Reklama

Reklama

Wolf Hall

(seriál)
Trailer

Epizody(6)

Toto oblíbené sedmidílné historické drama popisuje nástup Thomase Cromwella, syna prostého kováře, k moci. Po pádu kardinála Wolseyho se Thomas Cromwell, který byl jeho sekretářem, ocitá ve středu zrad a pletichaření královského dvora Jindřicha VIII. Brzy se stane blízkým poradcem krále, což je ale pozice spojená s velkým nebezpečím. (Viasat)

(více)

Recenze (61)

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Nejen HBO umí dělat dobré, skvělé i výborné minisérie. Britové umí stále dobře čerpat ze své historie a i mnohokráte omletý příběh (nic ve zlém) dokáže BBC přetvořit na více než jen koukatelný příběh. Příběh z pohledu služebníka králova, "Mesyé Kremuel", v době královny Anny Boleynové a odluky Anglie od Říma, době vrtkavosti Jindřicha VIII. a intrik nemála dalších zástupců vlastní pravdy a vidiny toho správného světaběhu. Šest hodinových dílů, kdy ve většině se zdánlivě nic neděje nebo se to děje hodně pomalu, ale poslední dva (a hlavně ten poslední) jsou v pravdě vyvrcholením. Stojí za to to vidět, skvělí Rylance (Thomas Cromwell), Foy (Anna Boleynová) a Lewis (Jindřich VIII.). Zvláště Claire Foy byla skvělým výběrem castingu, Anna jí padla jako ušitá a to její opovržením nasáklé "Kremuel" bylo na jedničku :) ~~~ Jak už tu ale někdo v komentáři psal, rozhodně to sice mohu doporučit, ale zároveň s tím také doporučuji si zjistit historické pozadí té doby a oněch postav, protože pokud nevíte, kdo to byl Cromwell, Jindřích VIII. a jeho rošády s manželkami a Boleynovic dámy v loži králově, dovolím si tvrdit, že to požitek z oněch šesti hodin může hodně ovlivnit. ()

nineweh 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočené, skvěle zahrané, precizní výprava... ale prostě tomu chybí to "něco", co kniha má a co se do televize bez použití voice-overu nedá převést. Bez Cromwellových vtipných postřehů a myšlenek to prostě působí jako sice historicky přesná, ale dost suchopárná a sterilní vyprávěnka do hodin dějepisu. Jasně, má to lepší momenty, kdy se divákovi dostane záblesku toho, čím Cromwell skutečně v knize je, ale bohužel je jich pomálu. Takže jo, hezký, ale všeobecný nadšení nesdílím a radši si znova přečtu předlohu. ()

alchac 

všechny recenze uživatele

"Zabili jste mi kardinála, tak tady máte přes držku." Několik měsíců čekání na to, kdy budu moci něčemu s klidem napálit pět rudých, se tedy naplnilo. Tahle tudorovská hala plná šlechticů pokládajících se za psovité šelmy, netušíce, jak s nimi jediný skutečný černý vlk v rouše Cromwellově hodlá v souladu s nejznámějším klingonským příslovím zatočit, je i přes zde často zmiňovanou mírnou roztahanost pokoukání vskutku nadstandardní, které se sice nesnaží prvoplánově oslnit, ovšem o to více působivější dojem zanechává. Škoda, že to bylo utnuto dříve, než jsme se dočkali utnutí hlavní postavy po jejím prohnání soukolím jindřichovských „božích mlýnů.“ Rylance byl skvělý a jeho pohled do davu na popravišti by možná trumfnul i Mikkelsenova Kohlhaase. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Jo. Legendy opět nelhaly a Briti mi naservírovali další seriálovou jízdu, která mi neskutečně sedla. Historická pecka od BBC plná fantastických hereckých výkonů, strhující zápletky a vynikající atmosféry... a víc vlastně asi není ani potřeba říkat. Ale mě takhle krátký komentář nestačí. Wolf Hall rozhodně patří k vrcholné britské tvorbě posledních (doslova) pár let. Ačkoliv by se mohlo zdát, že tahle série patří do kategorie seriálů „natahované a místy nudící“, není se čeho bát. Tak předně, je to minisérie, je to minisérie se strhujícími dialogy (nejen) a je to o Tudorovcích, takže už z principu to prostě nudit nemůže, i kdyby to nudit chtělo (a navíc Britové nenudí). A k tomu jsou v hlavních rolích Mark Rylance a Damian Lewis. A Claire Foy. A občas se objeví Gattis. A je to historie. Anglická historie. Hold další famózní záležitost, na kterou ale přecijen musíte mít trochu náladu a kterou si budete hodně dlouho pamatovat, prototže je poměrně silná i po stránce emocionální. 100%: ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Wolf Hall je pro mě jeden z typických britských "seriálů" či pohledu do historie Anglie, jelikož v porovnání třeba s americkou produkcí - tak tohle považuji za typicky britské. Celkově tam vidím jiný pohled na danou situaci a jsem moc ráda, že jsem tuto minisérii objevila :) Marka Rylance nebudu mít asi dlouho spojovaného s jinou rolí a celkově - obsazení je bravurní :) Dost mě překvapil a zároveň nadchnul Damian Lewis v roli Jindřicha, kdy celkově - tento král mě pěkně s*al :D :D Co chtěl, tak dostal a co nechtěl a byla to jeho žena - tak toho se zbavil...pořád si něco prostě vymýšlel...jako malý spratek :) Kostýmy jsou úžasné :) A jen dokazují to, jak toho v anglickém počasí je potřeba na sobě nosit více, páč Lewis je jinak hubený šlachovitý typ a tady je dobře nabalen i tím oblečením, aby vypadal tak brunátně jako jeho portréty :) Šest hodinových dílů stačilo :) A byla bych moc ráda, kdyby se objevili další díly na nějakou další historickou oblast z této produkce, jelikož by to u mě mělo rozhodně veliký úspěch :) Myslím, že až to odkoupí ČT1 či ČT2 - a bude to vysílat v sobotu či neděli odpoledne, jako mají u takovýchto děl ve zvyku, bude to mít ohromný úspěch :) ()

Nyck 

všechny recenze uživatele

Dobrá sonda do historie Anglie a Jindřicha VIII. Ovšem velmi neosobní, jakoby odtažitá. Sice s přesvědčivou Claire Foy a povedenými kostýmy, ale příběh nepřekvapí, nepřekypuje emocemi a je místy nudný. ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele

O Thomasi Cromwellovi jsem nevěděla skoro nic a přesto mě tato minisérie velmi bavila a lituji, že Wolf Hall není seriál nebo alespoň nemá více dílů, než šest. Velmi věrná výprava, úžasné kostýmy, uvěřitelné reálie a výborní, dosud ne příliš zprofanovaní herci. O existenci Marka Rylance jsem se dozvěděla až u této minisérie a musím uznat, že přes to, že má většinu stopáže vcelku kamenný, nečitelný obličej (předpokládám, že záměrně ;-), oplývá jakýmsi druhem nenápadného charisma a způsobí tak, že vás jeho politik nakonec zaujme víc, než náročný a hlasitý Jindřich VIII. Cromwell Marka Rylance je pragmatický, rozvážný, spíše nenápadný člověk, který nedává své pocity téměř najevo, přes svou tichost ale nakonec hýbe celou monarchií. Kdo mě zaujal na druhém místě, nebyl ani tak Damian Lewis jako Jindřich VIII., ale Claire Foy coby Anne Boleyn. Její Anne je vychytralá, vypočítavá a povýšená žena, velice dobře si vědoma moci svého vzhledu a nakonec vám připadá daleko zkaženější, než sám Jindřich VIII. Král Jindřich je zde podán jako svým způsobem naivní a nejistý člověk, zmítaný city a pudy, namísto obvyklého tyrana, z kterého jde strach. /// Abych to shrnula, moc vydařenějších minisérií jsem neviděla. Efektnost a podbízivost ustupuje historické přesnosti a uvěřitelnosti, což se v současnosti moc nevidí a nenosí. Ale podle mě je právě tohle hlavní devíza Wolf Hall, že nevznikli další Tudorovci nebo Hra o trůny... ()

