Reklama

Reklama

Ghoul

  • Slovensko Ghoul
Trailer 2

Trojice filmařů se vydává na Ukrajinu s cílem natočit unikátní dokument o kanibalismu. Strašlivý hladomor v letech 1932-1933 tu dohnal spoustu lidí k děsivým činům. Nečekaně se jejich pátrání začíná propojovat s příběhem jednoho z nejzvrácenějších zločinců novodobé historie, kanibala Andreje Čikatila. Během 12 let spáchal přes padesát brutálních vražd, při nichž své oběti částečně snědl. Společně s místní tlumočnicí, průvodcem a senzibilkou se snaží odhalit tajemství domu, kde se vše odehrávalo. V opuštěném stavení uprostřed ukrajinských lesů se z filmařů i jejich doprovodu však brzy stávají nedobrovolní vězni. Stísněný pocit ve zdech domu se mění v děsivá setkání s jiným světem. Ze záměru natočit dokument se stává hrůzyplný boj o život. Nikdo netuší, kdo nebo co je TAM VENKU... (Bioscop)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (720)

MikeCool 

všechny recenze uživatele

Nuže, oficiálně oznamuji, že Ghoul je první horor "české" produkce, u kterého jsem se fakt bál. Už jsem si myslel, že Found footage horor vymřel, hlavně co se týče "scénáře", ale jsem moc rád, že mě Petr Jákl přesvědčil o opaku. Milé překvapení. PS: Rozhodně se na toto vydejte do kina, dokud to jde. Atmosféra na plátně ve vyprodaném sále byla vskutku úžasná a impozantní. Doma u obrazovek televize atmosféra stoprocentně nebude taková jako na plátně. Ostatně tak je to s každým hororem. ___ (Cinestar, Hradec Králové) ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Fakt nechápem, kto na tomto čo vidí. Najväčší problém sa mi zdá v tom, že sa tu nepodarilo zbudovať adekvátnu atmosféru, v tom prípade by ani tak nevadila úbohá dejová linka. Príbeh sa motá len okolo partičky mladých ľudí s vopred jasnými charaktermi podľa ošúchanej schémy (povahovo silnejšie a rozumnejšie dievčatá, vystrašený mladíček, blb...). Do toho si prihoďte Čikatila - ukrajinského masového vraha, a hneď dostaneme frašku ako hrom. Celý čas je to len o pofľakovaní po dome, oprave generátora, rozpáraní mačky a o strašení a sedení veštice za stolom. Ako-tak sa podaril iba samotný záver, najmä to pobehovanie v podzemnom tunely. Podpriemer. 40/100 ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Netřeba psát o tom, kterak Ghoul vyniká v rámci české hororové tvorby, neboť v tomto ohledu takřka nemá v čem vynikat. Jákl se projevil coby moderní světový tvůrce, který má nakoukáno, má přehled o tom, co diváky ve strašidelném žánru nejvíce přitahuje, a který především dokáže zrealizovat i všechny protřelé hororové motivy na takové úrovni, že výsledek zastiňuje velkou většinu dražších a ambicióznějších, ale velmi podobných pseudodokumentárních hororů. Svižná, scénáristicky nápaditá (výborné lekačky), skvěle ozvučená a slušně gradující evropská filmařina, chytře zvýrazňující už tak dusivou atmosféru pomocí mrazivého fenoménu Andreje Čikatila. Úvod se sice dosti táhne, kanibalismus je těžce nevyužit a k postavám si nelze vytvořit natolik silný vztah, aby závěrečná část vtáhla diváka i jinak než jen zásluhou povedené stylizace, ale v rámci mohutné blairwitchovské vlny patří Ghoul rozhodně k těm zajímavějším, řemeslně vyspělejším zástupcům.. 65% ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Ghoul je na české poměry vydařený, ba vlastně nejvydařenější horor z našeho kraje. ( Seznam českých hororů není zrovna 2x velký). Film má hodně blízko k Blair Witch svým pojetím i formou, ovšem Ghoul nepůsobí až tak amatérský, mdle a nezáživně jako film výše uvedený, přesto nemůžu sdílet příliš velké nadšení, tenhle styl hororu mi zkratka není příliš blízký. Ghoul se především snaží vypadat zajímavě i po stránce příběhové, no nejsem přesvědčen, zda to byl dobrý tah na branku, velmi zábavný či informativní film příliš není. Lekačka na mne nezapůsobila ani jedna, což také pokládám za mínus, plusem byly pro mne zatuchlé prostory baráku a působivé atmosférické finále ( Les a ukázání Čikatila na scéně), za které přidávám i 10%, takže pro fanoušky určitě povinnost už jen proto, že film pochází od nás, znova bych si jej však už nepustil. 60% ()

Pejpr 

všechny recenze uživatele

Cením si, že se v našem kraji pokouší o vznik jiného formátu filmu než ukvyčené komedie, ale to neznamená, že to automaticky dopadne dobře. Ghoul je taková česká verze Záhady Blair Witch, bohužel ale stále o několik několik úrovní nižší a to i přesto, že se jedná o přes 20 let starý snímek, který taktéž není úplně bez chyb. Samotná zápletka Ghoula není nikterak originální ani zábavná a typ foundfootage musí být vysvětlen velmi nucenou scénou, aby se sám vůbec dokázal obhájil (jinak by totiž vůbec nedával smysl). V podobném duchu se bohužel odehrává celý film, logická struktura a konzistence je nedostatečná (což je obecně velký problém u foundfootage hororů), ale to by se ještě dalo strávit. Největším kamenem úrazu je, že se ve snímku jednoduše nic neděje (podobným stylem se točí hodně amatérský hororů). Budování atmosféry je přiřazen až moc velký čas, který se navíc později zcela míjí účinkem a ještě zhoršuje již tak neuspokojivý závěr. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (20)

  • Natáčení začalo v Kyjevě a postupně se přesunulo směrem k rusko-ukrajinské hranici, přičemž se štáb několikrát dostal i na ruské území. Filmovalo se přímo v místech, kde vrah Čikatilo žil, a všichni místní obyvatelé o kanibalovi věděli. Filmařský tým se pohyboval přibližně hodinu od civilizace a často se podíval také do lesů, před kterými je místní varovali, protože se v nich mohli setkat s vlky či medvědy - štáb však neměl na výběr. Během filmování se Petru Jáklovi ml. podařilo najít i osoby, které hladomor z první poloviny 20. století pamatovaly. Kromě Ukrajiny se točilo také v Kalifornii. (Zdroj: blesk.cz) (oje)
  • Diváci o filmu slyšeli až nedlouho před premiérou záměrně, celá produkce totiž probíhala v utajení. Všichni měli ve smlouvě přísnou podmínku mlčenlivosti. (Zdroj: idnes.cz) (oje)
  • Téma pověstného ukrajinského kanibala Andreje Čikatila si zvolili také tvůrci snímku Dítě číslo 44 (2015), který se filmoval v České republice, a dokonce v něm nabízeli Petru Jáklovi ml. roli. „Dali mi číst scénář, aniž tušili, že já už mám podobný film hotový," směje se Jákl. Na stejné téma vznikly i filmy Občan X (1995) a Evilenko (2004).
    (oje)

Reklama

Reklama