Reklama

Reklama

Hvozd

(festivalový název)
  • Velká Británie The Hallow (více)
Trailer

Obsahy(1)

Adam a Clare sú mladý manželský pár, ktorý sa spoločne so svojím malým dieťatkom rozhodnú presťahovať na írsky vidiek. Chata sídliaca uprostred hôr však prináša viac starostí s rekonštrukciou, než aby vytvárala dojem pokojného domova s rodinnou atmosférou. Obavy z nového, doposiaľ nepoznaného prostredia ešte viac prehĺbi skúsenosť s neznámym návštevníkom, ktorý ich jedného večera nečakane vystraší na smrť. Miestny šerif danú udalosť uzavrie ako "privítanie" od tamojších, inak neškodných výtržníkov. Skutočnou príčinou návštevy je však bytosť omnoho desivejšia, ktorej teritóriom je práve okolie nového mladomanželského príbytku. (*CARNIFEX*)

(více)

Recenze (193)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Stoprocentní dojem mi trochu narušilo pár závěrečných minut, v nichž triky a masky najednou začnou působit méně kvalitně než doposavad (a příšery proto přestanou vypadat tolik děsivě) a celý ten "rozbřesk" je až divně kýčovitě barevný. Jinak je ale The Hallow ultimátní dobro pro každého fanouška nadpřirozených monster hororů a současně jeden z nejsilnějších filmů tohoto ranku ve 21. století. Řemeslně zpracované bez zaváhání, tvůrci se snaží děsit nikoli skrze gore, ale skrze atmosféru temného nočního lesa a opuštěného stavení. Vysoko nahoru žene výsledný dojem perfektní vzhled monster, s nimiž se navíc opravdu nešetří. Hrdinové sympatičtí a dobře zahraní (to zcela neplatí o několika vedlejších postavách, ale ty se objeví vždy jen na chvilku). Corin Hardy zkrátka s The Hallow neobjevuje Ameriku, ale dodává přesvědčivě realizovaný, zábavný, napínavý a opravdu atmosférický film, u nějž jsem si užíval každou jeho minutu a rozhodně jsem jej neviděl naposled. Kromě výše zmíněného mě napadá snad jen jedna další drobná výtka - vzhledem k tomu, že se "hororová akce" rozjede již zhruba po třicáté minutě a až do konce v podstatě nepoleví, mohl se úplný závěr ještě o něco víc vyhrotit, aby opravdu působil jako "finále" a ne jenom jako "ukončení hodinové monster jízdy". Letošní podzim tedy pokračuje v mocném posilování statistik filmově-hororové kvality a v prosinci bude v TOP 10 nabito. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $8,967Tržby Celosvetovo $1,345,000▐ občas to škrkne o dobré napätie ale je to všetko v tak nestabilnom rozháranom deji až hrôza, riadne sa tu vybúrili aspoň maskéri, čo je jediné pozitívum /40%/ ()

Fr 

všechny recenze uživatele

“ZDE VĚŘÍME, ŽE LES, PO KTERÉM CHODÍTE, PATŘÍ BLAHOSLAVENÝM. DOBRÝM LIDEM. VÍLÁM, SMRTKÁM, ZLODĚJŮM DĚTÍ“… /// Že prej s lesem se nežertuje. Od počátku hezky vytvářej atmosféru napětí (strachu) a na konci můžu v klidu konstatovat, že jde konečně o solidní neduchařskej horor. Tím myslím jako i to, že je to dobře natočený, ujdou příšery, psycho, les… Ještě že se toho Enti nedožili! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Kam se kouknu, všude samá houba (v kuchyni, v postýlce, na půdě, v autě, ve sklepě, v hlavě… v podstatě film pro mykology). 2.) Chystám se topit irským dřevem. 3.) Thx za titule „titulkomat“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

No z gauče jsem nespadl a do kalhotek jsem si necvrkl a jelikož to viděla i má matka a ta se jinak horrorů bojí, u tohoto filmu nehnula ani brvou. Dá se na to koukat, ale pak rychle smazat a jít dál... Já čekal, že z lesa vyleze krvelačný netvor a zatím, vylezlo něco... trapného! ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

The Hallow patřil mezi velmi očekávané horory a naštěstí svůj hype dokázal slušně obstát a letos jej topka určitě nemine. Plusem je, že od 30. minuty film nepolevuje tempo a drží diváka v napětí i v ryze atmosférickém kabátku až do závěrečných titulků. Film má úžasnou technickou stránku, temný les Irské krajiny je působivou destinací, proměna hlavního hrdiny za celý film je neskutečná!! a samotné příšery vypadají perfektně ( Snad po 5 letech konečně pořádný Monster horor s perfektními masky). Škoda, že film absentuje po stránce Gore a příliš se zde netlačí na pilu, ale přesto něžnější pohlaví by snad mohl i Hallow vyděsit. Solidní žánrovka. Story 5/10, Atmosféra 8/10, Gore 1/10, Vizuál 8/10, Akce 6/10, Napětí 8/10, Humor NE, Zábavnost 8/10. 80% ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Keď narušíš ich priestor, oni narušia tvoj.“ Predstavte si nádherné, hlboké, tajomné zákutia temných írskych lesov. Dodnes niektorí veria v existenciu ich tajomných obyvateľov. Škriatkov, víl, ale i desivých bytostí unášajúcich deti. Predstavte si v tejto prekrásnej krajine starý dom. Máte? OK. A v ňom londýnsky pár so psom a bábätkom. Tak... a teraz to hoďte do koša, pretože mystickí obyvatelia lesa sú odsúdení do pozície neveľmi zaujímavých štatistov, o ktorých sa nič nedozvieme. Škoda. Na papieri mohlo ísť o vydarený mix Osady, Veci, Tieňov z lesa, Mamy, Záhady Blair Witch, Pádu do tmy, Muchy a Star Treku: Prvého kontaktu. Jednu strašidelnú scénu striedali štyri nudné, nelogické, priemerné, klišé. Absencia mobilov, nefungujúca pevná linka, macher v pohode nájduci knihu uprostred neskutočného bordelu, v poslednej chvíli prichádzajúci úsvit, keď už hrdinom nič iné nezostávalo, ich majstrovské šoférovanie (drb do priekopy pri prvej príležitosti) a pokazený generátor, ktorý treba opraviť, no kým predtým na hrdinov útočila armáda monštier, teraz len občas niečo v diaľke zlovestne zavrčí. Nechýba ani úžasný moment, kedy kovboj zapáli handru a tá mu horí sto hodín v kuse. Prostredie lesov nie je dostatočne využité; väčšina deja sa odohráva v dome. Keď už predsa len nazrieme do hory, je tma, takže akákoľvek atraktivita je preč. Respektíve ani neprišla. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Utrpení. Lesy mám jinak rád, ale tohle mě těžce znudilo. Ohrožená rodinka u prdele, černá sci-fi hmota na zblití, hybridní divnopříšery pro pláč. ()

Asia_Power 

všechny recenze uživatele

Jít po tomhle do lesa a navíc ve tmě vypůjčit si stromek to byl zase jednou kravskej nápad. Taky jsem dělala vše co šlo, abych do toho lesa nešla. Škrábala, prosila, nadávala, proklínala...Jenže jsem musela, abych hlídala Alíkovi záda a tak jsem hodinu svého života trávila zběsilým svítěním baterkou po každém zkurveném stromě a všude jsem viděla bubáky z The Woods. Divné, že Alík neviděl ani jednoho, ale já bych přísahala, že tam byly a nechtěly nás nechat se stromkem odejít. Už chyběl jen nasranej hlavní hrdina s hořící kosou v rukách a dostala bych infarkt. Takže jo, The Woods je kvalitní horor dokonce tak kvalitní, že přinutil jednu rákosku se skoro posrat v lese... ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Do konce sezóny zbývají ještě dva měsíce, ale mám dojem, že tu máme horkého adepta na nejděsivější zážitek roku. The Hallow disponuje pro mě asi nejoblíbenější recepturou filmového hororu; luxusním prostředím temných lesů, stísňující atmosférou, z temnoty se sápajícími monstry a malou rodinkou, která jim musí čelit. Už dlouho nepamatuju takhle dlouhé a intenzivní napětí, co od nějaké 25. minuty vám nedá skoro vydechnout. Je sice fakt, že ke konci je to lehce předvídatelnější a samotný závěr nedosahuje tak drtivé síly jako to předchozí atmosférické inferno, ale na to osobně seru. Po dlouhé době se totiž konečně objevily zrůdy, co dokážou spolehlivě strašit. Nebudu šetřit, pyčo, poněvadž takhle si představuju horor! ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Trochu staromilské v tom, že se tvůrci nebojí kvantity a určité čistoty, která ale má co do sebe. Hezky se tu střetává hororová metafora rodičovství a přírody - oba motivy pohromadě tak silné se nevidí často. ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Manželia s čerstvo narodeným dieťatkom sa nasťahujú do nového domu hneď vedla lesa. Hneď počas prvých dní pozorujú, že miestni obyvatelia z ich príchodu nemajú velkú radosť. Miestny les totiž obývajú príšery, ktoré mnoho ludí pripravili o to najcennejšie v ich živote. - Tak už od začiatku opäť nechutná britská angličtina, kvôli ktorej sa vyhýbam väčšine hororov z tejto oblasti. Všetko ostatné však funguje až prekvapivo dobre. Už od začiatku si horor buduje záhadnú atmosféru, ktorá ma postupne pohlcovala. Napriek tomu, že sa obrovská časť deja odohráva v noci, je všetko pekne presvetlené, a tak kamere nič neunikne. Tvorcov rešpektujem aj za to, že to dieťa tam bolo takmer stále a natáčanie s ním muselo byť fakt náročné. Potešilo ma aj množstvo prvkov môjho najoblúbenejšieho subžánru Home Invasion. Normálne by som pri hodnotení prihliadal aj k tomu, ako sa mi páčil les a príroda, keďže sa v nich odohráva podstatná časť deja, ale keďže je väčšina scén počas noci, nebudem k tomuto faktu prihliadať. Masky netvorov boli velmi kvalitné a tvorcov chválim za to, ako často sa na scéne objavovali, pretože u takýchto hororov sa často stáva, že príšera sa ukáže len niekolko krát. Celkovo som velmi spokojný a keby tento horor vznikol v USA, zrejme by som mu dal plné hodnotenie. + herec z Outpost ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Strašáci, Faunův labyrint, Evil Dead a Věc zlehka povařené v kotli irského folklóru. Dokud monstra stahují smyčku kolem narušitelů, buduje Hardy i díky přirozenosti atmosféru obstojně, jenže s tím náročnějším ve svém počinu, děním po odhalení bubáků (mimochodem tak sympatických, že by si o ně leprikón ani neopřel hrnec se zlatem), přijde příliš brzy a pak už Blahoslavení chudí strachem jen břednou v žánrovém marastu. I přes výše uvedený nešvar patří poděkování státnímu podniku Lesy Irska, Donegalskému mykologickému institutu a také Michaelu Smileymu za jeho nezaměnitelný přízvuk.. No nic, alespoň už vím, kde vyrůstal Crypt Keeper, než si nechal narůst slušivé páčo a přestěhoval se do LA za prací.. ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Famílii, čo sa presťahuje do odľahlej írskej oblasti nastávajú krušné časy, po tom, ako zvedavý tatko naserie bytosti ukrývajúce sa v miestnom lesíku... Kto má rád malé monster hororíky, ktoré kladú dôraz viac na atmosféru a mystérium, namiesto krvavej akcie a prehliadky gore, tak si môže užiť príjemnú hodinku a pol. Sympatickú rodinku v atraktívnom írskom prostredí veľa pohody nečaká a už po chvíli sa môžeme kochať napínavými nočnými scénkami, atmosférickými zábermi a divnými „hallow creatures“. Môžem sa síce posťažovať na subžánrové klišé, predvídateľnosť, atd.., ale keďže ma film vcelku bavil, tak to, že som x-krát videl niečo podobné, mi vlastne nevadilo. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Rodinka se přistěhuje do baráku uprostřed hustých lesů a již od prvních chvil nejsou sympatičtí místním obyvatelům, kteří "něco" ví... Tento les totiž není žádný Temný hvozd ani Zapovězený les. Tvorové, kteří jej obývají jsou velmi nebezpeční a velmi dobře organizovaní. Snímek má slušnou atmosféru, dobré herce, i povedený vzhled kreatur z irského folklóru. Trochu mi připomínaly ty potvůrky z Mumie. Ze začátku jsem si říkala: "Jestli se tomu psovi něco stane..." No co, Věci se stávají. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Vždy ma poteší, keď si pustím nejaký horor, o ktorom som prakticky nič nevedel a vidím, že ho netočila len skupina amatérov, ako je to v tomto žánri nanešťastie väčšinou zvykom a navyše nie je po pár minútach všetko jasné a tak som od The Hallow mal už od začiatku veľmi dobré pocity. Poteší atraktívne prostredie usadlosti hlboko v lesoch v európskom štýle, sympatické hlavné duo, ktorému nie je problém fandiť, plno tradičných žánrových prvkov, ako susedia, ktorí niečo tušia a dostatok tajomstiev, ktoré sa majú vyriešiť a tak je všetko pripravené na kvalitnú žánrovú zábavu. Tá síce čiastočne aj nastane, ale tvorcovia to pojali predsa len inak, než by som uprednostňoval. Hlavne sa to malo podstatne viac uberať štandardným hororovým štýlom, toto mi už prišlo také rodinnejšie, kde som sa o postavy vlastne aj prestal obávať, lebo netvory nepredstavovali zase tak veľkú hrozbu. A pritom vzhľadovo a pohybmi na tom boli veľmi dobré, len jednoducho ich správanie nebolo až také agresívne, ako by som si prial a navyše ich útokov bolo viac, než dosť, takže pri ich nie až tak aktívnom prístupe pocit ohrozenia rýchlo vyprchá. Ale predsa len sa tu nájdu aj dve hororové sekvencie, ktoré sa mi dosť páčili, prvý výskyt netvorov vo väčšom množstve a scéna s rukou. A nanešťastie v poslednej tretine sa dej začne uberať smerom, ktorý v tomto žánri moc neobľubujem a tak už som vedel, že nič výnimočné z toho nebude. Takže The Hallow si celkovo určite zaslúži pochvalu, po dlhšej dobe zase horor, ktorý mi vo väčšine ohľadoch prišiel kvalitný a dobre sa mi na neho pozeralo, ale lepšie hodnotenie mu nanešťastie dať nemôžem, na to by som potreboval iné prevedenie. 65% ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Moc dobře postupně budovaná atmosféra, s několika strašidelnými scénami, byla v závěru pošlapána nepříliš uspokojivým koncem. Přestože se mi líbila část s dítětem, i titulková scéna. K dokonalosti tomu na závěr scházelo mnoho. Pravděpodobně to ovlivnilo i můj konečný verdikt mezi 3-4 hvězdami směrem k horšímu. 56% PS: S odstupem času celkem zapomenutelné.... ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Adam a Clare sú mladý manželský pár, ktorý sa spoločne so svojím malým dieťatkom rozhodnú presťahovať na Írsky vidiek. Chata sídliaca uprostred hôr však prináša viac starostí s rekonštrukciou, než by vytvárala dojem pokojného domova s rodinnou atmosférou. Obavy z nového, doposiaľ nepoznaného prostredia ešte viac vzbudí skúsenosť s neznámym návštevníkom, ktorý ich jedného večera nečakane vystraší na smrť. Miestny šerif danú udalosť uzavrie ako "privítanie" od tamojších, inak neškodných výtržníkov. Skutočnou príčinou je však niečo omnoho desivejšie, pričom jeho teritóriom je práve okolie ich nového príbytku. Zmutovaná lesná "odroda" monštier ponúka solídne masky (až som teda dobre videl) či úprimnú snahu tvorcov o budovanie atmosféry. Osobne ma ale mrzí, že pomerne málo priestoru dostalo gore, čo by sa pri takomto druhu hororu nemalo stávať. Na druhú stranu, dej má v tomto pomerne jednoduchom príbehu rýchly spád, takže divák by sa nemal nijak mimoriadne nudiť. Záver je predzvesťou toho, čo bolo od určitého momentu naznačené, takže z tejto stránky sa o žiadne prekvapenie nejedná - 60% ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Horůrek pro zlobivý děcka kterej sice má svý děsuplný momenty, jinak je ale v podstatě úplně mírumilovnej. Nedostatek krve a příliš brzo provařená pointa i záporáci holt nedělají dobrotu, a to vypadala atmoška ze začátku tak slibně! ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Atmosféra v pořádku, ale zbytek takový poměrně laciný. Vlastně se toho v tomhle hororu zase až tolik nestane. Vím jen jedno, nechci nikdy bydlet uprostřed lesa. Co to mají ti lidi doprčic za nápady, když vědí že za pár měsíců tady máme navíc ještě Blair Witch. 50% ()

Související novinky

Jak je těžké lapit Vránu

Jak je těžké lapit Vránu

04.01.2015

Kolem nové adaptace slavného komiksu se motá již několik let spousta tvůrců a problémy nekončí. Režijní stoličku opustil s projektem dlouho spjatý F. Javier Gutiérrez, místo toho se připravuje na… (více)

Reklama

Reklama