Reklama

Reklama

Boj o těžkou vodu

(seriál)
  • Česko The Heavy Water War (festivalový název) (více)
Trailer

Epizody(6)

Akce, napětí, drama i etické výzvy války v norské minisérii o německém vývoji atomové bomby a spojenecké sabotáži norské továrny, která má patent na klíčovou složku německého výzkumu. Třídílná minisérie pojednává o jedné z méně známých událostí druhé světové války. Ta se neodehrála na bitevním poli, nicméně bývá považována za jednu ze zásadních malých operací, jež pomohly, aby konflikt neskončil vítězstvím nacismu. Po celou dobu druhé světové války probíhal v Německu výzkum jaderné energie a jejího možného využití pro zbrojní účely. Projekt vedený laureátem Nobelovy ceny Wernerem Heisenbergem vyžadoval velké množství těžké vody, kterou jako vedlejší produkt syntézy amoniaku pro hnojiva vyráběla chemický závod v norském Vemorku. Tato továrna se tak stala klíčovým terčem plánování západních spojenců. Po neúspěchu velkého výsadku s cílem zničit celou továrnu se pod vedením norského vědce, rozvědčíka a vojenského plánovače Liefa Tronstada v rámci britského Velitelství kombinovaných operací realizovala akce s názvem Gunnerside, která využila malou skupinu norských vojenských emigrantů.
Seriálové vyprávění se zaměřuje na tři klíčové postavy spojené německým programem vývoje atomové bomby. Werner Heisenberg je zapálený vědec, který je ke spolupráci sice dohnán nátlakem, ale současně si je vědomý, že nikdy jindy než za války by neměl podobné neomezené možnosti výzkumu. I když si navenek nepřipouští možné důsledky své práce a jejího užití ve válečné mašinerii, přesto musí čelit vnitřním otázkám odpovědnosti. Etické pochybnosti a námitky lemují také plány Liefa Tronstada a jeho kolegů ve velení, když zvažují ceny životů svých podřízených i lidí na druhé straně, kteří mají být obětování v zájmu ochrany jiných před ničivou zkázou jaderné zbraně. Lehké spaní nemá ani vedoucí továrny Erik Henriksen, když se snaží manévrovat na vahách kolaborace a zajišťování obživy pro své podřízené. Boj o těžkou vodu vychází z reálných událostí, ale jak tvůrci sami přiznávají v závěrečných titulcích, v zájmu dramatického efektu si místy vypomáhá fabulací. Konkrétně tak některé vedlejší postavy jsou smyšlené i představují zástupné osobnosti pro několik lidí. To je případ např. taktické specialistky z britského velení Julie Smith a především Erika Henriksena, který umožňuje rozehrát širší paletu emocí a témat, než jeho reálný předobraz. (Česká televize)

(více)

Recenze (70)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Skvělé a hodně přesné vykreslení jednoho velice zajímavého období druhé světové války, ke kterému mělo, kupodivu, hodně co říct i samotné Norsko. Nebudu Vám tu popisovat, jak přesný a výstižný tento seriál je. To ve svém naprosto vyčerpávajícím komentáři zvládl už uživatel Big Bear. Snad bych jenom dodal, že Norové, jak dobře dokáží točit velké příběhy, tak poměrně výstižně mají problém do svých hlavních rolí dát i trošku života a emocí. To je ale jediná kaňka na dokonalosti tohoto seriálu, který v pěti hodinách odvypráví tak zajímavý příběh, že byste ho rozhodně neměli přehlédnout. ()

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet NOK75miliónov║  Na danú koprodukciu to má veľmi dobrú úroveň a máme tu ďalší smutný kúsok histórie. /75%/ ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Šestidílná filmově pojatá minisérie (natáčená krom Norska z velké části i u nás) o možná vůbec nejslavnější (a z tehdejšího pohledu i nejdůležitější) sabotáži druhé světové války; operaci Telemark, která svým stěží uvěřitelným průběhem potvrdila platnost Murphyho zákonů. Měla za cíl zastavit výrobu těžké vody, používané Německem při pokusech se sestrojením reaktoru na výrobu plutonia, ale snad nic nešlo dle původního plánu... A tato série tento fascinující milník bere od píky, komplexně a s ohledem na historickou věrnost (až na postavu Anny Friel) a činí tak skrze tři hlavní dějové linie i pěknou řádku nečernobílých postav z obou stran barikády. "Vědeckou" linii nositele Nobelovy ceny Wernera Heisenberga, "kolaborantskou" linii ze samotné továrny po nástupu nového ředitele během okupace a samozřejmě v neposlední řadě samotnou "sabotérskou" linii. Žádná nehraje prim a všechny jsou si rovny. Nejen prostorem, ale i kvalitou (jedinou výtkou je uspěchaná zkratkovitost druhé poloviny finální epizody), byť každá má svůj vlastní styl a svá témata, kterým se věnuje. A jakkoli by takový přístup hrozil tím, že se to rozpadne na tři nesourodé linie hrající si na separátních písečcích, tak pravý opak je pravdou, jelikož takto je docíleno toho, že zde vše (ne)přímo souvisí se vším. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,CHCETE VYBUDOVAT REAKTOR? POTŘEBUJEME TĚŽKOU VODU K ZAPOČETÍ ŘETĚZOVÉ REAKCE. PROBLÉM JE, ŽE JÍ POTŘEBUJEME HODNĚ A PRODUKCE JE JEN V NORSKU...“ /// Dramatickej válečnej seriál o fašounským jaderným programu a snaze spojenců o jeho likvidaci. Máme tu skutečný postavy a jejich dilemata. Werner Heisenberg řešící dilema vědcovo, Leif Tronstad zase to odbojářovo. Vod každýho kousek a vod každýho chvilku. Připadá mi to, jako by v tý stopáži nebylo vo čem vypravovat. Navíc ty postavy mají hrozně malej vývoj. A jestli čekáte rozuzlení plný dilematu vědcova, tak to nečekejte. Tady musí zvítězit dilema odbojářský, páč seriál slouží (určitě) jako pocta těm, co zabránili Hitlerovi… kurva, snad jsem nic neprozradil… Televizní zpracování, který mě nedonutilo prožívat emoce se svými hrdiny. Jako žurnál dobrý, ale … /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Einstein, Debye, Herzberg, Schrodinger, Bohr… jsou u nás v ústavu zakázaní. 2.) Dělám si analýzu německýho jadernýho programu. 3.) Thx za titule „panot“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Aké mesto by ste chceli zničiť?..." ---- "Londýn?" Severania prichádzajú s vynikajúcim vojnovým seriálom, ktorý je výborne prepracovaný a na 100% zvládol bezchybne a pútavo vyrozprávať 3 dejové línie príbehu. Nie je prehnane akčný, skôr naopak a je celkom možné, že si ho zamilujú i diváci, ktorí sa vojnovej tématike a histórii vyhýbajú (viď moja manželka!)... Asi najviac prekvapí obsadenie u nás dobre známej "Báthoričky", ktorá hraje výborne a uznávam, že Jakubisko už vtedy odhadol jej talent a charizmu. Film výborne spracúva preteky vo vojnovom období o to, kto prvý zostrojí atómovú bombu a ďalej snahu diverznej skupiny za každú cenu znemožniť Nemcom akýkoľvek pokrok v tomto smere. Najlepšie zlikvidovaním fabriky na výrobu dôležitej suroviny-ťažkej vody. Seriál sa zbytočne nenaťahuje, tých 6. častí po 45 min. je ideál. Všetko je spracované na profi úrovni, fungujú vzťahy medzi postavami i akčné a napínavé momenty. Dokonca i jemná love story s A. Friel nepôsobí ako lacný bonus navyše, ale výborne do filmu zapadla. Režisér netlačí ani na emócie za každú cenu a výborne si poradil so scénou potopenia trajektu. Fakt nemám čo vytknúť, napadá mi len malá drobnosť, keď nemecký vojak po "lyžiarskom súboji" nedokáže trafiť z pištole zo vzdialenosti 15 metrov a to z plného zásobníka. Inak dokonalé, takto si predstavujem seriál. 