vander19 

všechny recenze uživatele

Mám rád históriu a obzvlášť tú našu Európsku. O kráľovi Henrichovi VIII. toho bolo sfilmované už relatívne dosť veľké množstvo filmového materiálu. Stačí spomenúť 3 hodinový epos Henrich VIII. Ale tento seriál je tak trochu mimo neho. Jasné kráľ tu zastáva svoju rolu a hlavne jeho neskutočný chtíč po dedičovy a výborne ho stvárnil Damian Lewis, ale nosným hrdinom filmu je postava Marka Rylanceho. Ktorý ako poradca a právnik kardinála a neskôr samotného kráľa celému seriálu dominuje. Je vidieť, že seriál je z produkcie BBC, hlavne kvôli kvalitnému zobrazeniu danej doby. Je na škodu diváka, že sa neodohrá celý život Anglicka v období celého kraľovania Henricha. Určite by si to zaslúžilo viac častí. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Tou první polovinou jsem se docela prokousával, pak už mě to docela chytlo Je to ale celkově takové chladné, odtažité...Sice herecky hodně dobré, ale tak nějak bez emocí. ()

Milwa 

všechny recenze uživatele

BBC period drama at it's best. 6 dílů této mini série Vás o Cromwellovi, Jindrichu VIII a anglické společnosti 16. století naučí více než kdejaká učebnice historie. Scénář jenž přináší více otázek než odpovědí, důraz na detail a historickou přesnost a zejména skvělé herecké výkony tvoří z tohoto dílka skvost. Mark Rylance svýma očima strhl veškerou pozornost na sebe, skvěle mu sekunduje Anton Lesser jako Moore a Jonathan Pryce jako kardinál Wolesley. Těžko se mi hledá slabší místo, momentálně žádné nenacházím. Možná někomu nebude vyhovovat pomalé tempo, ale já ctím rčení, že "méně je někdy více" a v tomto případě to platí dvojnásob. U Tudorovců jsem vydržela 1 epizodu, tady mi těch 6 dílů přijde zatraceně málo... Well done everybody! ()

warrenur 

všechny recenze uživatele

Mark Rylance je bravurnym Cromwellom. Totalne chladny a rozvazny typek. Sposob akym je zobrazene jeho majstrovstvo zakulisnych tahov, intrig a schopnosti komunikovat a ovladat najmocnejich muzov i zeny tej doby bol pre mna nepochopitelny. Inak je serial predchnuty suchotou a nudnostou anglickeho dvora. Miestami ma doslova "isli zozrat mrle". Lewis, ktoreho som si oblubil vo vybornom Homeland, tiez zanechal dobry dojem a rozmarny Henry v jeho podani bol dostatocne autenticky. Osobne by som v tej dobe isto nevedel fungovat, tie ploche ksichty, kecy o nicom a hrana usluznost, sa mojej priamej povahe priecia. Anna v podani vybornej Claire Foy kralovala zasa medzi zenskym ansamble. Silna a vypocitava zena tej doby. Jej posledne minuty v samom zavere stali za to. Jediny okamih plny napatia. Zaujimavy serial. 65% ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Výtvarně vymazlená záležitost, která na rozdíl od jiných bratříčku velmi věrně vykresluje dobu. Cromwel byl v podání Marka Rylance famózní. Stejně tak i ostatní byly skvělí a uvěřitelní. Pravdou je, že protradičního  komerčního konzumenta historizujících seriálů z Netflixu, tato minisérie bude spíše utrpením, neb v hlavní roli zde je minimalistické herectví a spousta věcí nedává smysl, pokud historii Tudorovců a politickou situaci tv tehdejší Evropě nezná. To jediné mi v seriálu chybělo, více se věnovat i jiným událostem, které hýbaly i anglickým dvorem, ale chápu, že zde šlo výhradně o osobu Cromwela. Za mne velké nadšení a 90%. ()

