Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Další adaptace románu slavného britského fatalisty Thomase Hardyho. Mladičká Tess, vyrůstající v chudé rodině, odchází sloužit bohatým příbuzným, aby se tam stala obětí své vlastní nezkušenosti a nevinnosti a chlípnosti svého bratrance. Po návratu domů porodí nemanželské dítě, které záhy umře a trpkostí poznamenaná Tess odchází hledat štěstí dál. Zdánlivě jej najde na nedaleké kravské farmě, kde potkává lásku svého života, Angela. Nicméně krátce po svatbe, poté, co Angelovi vyjeví svou minulost, je opět zavržena a opuštěna, nechána napospas osudu, se kterým bojuje, jak to jen jde. Když se karty obrátí a Angel se k Tess chce vrátit, je už příliš pozdě na záchranu společného života, který spolu mohli vést, a Tess zbydou jen okamžiky štěstí, než se její tragický osud naplní. (hobbitko)

(více)

Recenze (13)

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Asi po polhodine mi došlo, že pozerám na Jasona Flemynga, a že som teda asi nestiahol Polanského z roku 79. Justine Waddell je ale strašne rozkošná - taká nelascívna verzia Natalie Dormer - a jak majú anglické tv filmy šupácky vizuál a exteriéry (samá tráva, každá dedina má rovnaké baráky, každá krčma vyzerá rovnako - ocot a poháre bez rysky, a Stonehenge je len kopa kameňov), tak majú krásne herečky; a tak som to už teda dopozeral. A dobré to bolo. Prvé dve hoďky trochu nuda, až mi vďaka nim začalo na postave Tess záležať, a záver už s človekom dokáže zametať. Vlastne mi ten tragický osud pripomenul nedávny Brimstone, s tým, že tu to nebolo trápne. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Film Tess z D'Urbervillů od režiséra Iana Sharpa je snaživou adaptací knižní předlohy k viktoriánské společnosti kritického romanopisce Thomase Hardyho. Samozřejmě se tu nabízí srovnání s Polanskiho o dvacet let starší verzí. Polanski dal do příběhu své srdce, úzkosti, hmatatelnou niterní rozervanost a olejomalby obrazů. Sharp se naproti tomu úpěnlivě přidržuje celého toku děje v knize, sociální kritika ustupuje melodramatu, je tklivý a plačtivý ve chvílích osobního štěstí i při pádech nevinnosti do pasti hříchu. Samozřejmě, pokrytectví puritánské cudnosti dokáže být pro důvěřivého člověka v kontaktu s realitou zkázonosné, byť je prokletí více pomýleným přijmutím viny a zaslouženého trestu. Hlavní postavou viktoriánského traumatu v podhledu moderní popkultury je Tess Durbeyfield (příjemná Justine Waddell), mladá, atraktivní vesnická dívka. Nezkušenost snadno podléhá zatmění mysli tělesného vzrušení, byť touží po skromném naplnění a romantickém ideálu lásky. Směs pocitů viny, lásky a zloby vytváří osobní inferno a radikální, byť zbytečné, rozetnutí nechtěného stavu. Hlavní mužskou postavou je Angel Clare (sympatický Oliver Milburn), vzdělaný a progresivně smýšlející mladík. Syn pastora se úspěšně vymaňuje z předpojatého světa puritánské morálky, přesto je nejobtížnější překonat vlastní předsudky. Důležitou postavou je Alec D'Urberville (příjemný Jason Flemyng), floutek z nedávno zbohatlé rodiny. Život je tak kratochvílí, vždyť bohatství si může nezávazně užívat každou nabízenou příležitost. Výraznější postavou je také Joan Durbeyfield (příjemná Lesley Dunlop), Tessina matinka. Ale každá dobře míněná mateřská rada je k ničemu, pokud je dcera přecitlivěle upnutá k romantickému ideálu. Z dalších rolí: Tessin z bídy do alkoholového opojení častokrát utíkající tatík Jack Durbeyfield (John McEnery), Alecova slepá matka a milovnice drůbeže paní D'Urberville (Rosalind Knight), Tessina družka v těžké vesnické kočovné dřině Marian (Debbie Chazen), bezstarostný farmář Crick (Anthony O'Donnell), či rozveselený mlékař Kail (Bryan Pringle). Sharpova Tess z D'Urbervillů je literatura viktoriánské doby zprostředkovaná náladou současné populární kultury. Tklivá plačtivost, inu Tess se posouvá k dívčímu románku. ()

Riley 

všechny recenze uživatele

Tess mi byla zpočátku dost protivná, nevím jestli vinnou herečky nebo to tak bylo napsáno, protože knihu jsem nečetla. Jinak první půlka slabší, ke konci to už šlo. ()

octopuska 

všechny recenze uživatele

Krásnej film, smutnej a dojemnej, konec mě fakt dostal a ronila jsem slzy. Velmi zdařilá tv adaptace. Angláni tyhle filmy umí točit, perfektně vystihnutá atmosféra, skvělé herecké výkony. Mnohem lepší než Polanského verze, ač je to můj oblíbenec, zdaleka nedosahuje k tomuto úžasnému zpracování, tady je Tess definitivní a vryje se Vám nesmazatelně do paměti. ()

Muse 

všechny recenze uživatele

To nemohl psát Hardy něco se šťastnými konci? Vždycky mám po přečtení některé z jeho knih, a teď i po shlédnutí adaptace, chuť podřezat si žíly... "The business of being alive is pretty serious..." ()

Ivusha 

všechny recenze uživatele

Skvělá adaptace. A i když neholduji konci tohoto příběhu, musím podotknout, že v tomhle podání byl i vcelku snesitelný:-)) ()

jane1106 

všechny recenze uživatele

Tak pozvolně rostoucí přízeň k filmu jsem dlouho nezažila (což bude částečně způsobené i rozsáhlou délkou). Justine Waddell je úplně jiná Tess, než jakou jsem si při čtení předlohy představovala, úplně jiná, než jakou ztvárnila Gemma Arterton v seriálu BBC (jinak je ale dílo opět velmi věrné knize). Více hrdá, méně naivní, živelnější, uštěpačnější, ...celkově budí ze začátku mírné rozpaky. Sympatie k ní ale rostou, jak snímek postupně graduje. S Oliverem Milburnem (výborný Angel) mají na plátně intenzivní chemii a jejich interakce maximálně umocňuje výsledný emocionální dopad. Jason Flemyng pak dodal Alecovi působivý charakter a hloubku a učinil ho pravděpodobně vůbec nejzajímavější postavou příběhu. Silný dojem ve mně zanechal l i romantický soundtrack Alana Liska, bohužel v podstatě nesehnatelný. Nenásilná, vyvážená režie poměrně neznámého Iana Sharpa mi opravdu sedla. ()

pipapa 

všechny recenze uživatele

Thomas Hardy není zrovna můj šálek kávy. Literární potažmo filmová postava Tess je opravdu zoufale a velice vyspekulovaně napsaná. V jednom okamžiku k pláči a vzápětí na odstřel, v jednom okamžiku dokáže inteligentně oponovat druhým a vzápětí se chová jako dementní, velmi nepříjemná děvenka, která neví, jestli je jalová nebo březí, její čin na samém konci pak poukazuje i na to, že byla psychicky narušená, snad dokonce psychopat(?). Mně už tak dost nesympatická Justine Waddell se mi touto rolí úplně zprotivila. Vizuálně i herecky není tahle verze ale vůbec špatná. Za to a za oba hlavní mužské představitele jedna hvězda... Četba nám dává do jisté míry možnost vlastní představivosti/bujné fantazie, film nám tuto možnost nedává - sledovat proto Tess na plátně/obrazovce je opravdu únavné a ubíjející. ()

jonny.net 

všechny recenze uživatele

Tak silnější drama jsem snad ještě neviděl, opravdu klobouk dolů před zpracováním tak náročné látky... Jeden z mála filmů u kterých jsem si přál aby nepokračoval dál kvůli tomu že by mohlo být hůř a ještě hůř... Jsem si jistý že slzička ukápne... za mě 5* ()

Reklama

Reklama