Reklama

Reklama

Wolf Hall

(seriál)
Trailer
Velká Británie, 2015, 6 h 30 min (Minutáž: 59–90 min)

Epizody(6)

Toto oblíbené sedmidílné historické drama popisuje nástup Thomase Cromwella, syna prostého kováře, k moci. Po pádu kardinála Wolseyho se Thomas Cromwell, který byl jeho sekretářem, ocitá ve středu zrad a pletichaření královského dvora Jindřicha VIII. Brzy se stane blízkým poradcem krále, což je ale pozice spojená s velkým nebezpečím. (Viasat)

(více)

Videa (9)

Trailer

Recenze (61)

verbal 

všechny recenze uživatele

Vynikající seroš pro heterosexuální nesnoby, kteří se chtějí něco dozvědět o hnusných intrikách na dvoře jednoho z nejzkurvenějších incestních degenerátu velkobritské historie, přičemž bytostně touží vyhnout se u toho grafomanské slovní rakovině a přiblblým básničkám nejpřeceňovanějšího uspávače hadů v dějinách dramatu, Vildy Třesoštěpa, či tupým a fucktograficky zkreslovaným mýdlovým operám Netflusu a jiných kanálů. Naprostý herecký, scénáristický i exekuční sqost! Rájlenc je jednoznačně nekorunovaný král mimiky a neverbální komunikace. Netečnému blbovi se na první pohled může zdát, že tři čtvrtiny hrací doby jen tak tupě čumí do blba a mlčí, ovšem ty dokonale jemné nuance v xichtě a nepatrná gesta vždy naprosto dokonale a zcela zjevně vyjádří, co se mu v ten daný moment kde honí, nebo kde je zakopaný pes. Famózní!!! Také zpracování všech těch relativních událostí kolem panovačné Bulejnovic štětky zatím, DMSM, asi nejlépe a nejrealističtěji odpovídá myšlenkově kritické interpretaci mnohdy rozdílných historických pramenů. A v neposlední řadě je to úchvatné vizuální porno! Každý druhý záběr téměř věrně evokuje kompozice Holbeina, Dürera či Rembrandta, a to včetně nasvětlení i patiny. Samozřejmě nic pro náctileté kokoty, dějepisné ignoranty, potraty dělnické třídy a voliče ANO. Ovšem například pro čtenáře dokonalých historických románů J. C. Sansoma rozhodně povinnost a skvělý doplněk k dobovému dokreslení vlády hloupého, beznázorového a krutého hnusáka Jindry Osmičky. Opravdu neustále kroutím hlavou na tím, jaxi Velkobritové v 21. století tyhle zasrané zdegenerované pijavice, co je téměř 800 let jen bezskrupulózně ždímaly a terorizovaly, pořád urputně vykrmují, a ještě jsou na to děsně hrdí. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Mark Rylance využívá nehybnosti jako výrazového prostředku. Většinu času nemluví, ani se neangažuje, jenže každé drobné nadzvednutí obočí, každý nepatrný úsměv vám o jeho postavě řekne stejně jako několik vět dialogu. Wolf Hall stojí primárně na něm – skrz něj se seznamujeme s Jindřichem VIII. a zbytkem královského dvora. A skrz něj se vydáváme i na cestu za mocí a pomstou, která více než tradiční historické velkofilmy připomíná House of Cards a která se snaží být v rámci mezí dramatizovaného příběhu realistická (krásné nasvícení!). Doufám, že BBC už připravuje druhou řadu, protože zbytek Cromwellova příběhu bych si nechtěla nechat ujít. ()

Reklama

Aky 

všechny recenze uživatele

Těžko si představit, jak by se dané téma dalo podat ještě lépe. Známý příběh anglického krále Jindřicha VIII. vyprávěný z neotřelých stran a pohledů, přičemž jsou autoři svázáni jeho ortodoxní všeobecnou znalostí. Skvělí herci tažení Markem Rylance, zastiňujícím i Damiana Lewise. Velkorysá výprava, chytré a přesné dialogy, zkrátka pochutnání. ()

