Reklama

Reklama

Ghoul

  • Slovensko Ghoul
Trailer 1

Trojice filmařů se vydává na Ukrajinu s cílem natočit unikátní dokument o kanibalismu. Strašlivý hladomor v letech 1932-1933 tu dohnal spoustu lidí k děsivým činům. Nečekaně se jejich pátrání začíná propojovat s příběhem jednoho z nejzvrácenějších zločinců novodobé historie, kanibala Andreje Čikatila. Během 12 let spáchal přes padesát brutálních vražd, při nichž své oběti částečně snědl. Společně s místní tlumočnicí, průvodcem a senzibilkou se snaží odhalit tajemství domu, kde se vše odehrávalo. V opuštěném stavení uprostřed ukrajinských lesů se z filmařů i jejich doprovodu však brzy stávají nedobrovolní vězni. Stísněný pocit ve zdech domu se mění v děsivá setkání s jiným světem. Ze záměru natočit dokument se stává hrůzyplný boj o život. Nikdo netuší, kdo nebo co je TAM VENKU... (Bioscop)

(více)

Recenze (721)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Není to můj šálek, ale vlastně jsem velmi ráda, že i takto čistou žánrovku u nás někdo umí. Ono není na škodu jít si za svým mimo předem dané mantinely. ()

castor 

všechny recenze uživatele

„Ten generátor pořád běží, proč jdeme ven? – Protože ho musíme zprovoznit! – Ale on je v provozu!“ Mě tohle zmatené pobíhání po lese se zapnutým nočním viděním na kameře nikdy moc nebralo. Jákl si střihl roli v bijáku xXx Roba Cohena, ten nyní producentsky dohlížel na jeho další výlet za kameru. Oceňuji Jáklovu snahu posunout tuzemskou kinematografii víc k Atlantickému oceánu, ale vsázet na to, že blbnutí s videokamerou v lese i léta páně 2015 je dobrý tah, tak úplně nevychází. Američtí dokumentaristé doufají, že kdesi v zapadákově na Ukrajině najdou pořádnej matroš pro svůj projekt o slavných kanibalech, jenže lehce se to v jedné chajdě zvrtne s tím, že nakonec za vším stojí duch, který je nehodlá pustit jen tak. Found-footage nepřináší zhola nic nového, tvůrci se tváří ambiciózně, postavy nám jsou ukradené a za pár dní/hodin nám bude šumák i celý film. Nadšení mnohdy nestačí. Dvě až tři hvězdy.. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Trojica amerických dokumentaristov prichádza na ukrajinskú pôdu, aby natočila pilotný snímok k dokumentu o hrôzostrašných skutkoch bežných ľudí, ktorí na pokraji zúfalstva v 30 rokoch minulého storočia natoľko prepadli chudobe a hladu, že ich jediným pokrmom sa stalo ľudské mäso. Vstupom do starého domu sídliaceho uprostred hlbokých hôr, kde v pradávnej minulosti dochádzalo k brutálnym činom nesúcim znaky kanibalizmu, však prichádzajú do kontaktu s omnoho väčším zlom, ako si doposiaľ mysleli. V "stenách" chatrče sídli démon najväčšieho sériového vraha z čias hlbokého socializmu, samotného Adreja Čikatila, ktorý čaká na svoje ..... Nechcem byť fakt sprostý, a opäť preukázať svoju dávku arogancie (čo fakt robím nerád!), ale naozaj by ma zaujímalo kto schvaľuje obsahy, lebo ten druhý, to je úplná katastrofa! Čikatila popravili v 94´ do boha tak jak s ním mohli ísť robiť interview? Oni do daného domu išli úplne kvôli niekomu inému. To, že majú dočinenia s menovaným, zistili snáď v 3/4 filmu z fotky, kde bol zachytený so svojím bratom, ktorý bol údajne zožratý miestnou háveďou. Ale poďme k snímku, lebo predsa len sa tu nachádza pár užívateľov, ktorých (možno aj) zaujíma môj názor. Za prvé si dám po papuli zato, že som porušil pravidlo, ísť do kina na iný žáner ako je sci-fi. Sledovanie hororov v kine je ovplyvňované mnohými prvkami, ktoré skresľujú vnímanie diváka. Ako napríklad dav výskajúcich ľudí, šuchot pukancov, či totálne prejebaná hlasitosť kina, ktorá mi trhá bubienky. Ja si nemyslím, že by táto pomerne nápaditá "diablo-ducharina" predčila snímky ako "Chernobyl Diaries či Dyatlov Pass Incident". Podľa mňa sú to rovnako dojebané námety ako tento. Bez pardónu, kam sa "Ghoul" hrabe na Bebjakové "ZLO" o skupinke "gayov", ktorí prichádzajú do Bernolákova, aby v jednej barabizni chytili ducha za gule. Zlo malo grády, vtip a hlavne!!!!!!!!! - hororové prvky. Táto zlátanina okrem rozkuchanej mačky, ktorej viditeľne nepomohlo ani deväť životov neponúkla ani hovno. Jedine, že by sme brali ako plus, scénu, kedy duch šuká jednu z hlavných postáv do zadku. Možno si niekto povie, "jeeej, aké originálne, že??" Nasrať!! Podobná scéna bola v "Scary Movie 2", keď zosnulý panovník mrdal Donu z Beverly Hills 902 10 do papule. Jediným pozitívom sa tak stáva fakt, že na ukrajinskej pôde konečne zgegol aj nejaký Američan (tlieskam!) - 40% ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Mladí filmári sa rozhodli natočiť dokumentárnu sériu "Kanibali 20. storočia". Prvú časť, pilotný snímok, odišli točiť na Ukrajinu. Tam počas druhej svetovej vojny vládol ukrutný hladomor. Mnoho ľudí sa muselo uchýliť ku kanibalizmu. Chcú sa stretnúť s Borisom Glaskovom, ktorý bol odsúdený za to, že jedol ľudské mäso. Vyberú sa do jeho domu uprostred lesov. Na tomto odľahlom mieste však na nich číha niečo hrôzostrašné. "Ghoul" je solídny česko-ukrajinský, duchársky found footage horror. *** ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Petr Jákl si chtěl natočit moderní found footage horor srovnatelný se zahraniční produkcí a vlastně se mu to i docela povedlo. Stejně jako na většinu podobných současných amerických kousků, ani na tenhle se nedá téměř koukat. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak nakonec po minimálních očekávání největšího hororového skeptika na CSFD jsem dostal překvapivě solidní film, který pravda trochu kazí fakt, že nepřichází z ničím novým a jenom spojuje koncept duchařských lekaček z FF subžánrem, ale v rámci možností to funguje docela dobře. U mě totiž bude asi hlavním problémem u většiny současných hororů ten fakt, že pořád doufám, že uvidím zase nějaký ten film který přijde z něčím aspoň špetku originálním, ale to se zdá být zhola nemožné, takže záleží hlavně vždycky na tom jaký má film lokace a jakou má atmosféru. No a obojí musím u Ghoula pochválit. sice se nedá popřít, že ta inspirace Záhadou Blair Witch je tu více než očividná a díváme se na něco co tu už minimálně stokrát bylo, ale uznávám, že tady se opravdu povedlo najít slušně depresivní a strašidelný prostředí a i když si mohli tvůrci odpustit ty některý opět trochu zbytečný a do očí bijící lekačky, tak i po stránce atmosféry ten film funguje docela slušně i když je samozřejmě předvídatelnej jako prase. Prvních 20 minut nic moc. Postavy se zase chovají jako solidní partička dementů která si ze všeho dělá srandu ničemu nevěří a chtějí jenom tak z prdele vyvolat ducha. No a v druhý půlce jsou pak v píči z toho, že dostali co chtěli. Uvažoval jsem tedy jak naložit se svým hodnocením a nakonec dám tu třetí hvězdu hlavně za to solidně natočený atmosférický finále i když ten nápad z duchem Čikatila mi přijde trochu jako kravina. Na druhou stranu mám li to porovnat např z velice podobným Slovenským Zlem který mě málem unudilo k smrti a atmosféra byla na nule, tak Ghoul je přeci jenom o dvě třídy výš.55% ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Po skvělém mysteriózním Karikovu románu Trhlina sem chytil slinu na podobnej filmovej zážitek... minimálně atmosférou. No a víc než těch 49 Kč bych za to fakt nedal. Trenažerovej konec celkem ucházející, jinak bída. Velká. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem jak se naše země popere s trošku netypickou tématikou a bohužel docela zklamání. Přitom téma a příběh dávaly poměrně dlouhou dobu důvod k optimismu, bohužel je to ovšem s blížícím se koncem neskutečně chaotické a ve finále i trapné. Při pohledu na posedlou Innu jsem měl tendenci se smát. Při spoustě napínavějších scén, kdy něco odněkud vyskočí, někdo filmaře honí, oni se někam dívají není dohromady nic vidět. Jákl měl ambice, ale ty nenaplnil. 40% za občasnou napínavost. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Petrovi Jáklovi sice i po druhém pokusu patří dík za snahu natočit něco v tuzemsku neortodoxního, ale to je asi tak všechno. Spíše než jako suverénní kus působí Ghoul jako řemeslně slušný koktejl dávno okoukaných found footage filmů, z nichž většina má logicky tu výhodu, že tady byla dřív. Mimochodem, afektovaný kulomet děsivých situací v roztřesených záběrech nefunguje ani z poloviny tak dobře, jako lhostejná forma mnohem přímočařejších, avšak paradoxně také mnohem intenzivnějších konkurentů (Megan is Missing, Willow Creek). 3/10 ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Upřímně - je to ptákovina. Musel jsem překousnout svůj odpor k FF (kdy už tahle blbá móda skončí!) a doufal jsem, že se dočkám atmosférického horroru. Dobrý, tak nic. Stejná blbina jako Blair Witch. Hovadské postavy, debilní dialogy, místo strašení lekačky doprovázené skákáním reproduktorů po stole. Nebál jsem se ani chvilinku (už jsem někde psal, že napínavý thriller člověka více vyděsí, než přitroublý rádoby horror). Pokud by obraz snímala normální kamera, asi bych hodnocení zvednul. Jednu * za fajn gore, byť ho bylo poskrovnu. K odpadu jen krůček. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Ve stylu Záhady Blair Witch se pod taktovkou Petra Jákla ml. rozjíždí napínavá hororově laděná podívaná, jejíž největší předností je osvědčený styl vyprávění (dokumentaristické pojetí), atmosferické prostředí a duchařský námět s propojením skutečného případu vraha. Vlastně pořádně nechápu tak nízké hodnocení. Podle mého názoru jde o velmi slušný počin, u kterého by nás mělo těšit, že vznikl z pera českých tvůrců. Ano, Jákl kopíruje jiné horory, nepředstavuje nám nic extra nového a sám jsem se u tohoto hororu nebál (což je co říct), ale domnívám se, že jde o zdařilou podívanou. 4* ()

