Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jason Bourne (Matt Damon) už poskládal skoro všechny střípky své rozbité životní mozaiky. Potrestal většinu tvůrců zvláštního programu, který z něj udělal stroj na zabíjení. Chce hodit minulost za hlavu a dál pokračovat prostou přítomností, kterou představují ilegální boxerské zápasy. Z tohohle komfortu ho vytrhne bývalá kolegyně, zběhlá agentka Nicky (Julia Stiles), která mu připomene, že na ty nejpalčivější otázky ještě odpovědi nedostal. Když ho pak málem dostane nájemný zabiják, pustí se znovu do boje s Agenturou, teď reprezentovanou tvrdým ředitelem Robertem Deweym (Tommy Lee Jones) a jednou nebezpečně chytrou analytičkou (Alicia Vikander). Jason Bourne se ocitá na staré známé horké půdě, kde nemůže věřit nikomu a ničemu a kde přežití vyžaduje, aby si vzpomněl na to, co se naučil v programu, který díky němu skončil. (CinemArt)

(více)

Videa (38)

Trailer 1

Recenze (810)

pepo 

všechny recenze uživatele

Lepšie než jednička a štvorka, ale aj tak sa neviem ubrániť menšiemu sklamaniu. Greengrassova forma je opäť raz úžasná, herci fungujú na sto percent, staré hudobné motívy potešili, šlape to super, ale scenár je príliš málo zaujímavý a občas nepríjemne B-čkový. No aj keď to ani zďaleka nie je tak dokonalé ako dvojka a trojka je to stále ťažký nadpriemer. 8/10 ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jak kdyby se z příběhů Jasona Bourna stala rutina. A nejenom z příběhů, ale i z akce. A ta ještě k tomu všemu začíná mít koule až na konci filmu v momentě, kdy se film neBournovsky odehrává v USA. Nicméně je pravda, že na film jsem docela dost kritickej. Na druhou stranu si myslím, že první a druhý díl měl alespoň nějaký příběh zatímco tento je jen stále se opakující série uteč - najdi - zabij. Přitom filmařina Paula Greengrasse je stále poměrně přesná. Jen bych k Jasonovi potřeboval trošku nějakého oživení a Alicia Vikander to nezachrání, protože od ní dostanete přesně to, co si pod špionážním thrillerem představíte. Nic víc, nic míň. ()