ReneeS 

všechny recenze uživatele

BBC opět vytáhla ony vděčné postavy britské historie a vymalovala nám je v tak pěkných barvách, že se obávám mít tu čest a potkat pány skutečně, bylo by to trpké zklamání. Už dávno jsem zvyklá, že si se mnou BBC pohrává, ona to umí. Předem varuji - je to pomalé, velmi pomalé! Zrady, lásky, vášně, pletichy dostanete jen ve velmi střízlivém balení. Já se svou oblibou v pomalých nebombastických vyprávěních si však v tomto případě na tempo stěžovat nemůžu. Wolf Hall má neoriginální příběh, ale vsadil si na kvalitní herecké obsazení. Mark Rylance sice není na obrazovkách příliš profláklou tváří, ale pokud se zajímáte o divadlo a toto jméno vám nic neříká, někde se stala chyba (v dalších komentářích jsem se tady dočetla názor, že " Pro Rylance se Cromwell stal pravděpodobně životní rolí", a i přesto jak moc se mi jeho Cromwell líbil, mám pocit, že tohle tvrzení příliš podceňuje jeho herecké schopnosti i mnohé dosavadní výkony). Obvykle bývám fascinována tím co a jak říká, tady mě ohromil tím, že mlčel. Cromwellovo tiché a rozvážné vystupování přitahuje a znepokojuje zároveň. Zdá se být sympatickým hrdinou tohoto příběhu, ale kdo ví, co se v tom tichém muži opravdu skrývá. Ani ostatní herci nezklamali, zvláště Anton Lesser. Z jeho Thomase Mora mě místy mrazilo. Nevím, jestli si dovedl získat sympatie diváka, určitě si ale získal jeho respekt. Společné scény Cromwella s Morem pro mě byly vrcholem téhle miniserie. Ta uběhla příliš rychle, nato jak byla pomalá. Už dávno jsem to vzdala, ještě ráda nechám BBC ať si se mnou dál pohrává a budu doufat, že jsem Cromwella v tomto podání neviděla naposledy. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Po stopätdesiaty krát nám ponúkli ten istý príbeh a opäť to nebolo zlé. Je to iný pohľad na dvor Henricha VIII., pohľad jeho kancelára Cromwella. Je na škodu, že seriál zase končí Boleynovej smrťou a nie koncom práve Cromwella, ktorý je tu hlavnou postavou. Rylance v jeho úlohe bol nadpriemerne dobrý. Wolf Hallu ale kraľuje Claire Foy v úlohe Anny Boleynovej. Absolútne hodnoverne zahrala úlohu pyšnej, spupnej a nakoniec nešťastnej mylady. ()

Galerie (154)

Zajímavosti (3)

  • Hlavní sídlo Jindřicha VIII. (Damian Lewis) v Londýně, Greenwich Palace, představoval Montacute House v Somersetu. Interiéry whitehallského York Place, domu kardinála Wolseyho (Jonathan Pryce), byly natáčeny v Barrington Court, Somerset. Wolf Hall, rodinné sídlo Seymourů, je ve skutečnosti Lacock Abbey ve Wiltshire. Interiéry Wolf Hall se pak ještě natáčely v Chastleton House, Oxfordshire. Lokace Austin Friars, domova Thomase Cromwella (Mark Rylance), je Great Chalfield Manor and Garden ve Wiltshire. Všechny tyto domy spravuje National Trust. V seriálu se ještě objevily hrady Dover, Caerphilly, Broughton, St Donat, Berkely, katedrály ve Winchesteru, Wellsu a Bristolu a ještě několik dalších míst. (J.F.B.)
  • Seriál byl natočen podle stejnojmenného románu Hilary Mantel, který byl oceněn Man Bookerovou cenou. Kniha má pokračování "Předveďte mrtvé" (Bring Up the Bobies) a chystané "The Mirror And the Light". (LucyZ)
  • Mark Rylance sa s tematikou tudorovského Anglicka vo svojej hereckej kariére raz stretol aj pred nakrúcaním seriálu Wolf Hall. Išlo o film Kráľova priazeň (2008), v ktorom stvárnil postavu Thomasa Boleyna. (unclejack)

Související novinky

73. Zlaté glóby - výsledky

73. Zlaté glóby - výsledky

11.01.2016

Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu letos opět udílela Zlaté glóby filmovým a televizním tvůrcům. Se třemi soškami zvítězilo drama REVENANT Zmrtvýchvstání (nejlepší drama, režie a herecká… (více)

Reklama

Reklama