Reklama

Reklama

Vzpomínky na Francii

  • Francie Souvenirs d'en France (více)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh začíná za druhé světové války na francouzském venkově. Berthe je chudá dívka, která má milostný poměr s Hectorem, synem bohatých majitelů místní továrny. Hectorovi rodiče se snaží jejich vztah ukončit i za cenu toho, že Berthe musí uplácet. Během let se bohatí podnikatelé dostanou do svízelné finanční situace, zatímco postavení Berthe se výrazně zlepšuje...
Druhý celovečerní film slavného francouzského režiséra Andrého Téchiné začíná jako průměrné melodrama z francouzského venkova, postupem vývoje děje se ale mění ve zvláštní kombinaci dramatu a černé komedie. Film je sondou do proměny francouzské společnosti od německé okupace do současnosti, přičemž postavy jsou podružné, stěžejním prvkem je zde továrna, na jejíchž osudech se promítá úpadek bohatých podnikatelů a naopak vzestup středostavovských vrstev. André Téchiné měl sice již renomé mezi francouzskými filmaři, ale teprve tímto filmem se výrazně prosadil a teprve po Vzpomínkách na Francii byl do distribuce uveden i jeho první film, starý již pět let, který se však při svém prvním uvedení v roce 1969 setkal s negativními reakcemi. Vzpomínky na Francii se natáčely v režisérově rodišti ve francouzských Pyrenejích a jejich úspěchu napomohlo angažování hvězdné Jeanne Moreau, která zde prokázala schopnost komediální polohy. Francouzská premiéra filmu proběhla v září 1975. (argenson)

(více)

Recenze (3)

borsalino 

všechny recenze uživatele

Film se sociálním podtextem a vývoji osob a celých rodů v první polovině dvacátého století, zachycující změny ve vnímání hodnot, odstraňování starého světa a nahrazování novým. Rozhodně mě film přivedl k zamyšlení. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Na ságe jednej rodiny vo Francúzsku, sme videli život buržoáznej rodiny od roku 1930, cez hospodársku krízu až po 2. svetovú vojnu. Náznakom sme sa dostali aj do francúzskeho odboja a postojov francúzskeho generála De Gaulla (veliteľa Oslobodzovacích síl Francúzska). Samozrejme, že do deja filmu sa dostal aj vojak osloboditeľ Američan. Ale ďalší vývoj ságy ho taktiež pohltil a prioritou bol vývoj vo Francúzskej spoločnosti po vojne so silným sociálnym podtextom. ()

garmon 

všechny recenze uživatele

Raný Techiné - je pěkné sledovat, odkud se to celé bralo: zaumná postmoderní kašírka; polyžánr utvářený brutálně rychlými posuny vyprávění v protivce k pasážím ryze obrazovým - a tady jsem občas zahlédnul Felliniho, byť dávno prosetého Francií a elegičností typickou pro buzíka - a, ano, taky Ženy - a že to s ženskými hvězdami Techiné později zaválel… a k tomu všemu podivná postmoderní nastrojenost a nehladkost - dokonalé tvary Nové vlny byly dávno pryč a Techiné tu ještě není mistrem nečekaného - občas jsem se v půli scény podivil, že jde vlastně o humor. V některých momentech mi dramaturgie scén a zacházeni s herci evokovalo i Fassbindera. Techiné jako malý evropský mistr kina po šedesátkové Nové vlně. ()

Reklama

Reklama