100%. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Tak túto Nórsku pôvodnú šesťdielnu televíznu minisériu som zhliadol vcelku naraz so slovenským dabingom a bol som v skutku sklamaný. V seriáli nebolo všetko, čo historický film založený na nedávnych skutočných udalostiach má mať. Vojnový seriál je veľmi ovplyvnený civilnými záležitosťami hlavných postáv, čo ale nie je na škodu. Málo napínavé pasáže z diverzných akcií neboli dostatočne akčné. Ale je pravda, že mi pri tých zamrznutých a zasnežených scenérií bola zima. Takže ako dopadla táto TV miniséria, kde je krásna príroda? Nórsko sa toho zhostilo so cťou a spracováva skutočnú udalosť, ktorej ale chýba napätie, dynamika, ale tiež aj morálne posolstvo atď. Nakoniec škoda, že sa viac nebojovalo a menej nekecalo o fyzike, matematike atď. Tomu rovnako rozumie málokto. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tento TV seriál s téměř nevyslovitelným názvem by mohl být učebnicovým příkladem jak má vypadat válečný seriál a to nejen pro TV, ale jak mají být dělány válečné filmy. Kdo čte mé komenty týkající se válečných filmů (a hlavně druhé světové) ví, že možná ke své škodě souběžně s filmem hodnotím i to zda se ve filmu vyskytuje odpovídají technika, výstroj, uniformy... často blbě nasazený transportér nebo jeep z jiného období nebo výzbroje jiné armády pak mírně kalí zážitek z filmu. Někdy i více než mírně :-). The Saboteurs (budu raději používat anglický název) naštěstí ničím takovým netrpí. Už v prvních minutách divák ví, že tohle dělal někdo kdo věděl jak se to má dělat a kdo věděl jak to má vypadat. A naštěstí tomu nechyběl evidentně ani solidnější rozpočet. Film detailně popisuje snahu nacistického Německa ovládnout jádro a leckdo neznalý věci se asi podiví jak s tím Němci byli celkem daleko. byl to závod o čas, protože těch pár vědců co nezůstalo pracovat pro Říši a mělo třeba židovský původ prchlo do svobodného světa, kde pracovali na stejných projektech. Nejdále jak víme došli s Oppenheimerem v projektu Manhattan Američané. Výsledkem byla atomová bomba svržená na Hirošimu a Nagasaki. Souběžně s pracemi německých vědců může divák ve filmu sledovat konání norského odboje i britsko-americký strach z toho co se Rjukanu pod taktovkou německých špiček vědy kutí. Výsledkem jak víme byla Operation Gunnerside někdy nazývána Telemark podle kraje na jihu Norska, kde se akce odehrála. Mám v nesmírné úctě každého kdo se postavil agresi za druhé světové a jedno zda se jedná o námořníky, pěchotu, letce... Každý musel v sobě určitě překonat svůj strach ze smrti. Jedna věc je však útočit např. s divizí pěchoty a jiná dělat odbojovou činnost v okupované zemi při vědomí, že chytí li mne gestapo, mohu čekat cokoliv jen ne soucit. Pracovníci všech odbojů a výsadkáři z různých paraskupin od speciálních jednotek mají u mne výsadní postavení ! Mimochodem, ve Skotsku se cvičili i naši kluci před všemi těmi výsadky s názvy chemických prvků. Film klade důraz na historické souvislosti i reálie. Z drobných detailů jsem měl opravdu radost. A mně stačí málo. Po letišti v Anglii jede třeba v jednom mini záběru jeep a na nárazníku má stříknuto RAF... Piloti výsadkových Halifaxů v palbě flaku rozlaďují motory atd...a toho je tam prostě více. Normální divák si tohoto možná ani nevšimne, ale labužník si opravdu smlsne. O téhle akci toho bylo natočeno více a děkuji Volodimirovi2 ze jejich výpis a hlavně gogovi76, že mi o seriálu řekl. Vám ostatním říkám, to musíte vidět!!!! A co také potěšilo bylo slušné množství českých jmen, které tvůrčím způsobem na filmu podíleli. Z tohoto by si ČT měla vzít sakra příklad! Jednoznačně dávám 5 lbarelů těžké vody ! * * * * * ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Drama podle skutečného příběhu druhé světové války o trochu omšelém, ale stále zajímavém a nejednoznačném problému odpovědnosti vědce za vy(zne)užití výsledků jeho práce. Třetí díl je už trochu méně sevřený a chvílemi tolik nebaví, zvlášť v oné rovině romantického melodrama. Výteční herci, potěší interiér pražské právnické fakulty. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Bez zbytočného pozlátka a priam až dokumentárne poňatá chronológia málo známej, no zato ohromne dôležitej časti 2. sv. vojny. Ten kto ovládne jadro, ovládne celý svet - to platilo vtedy a z veľkej časti to platí aj dnes. Veď dôsledky toho, keby sa nacistom podarilo zostrojiť atómovú bombu si asi všetci vieme predstaviť. Bol som zvedavý ako sa tu popasujú s postavou Heisenberga v súvislosti s jeho spoluprácou s nacistami a bol som vcelku spokojný. Dokonca to tu vyriešili celkom šalamúnsky, aj keď si neodpustili náznak toho, že Heisenberg úmyselne zavádzal a zdržoval nacistický atómový program. Na to však nie sú žiadne dôkazy, iba záhadný úsmev Heisenberga tu vo filme. Pravdu sa už nedozvieme. Silný nadpriemer. 85/100 ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Až v polovině 4. dílu dojde na pořádnou akci.Což j největší negativum. Pak je to ovšem paráda, sabotážní akce s překonáváním zasněžených hor, plížením se stíny a riskováním odhalení hlídkou německých vojáků, to je lahůdka připomínající Kam orli nelétají. Postavy mají vývoj, je tam samozřejmě hodně omáčky navíc, postava Anny Friel je taková seriálová vložka, ale uspořádané je to slušně. Moc se mi líbila postava vědce Wernera Heisenberga, Christoph Bach je ultra sympaťák. Klidně by to mohlo mít pokračování na smyšlený motiv. Akorát dejte akci dřív než do půlky série! ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Zajímavý námět, zbytečně roztažený na více než 4 hodiny. Klasický případ minisérie, která by více fungovala jako dvouhodinový celovečerák, který by s přehledem obsáhl vše podstatné. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Strhující válečná série: politika + etika + špionáž + odboj + věda + umění + láska. Akce minimálně stejně dramatická jako biatlonová stíhačka. Skol! Díky MartinezZ za knižní odkazy. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Spíš než drama je to hraný dokument, takže emoce hrají jen druhé housle a spíš překážejí, když se občas zkusmo objeví. Ze závěru zůstane hořký pocit: kdo a za co musel nakonec zaplatit a kdo vlastně zvítězil. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Celou dobu jsem hledal cestu no nenašel, celkem slušně podaný seriál ale mě tomu chyběl větší šmrnc a pořádná drama a více akce poté bych šel asi mnohem víc. Uteklo to jako voda a jak píšu zajímavé a dobře podané ale nenašel jsem cestu k větší spokojenosti. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Tuhle minisérii jsem si fakt užil. Kromě této operace bylo Norsko častým cílem Commandos, nejslavnější akcí je pravděpodobně nájezd na Lofoty. Nečekaným bonusem, který spojenci těmito výpady získali, bylo to, že Hitler ve chvíli, kdy došlo k vylodění v Normandii, odmítl přesunout část norských divizí do Francie, protože se obával následné vyloďovací operace právě v Norsku. Vsadil bych se, že se najde slušné množství zklamaných diváků, kterým bude jistě chybět akce, protože nemají rádi válečné filmy, v nichž se téměř nestřílí, já jsem si to ale vychutnával. Norové natočili záležitost s výborným scénářem, skvěle zvoleným obsazením, po filmařské ani historické stránce jsem neměl co vytknout a můžu jedině doporučit. P. S. Za povšimnutí stojí to, že mezi Nory nefiguroval ani jeden černoch nebo transsexuál. Ani jsem netušil, že se takové filmy ještě točí. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Šestidílná televizní vymazlenost, která operaci Telemark podala nejen naprosto detailně, ale i přehledně a hlavně historicky věrně, což ne vždy jde ruku v ruce. Příběh sám ja rozdělen do tří rovnoměrných liniích, norské, německé a řekněme britské, které se ne snad vyloženě prolínají, ale určítě dotýkají a dohromady tvoří víc než kompaktní celek. Naštvala mě snad jen jediná věc a to samotný závěr, což ovšem není výčitka na adresu filmového řemesla, ale spíš žehrání na osud. 95% ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Bez ohledu na to, do jaké míry je někdy skutečný význam některých operací přeceňován, zůstává faktem, že aktéři diverzní akce v oblasti Telemark byli hrdinové a tuto poctu si zaslouží. Nicméně, nejen tím je tento seriál, protože vypráví mnohem obsáhlejší příběh a nastiňuje celou situaci kolem německého jaderného programu z různých perspektiv a vytváří skutečně velmi propracovaný obrázek s nezjedodušeně vykreslenými postavami a jejich vzájemně se doplňujícími dějovými linkami a také s místy opravdu strhující atmosférou. Trochu mě tak mrzí jen to, že vlastně téměř nebyl dán prostor zpáteční cestě záškodníků okupovaným územím. 90 % ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Film je v podstate rekonštrukciou skutočných udalostí. Išlo o závod Vemork Norsk Hydro v meste Rjukan a v kraji Telemark. Tu nacisti vyrábali ťažkú vodu, ktorá sa používa pri výrobe atómovej bomby. Na začiatku vojny sa Spojenci dohodli na odstránení závodu a tým zamedziť nacistom vo výrobe nukleárnych zbraní. Čo film na túto tému, tak to je perlička Vojna o ťažkú vodu, 1948; Hrdinovia z Telemarku, 1965; Muž menom Intrepid, 1979 a teraz tento výborný seriál Vojna o ťažkú vodu: Zastavenie Hitlerovej atómovej bomby z roku 2015. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Výborný šestidílný miniseriál z produkce norské televize, o kterém bych se nedozvěděl, nehledajíc na základě právě čtené knihy a v ní krátce zmiňovaných norských operacích SOE, nějaké konkrétní knihy o právě zahraničních operacích SOE na Databázi Knih, kde jsem byl odkázán na Heroes of Telemark, u kterých je jako související uveden starý ČB Kampen om tungtvannet, který když jsem se snažil dohledat k němu alespoň anglické titulky, jsem našel nějaké pro stejnojmenný film z roku 2015 - a hle, on to nebyl film ,on to tento miniseriál. Klikatá to cesta k něčemu, co jsem vůbec nehledal a o to větší radost mám, že jsem to našel a ještě větší radost z toho, že se panot tak rychle ujal překladu a bleskově připravil pro nás všechny titulky, za což mu náleží neskonalý dík :) - To jen taková základní anabáze bokem a teď už k dílu samotnému: ~~~ Šest tři čtvrtě hodinových dílů se zaobírá celou operací Telemark od jejího vzniku po její konec a to přes všechny ty kotrmelce, které operaci a její účastníky potkávaly během celého jejího průběhu, a že jich nebylo málo. Divák tak sleduje čtyři hlavní dějové linky a hned několik postav v každé z nich (plánování v Anglii; samotné norské operativce (všechny skupiny) na místě; Wernera Heisenberga s rodinou, jenž je hlavou tamního německého výzkumu jaderného reaktoru a možné bomby; novopečeného norského ředitele továrny Hydro, ve které se právě vyrábí mj. i ona Těžká voda, potřebná pro jaderný výzkum a díky níž se celé tohle odehrává). Zdá se to přeplácané, ale věřte, že není. Ani zdaleka. vše to do sebe poměrně velmi dobře zapadá a nic není navíc. Spíše bych naopak uvítal více materiálu a tedy i více dílů, protože mi přišlo, že je tu několik míst, které jsou poněkud příliš urychlené a sestříhané a přitom by bylo stále o čem mluvit a vyprávět - dám více prostoru hlavním i vedlejším postavám a měli bychom tu tak trochu jiné norské Band of Brothers, příběhově rozsáhlejší a objemnější - a to je důvod, proč neudílím pátou hvězdu, místy přílišná zkratkovitost. I tak je to ale po dlouhé době výtečná filmová událost z nejen vojenského období Druhé světové. A Norům za ni patří dík. ~~~ (PS: Sice se to mj. natáčelo i v Praze, ale tak nějak nečekám, že k nám tahle minisérie oficiálně na televizní obrazovky asi doputuje /v původním znění tuplem ne/, což je škoda.) ()

Reklama

Reklama