Reklama

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Že Greengrass natočí remake těch nejvíc ‚best of‘ momentů z minula mi nevadí. Vadí mi, že to dělá tím nejhorším možným způsobem, kdy si snad nechal od Universalu nasadit dramaturgy F&F, protože Jason Bourne je jedna dlouhá akční scéna, ve které ale absentují jakékoliv náznaky smysluplného děje. Tam, kde Gilroy minule dodal jednoduchou, ale údernou story, která stála na nejednoznačné minulosti agenta s amnézií, se tentokrát valí na diváka primitivní zápletka s těmi nejlevnějšími přesahy (Snowden, sociální sítě) a hlavního hrdinu odsouvá na pole nezajímavých a zbytečných figur, která prochází scénami jakoby mimochodem, přičemž ale víme, že vše vyřeší efektně, bez cavyků a přikrašlování. A aspoň právě tohle mělo nás, fanoušky, kteří trošku váhali nad smysluplností dalšího pokračování, ukovat do sedaček a dvě hodiny masírovat první signální. Jenže v tomhle film nakonec prohrává nejvíc. Jasně, Greengrass pořád servíruje epické akční výlevy, ale k čemu jsou, když Ackroyd tu roztřesenou kameru na rozdíl od Wooda nedává. Ty půlvteřinové záběry, které divák zpracovával někde v hlubinách mozku a teprve s lehkým zpožděním oceňoval jejich informační hodnotu, tentokrát nefungují. Chybí jim totiž jako celku pružnost a spád, kterou minule dodal šéf druhého štábu Dan Bradley. Výsledek je zoufalá a předvídatelná… nuda. Dost možná pravděpodobně i proto, že Bournea tentokrát nestopuje opravdu zásadní honec a to opojení z jeho taktického unikání, kdy je krok, či dva, před pronásledovali, je ta tam. Stárnoucí Tommy i hezká naivka Alicia na to nemají ani omylem a Cassel jakoby vypadl z devadesátkového béčka (některé flashbacky by měl být trestné). Stručně, letos jsem nešel z kina nasranější. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Už je to nějaký ten pátek, co se skrývá. Teď už alespoň ví, kdo je. A minulost ho znovu začíná dohánět. Na place máme ostříleného Tommy Lee Jonese, Alicia Vikander by mohla jen sedět nad klávesnicí a stejně by byla zajímavá (tady je provokativně nejednoznačná a to, že jí nevidíme do hlavy, je fajn), a ve Vincentu Casselovi máme velmi důstojného protivníka. A samotný Matt Damon rozdává dál rány jak dokonale naprogramovaná mašina. Ovšem.. Základem jeho dalšího dobrodružství měl být dobrý příběh. Jenže není. Paul Greengrass Jasona Bourna udělal. A Jason Bourne udělal z režiséra zatraceně horké zboží, které si může vybírat a každá jeho novinka je velmi očekávaným kusem. Jak on, tak Damon dlouho vzdorovali, divák by tak očekával, že dohromady je musel dát opravdu silný a smysluplný námět. Nevyšlo to. Velmi brzy totiž začneme pochybovat nad věcmi, kterým Bourne čelí. A obecně tak nějak nemáme co říct. Je to takový skřípající dovětek, s levnými přesahy a zbytečnými scénami. Klidně bych si dal dvouhodinovou jízdu, kterak je vše „při starém“, ale tohle vrstvení něčeho jakože zásadního mi moc nesedlo. Prostě jsme se nikam příliš neposunuli. A když už, ani akce mě zrovna nestrhla. Ano, útěk skrze záplavu řeckých demonstrantů je působivý, ale mnohdy to není nejpřehlednější a jednoznačně chyběly scény, které bych si hned chtěl pustit znovu. Zatím fakt pouze tři hvězdy!! ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Nejčistší a nejklasičtější pure akční film z celé čtyřdílné série, který opět zdatně míchá prvky hi-tech e-špionáže a typicky thrillerové, stupňující se zápletky, included over the top finále, kdy policejní vozidlo rozráží v Las Vegas desítky aut na silnici. Ještě tam chyběl holohlavý Malkovich s aeroplánem a mohli jsme mít Con Air 2. Krom toho nelze snímku nevyčíst poměrně dost scénáristické vaty, trochu uměle vypracovanou zápletku a dost viditelným způsobem zakomponovaný aspekt náhod. Na druhou stranu pořád je to ten kamerou těkavý a střihem nekompromisní Greengrass, v jehož podání jsou všechny ty CIA špiónské fígle strašně zábavné, strhující a těžko se od toho lze odtrhnout. Vikander/Cassel je osvěžujicí změna. Trilogie je fenomenální a konzistentní, čtyřka funí v těsném závěsu. Pořád ale vyjmečná filmařina. ()

Galerie (133)

Zajímavosti (20)

  • Ve scéně, kdy Bourne (Matt Damon) skočí ze střechy, zhoupne se na laně, následně sebou praští o zeď a spadne na zem, má na pravé tváři krvavé škrábance. V dalším záběru už není po škrábancích ani stopy. (Danny F.)
  • Již tradičně v závěrečných titulcích zazní píseň "Extreme Ways", kterou složil Moby. (necisty)

Související novinky

Jason Bourne se vrátí

Jason Bourne se vrátí

21.11.2023

Jakmile člověk získá Oskara za nejlepší cizojazyčný film, a k tomu tři další ceny Akademie, dveře do Hollywoodu se mu s nadšením otevřou. Své o tom teď může vyprávět režisér Edward Berger, jenž pro… (více)

Vary přivítají Alicii Vikander a Ewana McGregora

Vary přivítají Alicii Vikander a Ewana McGregora

13.06.2023

57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech už nám klepe na dveře, vše vypukne na přelomu června a července, kdy lázeňské město opět zaplní davy nadšených filmových fanoušků i… (více)

Zemřel britský herec Albert Finney

Zemřel britský herec Albert Finney

08.02.2019

Ve věku 82 let zemřel britský herec Albert Finney, známý například z filmů Velká ryba nebo Dobrý ročník. Finney byl pětkrát nominovaný na Oscara, v roce 2003 pak získal Zlatý glób za hlavní roli v… (více)

Jason Bourne míří do televize

Jason Bourne míří do televize

17.08.2018

Americká stanice USA si čerstvě objednala 1. sérii nového seriálu ze světa Jasona Bourna, spin-off pojmenovaný Treadstone. Jméno samozřejmě odkazuje na tajný program pro výcvik agentů, kterým prošel… (více)

Reklama

Reklama