juta 

všechny recenze uživatele

Chvála ze všech stran a přitom výsledek nic moc. Žádné pocity to ve mě nevyvolalo, spíš jsem byl rozčarovaný hlavně z těch zvuků, které měly strašit a přitom byly vloženy do míst, která zdaleka strašidelná nebyla. Prostě úplně mimo. Rozhodně první v pořadí, kde jsou lekací zvuky nejvíce přepálené ze všech filmů, co jsem kdy viděl a díky tomu kvalita snímku prudce klesá. A pokud se spoléhá pouze na lekací zvuky a není vytvořena hororová atmosféra a děj, tak je to špatně. Taky mi to chvílema připomínalo Blair Witch... ()

TedGeorge 

všechny recenze uživatele

Pokud found footage jako takový vyloženě nebojkotujete, musíte uznat, že český režisér zadání zvládl a natočil horor, který bez jakéhokoliv dišputátu uspěl i mimo naší kotlinu. Jistě, není to žádný zázrak a každý rok vzniknou zajímavější zástupci žánru, ale cajk. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Netřeba psát o tom, kterak Ghoul vyniká v rámci české hororové tvorby, neboť v tomto ohledu takřka nemá v čem vynikat. Jákl se projevil coby moderní světový tvůrce, který má nakoukáno, má přehled o tom, co diváky ve strašidelném žánru nejvíce přitahuje, a který především dokáže zrealizovat i všechny protřelé hororové motivy na takové úrovni, že výsledek zastiňuje velkou většinu dražších a ambicióznějších, ale velmi podobných pseudodokumentárních hororů. Svižná, scénáristicky nápaditá (výborné lekačky), skvěle ozvučená a slušně gradující evropská filmařina, chytře zvýrazňující už tak dusivou atmosféru pomocí mrazivého fenoménu Andreje Čikatila. Úvod se sice dosti táhne, kanibalismus je těžce nevyužit a k postavám si nelze vytvořit natolik silný vztah, aby závěrečná část vtáhla diváka i jinak než jen zásluhou povedené stylizace, ale v rámci mohutné blairwitchovské vlny patří Ghoul rozhodně k těm zajímavějším, řemeslně vyspělejším zástupcům.. 65% ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Ve svém žánru Ghoul nepřinesl nového nic, za to mým trenýrkám toho nadělil tolik, že na konci vypadaly jako sjezdovka po sezoně. Jsem rád, že už i naše zemička ma zastoupení v kategorii "Natočme, jak všichni chcípnem", takže by snad stačilo a pojďme dávat třeba pohádky, hm? ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Bohužel před lety jsem viděl film se stejným názvem Ghoul. Jednalo se však o britskou záležitost z roku 1975 a tam jsem se také seznámil poprvé co do pojmu i obrazu s ...... Když jsem se dozvěděl, že Jákl natočil horor stejného jména, měl jsem prakticky vyspoilerovaný obsah a lokace na Ukrajině v tom nemohla už zahrát zásadnější roli. Přesto jsem se na film těšil. Přeci jen solidní horor z pera i režisérské židle českého filmaře se u nás hned tak nevidí. A že je solidní jsem slyšel všude kolem od těch co jej již viděli. Sama zápletka není nijak originální, parta filmařů jede natočit dokument na Ukrajinu o lidojedovi a o kanibalismu ve třicátých létech po čas Stalinova hladomoru. Z prvu dobře se rozjíždějícího dobrodružství a vidiny slušně natočeného dokumentárního materiálu se nakonec skupinka hrdinů dostane do opuštěné chalupy hluboko v lesích, kde má bydlet onen kanibal, který s nimi slíbil natočit rozhovor. Večer je v chajdě kalba a ráno se skupinka probouzí s první neblahou předtuchou, když jeden z nich chybí. Navíc na kamerách a hlavně těch tajně rozmístěných se dějí podivné věci.... Dál nebudu spoilerovat. Moje rodina kdysi vlastnila vilu v lesích. Když její majitelé zemřeli, zůstal ten veliký dům opuštěný. Souhrou tragických událostí na konci války do domu nikdy nebyla zavedena elektřina ač vypínače byly na zdech. V domě se svítilo jen plynovými lampami s punčoškou, nebo petrolejkami. V místnostech to stále ještě bylo cítit po bývalých obyvatelích... Ve dne jsem neznal krásnějšího místa a rád jsem tam jezdil, ovšem v noci se dům, zahrady a hospodářská stavení staly čímsi podobným z tohoto filmu. Jákl velmi dobře rozehrál řadu lekaček i napětí jen díky nočním záběrům, kde jsou věci osvětlovány jen mihotavým světlem baterek či kamer s infra viděním. Za baterkami pak herci trhaně oddechují, vykřikují, volají... vše působí nesmírně autenticky a skutečně. Celý příběh navíc vložil do sychravého podzimu, takže sám les kolem usedlosti byl strašidelný i bez toho ostatního a to obzvláště za noci. Jenže, to už tu také bylo. Prvně jsem to viděl v Marylandských lesích u Záhady Blair Witch. Vše ostatní jsou už jen kopie. Závěr si mohl Jákl odpustit, já měl totiž také problém s uvěřením celé záležitosti. -- Pokud bych to měl nějak shrnout. Film celkem dobře odsýpá, párkrát se leknete a to je vše. Je to celé řemeslně provedeno velmi dobře, jenže vše tu už bylo a tak opět souhlasím s Malarkeyem - největší radost mám z toho, že to natočil našinec a že to snese srovnání se západem. Dávám tedy 3 fotografie. * * * ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Ghoul, to je totálních padesát odstínů černi a klepavky... půlku filmu se klepe kamera, takže nic nevidíte a půlku filmy vidíte jen svit baterky, takže nic nevidíte... Vykrádačka Záhady Blair Witch a průměrnejch americkejch duchařin (Gacy House atd)... prvních dvacet minut ještě šlo, zbývající hodinu jsem přemýšlela o tom, že sundám 3D brýle a ke konci se prospím. Moje chrápání by pak asi publikum děsilo víc jak celej film. 30% ()

666teen 

všechny recenze uživatele

Další Lesní Kamerotřas, tentokrát made in (skoro) Czech Republik. Nic nového pod zemí, ani na dáče. Popravdě ta třetí hvězda je pouze za odvahu(nebo drzost?) něco takového vůbec zkusit. ()

Reklama

Reklama