. H. Poirot sa v tomto prípade riadne spotil, hlavne keď uvážime, že motív na vraždu mal na lodi každý, dokonca aj lekár. Rozuzlenie bolo nanajvýš prekvapivé a vynaliezavé, také niečo dokáže vymyslieť iba A. Christie. 85/100 Videné v rámci Season Chalenge Tour. ()

Související novinky

Zemřela herečka Angela Lansbury

Zemřela herečka Angela Lansbury

11.10.2022

Přichází smutná zpráva ze Spojených států, v požehnaném věku šestadevadesáti let totiž v úterý 11. října zemřela v kalifornském Los Angeles americká herečka Angela Lansbury. Jen za pár dnů by přitom… (více)

Gal Gadot v pokračování Orient expresu

Gal Gadot v pokračování Orient expresu

30.09.2018

Filmová adaptace klasiky Agathy Christie Vražda v Orient expresu v loňském roce vydělala 352 milionů dolarů a potěšila jak diváky, tak kritiky – zaslouženě se tak dočká pokračování. Snímek s názvem… (více)

Reklama

Reklama