Reklama

Reklama

Plot

  • USA The Fence
Dokumentární / Krátkometrážní
USA, 2010, 35 min

VOD (1)

Obsahy(1)

V roce 2006 se vláda Spojených států amerických rozhodla vybudovat plot podél hranice s Mexikem. Trvalo to tři roky a náklady byly opravdu vysoké - třistapadesát inženýrů, tisíce stavebních dělníků, desítky tisíc tun kovu, miliardy dolarů,… otázka zní: stálo to vůbec za to? Odpověď hledá režisérka Rory Kennedyová v dokumentu z originální produkce HBO. Uznávaná filmařka Rory Kennedyová zkoumá cíl a především účinnost kontroverzní bariéry na nejjižnější hranici Spojených států amerických. Plot, dlouhý vice než tisíc kilometrů, postavený na americko-mexické hranici, která dosahuje téměř tři a půl tisíce kilometrů. Kennedyová prozkoumává problematiku ze všech možných úhlů, z pohledu soukromých farem, chráněných krajinných oblastí, rušného městského pohraničí, atd. Dokument z originální produkce HBO přináší bezesporu lehce humorný pohled na absurdní ideologické rozpory a dezinformace, které provázely plot od samého počátku. Díky upřímným rozhovorům s pohraniční stráží, farmáři, ekology a přistěhovalci z obou stran plotu film upozorňuje na zásadní rozpor mezi fakty a politickými proklamacemi. (HBO Europe)

(více)

Recenze (4)

ripo 

všechny recenze uživatele

Plot na US-MEX hranici zobrazeny ako totálna hlúposť a výsmech svojmu poslaniu. George W. Bush bol fakt čudák. Ale asi zákazky šli, tak ako v Afganistane jeho firme Halliburton a mnohým iným kamarátom. Predpokladám ťažký priesak peňazí do súkromných vrecák. A to, že nie len u nás sa vtvárajú absurdity, svedčí i tento film. Plot, na mnohých miestach prerušovaný a "omylom" posunutá časť plotu do vnútra teritória Mexika. Prečo rozlišujeme niektoré ploty na "dobré" a niektoré na "zlé"? Prečo sa treba pretvarovať? ()

Reklama

Aelita 

všechny recenze uživatele

"Za použití 12 různých designů plotu, účastí 19 stavebních společností, 350 stavebních techniků, cca 7000 stavebních dělníků a při spotřebě 120 tis. tun kovu byl postaven plot mezi námi a Mexikem." "Nikdy jsme nemuseli stavět zdi" - J.F. Kennedy. "Pane Gorbačove, strhněte tu zeď" - Ronald Reagan. Plot je postavený, ale díry v něm jsou - zřejmě finanční díry, ke zvětšení kterých plot přispěl částkou přes 3 miliardy dolarů. ___ Pořád je to stejné - Velká čínská zeď, Hadriánův vál, hradby středověkých měst, Berlínská zeď, Schengenská smlouva i čerstvý plot mezi USA a Mexikem - to jsou umělé lidské hranice mezi námi a nimi. "Rozsáhlá vlna primitivních lidí s nízkou kvalifikací bez jazykových znalostí ... Přetěžují naše sociální jistoty, naše vzdělání, naší zdravotní péči." To je jako zadržovat tekoucí vodu. ()

honzic 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film, nicméně se ukazuje, že ten plot je hodně kontroverzní a svým způsobem i nesmyslný. Hodnocení: 60 % ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama