Reklama

Reklama

Noční vlaky z Košic

(TV film)
  • Francie Night Trains from Kosice
Francie, 2013, 52 min

Režie:

Jean Bodon

Scénář:

Theresa Bodon
(další profese)

Obsahy(1)

László Csatáry, muž zodpovědný za mučení a deportaci tisíců košických Židů do vyhlazovacích táborů, se volně prochází ulicemi Budapešti. Režisér Jean Bodon, jehož rodina pocházející z Košic byla nesmazatelně poznamenána Csatáryho působením v rámci organizace košických transportů do koncentračního tábora v Osvětimi, se spolu s investigativními novináři a detektivy, pátrajícími po posledních prchajících nacistických zločincích, vydává za mužem, který byl před více než 65 lety v Praze v nepřítomnosti odsouzen k trestu smrti. Zatím však rozsudku úspěšně unikal, nejdříve jako obchodník s uměním v Kanadě a nyní jako počestný maďarský důchodce na prahu 100. narozenin. Ve svém snímku přináší Bodon poslední vzpomínky přeživších Židů z rozsáhlé košické komunity, jejíž vyhlazení má Csatáry jako velitel ghetta na svědomí. Podaří se učinit spravedlnosti zadost? Přizná hledaný vrah svou vinu při osobní konfrontaci a bude znovu souzen? Lze při pohledu na drásavé záběry z koncentračních táborů zapomenout? (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

Hedka 

všechny recenze uživatele

Film ma zaujal svojou výpovednou hodnotou i kvalitou spracovaného materiálu. Živo som si vybavila aj rozprávanie mojich rodičov, ktorí v tom čase prežívali v Košiciach roky svojej mladosti a často spomínali na svojich deportovaných židovských priateľov a známych. Boli to hrozné časy.... ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Příjemně detailně podaná krutá historická doba. Pro Slováky to není dobrá vizitka. Dokument má dobrý pocit zadostiučinění spravedlnosti ohledně top viníků. Měli smůlu , že se vzdali Rusům a ne Americkým fašistům, kteří by je zaměstnali jako špiony a dožili by v luxusu. ()

Reklama

mm13 

všechny recenze uživatele

Nebyť Košíc v názve, ani to v hlbokej noci, netušiac o čo ide, nepozerám. Čo by bola obrovská škoda. V celej svojej skromnosti sa totiž jedná o otrasné a dodnes (či práve dnes) extrémne dôležité svedectvo, hodné hlbokého zamyslenia sa a ponoru do samého seba. Zážitok umocnený článkom, ktorý mi (rovnako nečakane) prišiel do pozornosti hneď na druhý deň. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Maďarsko sa nezmierilo s výsledkami prehranej prvej svetovej vojny a pri plánovanej likvidácii Československa Hitlerom sa dostalo Maďarsku zadosťučinenia. Viedenská arbitráž z 2. novembra 1938 znamenala pre Košice pripojenie k fašistickému Maďarskému kráľovstvu. Zatiaľ čo v okolitej Európe Nemci hromadne likvidovali Židov v Maďarsku to tak nebolo. Ale 19. marca 1944 obsadili Maďarsko nacisti a do Budapešti nastúpil Adolf Eichmann, od tej doby dochádzalo k masívnym transportom židovského obyvateľstva. A to sa týkalo aj Košíc kde v apríli 1944 Židov sústredili do múrom obkoleseného ghetta v oblasti dnešnej Palárikovej a Partizánskej ulice. Pred deportáciami sa museli hlásiť v tehelni (stála na dnešnej Moldavskej ), kde bolo na malom priestore sústredených vyše 15 700 ľudí. V priebehu 15. mája až 2. júna bolo štyrmi transportmi z Košíc do koncentračných táborov Osvienčim a Buchenwald vyvezených asi 12 000 Židov. Organizátorom deportácií bol košický policajný veliteľ László Csatáry, ktorý bol už v roku 1948 v Prahe v neprítomnosti odsúdený na trest smrti. Dlho rozsudku úspešne unikal, najskôr ako obchodník s umením v Kanade a neskôr ako počestný maďarský dôchodca na prahu svojej stovky zomrel v Budapešti. Dokument sa pokúša zodpovedať, či sa tento vrah pri osobnej konfrontácii prizná k svojej vine a či bude maďarskou justíciou ešte súdený. Nestalo sa tak a Slováci sa opäť nepostavili čestne k svojej histórii a počkali sme až tento dokument natočia Francúzi. Takže im zaň ďakujeme. ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Film věnovaný košickým dětem, které zahynuly v Osvětimi. - - - Doporučuji všem, kteří si myslí, že holocaust je výmyslem a propagandou a že to vlastně dohromady vůbec nic nebylo! ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama