Reklama

Reklama

Nevyjasněné zločiny Roberta Dursta

(seriál)
  • USA The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst
Trailer

VOD (1)

Série(2) / Epizody(12)

Obsahy(1)

Tento dokumentární seriál vynáší na světlo dlouho pohřbené informace o řadě nevyjasněných zločinů a muži podezřelém z jejich spáchání - Robertu Durstovi, potomku miliardářské rodiny Durstových, který na výrobě dokumentu plně spolupracoval. Průlomový šestidílný dokument režiséra Andrewa Jareckého, který jej zároveň ve spolupráci s kameramanem Marcem Smerlingem produkoval. Seriál odhaluje dlouho pohřbené informace, které tito filmoví tvůrci objevili během svého sedmiletého pátrání. Předmětem jejich zájmu byla série nevyjasněných zločinů a muž podezřelý z jejich spáchání - Robert Durst, potomek miliardářské rodiny Durstových, jenž na výrobě dokumentu plně spolupracoval. Oslnivý, samotářský a médii neustále obletovaný Durst nikdy veřejně nepromluvil - až dosud. Během exkluzivních rozhovorů s Jareckim s překvapivou otevřeností odhaluje tajemství případu, který byl pro úřady po 30 let záhadou. Durst - dlouhou dobu podezřelý ze zmizení své krásné mladé ženy, k němuž došlo v roce 1982 v New Yorku, z vraždy klíčového svědka tohoto případu spáchané v roce 2000 v Beverly Hills i z následné vraždy a rozčtvrcení souseda v texaském Galvestonu - důsledně trval na své nevině a dodnes zůstává na svobodě. Tento bezprecedentní dokument sleduje, jak se vyvíjí Jareckého vztah s Durstem a vynáší na světlo tisíce stran utajovaných dokumentů, policejních složek, klíčové svědky, doposud nezveřejněné záběry a soukromé vězeňské nahrávky. (HBO Europe)

(více)

Recenze (78)

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Sestidilny dokumentarni cyklus o trech nevyresenych vrazdach starych nekolik desetileti a jednom pomerne excentrickem obvinenem z jedne z nejbohatsich rodin v NY. Mrazivym zpusobem fascinujici. Shlednuto doslova jednim dechem. Velmi demonicky starik. Posledni minuta pak prinasi doslova extremni zvrat. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Robert Durst je přesně ten chlápek, ke kterému sedí slovo "podezřelý". A to jak ve významu kriminálním, tak v tom, že je podezřele podezřelý. Šel do toho docela přesvědčivě a nějakou dobu jsem byl na pochybách, ale nakonec se ukázala pravda skrytá za hromadou lží. Sice lhal dobře (ala kamenná tvář) a někdy až podezřele moc "jak když tiskne", ale kdyby byl trochu chytřejší a víc si to promyslel, tak se nenechá chytit a lhát by nemusel vůbec... a už vůbec ne se dobrovolně přihlásit k natáčení dokumentu (to o jeho povaze a inteligenci taky něco vypovídá). Ale zas bychom o tento dokumentární skvost přišli my, diváci. S každým dílem přichází nové a další odhalení a vy jen s napětím čekáte, co bude dál. Celou sérii jsem skouknul najednou za jeden večer, jak mě to pohltilo. A zaujalo mě to natolik, že jsem si pak dohledával na internetu, jak to pokračovalo dál a kam to dopracoval. Snad ani nebudu spoilerovat, když to tady napíšu. No chcípl ve vězení, jak jinak. Na sérii jsem se díval na HBO Max a dost mě sralo, že v dobré polovině dílů chyběly popisky k jednotlivým osobám, které se tam objevily. To bylo dost amatérské, i když myslím, že chyba není na straně tvůrců, když u některých dílů to normálně bylo. Ale hlavní pocit z dokumentu je pozitivní a dokonce bych ho i mohl doporučit. ()

flawi.f 

všechny recenze uživatele

Ten závěr, ta Durstova poslední věta....z toho mě bude tutově ještě pár dní mrazit! Takto strhujícím způsobem zpracovaný dokument se vidí málokdy a opravdu stojí za to ho vidět. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Vemte zkušeného tvůrce, dejte mu, pro HBO typicky, neomezený rozpočet, tvůrčí svobodu a dostanete... tutovku. The Jinx je výbornou, velmi PŘÍSTUPNOU vstupenkou do subžánru kriminálních dokumentů. Chválím střídmou stopáž, šest epizod je napěchovaných nejen fakty, ale i kvalitní narací - velký salut chrabrým mužům ve střižně. The Jinx skvěle vypadá, napíná a hlavně mrazí až do poslední scény. Už jste dokoukali? Gratuluji, jakmile jste prošli vyšetřováním Andrewa Jareckiho (vyhněte se spoilerům!), můžete skočit na Errola Morrise, Podvodníka od Barta Laytona či další výborné dokumenty. 85 % ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Dokumentární seriál/drama/film života, který nejen rekapituluje realitu, on jí mění. The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst je dalším zvratem v životě bohaté příšery. Od dokumentaristického díla můžete těžko dostat více. Andrew Jarecki definitivně potvrdil po Friedmanových, že je mistr svého oboru. 96%. ()

L_A_D_A_S 

všechny recenze uživatele

Absolutní top žánru "true crime documentary". Vůbec nečtěte hodnocení ani děj a okamžitě si to pusťte. Ten závěr, z toho mě bude mrazit ještě dlouho. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Breathtaking. Keanu Reeves má opět pravdu. Úžasná záležitost, ve které se dozvídáme o novém hrdinovi i antagonistovi, který je podezřelý snad ze všeho z čeho se jen dá. Hezky a ladně se seznámíme i s tvůrci, kteří se nám budou snažit odvyprávět co se vlastně dělo, vypovědět všechny okolo i samotného Roberta. A ono to je zpracováno skvěle. Tvůrci netlačí na pilu v tom předat každou pitomost a nemají problém s tím odvysílat i jenom půlhodinovou epizodu. To je dar z nebes. Protože vám je předáno vše důležité bez toho aniž byste umírali nudou. Dramaturgie na jedničku. Občas mne zklame trocha nudy, ale poté mne překvapí samotné finále. Jak už jsem napsal, breathtaking. Kupříkladu asi o tři úrovně lepší než nekonečné Making a Murderer. Zde bych i druhou sérii uvítal ve stejném formátu. Už jenom protože případ Robert Durst je stále živý. ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Aj mne zmizol muž. Raz som ho vyhodila kdesi na zastávke potom, ako ma sral s náhlou potrebou rodičovstva, aj keď sme sa jasne dohodli, že nijaké deti nebudú. Na vrieskajúcich faganov ja nikdy nebudem mať náladu, a on že nie, nie, že on chce potomka. Takže sa asi prepadol pod zem alebo čo, lebo po ňom nezostala ani stopa. No nejako ma furt s tým zmiznutím otravovali, potom zatkli, potom pustili, tak som pre istotu ušla a prezliekala sa za muža. Ale susedovi došlo, kto som, tak som ho akosi v sebaobrane zastrelila, a v sebaobrane rozsekala na kusy a v sebaobrane nahádzala do mora. A potom som to všetko povedala najlepšej kamarátke. No a policajtom napadlo, že ju pojdú spovedať, tak som prirodzene musela zabiť aj ju. Ale to všetko v SEBAOBRANE! Chápete. A ešte som ako zodpovedná občianka písomne upozornila políciu na jej mŕtvolu. No a potom niekomu napadlo urobiť o tom film, a ešte k tomu aj dokument. Chápete? Tak som sa toho dokumentu v sebaobrane zúčastnila, ale nedopadlo to celkom podľa mojich predstáv. Myslím si, že najväčšou chybou v mojom živote bolo ukradnúť sendvič v supermarkete. Aj keď som mala vo vrecku 680 $ a v aute 38 000 $, tak som si povedala, že prečo nie. Keď môžu kradnúť ostatní, prečo by som nemohla kradnúť aj ja? Tak či tak ma moja rodina, vlastniaca polovicu New Yorku a spravujúca Sochu slobody, dostane z každej stupídnej nepríjemnosti vrátane vrážd. ()

BMAJTZ 

všechny recenze uživatele

Od samého začátku docela mrazivý počin hledající pravdu tam, kde to jiní už dávno vzdali. Jeden z nejzajímavějších dokumentů které jsem kdy viděl a to jak zpracováním tak obsahem. Jedinou výtku kterou bych k seriálu měl je poslední díl. Přestože jde o hodně důležitý dílek do skládačky a vnáší do případu nové důkazy není konzistentní se zbylými 5ti díly. Seriál se celou dobu snaží na nikoho neukazovat a být jednoznačně nestranný a právě tento postoj se v posledním díle jasně zvrátí. Jasně já něco takového točit tak to také použiji. Moje výtka je tedy k nekonzistentnosti, ale jako celek jde opravdu o perfektní počin. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Já ti nevím, ale po prvním díle nemám vůbec chuŤ pokračovat. Je to tím, že mě to vůbebc nebavilo, ačkoli hodnocení nabízelo celkem slušnou jízdu. Tohle byly jen samý kecy, řeči, plky, který se snad ani netejkaly toho zločinu. Že by to bylo nějaký napínavý nebo nějaký koukatelný, to vůbec. Ještě že už sem rozumnej kluk a nemusím podobný seroše dokoukávat až do konce... ()