Ben Nevis 

všechny recenze uživatele

Pilot: Mám za sebou jenom půlku knížky, protože se to v originále četlo krkolomně. Přesto mi připadá, že seriál čtenáři nic nového nepřinese, možná je to dokonce doslovná kopie předlohy (alespoň pilot). Oceňuji kostýmy a pečlivý výběr herců. Třeba Jindřich VIII je zrzavý a nehledí se tam tolik na hezké tvářičky jako v Hollywoodu. Jak je u britských historických produkcí zvykem, nenamáhají se vysvětlovat kdo je kdo a ke komu patří. Je to pro lidi, kteří znají příběh Jindřicha osmého a vědí, jací lidé se kolem něho pohybovali. První série 75% Ač prvních šest dílů pokrývá pouze příběh Anny B., který vydal Tudorovcům na dvě sezony, přesto se díly táhnou a leckdo zvládne u toho usnout. Cromwell je tu pojat jako mstitel svého milovaného mentora Wolseyho. Na plytký pohled nejapný kmán a není jasné, čím upoutal Henryho. Poslední díly mě bavily nejvíc. ()

lemonova 

všechny recenze uživatele

Spočiatku som bola "iba" nadšená. Neskôr som začala rozmýšľať, čím je táto miniséria taká odlišná od mnohých ďaľších. Iste, výkon Marka Rylancea je obdivuhodný, až neskutočný. Ale zásadný podiel na tom, že herec má čo hrať, má scenár. A práve scenár je najväčšou devízou celého príbehu. Väčšinu času hľadíme do Cromwellovej tváre, počúvame jeho slová, ale nikdy sa nedozvieme, aký je to vlastne človek. Jeho pohnútky sú rovnakou záhadou, akou je pre nás niekedy nejasná hranica medzi dobrom a zlom. Táto záhada nás fascinuje, pretože vieme, že je nevyriešiteľná. A tým sa pre mňa toto spracovanie líši od ostatných. Hlavná postava (a nielen ona) v sebe ukrýva toľko vnútorného boja, vrátane boja s vlastným svedomím, že nám nastavuje neúprosné zrkadlo. Výborné spracovanie ešte podčiarkuje nádherná úsporne riešená hudba. ()

sadlokan 

všechny recenze uživatele

Stopneš kdykoliv děj a máš obraz od starých mistrů té doby.Otázka je,jestli vlastně ten obraz nevypadal jinak,když byl úplně novej. ()

Charlie84 

všechny recenze uživatele

Výpravu televizní inscenace bych přešel. Neznámé herce prakticky ve všech rolích bych taky zvládl. Žádné tempo, inu i takovým filmům jsem už dal slušné hodnocení. Wolf Hall ale disponuje nulovým až záporným dramatickým pojetím, ať se rozhoduje o osudech království nebo někdo umírá nebo někdo pase husy, hrdinové zcela nezúčastněně přikyvují, něco mumlají, nikdo nezvýší hlas, nikdo neudělá rychlý pohyb. Mark Rylance je ztělesněním zenu, což je pro postavu hybatele anglických dějin dosti se nehodící přístup. Lewis nezajímavý. Což tak trochu platí pro celý Wolf Hall, není tam nic vyloženě špatně, ale nevidím ani jediný důvod proč pokračovat. Zvlášť když si filmaři z nějakého důvodu opět vybrali úsek anglických dějin, který průměrný divák zajímající se o historii zná nazpaměť z mnoha jiných filmů a seriálů. To je, tak říkajíc, poslední hřebíček do pomyslné historické rakve... ()

Související novinky

73. Zlaté glóby - výsledky

73. Zlaté glóby - výsledky

11.01.2016

Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu letos opět udílela Zlaté glóby filmovým a televizním tvůrcům. Se třemi soškami zvítězilo drama REVENANT Zmrtvýchvstání (nejlepší drama, režie a herecká… (více)

Reklama

Reklama