radecacek 

všechny recenze uživatele

O Robertu Durstovi jsem před zhlédnutím seriálu nečetl nic (a novým divákům to doporučuji). Dokument má stoupající tendenci, přičemž poslední dva díly jsou naprosto skvělé (nehledě na poslední minuty posledního dílu). ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Míšo, nemůžeš koukat skoro 6 hodin na něco, o čem víš prd a co pro tebe vlastně nemá žádný speciální přínos. O tom, že Dursta vytáhly z problémů prachy jeho papá, vědí ve Spojených státech už dávno. Filmařům se podařilo obstarat 1 (!) novej důkaz. Ke všem těm pilám od krve a bouchačkám, o kterých se vědělo už dávno a přesto nestačily k jeho odsouzení. Chlápek se vykecává, lže a co z toho? Další soud? Tenhle film je dobrej jen k tomu, aby si člověk uvědomil, že s nekonečným budgetem se v USA do vězení nechodí. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Fascinující a vtahující série o člověku, který byl údajně vždycky ve špatnou dobu na špatném místě. Hodně dobrá dokumentární detektivka. ()

SpaceOdyseus 

všechny recenze uživatele

Jarecki mel hodne velke stesti na material a skvele se s nim popral. Divakovi davkuje informace postupne tak, ze sponuje napeti do zavratnych vysin aby v poslednich vterinach divaky doslova uderil do hlavy par vetama pronesenyma mimo zaber. V sesti dilech tak dostaneme psychologickou sondu, ktera je strasidelnejsi nez vetsina hororu a u ktere se neda verit, ze nejde o herce adaptujici scenar sileneho autora brakovych detektivek. ()

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

Making a Murdere je o fous lepší. Rozjezd tohoto seriálu byl trochu pomalejší. Více se rozebírala minulost, ale v podstatě to tak mělo smysl. Možná bych omezil lehce kamarádky první manželky, toho bylo až příliš. Každopádně to je skvělá dokumentaristická práce. Vidíme i vyvýjející se vztah režiséra k hlavní postavě. Poutavě sestříháno, Jarecki dostal možnost použít mnoho materiálů, které bezezbytku využil. Závěr je opravdu brutální, něco takového v seriálu ani ve filmu neuvidíte, to je prostě masakr. Nicméně je celkem dobře vidět na tomto seriálu a na Makin a Murderer rozdílný přístup polici a soudnictví. Je prostě rozdíl jestli jste americký redneck nebo multimilionář. Práce policie je ovšem u obou dosti špatná. ()

orkadimenza 

všechny recenze uživatele

K Jinx jsem se dostal přes Making a Murderer, které mě totálně uchvátilo. Příběhy Roberta Dursta i Stevena Averyho jsou pro dokumentaristy doslova vymodleným materiálem, proto je potřeba zhodnotit jak se s ním kdo vypořádal. Zatímco Making a Murderer je spíše soudní záležitostí, Jinx působí detektivním dojmem. První tři epizody nám důsledně líčí všechny dostupné informace prokládané výpověďmi samotného Boba Dursta (který líčí příběhy poklidně jakoby se jednalo o běžný rozhovor), ale není to něco, po čem bych s otevřenou pusou prahnul po následující epizodě. Trochu mě zarazila i nechronologická kompozice epizod, protože v prvním dílu začínáme u případu Morrise Blacka, který byl až jako poslední v sérii tří záhadných příběhů. 4. a 5. díl už začíná nabírat na obrátkách a stupňuje k závěrečnému vyvrcholení v 6. dílu, který musel dozajista všem vyrazit dech. Andrew dosáhl svého a useknutím "after" přiblížil finále seriálu skutečné husí kůži prožívané u těch nejlepších filmových dramat. Je to třešnička na vrcholu skvěle chutnajícího, ale ne úplně dokonale vypadajícího dortu. Making a Murderer u mě v duelu těchto dvou krimi dokumentárních seriálů vítězí, i přesto, že neobsahuje podobnou závěrečnou katarzi jako Jinx. Třeba se jí ale dočkáme za pár let, kdoví. ()

Mimomisu 

všechny recenze uživatele

Bez toho zaveru (ktery jsem uz tedy ale znal predem, protoze jsem mel nacteno). by to bylo na takove dobre 4 hvezdy, ale posledni dil, resp. dva to posunujou uplne nekam jinam a mrzi me, ze jsem mel nacteno, protoze ten sok musel byt felikatni. Jinak si nemyslim, ze by byl Jarecki nejaky extra sikovny reziser, dalo se to sestrihat i natocit jinak, ale samotnou latkou a hlavne vstupem do samotneho pribehu to vyhral ()

Reklama

Reklama